ŠK KME-DDM Kuřim

Archív zpráv za rok 2009

V kavárně 18. 12. 2009
Něco mi říká že se možná výsledků jen tak nedočkáme protože si opravdu nejsem jistý jak včera skončila výsledková listina. Jisté je pouze to, že vím jak skončil pan rozhodčí.
Tak snad ve stručnosti první 4 místa které si pamatuju. 1. Pešl, 2.Sádlík, 3. A.Krupica, 4.Kropáč ( tímhle si nejsem jistý. Přeji veselé vánoce a spoustu tekutých kapříků.
Aleš Krupica | 18/Dec/2009 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 73

Druhý turnaj KP žáků v rapid šachu Břeclav
2009, Katka Hrdinová Druhého turnaje KP žáků v rapid šachu v Břeclavi se zúčastnilo 8 kuřimských dětí.
Bohužel, turnaje se nemohla zůčastnit trojice zkušených hráčů Liška, Kalabis a Vondruška. První příležitost zahrát si velký a silně obsazený turnaj dostala hned šestice žáků ve složení: Nawrath, Hrdinová, Pělucha, Křivánek Jakub, Šindelář a teprve 7-letý Matoulek, které doplňovala dvojice zkušenějších Jahn a Svoboda.
Velmi dobře si v turnaji vedl především Kryštof Nawrath a Tomáš Šindelář (oba 4.body). Dlouho se v popředí držel Filip Jahn, ale pokazil závěr a nakonec uhrál jen průměrných 3,5bodu. Zklamán jsem především ze hry Filipa Svobody. Filip dle mého názoru by měl bojovat o pozice kolem 10.místa, ale vůbec se mu nedařilo.
Naopak, hodně překvapila především Katka Hrdinová, která až do posledního kola bojovala o celkové prvenství mezi děvčaty, ale nakonec z toho bylo 5.místo. Nutno dodat, že Katka dlouho držela krok s vedoucí trojicí děvčat, které mají daleko větší zkušenosti a pevně věřím, že právě od Katky se velmi brzy dočkáme velice hezkých výsledků. Dalšího velice nadějného výsledku dosáhl z kuřimských v kategorii chlapců do 7.let Jakub Matoulek - 4.místo. Jan Pělucha a Jakub Křivánek na svém prvním turnaji také nezklamali, ale především oba měli možnost nasbírat cenné zkušenosti.
Seriál KP žáků v rapid šachu bude pokračovat koncem února v Brně(Gilarův memoriál).
Odkazy: Výsledky
Pavel Krupica | 18/Dec/2009 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 72

Do nového roku jen samé maty soupeřům
Vánoční stromeček, černý dá 2. tahem mat Zdravím,
všem přeji hodně zdraví a šachových úspěchů jak o svátcích tak i v novém roce.

Nezapomínejte fotit a fotky mi posílat.

Co se týče problematiky odjezdů, možná je na čase posunout začátky kavárny na 19:00 nebo i 18:30??? Zkuste prodiskutovat.
Jan Kolařík | 17/Dec/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 71

Dopravní podnik opět nezklamal
Právě jsem zjistil, že se změnou jízdních řádů dopravní podnik zrušil bus 71 těsně před jedenáctou z Kuřimi na Brno. Poslední je po úpravě 22:24, což je vzhledem k aktuální účasti 10-12 hráčů průser. Budu vděčný za každou radu, která mi umožní vyšší účast v kavárně než pouze v týdny kdy bude hrát Gigant se zajištěným odvozem. Díky.
Jan Pešl | 17/Dec/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 70

OP, Střelice B - Kuřim D 3,5 : 4,5
na šachy jen ve správných botách Když jsem v neděli nedočkavě otevřel mail od pana Hurty, jen jsem hlasitě polkl (navzdory bolavému krku). Déčko se překvapivě dostává do čela soutěže (Střelice jsou v tabulce stále první, mají však o zápas víc).
V přílohách je tabulka, dále zajímavý článek pana Kalendovského z KP1 a dále výsledky Mistrovství Orla v šachu, kde naleznete i jména účastníků nědělních úspěchů v soutěži družstev.
Přílohy: OP_zpavodaj5
Odkazy: Z jiného pera, Mistrovství Orla
Jan Kolařík | 15/Dec/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 69

ŠK KME DDM Kuřim "A"-TJ Znojmo 6-2
Den splněných přání začal Pavel Krupica,když po vzoru mladšího bratra udělal z Jelena jelena a poslal Kuřimské do vedení.Pak sice prohrál Sládek,ale to bylo od hostů téměř vše.Do vedení vrátil domácí kapitán týmu Majer st a po něm zvýšil už na 3-1 Honza Gubáš.Remízou na 7.desce (Láďa Kudla) a po něm i Honza Košata a bylo 4-2.Poslední dvě partie už domácí oba hráče své soupeře ze Znojma postupně přehrávají.Vítězný bod pro domácí zaznamenal Slávek Křena a vysoké vítězství pečetí Dalibor Mlénský.
Po novém roce zajíždí A-tým na Lokomotivu "E" a věřím,že potvrdí lepšící se postavení v tabulce.
Pavel Krupica | 14/Dec/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 68

13.12.2009 Kuřim B - Lokomotiva Brno E 3:5 (KP1)
Aleš by měl zapracovat na vyrovnanosti svých výkonů - po senzaci z minulého kola vybouchl jak granát v Bosně a prohrávali jsme 0:1 z výkopu. Na ostatních šachovnicích se tvrdě bojovalo, ale ze začátku to vypadalo na obvyklý výsledek - Snášel v kufroidní pozici, Vitula bez pěšce (ale s aktivnějšími figurami), já po nevhodné výměně zjistil, že slabé pěšce nezachráním a že jedinou nadějí je pravděpodobně nekorektní oběť figury a pozvání soupeřova krále na procházku. Pouze u Vaška se začala rýsovat lepší pozice.
Po dvou a půl hodinách skončily během patnácti minut čtyři desky současně, a to v tomto pořadí: Snášel prohrál v souboji polovičních armád (soupeř měl přece jen o něco lepší vývin, i když taky ne ideální, a využil toho k útoku na krále), já si musel nechat zajít ofenzivní choutky kvůli volnému centrálnímu pěšci soupeře a rozhodlo zapojení přebytečné figury do hry - bohužel na počet šachů (10:0 pro mne) se nevyhrává, Vašek získal rozhodující materiální výhodu a korigoval, jednička soupeře dokázala že pasivní pozice nesedí nikomu a že všichni jsou omylní - Vitula získal figuru a s ní i partii.
Korekce na 2:3 začala budit jakési minimální naděje na zápasovou remízu, zvlášť když Franta Laštovička měl na desce vyhranou pozici - stačilo vyměnit dámy. Honza Číhal měl věž a pěšce za dvě figury a vpadl věžemi do soupeřova tábora, pouze Pepa Janás bránil dost zoufalou pasivní pozici se dvěma pěšci méně.
Optimistická hra Honzy Číhala ale ukázala i stinné stránky, neuhlídal jednoho ze soupeřových pěšců, musel za něj dát kvalitu a tím ztratil i partii. Nejdéle (čtyři a půl hodiny) hráli Franta a Pepa - skončili současně, Pepa prohrou a Franta proměněním asi pátého mečbolu (výhodu realizoval velmi nepřesně, ale naštěstí jeho soupeř byl v permanentní časovce a nedokázal toho využít).
Tím jsme dosáhli zatím nejlepšího výsledku sezóny a není úplně nereálné, že by se v některém z příštích zápasů daly urvat i nějaké zápasové body.
Jan Pešl | 14/Dec/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 67

10.12.2009 V kavárně
černý na tahu Michal má na rozdíl ode mne formu, doufám že ji potvrdí v neděli proti Lokomotivě.
1.Vašek, 2.Slezák, 3.Hrdina, 4.Sádlík, 5.Vitula, 6.Mrkos, 7.A.Krupica, 8.Pešl, 9.Novotný, 10.Buček, 11.Adler.
Díky náskoku 14.5 bodu a faktu, že už bude jen jedna kavárna příští týden (další čtvrtky padají na Štědrý den a na Silvestra) se Honza Slezák už v tuto chvíli stává vítězem kavárny pro rok 2009. Blahopřejeme!
Jako perličku večera uvádím následující pozici:
B: Kg5, Ve2, Sg6, pf6, f7, h7 Č: Kh8, Va8
Černý hraje Va5+ a bílý padá do pasti tahem Kh6? (nejkratší cesta k matu vedla přes další past: Sf5 Vxf5+ Kxf5 Kxh7 f8V Kh6 Vh8)
Po této chybě bílého ovšem černý sám neviděl, co nastražil, a vzdal se namísto zahrání Vh5+!! s patem bez ohledu na to, čím bílý divokou věž vezme.
Tak už vím, že diagramy vznikají zásadně v hospodě. Co na to Pája Krupička? Objeví se to příští týden na tréninku mládeže?
Jan Pešl | 11/Dec/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 66

ŠK Kuřim "F" - Lokomotiva Brno "P" 1 - 4
Dohrávané utkání 2.kola základní soutěže naši mladí hráči, nestačili na zkušené soupeře.
Hosté nastoupili pouze ve čtyřech a tak první historickou výhru pro Kuřimské F-družstvo zajistil Tomáš Šindelář. Dlouho vypadala dobře pozice pro Vondrušky, Webera i Nawratha. První prohrál Filip Jahn a bylo vyrovnáno. Pak se sesypala pozice u Bruna Webera i Kryštofa Nawratha a bylo 1-3. Za domácí se pokoušel snížit Viktor Vondruška, ale vyhranou pozici pokazil.
Pro naše mladé hráče je to cenná zkušenost, kterou jistě využijí v dalším utkání.
Pavel Krupica | 10/Dec/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 65

05.12.2009 Mikulášský turnaj
vítěz Michael Vašek Trenér mládeže úspěšně pokračuje v angažování nových talentů, a tak se i přes absenci několika obvyklých silných účastníků (ať už z pracovních nebo osobních důvodů) sešlo sedmadvacet hráčů. Vyrovnanost turnaje dokazuje zejména to, že o prvním místě Michala Vaška rozhodovalo až druhé pomocné hodnocení (však taky došlo na nabídky piva v průběhu posledního kola, které ovšem v duchu fair play správně nebyly vyslyšeny) a také fakt, že bilance pěti remíz a pouhých dvou výher brala čtvrté místo.
V následné tarokové bitvě U Rohatého Kozla výjimečně vyhrál Pavel Krupica a potvrdil tím, že i tak pěkná karetní hra je více o štěstí než o umění hrát.
Přílohy: Výsledky
Jan Pešl | 07/Dec/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 64

4.kolo JMK II. B ŠK KME-DDM Kuřim C - Duras D 6:2
K zápasu s posledním celkem tabulky jsme přistoupili ve správné mikulášské náladě. Pavel Krupica přišel k utkání z dalekých Louček pozdě, přesto stihl odejít po rychlé remíze jako první. Měl by donést v pátek trestnou láhev? Řekněte svůj názor!!!
Ostatní zápas pojali jako příležitost k předvánočnímu pokecu, ten narušoval jen pan Vojáček, který nás několikrát napomínal. Dokonce oznámil našemu panu prezidentu: "že je rozhodčím pouze na papíře a zápas vůbec neřídí." To nám však dobrou náladu již nemohlo pokazit - rychle vyhrál Franta Laštovička, Broňa Horák, Pavel Rubeš. Remizovali pan Šmíd, Jirka Majer a Honza Košata. Pouze Slávek Křena dokazoval soupeři, že s aktivnějšími figurami může darovat věžku a stejně nakonec, byť jako poslední, vyhraje.
Pavel Rubeš | 06/Dec/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 63

03.12.2009 Šachová kavárna
03.12.2009 kavárna O vítězi opět rozhodovalo až poslední kolo, bylo to dost vyrovnané, často rozhodovaly až praporky.
Výsledky: 1.Vašek, 2.Slezák, 3.Kolařík, 4.Vitula, 5.Hrdina, 6.Kropáč, 7.Pešl, 8.Mrkos, 9.Sádlík, 10.Buček, 11.A.Krupica, 12.Adler.
Střed tabulky byl vyrovnaný (čtyři hráči shodně 6 bodů) a přišlo na řadu pomocné hodnocení.
Jan Kolařík | 04/Dec/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 62

Veselí nad Moravou-ŠK KME DDM Kuřim "A" 4-4
Trdiční zápas skončil i tradičním výsledkem.
10:00 Začátek utkání
Vše začal rychlou remízou Slávek Křena.
12:30 Soupeř mi nabídl remízu.Po konzultaci s kapitánem jsem musel odmítnout,protože to vypadalo zle nedobře.
1.Mlénský-stál na prohru,2.Majer-to samé,3.Gubáš-nejasná pozice,4.Košata-ten jediný byl vyhraný,6.Kudla-stál trošku lépe,7.Horák-stál na prohru,8.Krupica Pavel-nejasná pozice,odmítl jsem remízu a začal jsem trošku riskovat.
13:00 Prohrává Majer i Horák.
13:15 Vyhrává Košata a snižuje na 2,5-1,5
13:30 Vyhrává Gubáš a vyrovnává stav utkání
13:40 První časová kontrola a opět prohráváme,když Mlénský ztratil koncovku.Hrají se už jen dvě partie.Na 6.Kudla tady je to jasná remis.Na poslední musí vyhrát Krupica Pavel aby vyrovnal stav utkání.Po první časové kontrole získávám pěšce,ale výhra je vzdálená na hony daleko.Přesto se mi daří najít správný plán v koncovce,který vede k výhře.
14:10 Kudla podle předpokladu remizuje.Na poslední desce musím o výsledku utkání rozhodnout.Na konečných 4-4 musím svoji partii vyhrát. Podařilo se mi získat druhého pěšce,ale soupeř zkouší partii dovést k věčnému šachu.
15:00 Partii zdárně dotahuji do vítězného konce.
Z Veselí vezeme cenný bod,který může hodně znamenat v boji o záchranu.Stále ovšem družstvo nehraje tak, jak by ve skutečnosti hrát mělo.
Pavel Krupica | 03/Dec/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 61

Přeborníkem škol okresu Brno-venkov je ZŠ Jungmannova!!!
24.11.2009 ZŠ Jungmannova (foto převzato z webu JmŠS) V úterý 24.11.2009 se v Tetčicích uskutečnil přebor škol okresu Brno-venkov. Za Kuřim v soutěži nastoupila dvě družstva: ZŠ Jungmannova a ZŠ Tyršova.
Za loňský stříbrný tým ZŠ Jungmannova nastoupil 1.Martin Liška, 2.Lukáš Kalabis, 3.Filip Jahn, 4.Tomáš Šindelář. Tým neponechal nic náhodě a hned v prvních kolech porazil své největší konkurenty v boji o postup ZŠ Modřice i ZŠ Vranovice shodně 3:1, dále ZŠ Hrušovany 2,5:1,5 a poté přišlo na řadu derby proti ZŠ Tyršova 3,5:0,5 (tento zápas však byl velmi vyrovnaný a hodně dramatický). Jednu chvíli to vypadalo, že právě Tyršova bude jediný tým, který Jungmannovu porazí a tím by ji připravil o vítězství. Nakonec se však projevila větší zkušenost Jungmaňáků. Poslední dvě utkání proti ZŠ Zastávka a ZŠ Nesovice nadělila ZŠ Jungmannova soupeřům kanára (obě utkání vyhrála 4:0) a zcela suveréně si vybojovala postup do krajského kola (kde je doprovodí 2.ZŠ Vranovice) a současně soutěž vyhrála. Celé družstvo zaslouží velké uznání a zejména pak Filip a Tomáš, kteří všechna svoje utkání vždy vyhráli.
Druhý účastník ZŠ Tyršova měla hodně mladý tým a spíše získávala zkušenosti v soutěži. Složení jejich týmu: 1.Viktor Vondruška, 2.Jakub Křivánek, 3.Jakub Matoulek a 4.Kateřina Hrdinová. ZŠ Tyršova se v soutěži neztratila a dvě utkání dokonce jejich družstvo vyhrálo a nakonec skončilo na velice hezkém 5. místě. Družstvo Tyršové bylo ze všech účastníků věkově nejmladší a má před sebou velikou budoucnost. Věřím, že již v příštím roce se úspěšně popere o postup do krajského kola.
Závěrem chci popřát týmu ZŠ Jungmannova hodně štěstí v krajském kole a aby se jim už konečně podařilo probojovat do celostátního přeboru.
Odkazy: Výsledky   , Článek na www JmŠS.
Pavel Krupica | 30/Nov/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 60

4. kolo KP I : TJ Znojmo - Kuřim B 7:1
Do Znojma jsme přijeli s rezervou a po menším bloudění našli hrací místnost. Po hodině hry jsme se historicky poprvé (a asi naposled) ujali vedení 1:0, když Aleš zakončil partii krásným matovým útokem. Bohužel, toto vedení jsme udrželi pouhou minutu, když na svého soupeře nestačil p. Šmíd. Další hoďku se nic nedělo, ale jsme začali odpadávat jako mouchy. Během půl hodiny postupně prohráli oba Michalové, Honza V, Pepa. Rázem byl stav 5:1 pro domácí a nebylo co řešit. Já jsem skončil v půl druhé a nejdéle se držel Franta. Jelikož i v těchto partiích jsme tahali za kratší konec, utrpěli jsme debakl 1:7
Honza Číhal | 29/Nov/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 59

29.11.2009 OP, Kuřim "D" - Ivančice 5 : 3
29.11.2009 Kuřim \"D\" Hrálo se v pivnici "U rohatého Kozla". Na zahájení v 9:00 se dostavilo jen 7 soupeřů, takže Jirka Hrdina byl bez práce a rázem jsme vedli 1:0.
Bojovala se ze všech sil,- zhruba kolem 11:00 to vypadalo na prknech následovně: 1.Kolařík (22. tahů, soupeř odmítl maje dvojici střelců nabídku remízy, bez věží se pokračuje bojem o střed a volný sloupec), 2. Slezák (24. tahů, stejný materiál, rovná pozice, trochu lepší střelec), 3. Buček (38. tah, stejný materiál, mistr se pustil s dámou na výlet do soupeřova tábora), 4.Adler (21. tah, Luboš má o jezdce víc a jde pro výhru), 5.Smíšek (15. tahů, stejný materiál), 6. Mrkos (22. tahů, ztráta pěšce s kompenzací v pozici), Novotný (41. tahů, už jen pěšci a kůň, jasně lepší pozice).
Začíná se vyjasňovat až před dvanáctou:
Adler po vidličce ztrácí dámu a po pár tazích vzdává, Novotný to dotáhl do vítězného konce, Kolařík stupňuje tlak a soupeř je nucen bránit mat ztrátou jezdce a před dalšími ztrátami se již vzdává. Smíšek po chybě soupeře má jezdce víc, získává bod a celkovou výhru pro Kuřim. Mistr Buček je nezlomný a vytrvalý, jako vždy dohrává mezi posledními a v lepší věžové koncovce (již za rozhodnutého stavu) dává za remízu. Jako poslední dohrává Mrkos, ale v beznadějné pozici po předchozí ztrátě dámy vzdává.
Pár fotek najdete ve fotogalerii. Zpravodaje naleznete v sekci "právě se hraje".
Odkazy: fotogalerie
Jan Kolařík | 29/Nov/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 57

26.11.2009 Šachová kavárna
U Čajdy Bylo plno. Počet v turnaji je omezen na 12 účastníků a tak pozdě příchozí Michal naskočil do turnaje až jako náhradník za Kolaříka, který musel odejít dříve.
Zpestřením byla hra Pavla Krupici, který buď předváděl ukázkové samomaty v lepších pozicích (např. partie s Kropáčem) nebo obdržel maty po kombinacích soupeřů (např. s Hrdinem). Celkové výsledky budou zveřejněny až dodatečně, zatím se můžete podívat na fotky ve fotogalerii.
Dodatečné doplnění výsledků:
1.Kropáč, 2.Hrdina, 3.Slezák, 4.P.Krupica, 5.Buček, 6.Číhal, 7.Kolařík/Vašek, 8.Vitula, 9.Adler, 10.Mrkos, 11.Sádlík, 12.A.Krupica.
Odkazy: fotky
Jan Kolařík | 27/Nov/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 50

3. kolo KP II. B Vinohrady Brno – ŠK KME-DDM Kuřim C 4:4
taky šachovnice ... Souboj dvou družstev, která mohou zkomplikovat postup Olejářům z Bystrce, byl neobyčejně dramatický celých šest hodin. Kuřim poprvé nastoupila proti mírně silnějšímu soupeři a může děkovat za remízu famózní formě Honzy Košaty a Martina Hyrše, kteří opět vyhráli a mají po čtyřech zápasech 100 %. O vítězství nás tentokrát připravila špatná forma funkcionářů klubu – prezident klubu prohrál nadějně rozehranou partii, kapitán družstva pouze remizoval, když nevyužil zisk kvality. Zástupce kapitána, momentálně dávající přednost bowlingu a volejbalu, nedokázal „ostudně“ porazit handicapovaného vozíčkáře s elem 1600, jehož poslední šachy vynucující remízu opakováním pozice již musela provádět jeho osobní asistentka. Zbývající bod upekli rychlými remízami se silnějšími soupeři Franta Laštovička a Pavel Krupica. V oboustranně útočné partii prohrál nešťastně Laďa Kudla, jehož pozici rozPáral jeho soupeř, stojící sám pod hrozbou jednotahového matu.
Z Křepic PR.
Pavel Krupica | 25/Nov/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 49

5. kolo KP II. B Loko G : Kuřim C 1,5:6,5
Opět jsme nastoupili k zápasu předehrávaného předvánočního kola jako jasní favorité. Tomu také odpovídal průběh.
Své partie rychle vyhráli Majer J. st., Košata Jan a Franta Laštovička. Pavel Rubeš odpůlil černými
"údajně" talentovaného dorostence s elem 1600. Za stavu 3,5:0,5 si ostatní hráči začali partie "vychutnávat". Martin Hyrš hrál ve složité pozici časovku od 25 tahu nebo ještě dřív. Pavel Krupica se pokoušel vyhrát bílými věžovku s pěšcem méně. A Bróňa Horák měl také zajímavou koncovku... Naštěstí Honza Vitula přešel zkušeně do koncovky stejných střelců s lepším králem, lepším střelcem a bonusem krytého volného pěšce... tj. 4,5:0,5. Martin Hyrš zvládl v časovce rozehrát mrtvého střelce a vyhrál. Pavel s Broňkem remízovali, takže nakonec 6,5:1,5. Vzhledem k lidovým cenám v bufetu a milé paní
kantýnské z Rajhradu trošku krutá porážka pro talenty z brněnské Lokálky.
Jenom nevím jak "C družstvo" zachrání "A" i "B" v KP I. a ještě zvládne postoupit do II. ligy . Z Křepic PR.
Pavel Krupica | 21/Nov/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 48

KP1:ŠK KME-DDM Kuřim "A"-Tatran Poštorná 1,5-6,5
Těžko se mi o tom píše.Oslabený tým Poštorné nás doslova rozdrtil.
Zápas ovlivnilo hodně časovek,které pro Kuřimské byly osudové.

Utkání Kuřimi A s Poštornou však skončilo pro domácí šokem a pro hosty dlouho nepamatovanou euforií. Když kapitán hostí začal rozhodčímu diktovat sestavy a chyběly v nich dvě hlavní opory na 1. a 3. šachovnici, zalil domácí příjemný pocit, znásobený ratingovou převahou na všech 8 deskách, že vítězství by mělo být na dosah. Sám hostující kapitán viděl prohru svého týmu 2 : 6 jako příliš krutou, ale už 2,5 : 5,5 mu přišlo jako čestný výsledek. Tři černé kočky, které se mu usadily před autem při nabírání jednoho ze spoluhráčů, také nevěštily nic dobrého...

Jakmile se však spustily nové akční hodiny, začalo se vše vyvíjet zcela opačně. Po poměrně rychlé remíze Petra Věžníka s Janem Gubášem (mimochodem jen ve dvou partiích na 2. a 3. desce nepadla žádná nabídka remízy) se začala zřetelně naklánět na stranu Poštorné pozice Aničky Bálkové s Bronislavem Horákem a Zbyňka Fice s Vladimírem Kudlou. Když v časovce rovnou pozici odrovnal Pavel Krupica s Františkem Veverkou, Jiří Majer nenašel správnou protihru s Davidem Ciprysem a Dalibor Mlénský "neshodil" Martina Cipryse na čas (tady to aspoň byla remis), byl tu z ničeho nic stav 1 : 5 a dvě věžové koncovky - jedna prohraná na 5. desce, jedna horší, ale remízová na 3. desce.

Celkový výsledek 1,5 : 6,5 je krutý, ale nedá se říct, že nezasloužený. Hostům prostě tentokrát přálo štěstí a vyšlo jim naprosto vše, na co sáhli. Domácí mohou litovat snad jen partie Jaroslava Kudláčka s Miloslavem Němcem, kde stál černý ve střední hře prapodivně, ale pak se mu podařilo přejít do lepší koncovky, kterou svým typickým "profesorským" způsobem vyhrál.
Snad toto utkání bude pro A-tým velkým ponaučením a další utkání nebude působit tak ospale jako proti Poštorné.
Pavel Krupica | 21/Nov/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 47

19.11.2009 Šachová kavárna
091119 kavárna, kuřáci V kavárně se podařilo antitabákové klice vypudit příznivce nikotinu mimo hrací místnost,- kuřáci zatím spořádaně chodí kouřit v přestávkách k baru.

O výherci rozhodovalo až poslední kolo, kdy Vitula prohrál a Kolařík vyhrál:
1.Kolařík, 2.Kropáč, 3.Vitula, 4.Slezák, 5.Mrkos, 6.Buček, 7.Pešl, 8.Hrdina, 9.Novotný, 10.Vašek, 11.Adler, 12.Sádlík.

Odkazy: fotogalerie průběžné pořadí
Jan Kolařík | 20/Nov/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 46

12.11.2009 Šachová kavárna
091119 kavárna, Vitula Dodatečně výsledky:
1.Vitula, 2.Sádlík, 3.Kropáč, 4.Vašek, 5.Hrdina, 6.Krupica, 7.Slezák, 8.Adler, 9.Mrkos, 10.Buček, 11.Novotný.
Výsledky byly těsné, prvního a páteho v pořadí dělil jediný bod.
Jan Kolařík | 20/Nov/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 45

15.11.2009 Kuřim B – Veselí nad Moravou 1:7 (KP1)
Vitula, Pešl, Boček, KP1 2009 Sérii knedlí (ke kterým ovšem chyběl guláš) načal tentokrát Tadeáš přehlédnutím matového útoku soupeře a záhy ho následoval Aleš Krupica ztrátou materiálu. V tu dobu už jak Honza Číhal tak Míša Vašek měli rovněž velkou materiální ztrátu, takže černými jsme vyhořeli poměrně rychle, ani ne po třech hodinách.
Bílými se ale bojovalo. Jako první z bílých dobojoval Franta neúspěšně – koncovka věže a jezdce proti věži a střelci a hlavně s pěšákem míň byla jasně prohraná. Pak jsme zaznamenali první remízu v dámské koncovce seniora Šmída, načež ale prohrál Honza Vitula na první desce (taky dámskou koncovku, ovšem v této měl soupeř volného pěšce navíc) a závěr zůstal jako už tradičně na mně. V koncovce dvou lehkých figur (a v závěru střelcové) soupeř předvedl pěkné taktické údery, ale naštěstí jsem nejlepší reakci vždy viděl a v 55. tahu odpověděl v podobném duchu, což mi zajistilo remízu. Spravedlnost tedy snad existuje a vrátila mi to první kolo v kuřimském derby, které jsem si prohrát nezasloužil.
Jan Pešl | 18/Nov/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 44

2009 listopad, pár fotek
A.Krupica a T.Šmíd, KP1 2009 Konečně dokáže taky někdo jiný fotit. Obrázky si můžete prohlédnout na záložce Ostatní.
Dočasně omezuji rozměr fotek na 800x600 (kvůli kapacitě prostoru zdarma na serveru), takže pokud to půjde, zkuste je před zasláním mailem zmenšit na uvedený rozměr. Pokud jste dokonce sami ochotní vygenerovat fotogalerii a tu mi poslat, tak to by bylo super.
Várku fotek z KP1 a z kavárny zaslal Míša. Poznámky z KP1 snad dodá přímo na web JMS a Gonzmen.

Zájemcům: Není problém zasílat automaticky upozornění na váš mail v případě, že se na těchto stránkách objeví nová zpráva (majitelům mobilu 02 - eurotel můžu tuto informaci dokonce zasílat přes sms na jejich číslo),- případní zájemci něchť se ozvou mailem na kontak uvedený vlevo.
Jan Kolařík | 17/Nov/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 43

KP II. B 2. kolo KME-DDM Kuřim C: Moravská Slavia Brno B 5:3
K zápasu jsme nastoupili jako jasní favorité. Na všech deskách jsme měli
vyšší elo, někde i o 300 bodů. Po necelých čtyřech hodinách už vedla Kuřim
4,5:2,5. Rozhodly výhry Honzy Košaty, Martina Hyrše a Pavla Rubeše. Další
tři hráči remizovali, obzvláště mladý soupeř Pavla Krupici měl se svým elem
1600 z remízy zaslouženou radost. Jediná prohra se zrodila na 8. šachovnici,
kde Franta Laštovička v závěru partie dobrovolně opustil remízovou věžovku
a přešel do prohrané pěšcovky. Jako poslední mohykán bojoval o vítězství Honza Vitula, remízový charakter pozice mu však vítězství neumožnil. O zajímavý průběh
zápasu se staral pan Maršálek. Ve své partii měl při časové kontrole ve čtyřicátém tahu zapsáno o neuvěřitelných pět tahů méně, zjevně chtěl potrápit soupeře v časovce.
Na závěr komentoval statečný boj Honzy Vituly o vítězství těmito slovy: "Tak to ten blbec dal konečně za remízu". To si Honzík nenechal líbit a u piva ve čtvrtek to zajisté všem barvitě vylíčil.
Pavel Krupica | 14/Nov/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 42

07.11 KP družstev mladší dorost
Liška a Svoboda v DDM V sobotu se uskutečnilo na ZŠ Staňkova první trojutkání KP družstev mladšího dorostu.
Prvním soupeřem našich mladých žáků bylo družstvo Vinohrady Brno. Kuřimské družstvo ve složení Boček, Liška, Svoboda, Kalabis a Vondruška neponechalo nic náhodě a zaslouženě vyhrálo vysoko 5:0. Po prvním kole se naše družstvo bezpečně usadilo v tabulce na prvním místě. Ve druhém zápase nás čekal loňský vítěz soutěže družstvo Durasu Brno. Po rychlé výhře Kalabise a Vondrušky prohrál vyhranou partii Liška. Rozhodující třetí bod udělal náš lídr na 1.šachovnici Boček a remízou zakončil utkání Svoboda na konečných 3,5-1,5. V závěrečném utkání prvního srazu čekalo Kuřimské silné družstvo ze Zastávky u Brna. Utkání mělo na vlas stejný průběh jako utkání proti Durasu a skončilo i stejným výsledkem. Po první třetině soutěže vede družstvo Kuřimi o dva body před Vyškovem a družstvem Lokomotivy Brno "D". Za družstvo Kuřimi zaslouží velké uznání Boček, Kalabis a Vondruška, když tato trojice vyhrála všechna svá utkání. Velmi slušně si vedl i Svoboda, který jedno utkání vyhrál a zbylá dvě remizoval. Pochvalu zaslouží za bojovnost i Liška, ale vybojoval pro naše družstvo pouze bod.
Druhý sraz družstev proběhne až v lednu, kde nás čekají družstva Poštorné, Lokomotivy Brno"E" a favorit celé soutěže družstvo Vyškova.
Zajímavou reportáž ze zápasu Kuřim-Duras Brno najdete zde.
Pavel Krupica | 13/Nov/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 39

Kuřim "E"- Kuřim "F" 4,5 - 0,5
Kompozice v DDM Po derby v KP1 bylo odehráno i derby ze základní soutěže.
Družstva jsou složena především našemi žáky, ale družstvo E je přece jen zkušenější. Po rychlé výhře Kalabise, Lišky a remíze na 1.šachovnici se favorizované éčko ujalo vedení.
Za F družstvo dlouho vzdoroval na 2.šachovnici Vondruška, ale nakonec zkušený Ambrož přehrál našeho talenta v koncovce a zajistil E-družstvu výhru v zápase. Pak přidal ještě další bod Svoboda a zajistil tak vysoké vítězství favorita soutěže.
Krupa | 10/Nov/2009 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 38

05.11.2009 V kavárně
Honza Vitula slaví 30 Při příležitosti třicátých narozenin Honzy Vituly a jedenadvacátých Aleše Krupici se sehrál zábavný a silně obsazený turnaj s těmito výsledky:
1.Vitula (příště se zase budou kupovat minuty, že?), 2.Slezák, 3.Vašek, 4.Číhal, 5.Kolařík, 6.Pešl, 7.Hrdina, 8.Krupica A., 9.Kropáč, 10.Novotný, 11.Adler. Doufám, že jsem to nepopletl, bylo to tam poněkud náročné.
Na titul motto dne aspirují tyto tři výroky:
Když to teď vidím, tak se vzdám
Teď jsi mne naštval, chtěl jsem udělat rošádu a ty mi sebereš věžku
Staň se rozhodčím, to člověka změní
O vítězi hlasujte třeba v poznámkách vpravo.
Jan Pešl | 06/Nov/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 37

Přebor Moravy a Slezska-Zlín 2009 Boček má bronz
Tadeáš Boček Ve dnech 28.10-1.11.2009 se uskutečnil přebor Moravy a Slezska v kat.H16, H14, H12, H10 a Dívky.
ŠK Kuřim měl zastoupení v kat.H12 a také v kat.H14, kde nastupoval v barvách Durasu Brno Kuřimský Tadeáš Boček.
Výsledky v kat. H12(58 účastníků): Filip Svoboda 37.místo a 4 body,- odehrál výborně především první polovinu turnaje a dlouho bojoval i o postup na MČR. Ve druhé polovině se projevila malá zkušenost a tak nakonec uhrál solidní 4.body.
Martin Liška: 43.místo 4.body,- snažil se, ale doplatil na špatnou hru především černýma(0,5/5) a taky na příliš malou vůli po výhře, když příliš brzy dal partii raději za remis, než by trošku zariskoval a pokusil se vyhrát. Konečné umístění je ale nakonec solidní a věřím, že získané zkušenosti zúročí především v soutěžích družstev.
Filip Jahn: 54.místo 2,5 bodu,- měl na začátku příliš těžký los a také nejméně zkušeností. Dostal za úkol aby neskončil poslední a bojoval zodpovědně. Nakonec uhrál 2,5 bodu, což bylo více, než jsem od něj čekal. I Filip nasbíral spoustu cenných zkušeností, které snad využije především v soutěži družstev.

Kategorie H14(30 účastníků): Tadeáš Boček 3.místo a 6,5b! Hrál celý turnaj ve skvělé pohodě. Výborně sehrál zahajení, kombinoval a zaslouženě skončil nejen na bedně, ale také vybojoval postup na mistrovství ČR, které se bude hrát na jaře. Měl jsem možnost sledovat jeho partie a byl to skutečný zážitek. V předposledním kole hrál dokonce na 1.šachovnici, která byla přenášena on-line po internetu a tak si i jeho spoluhráči z našeho B-družstva mohli pozorovat jeho výbornou hru.
Turnaj byl perfektní i po organizační stránce, kdy pořadatelé připravili nejen výborné hrací prostředí (hotel Moskva), ale také mimošachový program (zájezd do ZOO Lešná nebo návštěva plaveckého areálu). Turnaj posloužil klukům nejen pro získání větší herní praxe, ale také k rozšíření repertoáru zahájení a tréninku celkově.
Krupa | 02/Nov/2009 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 36

29.10.2009 V kavárně
Zřejmě podzimní prázdniny způsobily, že jsme se sešli v minimálním turnajovém počtu hráčů a hrálo se tedy dvoukolově. Nejlíp hrál Jirka Hrdina, který o vítězství přišel až v poslední partii.
Výsledky: 1.Pešl, 2.Hrdina, 3.Kropáč, 4.Buček, 5.Adler.
Podle Mistra všechno vyhrávám na prapor. No nevím nevím – dva maty jsem dal (jeden taky dostal), k tomu jedna remíza až do holých králů, pouze jednou prapor pomohl vyhrát prohranou partii a ty zbylé tři byly buďto vzdání soupeře nebo prapor, který už o ničem nerozhodoval, protože pozice byla vyhraná. Asi to budu muset takhle počítat častěji, ať se ukáže, komu praporky v kavárně nadržují nejvíc.
Jak bývá letos pro dvoukolové turnaje tradicí, i tentokrát půjdou do GP dvojnásobné body.
Jan Pešl | 02/Nov/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 35

25.10.2009 Poštorná – Kuřim B 7.5:0.5 (KP1)
Domácí na nás byli při příjezdu hodní a uznali šinoucí se policejní auto před námi za zásah vyšší moci, takže se začalo o čtvrt hodiny později s plným časem. V partiích už ale moc hodní nebyli, i když kromě divočárny na první a rychle ztracené partie na poslední desce vypadalo všechno dlouho vyrovnaně. Bohužel se všechny partie zlomily v náš neprospěch kromě Frantovy remízy (a i tam se dá říct že se to otočilo proti nám – ta partie vypadala lépe pro nás). Opět jsem dohrával poslední, doufám, že to tak nebude celou sezónu.
Jan Pešl | 02/Nov/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 34

Zpráva z Přeboru Moravy a Slezska (po 3.kole)
Svoboda svedl těžkou tří hodinovou bitvu s vítězem loňského ročníku v kategorii H10. Bohužel neudržel věžovou koncovku a prohrál. Po 3. kole má Svoboda 1,5 bodu, Liška 0,5 a Jahn 0.
Pavel Krupica | 29/Oct/2009 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 30

Přebor Moravy a Slezska žáků
Zítra odjíždíme na přebor Moravy a Slezska žáků. Pokud tam bude přístup na net, tak budu posílat horké zprávy. Průběh turnaje bude určitě i na stránkách Novoborského ŠK a také na Chess-results. Má být i on-line přenos.
Za Kuřim bude hrát v kategorii H14 Boček a v kategorii H12 Svoboda, Liška a Jahn.
Na přeboru Moravy máme zastoupení po 18ti letech, kdy tam hrála trojice MJM, Majer Tomáš a Jan Vitula.
Bližší info lze nalézt na stránce pořadatele: ŠK Zlín.
Pavel Krupica | 27/Oct/2009 | Neautorizovaný nick

25.10.2009 OP, Lokomotiva "L" - Kuřim "D" 3,5:4,5
OP2009, Šaršon - Kolařík, černý na tahu Odjezd byl komplikován faktem, že byl konec letního času. Sraz byl naplánován na 8:30, ale někteří jedinci měli tento údaj na svých hodinkách již v 7:30 normálního času, takže Adler musel telefonem ujistit Svítila, že dorazil o hodinu dřív. Hrdina (měl dělat současně řidiče), ten v panice, že jsme jeli bez něho šlápl na plyn a odjel do Brna o tu hodinu dřív a to i bez nás (auto musel pak brát i Luboš). V nových prostorách Lokomotivy pak byl průběh po zahájení v 9:00 následující:
9:40 Svítil rychle vyhrává, v tuto chvíli již má Hrdina o dámu víc a Novotný přešel do vyhrané koncovky.
9:50 Novotný nenechal nic náhodě a dotáhl to do vítězného konce
10:00 Adler po krátkém opakování tahů remízuje
10:15 Mrkos prohrává
10:20 Hrdina vyhrává. V tuto chvíli je stav 1,5:3,5 a rozhodnutí leží na prvních třech deskách, kde se hrálo dost nekompromisně.
11:40 Slezák prohrál (v partii dal Hurta svoji věž a dva pěšce za dvě lehké figury a chvílemi byl těžké poznat, kdo má vlastně výhodu,- pak však už měl Hurta lepší přechod do koncovky.
12:30 Kolařík prohrává. Ve velké časové tísni a v pozici na diagramu se snaží mermomocí vyhrát a oběť koně na h2 k matu nevedla (na remízu stačilo hrát Vb3). Spadlý praporek znamená stav 3,5:3,5 a rozhoduje se na třetí šachovnici. Shluk okolostojících (kteří se vždy slétnou kolem šachisty v časové tísni) provedl hlasitou analýzu a návrhy co měl černý hrát. V jednu chvíli jsem fascinovaně zíral, jak nepřeberný počet rukou (zleva, zprava, zepředu i zezadu) v jeden okamžik současně hýbe figurkami všemi možnými i nemožnými směry.
13:30 Buček vyhrál pečlivou a trpělivou hrou partii i zápas! Mistr je mistr.

Zpravodaj si můžete najít na záložce "právě se hraje", tamtéž jsou i zpravodaje z KP1. Článek z KP1 a fotky kuřimáků dále najdete i na stránkách JmŠS.
Jan Kolařík | 26/Oct/2009 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 17

ŠK Rosice-ŠK KME-DDM Kuřim "A" 5-3
Na utkání jsem sice nebyl přítomen(raději jsem se jel koukat na D-tým na Staňkovu) a zřejmě jsem udělal dobře.Přesto se pokusím podle komentářů od ostatních účastníků zápasu a toho co jsem měl možnost vidět u Pásků,popsat průběh zápasu.
První prohrál Horák. Velmi rychle ho následuje Sládek, který zapoměl formu kdesi loni ve druhé lize. Třetí do party je doplňuje Mlénský, je až neuvěřitelné, že někteří naši hráči naivně volí zahájení, ve kterém si o prohru přímo říkají. Za stavu 3-0, je již prakticky rozhodnuto a zkušení domácí hráči Kuřimské už ke zvratu nepouštějí. Série remíz: Gubáš, Majer a Kudla a je rozhodnuto. O kosmetické vylešení výsledku se postaral jedinou výhrou Křena. V závěru se pokoušel o výhru ještě Košata, ale nakonec jen remíza.
Snad toto utkání poslouží alespoň jako důrazné varování, protože ještě pár takovýchto utkání a mohl by A-tým mít velké potíže se záchranou i v KP1.
Krupica Pavel | 25/Oct/2009 | Neautorizovaný nick

Do tabulky přidáno
Vidím tady výsledky z kavárny, tak jsem je dopsal do GP.
Nevím jak je možné že se v jedenácti hrálo tak dlouho, abych musel před poslední partií zmizet na autobus. To budou ty kupované minuty, ty bych zakázal.
Jan Pešl | 23/Oct/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

22.10.2009 V konkurenci vyhrál Kropáč
Kavárna, 22.10. Sešlo se nás jedenáct a v přípravě na blížící se nedělní utkání to dopadlo následovně:
1.Kropáč, 2.Vašek, 3.Vitula, 4.Pešl, 5.Slezák, 6.Mrkos, 7.Adler, 8.Hrdina, 9.Sádlík, 10.Buček, 11.Kolařík.
Pro hráče družstva "D" byl dohodnut odjezd v neděli v 8:30 od Kulturního domu, hrajeme s Lokomotivou Brno.
Jan Kolařík | 23/Oct/2009 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 16

ŠK 64 Brno "B"-ŠK KME-DDM Kuřim "C" 2,5-5,5
zavařené šachy 1. kolo KPII B odehrál nováček soutěže z Kuřimi velmi hezky a zaslouženě je poměrně snadno vyhrál.
Průběh utkání:
10:00 Začátek zápasu
10:30 Jako správný kapitán zavelel Broněk Horák a poměrně velmi rychle vyhrál.
12:00 Vyhrává Martin Hyrš, když soupeře přehrál zejména v zahájení.
12:30 Souboj seniorů na poslední desce vyhrává zkušený Šmíd.
12:45 Prohrává Majer st., který po vzoru Ivančuka obětoval dámu za 2 figury a nic, ale na rozdíl od Ukrajinského velmistra 2700+ to k remízovému konci neutahal.
13:00 Po velkém trápení remizuje Kudla
13:15 Výhru "C" týmu podtrhuje druhý trenér mládeže Pavel Krupica, když soupeře postupně přehrál.
13:35 Vyhrává Košata
13:55 Prohrává Laštovička, když pokazil vyrovnanou pozici a zachránil tak domácí od debaklu.
Céčko potvrdilo, že i jako nováček v soutěži bude bojovat o přední pozice.
Krupica Pavel | 20/Oct/2009 | Neautorizovaný nick

15.10.2009 V kavárně
kávička Včera patnáctého prosince (tedy aspoň dle počasí) byla sehrána kavárna s těmito výsledky:
1.Vitula (kupoval minutu a příště bude zřejmě kupovat dvě), 2.Buček, 3.Pešl, 4.Kropáč, 5.Mrkos, 6.Vašek, 7.Hrdina, 8.Sádlík, 9.Slezák, 10.Adler.
Rozebíralo se štěstí hráčů Áčka v derby v krajském přeboru. Ještě že tihle mistři do kavárny nechodí.
Jan Pešl | 16/Oct/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

11.10.2009 Okresní přebor, Kuřim D - Tetčice B 1:7
Adler, Buček, 11.10.2009 Nepoměr ELO výkonnosti se projevil i na výsledku. Časový průběh byl zhruba následující:
10:00 Liška remízuje
10:20 Smíšek prohrává
10:40 Kolařík remízuje,
11:00 zatím to pro Kuřim nevypadá tak zle, stav 1:2, Novotný a Mrkos mají o pěšce míň a ještě hratelnou pozici, Adler v oboustranně ostré nejasné pozici, Buček má 20 tahů bez braní figur a drobnou optickou převahu. Závěr je však jednoznačně ve prospěch hostů:
10:55 Svoboda prohrává, 11:30 Mrkos prohrává, 11:35 Adler prohrává, 12:00 Novotný prohrává,14:00 Buček prohrává,- přes prohru si Mistr zaslouží obdiv za výdrž a za výkon.
Přílohy: Foto1 Foto2 Foto3
Odkazy: Zpravodaj
Jan Kolařík | 12/Oct/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

11.10.2009 KP1 Kuřim B - Kuřim A 1.5:6.5
KP1, 11.10.2009 Z pohledu salátů z Béčka: Jestli bude mít áčkařská elita takovou formu jako v tomto zápase, tak nevím, kam chtějí postupovat. Nepostavil jsem nikoho nad 1800 bodů, a přitom víc než po dvou hodinách hry všechny desky ještě hrály a teprve první z našich pozic se začaly rozpadat (soutěž o první knedli vyhrál Aleš). Přitom v tuhle dobu už měl Pepa Janás kvalitu víc, Tadeáš taky, ale za pěšce (sice po zahájení nestál nejlíp, ale Nejzkušenější tam viděl pěšce zdarma, který tam nebyl a stál jej právě tu kvalitu), já mírně lepší pozici a Jirku Hrdinu trenér mládeže šetřil natolik, že v jednom momentu mohl přijít o dámu za věž.
Takže to i s oslabenou sestavou mohlo skončit plichtou - naštěstí pro Áčko Jirka Hrdina tu možnost získat dámu za věž neviděl, já jsem v pozici s hodnocením +1.5 bohužel pochopil, že bych to mohl i vyhrát - a hra na výhru se špatným časem se samozřejmě vymstila, a Nejzkušenější udržel aspoň remízu.
Přílohy: Foto1 Foto2 Foto3
Odkazy: Zpravodaj
Jan Pešl | 12/Oct/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

2009 Okresní přebor družstev
Dnes přišlo rozlosování a soupisky. Najdete to v příloze.
Přílohy: OP rozlosování
Jan Kolařík | 10/Oct/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

Něco pro rozhodčí
proč pravidla? Ještě mne tak napadlo, co když spadne prapor, ale já ignoruju fakt že soupeř zastavil hodiny, a než dojde rozhodčí, postavím mat - ve vážné samozřejmě pouze pokud to jde přípustným tahem (tam, lze rekonstruovat z partiáře), v rapidu nebo blesku klidně i nepřípustným nebo dokonce přeskládáním víc figur na šachovnici? Svědci žádní a rozhodčí byl taky s ostatními hráči na baru, takže je to tvrzení proti tvrzení?
Takových hráčů doufejme mnoho není a nejpozději na druhém turnaji se to o nich bude vědět a bude se uplatňovat pravidlo poškozování šachů. Jenže - ono něco podobného může nastat i neúmyslně a ani nemusí padat prapor. Představte si blicku s pozicí Kg1, Vf1, pb2, f2, g2, h3 - Kg8, Vb8, pc7, f7, g7, h7. Bílý na tahu hraje věží a postaví ji někam mezi c1 a d1, černý si říká - toho zgarba na c7 pasivně bránit nebudu - a hraje Vxb2, načež bílý vezme do ruky věž, postaví ji na d8 a hlásí mat. Hráči se hádají jestli věž stála na c1 nebo d1, rozhodčí a svědci buďto mimo nebo nejsou schopni určit, protože věž stála opravdu mezi. Dá se i tady uplatnit pravidlo vracení partie do poslední zjistitelné pozice? Asi těžko, jakou partii chcete vracet, když už se žádná nehraje (skončila buďto matem nebo nepřípustným tahem). Co na to pan Vitula? Včíl mudruj... a co na to Jan Tleskač?
Jan Pešl | 09/Oct/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

08.10.2009 V kavárně
Vítěz Krupica, 08.10.2009 1.Krupica P., 2.Vitula, 3.Slezák, 4.Kropáč, 5.Adler, 6.Sádlík, 7.Kolařík, 8.Pešl, 9.Buček, 10.Krupica A., 11.Mrkos.
V partii Krupica-Krupica sice Aleš prohrál, ale dal Pavlovi dvakrát šach králem.
O další zajímavé momenty se staral Honza Kolařík. Partii s Alešem dal za remis bez ohledu na pozici, protože to vypadalo, že Alešovi jdou pozpátku hodiny. Ale pak už šly normálně, takže Aleš asi fixloval. Potom Honzovi Mistr reklamoval, že už spolu hráli podruhé - dá se to vůbec v turnaji losovaném hospodským systémem reklamovat? Asi zavedeme Schurigovy tabulky.
Pak se ještě Honza vsadil s jiným Honzou - Vitulou - na téma rozhodování v situaci mat se spadlým praporem. Dal jsem přednost spánku a do pravidel se ještě nedíval, ale: ve vážné má určitě rozhodčí právo upozornit na fangli, jenže na druhé straně fangle je spadlá až když to hráč oprávněně reklamuje nebo až to zjistí rozhodčí.
A v tom slově zjistí je problém. Když přijde až ve chvíli, kdy mat stojí, musí podle mne uznat mat. Když přijde dřív a chce zasáhnout, pak by měl hned zařvat a nečekat až ten se spadlým praporem provede matící tah. Pokud to rozhodčí jen ospale sleduje a až si promne zalepené oči, řekne hráči který dal mat - sorry, ale já si už předtím všiml spadlé fangle - pak asi partie skončila fanglí, ale takového rozhodčího pak budou všichni považovat za Ivánka kamaráda. Já bych tedy buďto hlásil včas a pokud bych to nestihl, pak bych v rámci zachování dobrého jména šachové hry už držel hubu a uznal mat. To jsem vám s tou sázkou asi moc nepomohl, že?
Jan Pešl | 09/Oct/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

Říjen 2009 Nová sezóna družstev: JIŽ TUTO NEDĚLI
proč pravidla? V neděli 11.10.2009 se uskuteční v 9:00 hod. následující:
Kuřim "A" : Kuřim "B"
Kuřim "D" : Tetčice "B".

POZOR!!! Na Kozlovi bude výstava chovatelů, takže i družstvo "D" bude výjimečně hrát na DDM.

Zkuste si, zda rozumíte pravidlům: Zkušební_otázky.
Jan Kolařík | 06/Oct/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

26.09.2009 Pátek na domečku vítězem Pavel Krupica
trochu jiná šachovnice Turnaj byl velmi vyrovnaný, ale také hodně bojovný.
1. Pavel Krupica 6,5 bodu (podařilo se mi porazit 2, 3 i čtvrtého hráče a prohra s celově 5. Majerem st. přišla až v posledním kole, ale to už mi první místo nemohl nikdo sebrat. 2. Martin Hyrš 6 bodů, 3.-5. Košata, Kudláček a Majer st. 5 bodů, 6.Křena 4,5 bodu, 7.Laštovička 4 body, 8.Vitula 3,5 bodu, 9.Jan Číhal 3 body (zasloužil by cenu fair play, když v druhém kole odmítl vyhrát na čas a nabídl mi 4 vteřiny před překročením času velmi korektně remízu), 10.Kropáč 2,5 bodu.
Pavel Krupica | 06/Oct/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

01.10.2009 V kavárně
U Čajdy Dva rozhodčí druhé třídy na stupních vítězů! Samozřejmě že nerozhodovali, ale hráli, a jeden z nich fotil, aby byla zase nějaká zásoba ikonek ke zprávám.
Pořadí: 1.Slezák, 2.Vitula, 3.Pešl, 4.Hrdina, 5.Kropáč, 6.Kolařík, 7.Adler, 8.Novotný, 9.Mrkos.
Mezi prvním a šestým místem byl rozdíl jediného bodu a hodně partií rozhodoval praporek.
Jan Pešl | 02/Oct/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

2009 O pohárek BVK - vítězem Boček
Suveréně vyhrál Tadeáš Boček ziskem 9.bodů z 9 partií!!!
Další umístění našich žáků: 12.Svoboda Filip, 15.Kalabis Lukáš, 22.Jahn Filip.
Odkazy: Výsledky zde
Krupica Pavel | 28/Sep/2009 | Neautorizovaný nick

24.09.2009 V kavárně
kávička Byli jsme svědky kupování času a gigantického startu Giganta. Výsledky: 1.Kropáč, 2.Pešl, 3.Novotný (5 z 5 a pak tři prohry, já ho bohužel chytil v tom pátém kole, kdy ještě formu měl a proto jsem nevyhrál turnaj), 4.Mrkos (je vidět, že pauza prospěla), 5.Buček, 6.Hrdina, 7.Vitula (další takový co mne nenechal vyhrát, koupená minuta mu pomohla pryč z posledního místa), 8.Adler, 9.Sádlík (chce to chodit častěji).
Jan Pešl | 25/Sep/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

září 2009 Výzva účastníkům školení rozhodčích
proč pravidla? Všem rozhodčím, kteří absolvovali školení:
což takhle přeposlat písemné podklady pro ověřování znalostí rozhodčích. Zveřejním to formou odkazu. Možná by i ostatní zajímalo, co v těch testech vlastně je (a jak se v tom orientují oni).
Pošlete to na mail v kontaktech, popř. (a to je ta lepší varianta) registrujte se na záložce "administrace" a pište příspěvky rovnou sem (můžete psát příspěvky včetně uvádění příloh, fotek atd.)
Dík
Jan Kolařík | 22/Sep/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

Mistrovství ČR v rapidšachu družstev, Františkovy Lázně
Na druhý konec republiky jsme kvůli tradičnímu stavu dálnice Brno-Praha dorazili půl hodiny před koncem páteční registrace, a i to se podařilo jen díky tomu, že německý řidič před námi považoval čísla na tachometru za námořními míle a tím pádem se stal vhodným vodičem.
Prvním dojmem byla hádka před námi stojícímu týmu s organizátory. Nezajímalo nás, co se děje, ovšem až do chvíle, kdy jsme se objevili před penzionem, kde místo recepce bylo telefonní číslo, a tam se člověk dověděl tajnou skrýš pro klíče – kromě této informace ovšem hlavně to, že místa jsou pouze čtyři.
Takže zpět k organizátorům a tam opět hádka – chybějící lůžko totiž bylo nabídnuto pouze na opačném konci města, a místo snahy o dohodu jsme se dočkali pouze urážek. Nebýt faktu, že se řidiči nechtělo cestu zpět absolvovat ihned, by jeden z pánů údajných rozhodčích skončil minimálně na jednotce intenzivní péče.
Páteční večeře se tedy konala až v sobotu (tedy po půlnoci), bylo nutné vypít něco na uklidnění a ten výkon na turnaji podle toho vypadal. Ale aby tahle zpráva nebyla chápána pouze negativně, je třeba přiznat, že z šachového hlediska šlo o velmi hodnotnou zábavu se spoustou zajímavých partií (i když ne vždy s dobrým koncem).
Výsledky: Celkem 19.5 bodu, dle čísel šachovnic Kulovaná 4.5, Sládek 4.5, Hyrš 2.5, Horák 5, Pešl 3. Konečné pořadí zde.
U ubytování zpráva začala a tam taky skončí – teprve při zpáteční cestě se zjistilo, že nám k ceně za pokoje dali ještě příplatek, který měli platit jen pozdě přihlášení. Poučení z toho vyplývá – nejezděte na turnaje, pokud je neorganizují místní, a zvlášť ne tehdy, domlouvají-li vám přespání Pražáci.
P.S.: Výsledky kavárny jsem doplnil do GP (s dvojitými body, čtu tady totiž, že se hrálo dvojkolově).
Jan Pešl | 21/Sep/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

17.09.2009 Šachová kavárna
popelník Fotbalový čtvrtek TV a jiné šachové turnaje ovlivnily počet účastníků šachové kavárny. Hrálo se v pěti, dvoukolově.
Výsledky: 1.Vitula, 2.Slezák, 3.Kolařík, 4.Hrdina, 5.Adler.
Jan Kolařík | 18/Sep/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

Podzim 2009 Turnaj na www.kurnik.org
www.kurnik.org Plánuje a připravuje se turnaj (5 min).
Zájemci dejte vědět svoje přezdívky do vzkazů a komentářů.
Dejte vědět i kdo má a jaké má zkušenosti s jeho pořádáním.
Uveďte i návrhy termínů a času.
Jan Kolařík | 15/Sep/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

10.09.2009 V kavárně
šachová kavárna 10.09.2009 Kavárna se nám zlepšuje jak počtem, tak průměrnou úrovní účastníků. Posuďte sami: 1.Číhal/Vitula (první to rozjel 5.5/6 a pak utekl, druhý přišel pozdě jako třináctý a tudíž dělal náhradníka, výsledek se snažil zkazit, ale nedokázal to - do GP ovšem nemám jinou možnost než body jim rozpůlit), 2.P.Krupica, 3.Slezák (mezi prvním a třetím místem nerozhodly ani body ani vzájemné zápasy, a to počítání Sonnenborna v pozdní večerní hodinu bylo pěkně hnusné, takže za výsledky neručím, ale všichni to akceptovali), 4.Kropáč, 5.Pešl, 6.Hrdina, 7.Kolařík, 8.Novotný, 9.Snášel, 10.Adler, 11.A.Krupica, 12.Buček.
Přílohy: Foto_1 , Foto_2 , Tabulka.
Jan Pešl | 11/Sep/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

Romanův memoriál
Z Kuřimi se i přes velkou propagaci nakonec zúčastnili pouze tři hráči, ačkoliv je to kromě domácího turnaje nejbližší možný co se dopravy týče. To jste se snad báli, že se jedná o turnaj, kde se hráči klaní řediteli ČEZu a jeho manažerským odměnám?
Nejlepším z našich byl Pavel Krupica, který skončil na 11.místě s pěti a půl body (o tři místa výše než byl nasazen, ale bohužel o jedno místo za poslední cenou, kterou potřeboval, aby mu vyšel nedělní finanční rozpočet). Ze začátku sice říkal, že hraje jak vocas, ale v závěru turnaje vše napravil.
Šestnáctý (a tedy o pět míst nad svým nasazením) skončil Honza Pešl, který celý turnaj fasoval buďto bílými slabší hráče nebo černými hráče silnější a výsledky podle toho vypadaly. Na závěr se ale povedlo vyrhát i černými a bylo z toho slušných pět bodů (i když s nejhorším pomocným hodnocením).
Devatenáctý byl Jirka Kropáč (čtyři místa výše než byl nasazen, po povinné prohře v prvním kole se stal postrachem soupeřů (tři a půl ze čtyř mezi druhým a pátým kolem), pak se ale dostal hodně nahoru mezi draky bojující o ceny, kteří už si na jeho šachové umění dali pozor. Ale ani padesát procent rozhodně není zklamáním (to přišlo jen kvůli tomu, že cena pro nejlepšího seniora byla buďto zrušena nebo se tam stihl vpašovat někdo jiný).
Celkově se dá říct, že jsme nebyli vůbec výsledkově marní (a to přesto, že já i Pavel jsme vyfasovali pozdějšího vítěze Davida Holemáře).
Rozhodčí nebo losovací program si poněkud zažertoval - při lichém počtu hráčů (37) do losování správně dával Odstoupení, ale do výsledkové listiny s nulou nepřítomného pana Kalendovského. Ten musí doufat, že se výsledky turnaje moc nerozšíří.
Jan Pešl | 07/Sep/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

03.09.2009 V kavárně
šachová kavárna 03.09.2009 Bojovný turnaj s jedinou remízou a s velmi vyrovnanými výsledky (vítězi stačilo šest bodů z osmi, přičemž tři body s horším pomocným hodnocením znamenaly až předposlední místo). A protože vedoucí závodníci GP brali málo bodů, vyrovnává se trochu i celková tabulka.
Výsledky: 1.Vitula, 2.Krupica P., 3.Hrdina, 4.Adler, 5.Pešl, 6.Novotný, 7.Kolařík, 8.Slezák, 9.Kropáč.
Hrozí, že se zde záhy objeví nějaké kompromitující fotky.
Přílohy: Tabulka
Jan Pešl | 04/Sep/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

27.08.2009 V kavárně
šachová kavárna Vypili jsme kavárnu a navíc se nedalo žádným pomocným hodnocením rozhodnout o vítězi! A opět zbylo spoustu času na mariáš.
Pořadí: 1.-2.Kropáč a Vitula, 3.Krupica P., 4.Pešl, 5.Hrdina, 6.Mrkos, 7.Adler.
Jan Pešl | 28/Aug/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

20.08.2009 V kavárně
v kavárně Protože jsem nestíhal v práci, nemohl jsem se zúčastnit a tudíž nemohu udělat nic víc než opsat výsledky co mi přišly mailem:
1.Rubeš, 2.Kropáč, 3.Krupica P., 4.Adler, 5.Novotný, 6.Vitula, 7.Buček, 8.Mrkos.
Návštěvu z Křepic jsme v kavárně dlouho neměli. Pokud se během turnaje stalo něco zajímavého nebo zábavného, sem s tím.
Jan Pešl | 21/Aug/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

13.08.2009 V kavárně
šachovnice1 Aby se předešlo zmatkům, byly šachovnice očíslovány a k tomu nakreslen plánek, jak se okolo stolu postupuje. Takže už to vypadá skoro jako na profesionálním turnaji.
Zmatek se skutečně nekonal a vzhledem k menšímu počtu účastníků po dlouhé době zbyl čas i na mariáš.
Výsledky: 1.Pešl, 2.Slezák, 3.Adler, 4.Buček, 5.Kropáč, 6.Novotný, 7.Mrkos.
Karel vzhledem k opakovaným absencím právě přišel o vedení v celkové tabulce GP.
Jan Pešl | 14/Aug/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

06.08.2009 V kavárně (a výsledky z minula)
šachovnice2 Nejdůležitější zprávou dne je, že Jiří Abdul Klokan Majer mladší byl zpětně uznán mistrem FIDE. Gratulujeme! Ovšem v poslední kavárně by ani takovýto mistr určitě nestačil na Mistra.
Opět docházelo ke zmatkům kdo má s kým hrát - systém byl sice vymyšlený dobře, ale bohužel nebyl Krupicoimunní. Pavla jsme na konci rovněž museli upozorňovat, že ceny nelze rozebírat před dohráním poslední partie.
Už i já jsem se od kavárenských hráčů naučil zvrhávat sklenice, ale ještě musím zapracovat na maximalizaci škod - v mém případě těžko nějaké vzniknou, když mám věčně téměř prázdno a navíc umím sklenici rychle postavit zpátky.
Výsledky: 1.Buček, 2.Slezák, 3.Pešl, 4.P.Krupica, 5.Kropáč, 6.Vitula, 7.Adler, 8.Novotný, 9.Mrkos, 10.Hrdina.
Minulý týden se kvůli malému počtu hráčů hrálo dvoukolově s výsledky 1.Vašek, 2.Slezák, 3.Kropáč, 4.Hrdina, 5.Adler. Za ten dvojitý počet partií přiznávám dvojité body do GP, i když je dotyční podle všeho ani nechtějí, ale pokud bude někdo zlobit (jako třeba včera pozdě přicházející Vašek), tak mu je zase seberu.
Jan Pešl | 07/Aug/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

Pardubice 2009
Pane Kolařík, nejste poněkud netrpělivý s těmi Pardubicemi, psát si o zpravodajství v době kdy se hraje čtvrté kolo? Teď už je ale dohráno, takže tady je můj komentář (lidi seřadím dle příjmení podle abecedy a v závorce za jménem vždy turnaj/počet bodů/změna FIDE ELO):
Honza Košata (B/5,5/+3,5): V první polovině turnaje to vypadalo, že snad bude hrát dokonce o ceny. Pak mu ale bohužel odešla hra černými, ale i tak je se svou letošní účastí určitě spokojen. Bodů sice moc nepřipsal, ale ono je to v turnaji kde jste skoro pořád nasazeným hráčem docela těžké...
Pavel Krupica (B/3,0/-8,9): Bylo na něm večer nejvíce poznat, jak ten den hrál. Po prvních dvou kolech v depresi, po dalších dvou nadšený a na konci turnaje zase v depresi. I přesto, že porušil Krupovatění ELA (neztratil všechno co nabral na Duras open a tedy jeho rating bude vyšší než při červencovém výpočtu), chtěl se šachy skončit. To jsme mu ale rozmluvili, protože by neměl kdo trénovat mládež. Opět potvrdil, že stále neumí taroky a při první hře prohrál 180 korun. Při simultánce na Pernštýnském náměstí uhrál plichtu s Vojtou Plátem, ale jen díky tomu, že na šachovnici už nebylo vidět a že koupil Vojtovi pivo.
Slávek Křena (B/4,0/+18,3): Výhrou v prvním kole si zajistil to, že bude stále fasovat silnější soupeře a tím pádem připisovat i za jeho oblíbené remízy. To se mu dařilo až do konce turnaje a pro tento způsob byl zaveden termín Křenovatění ELA.
Vladimír Kudla (B/4,0/+3,9): Laďa opět potvrdil, že je naší stálicí s nejvyrovnanějšími výkony (a dle jeho chování po partii i psychikou). Prostě mívá pořád stejné výsledky a buďto pár bodů připíše nebo škrtne, letos ten lepší případ. Také mimo šachy byl v optimální rovině - kamarády ani neignoroval, ani to nějak nepřeháněl s oslavami jako někteří jiní.
Eva Kulovaná (A/3,5/-21,1): V prvním kole paní Sládková zaznamenala senzační remízu černými s Viktorem Lázničkou, ale zbytek turnaje bylo jedno velké trápení. Prý končí se šachy a stane se raději velmistryní v hospodském fotbálku - občas to tak i vypadalo, ale večer před posledním kolem prý díky výsledku 0:11 podlézali s Luďkem Pehalem stůl, tak nevím nevím...
Jiří Majer junior (A/4,0/-8,4): Ačkoliv v tarokách zejména díky skvělé první hře Pavla Krupici byl Oškubátor, na ELO v turnaji spíše Oškubánek. Ale podle jeho vlastních slov je se svou hrou spokojen, jen měl problém po výhře se slabším aspoň odpůlit silnějšího. Body sice odepisuje, ale v Tramtárii (Austrálii/Malajsii) šachy hrát nezapomněl a už se všichni těšíme, až bude za Kuřim opět hrát pravidelně.
Jiří Majer senior (B/5,5/-6,8): Losovací systém asi věděl, že náš šéf oddílu je Nejzkušenější, a tak mu losoval samé mladé talenty, aby se od něj něco naučili. To způsobilo, že i přes pěkných pět a půl bodu nějaký ten rating ztratil, ale za neúspěšný turnaj to určitě nepovažuje a zejména prostřední třetina byla impozantní.
Honza Pešl (C/3,5/+30,5): Los jako za druhé světové války (šest Němců z devíti partií). Skvělý "půlící" začátek, uprostřed se to ale nějak zadrhlo. Závěr ale na rozdíl od loňska vše napravil, takže díky ďábelskému koeficientu pro prvních 30 FIDE partií slušný přírůstek ELO bodů. V posledním kole se i v turnaji se soupeři silnějsími minimálně o třídu naučil vyhrávat a předvedl drtivý útok na soupeřova krále. V neposlední řadě je třeba zmínit, že měl vyšší perfo než v turnaji J Karel Kredl.
Vladislav Sládek (B/5,0/-14,9): Ze začátku se bil o přední desky v nadcházející sezóně v Kuřimi a v oddílovém souboji vyškolil Honzu Vitulu. Po prohře v pátém kole ale na zbytek turnaje rezignoval a prý končí se šachy.
Honza Vitula (B/4,0/+21,9): Za Kuřim jednoznačně král večírků co se výdrže týče, a po prvních sedm kol rovněž král připisování ELO bodů. Na závěr přišla malá rošáda, ale i tak nejen že smazal ztrátu z Duras open, ale připsal i něco navíc. Jen by si měl vzhledem ke svému chování k ženám dát pozor, aby příště někde nedostal "na budku". Ve výsledcích má chybně uvedeno +36,5 bodu kvůli koeficientu 25 který už nemá.
Celkový účet ELO: kmenoví hráči +54, s hostem +39,1, s velmistryní +18. Takže je vidět, že jsme perspektivní klub a že se naši hráči zlepšují.
Odkazy: Výsledky Klub Áčko
Jan Pešl (Gonzmen) | 03/Aug/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

2009 Pardubice
Zpravodajci v Pardubicích neváhejte. A pište, zač je tam perník?
Jan Kolařík (KolJa) | 27/Jul/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

23.07.2009 Sádlík vítězem kavárny
šachová kavárna Turnaj začal vytíráním podlahy a výměnou ubrusu (pardon, tedy sebráním ubrusu, všichni byli líní dát nový) a skončil přesvědčivým vítězstvím Pavla Sádlíka (6 bodů ze 7 partií), který tak napodobil nedávný úspěch svého kamaráda Hrdiny a začlenil se do klubu vítězů.
Vyrovnanost účastníků se tentokrát neprojevila malým rozdílem mezi bodovým ziskem prvního a posledního, ale tím, že ve spoustě partií pád soupeřova praporku zachránil totálně prohranou pozici, kdy už téměř nebylo čím hrát.
Celé pořadí: 1.Sádlík, 2.Vašek, 3.Slezák, 4.Buček, 5.Hrdina, 6.Pešl, 7.Kolařík, 8.Adler.
Jan Pešl (Gonzmen) | 24/Jul/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

Do tabulky doplněno
Ahoj všem, na základě výsledků, které se zde dnes objevily, jsem doplnil tabulku GP. To je současně moje jediná výtka k prvnímu turnaji U Čajdy - nějak jsme se navzájem nepochopili, jak budou stoly za sebou, a pak jsme v tom měli dokonalejší hokej než hrají ve finále Stanley Cupu. To způsobilo mírné prodlevy a tím pádem jsem nemohl osobně počkat na dohrání poslední partie. Příště to snad už klapne lépe.
Obavy o kvalitu nápojů se naštěstí nenaplnily a turnaj byl velmi zajímavý a vyrovnaný, pokud se nepletu, tak všichni měli aspoň čtyři body z jedenácti a sedm a půl bodu už bralo druhé místo (vítěz měl osm a půl).
Jan Pešl (Gonzmen) | 17/Jul/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

16.07.2009 Šachová kavárna
šachová kavárna Hrálo se poprvé v jiných prostorách a to "U Čajdy" (zatím hodnoceno kladnými ohlasy). Daliborovi jsme pogratulovali k titulu "dědeček" a rozjel se početně silný turnaj.
Výsledky: 1.Vašek, 2.Pešl, 3.Vitula, 4.Kropáč, 5.Slezák, 6.Kolařík, 7.Novotný, 8.Buček, 9.A.Krupica, 10.Mrkos, 11.Hrdina, 12.Adler.
Po ukončení se hrál mariáš (a několik nadšenců pokračovalo v analýzách a rozborech šachové teorie).
Jan Kolařík (KolJa) | 17/Jul/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

Mapka k nové místnosti Šachové kavárny
Hraje se "U Čajdy".
Přílohy: Mapka
Jan Kolařík (KolJa) | 10/Jul/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

09.07.2009 V kavárně
šachová kavárna Ukázalo se, kdo je skutečným mistrem a kdo se to teprve učí. 1.Buček, 2.Pešl, 3.P.Krupica, 4.Sádlík, 5.Slezák, 6.Kolařík, 7.Kropáč, 8.Hrdina, 9.Adler, 10.Mrkos.
Když nepřijde Karel, musí o stupních vítězů rozhodovat nejprve pravidlo "mat je víc než prapor" (zhruba v polovině turnaje) a v posledním kole dokonce pomocný mat v jinak neprohratelné věžovce.
POZOR ZMĚNA! Z důvodu nedostatku prostoru v salonku Kulturáku se od příště hraje U Čajdy. Jen se děsím toho, co mi tam dají k pití - on Staropramen není nic moc značka, ale jsou bohužel i horší.
Upřesnění ke zprávě z konce června - historky z natáčení samozřejmě budou pokračovat, jen nebudu tolik zmiňovat podpůrné látky nepřístupné mládeži (to abychom si neodradili talenty, resp. jejich rodiče) a nebudou se sem dávat informace napovídající soupeřům (kdo omarodil, byl odvelen služebně mimo a tak). Takže se nikdo nebojte, že to tady skončí jen u přepisování výsledků.
Jan Pešl (Gonzmen) | 10/Jul/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

02.07.2009 V kavárně
1.Slezák, 2.Kolařík, 3.Buček, 4.Sádlík, 5.Novotný, 6.Kropáč, 7.Adler, 8.Mrkos, 9.Pešl.
Gonzmen | 03/Jul/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

Test vložení příspěvku
šachová kavárna Zdar všem ochotným sem něco psát.
Já osobně preferuji spíš historky okolo šachového dění, včetně údajů mírně diskutabilních (protože např. články pana Kalendovského mají rádi všichni právě z tohoto důvodu).
Suše umí psát každý a přepisovat údaje z tabulky je nuda.
Jan Kolařík (KolJa) | 30/Jun/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

Zoficiálnění stránek klubu
Úderem dnešní půlnoci se tyto stránky konečně stávají oficiálním webem ŠK KME-DDM Kuřim. Kromě titulku je další změnou to, že se v případě registrovaných uživatelů u jejich příspěvku na titulní straně uvede jejich plné jméno, přezdívka pouze v závorce. Pro přihlášení do diskuse a příspěvky v diskusi se nic nemění. Třetí a poslední nutnou změnou je to, že se pokusím omezit citace Kredlovin a vyprávění o tom, kolik toho kdo na Kulturáku vypil, a soustředím se na šachový obsah, ale nevím jak mi to půjde.
K tomu jsem udělal následující změny:
1. Registrovaní mohou mazat své vlastní příspěvky z titulní strany (klíčem je titulek a datum).
2. Bylo zrušeno omezení na typy příloh, pokud nějaká nefunguje, dejte vědět.
3. Podobně jako přílohy lze na konec zprávy vkládat i odkazy (kdo je chce mít uprostřed, musí trochu umět HTML tak jak to fungovalo dřív).
4. Roky 2008 a starší byly přesunuty do archivu, aby z té úvodní strany nebyl takový štrúdl. Další archivace do budoucna navrhuji podobně - v polovině roku 2010 tam přesunout 2009 atd.
5. Adresář pro přílohy byl přidán do konfigurace (to ale nikdo kromě mne a Honzy Kolaříka nepozná). Mimochodem, pane kolego webmastere, jak se tam pořád přidávají nové fičury, začíná v tom být pěkný bor... pardon nepořádek, asi bychom to při příští změně měli rozfrcat do víc souborů.
Doufám, že jsem přeplácnutím obsahu nezrušil někomu zprávu pokud ji zrovna psal, ale v tuto dobu každý slušný šachista spí (někteří například U Kozla, že).
Pokud cokoliv nefunguje, dejte vědět - snad se někdo z odpovědných zase někdy (o Vánocích?) dostane k opravě.
Jan Pešl (Gonzmen) | 29/Jun/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

25.06.2009 Šachová kavárna
Po minulém úspěchu Hrdiny se o totéž pokusil Sádlík (porazil dokonce Karla!).
Výsledky: 1.Kropáč, 2.Sádlík, 3.Kredl, 4.Slezák, 5.Vitula, 6.P.Krupica, 7.Mrkos, 8.Kolařík, 9.A.Krupica.
KolJa | 26/Jun/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

19.06.2009 Druhé úterý
Posledního turnaje před prázdninami se zúčastnila i šestice žáků z Kuřimi. Poprvé jsme měli zastoupení i v turnaji A, kde se představila dvojice našich žáků Viktor Vondruška a Martin Liška. V turnaji B pak startovala čtveřice našich žáků: Filip Svoboda, Filip Jahn, Lukáš Kalabis a Kryštof Nawrath.
Celý článek je v příloze.
Přílohy: Druhé úterý
Pavel Krupica | 22/Jun/2009 | Neautorizovaný nick

18.06.2009 Šachová kavárna
Výsledky: 1.Kredl, 2.Kropáč, 3.Vitula, 4.Slezák, 5.Buček, 6.Sádlík, 7.Mrkos, 8.Vašek
KolJa | 19/Jun/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

11.06.2009 Šachová kavárna - úspěch Hrdiny
Výsledky: 1.Hrdina, 2.Slezák, 3.Kredl, 4.Vitula, 5.Kropáč, 6.Buček, 7.Novotný, 8.Mrkos, 9.Adler.
KolJa | 19/Jun/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

04.06.2009 V kavárně
1.Kredl, 2.Pešl, 3.Kropáč, 4.Mrkos, 5.Buček, 6.Slezák, 7.Vitula, 8.Adler, 9.Hrdina.
Teď budu pár týdnů pryč, snad někdo (KolJa?) bude sem ty výsledky schopen psát za mne. Buďte spolu šťastní, dokud vás Nejzkušenější nerozdělí.
Gonzmen | 05/Jun/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

28.05.2009 V kavárně
1.Kredl, 2.-3.Vitula a P.Krupica bez možnosti rozhodnutí jakýmkoliv rozumným kritériem (rozdělení cen se nechalo na nich, půlbody v tabulce umíme a minutu jsme za trest sebrali oběma, aby už to nedělali), 4.Slezák, 5.Adler, 6.Pešl, 7.Novotný, 8.Hrdina, 9.Mrkos.
Velmi pozdě (až za polovinou turnaje) přicházející Vašek si do GP bohužel nemohl zasloužit nic jiného než nulu.
Gonzmen | 29/May/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

2009 Školení rozhodčích
Zajímavý je pohled na výsledkovou listinu:
1. Pešl (plný počet bodů !!!)
2. Vitula
Hleďme, hleďme: ještě je ale musíme vyzkoušet, zda umí nazpaměť pravidla hendikepu kuřimské kavárny.
Jinak jsou podrobnosti tady.
Což takhle nějaké veselé historky z natáčení? Byly?
KolJa | 29/May/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

Brno, Jarní turnaj
Na DDM Junior-Dornych se uskutečnil jarní turnaj žáků. Hrálo se na 7.kol, ve dvou kategoriích (starší žáci do 16 let a mladší do 12 let). Za silné účasti nejlepších žáků z Brna a okolí se turnaje zúčastnila i čtveřice mladších žáků z Kuřími ve složení: Martin Liška,Viktor Vondruška, Filip Svoboda a Filip Jahn.
Již ve druhém kole si los zašpásoval, když proti sobě posadil oba Filípky. Ve vyrovnaném utkání byl nakonec šťastnější Svoboda a společně s Martinem a Viktorem se usadili ve vrchních patrech pořadí. Filip Jahn po zbytek turnaje dohrával spíše uprostřed startovního pole, ale v závěru turnaje pokazil i několik dobře rozehraných partií a skončil na 22 místě ze 30.účastníků. Smolařem turnaje byl jednoznačně Filip Svoboda. Všechny své soupeře suveréně přehrával, ale doplatil na katastrofální spotřebu času, která se mu stala osudnou v 4 a 5.kole, když oba tyto zápasy ve vyhrané pozici prohrál na čas a bylo po dobrém umístění. Konečné 14.místo je sice poměrně slušné, ale Filip si zasloužil daleko více. Věřím, že oba Filipové na příštích turnajích ukáží daleko více a snad budou mít i trochu štěstíčka, které jim tento turnaj moc nepřálo. O pořadí na bedně se rozhodovalo v posledním kole. Sportovní talent roku Viktor Vondruška se v přímém souboji utkal o první místo s Brněnským hráčem.
Partie plná zvratů nakonec skončila spravedlivou remízou, která otevřela cestu k prvnímu místu pro Martina. Ve skvělé pohodě hrající Martin Liška už svoji šanci nepustil, turnaj nakonec vyhrál a potvrdil tak svoji skvělou formu za poslední turnaje. Na bednu se nakonec dostal i Viktor, který skončil na velice hezkém 3.místě. Jako prémii Martin i Viktor splnili limit pro udělení 4.výkonnostní třídy.
Turnaj byl na velmi vysoké úrovni jak po hráčské účasti tak i po stránce pořadatelské.
Při pohledu na foto (vlevo vítězný Martin a napravo bronzový Viktor) musí být v řadách trenérů a rodičů maximální spokojenost.
Přílohy: Foto_1, 2, 3, 4, 5.
Krupica Pavel | 25/May/2009 | Neautorizovaný nick

21.05.2009 V kavárně
1.Kredl, 2.Pešl, 3.Kropáč, 4.Slezák, 5.Buček, 6.Vitula, 7.Mrkos, 8.Vašek, 9.Novotný, 10.Kolařík, 11.Adler.
Pozor na nové pravidlo (bude se líbit zejména Broňkovi Horákovi) - za nahlášení matu, který není, je runda fernetu.
Gonzmen | 22/May/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

16.05.2009 Májový turnaj
Tradiční májový turnaj s účastí 24 hráčů vyhrál Laďa Kudla, který porazil Nejzkušenějšího na pomocné hodnocení. Třetí skončil Slávek Křena a sám se musím pochlubit čtvrtým místem, i když v posledním kole ta výhra byla se štěstím. Ještě víc ale válel mistr Buček, po třech kolech měl tři body a málem porazil i Majera. Nakonec bral sedmé místo.
Výsledky:
1. Kudla Vladimír Kuřim 5,5 (22,5)
2. Majer Jiří st. Kuřim 5,5 (19)
3. Křena Bohuslav Brno 5 (21)
4. Pešl Jan Brno 5 (19)
5. Laštovička Frant. Kuřim 4,5 (20)
6. Krupica Pavel Kuřim 4,5 (18)
7. Buček Miloslav Kuřim 4 (23)
8. Horák Bronislav Kuřim 4 (20,5)
9. Hyrš Martin Brno 4 (18)
10. Šmíd Tomáš Kuřim 4 (18)
11. Krejčí Dalibor Tišnov 4 (17)
12. Kropáč Jiří Kuřim 3,5 (17)
13. Sádlík Vladimír Kuřim 3,5 (15)
14. Hrdina Jiří Kuřim 3 (18)
15. Vitula Jan Kuřim 3 (17,5)
16. Janas Josef Tišnov 3 (17)
17. Slezák Jan Čebín 3 (15,5)
18. Salomounek Mil.Vídeň 3 (15)
19. Adler Lubomír Kuřim 2,5 (18)
20. Liška Martin Kuřim 2,5 (15)
21. Svoboda Filip Drásov 2,5 (14)
22. Navrath Krištof Kuřim 2 (14)
23. Vondruška Viktor Kuř. 2 (13)
24. Jahn Filip Kuřim 0,5
Gonzmen | 18/May/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

Oficiální stránky klubu
Pro nedočkavce: Před třemi týdny dohodnutý přechod těchto stránek na oficiální stránky klubu ŠK Kuřim bude proveden ihned jakmile bude některý z administrátorů pracovně vytížen na méně než 200 procent. To se zatím bohužel nerýsuje, ale před příští sezónou by se to mělo stihnout.
Gonzmen | 15/May/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

14.5.2009 V kavárně
1.Kredl z Adamova, 2.Kolařík, 3.Slezák, 4.Vitula, 5.Krupica P., 6.Pešl, 7.Buček, 8.Sádlík, 9.Kropáč, 10.Adler, 11.Novotný, 12.Mrkos.
Gonzmen | 15/May/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

7.5.2009 V kavárně
1.turnaj: 1.Kropáč, 2.Kolařík, 3.Slezák, 4.Adler, 5.Mrkos.
2.turnaj: 1.Slezák, 2.Kolařík, 3.Mrkos, 4.Kropáč, 5.Adler.
Gonzmen | 15/May/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

Druhé úterý, 14.04.2009
Tradičního turnaje "Druhé úterý" se zúčastnilo kvarteto našich žáků.
Na 4.místě skončil Martin Liška, který měl velikou šanci turnaj vyhrát, ale nezvládl zápas posledního kola a tak na něj zůstala nepopulární bramborová medaile.
Na 5.místě Filip Svoboda měl smůlu na los, který mu hned na 1.kolo přisoudil favorita turnaje Dumka ze Zastávky. Filip poté zabojoval a mohl skončit na 3.místě, ale bohužel v posledním kole hrál s Viktorem a remíza vzala i šanci na 3.místo všem hráčům z Kuřimi.
Na 7.místě Viktor Vondruška (podobně jako Filip) měl částečně smůlu na los. Ve 2.kole dostal Danielu Dumkovou ze Zastávky, která nakonec turnaj vyhrála.
Na 16.místě Filip Jahn (turnaj se mu moc nepovedl). Herně to nebylo špatné, ale hodně kazí ve vyhraných pozicích. Věřím, že tento nedostatek se brzy podaří odstranit a i Filip bude v dalších turnajích okupovat horní patra.
Na závěr jen dodám, že se zúčastníme turnaje ještě v květnu a v červnu a pevně věřím, že alespoň jednomu z našich hráčů se turnaj podaří vyhrát. Herně na to určitě mají a už tento turnaj se to skoro podařilo. Snad se už v květnu přikloní i trochu štěstíčka.
Odkaz na výsledky zde.
Pavel Krupica | 27/Apr/2009 | Neautorizovaný nick

23.04.2009 V kavárně
1.Kredl, 2.Vašek, 3.Kropáč, 4.Slezák, 5.Hrdina, 6.Adler, 7.Buček, 8.Sádlík, 9.Mrkos, 10.Pešl.
Gonzmen | 24/Apr/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

19.04.2009 Krajský přebor v rapidšachu družstev
Naše družstva počtem dorovnala a výsledky předehnala domácí Lokomotivu! Pohár jsme sice neobhájili a museli jej předat Boskovicím (tedy vlastně nepředat, protože jsme si ho zřejmě vloni ani nevzali), ale tým C bral druhé a tým B bral třetí místo, přičemž oba postupují (společně s Áčkem, které se krajského kola účastnit nemohlo, protože hrálo v sezóně druhou ligu) do celostátního kola. To se bude konat v září vyloženě za humny - ve Františkových Lázních.
O umístění týmu C se nejvíce zasloužili: Vašek na třetí desce, Pešl na páté a Vitula na druhé. Ani padesát procent Pepy Olšovského na první desce není k zahození.
V Béčku nejvíce bodoval Karel Kredl, který vyhrál vše kromě bratrovražedného boje s Céčkem, Broněk Horák a i Pavel Krupica přispěl slušným bodovým počtem.
Pánové z kavárny - tedy tým D - sice skončili až třetí od konce, ale s patnácti body a pouhým osmibodovým odstupem na vítěze. Tým byl vyrovnaný a kromě první desky, kde to měl senior Šmíd velmi těžké, si všichni uhráli okolo padesáti procent.
V mládežnickém týmu E je třeba vyzdvihnout tři body ze sedmi partií Tadeáše Bočka na první desce, to je určitě úspěch. Ostatní ho bohužel ale nenapodobili a tým proto skončil zaslouženě poslední. Alespoň mají motivaci dále trénovat s Pavlem Krupicou.
Gonzmen | 20/Apr/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

16.04.2009 Šachová kavárna
Přinášely se židle, aby se dalo kde sedět. Pavel hlasitě vyrušoval a byl napomínán. Michal spěchal domů a v půlce přepustil místo dalšímu zájemci. Výsledky: 1.Karel, 2.Slezák, 3.Krupica (lepší pomocné hodnocení), 4.Kolařík, 5.Mrkos, 6.Kropáč, 7.Vitula, 8.Vašek/Sádlík, 9.Novotný, 10.Adler, 11.Hrdina, 12.Buček
KolJa | 17/Apr/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

2009 Turnaj Křtiny
Karel bere jednu cenu za druhou. Co to Karel vlastně na té fotce drží?
KolJa | 15/Apr/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

09.04.2009 V kavárně
Vítěz tradiční a ani druhé místo není překvapení, ale na dalších místech se to oproti většině ostatních turnajů úplně přeházelo. Výsledky: 1.Kredl, 2.Kropáč, 3.Adler, 4.Novotný, 5.Buček, 6.Mrkos, 7.Pešl, 8.Kolařík, 9.Slezák.
Tabulka snad bude někdy aktualizována, ale ne hned, ftp spojení opět nefunguje.
Gonzmen | 10/Apr/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

02.04.2009 V kavárně
1.Kredl, 2.Vašek, 3.Kropáč, 4.Pešl, 5.Slezák, 6.Vitula, 7.Hrdina, 8.Adler, 9.Kolařík, 10.Mrkos.
Gonzmen | 03/Apr/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

2009 Závěrečná zpráva OP + poslední kolo KP1
Kdo má nějaké novinky, tak je sem pište. Nestíhám, spravují mi počítač.
Vše podstatné se dočtete na stránkách JmŠS a něco tady v příloze.
Přílohy: OP2009 KP_11kolo
KolJa | 30/Mar/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

28.03.2009 Přebor JmŠS v blesku družstev
Kuřimáci třetí v kategorii 1600 - 1800. FOTO
Výsledky a diplom zde.
KolJa | 30/Mar/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

26.03.2009 V kavárně
1.Kredl, 2.Vitula, 3.Slezák, 4.Krupica P., 5.Pešl, 6.Krupica A., 7.Vašek, 8.Kropáč, 9.Buček, 10.Adler, 11.Mrkos.
Gonzmen | 27/Mar/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

Poslední komentář k Tišnovské věži
Pavel mne vyzývá abych si svůj výkon okomentoval sám. Tak tedy - první čtyři kola tři body a dobrý pocit z partií (remízu s Jirkou Hrdinou v prvním kole za ostudu nepovažuji vzhledem k tomu jaký měl den, a jediný plundr za celý turnaj mne ve třetím kole s domácím Hlavsou stál díky štěstí v pozici pouze půl bodu), zejména výhry černými ve druhém a čtvrtém kole se velmi povedly. To čtvrté kolo jsem ovšem vyhrál s budoucím vítězem žákovské kategorie příliš rychle a vytáhl Aleše na pivo, a páté kolo pak nestálo za nic. V tom šestém už to šlo, ale zmastil jsem to v časovce. Poslední kolo pak ve stejné pohodě jako začátek turnaje.
Takže asi jedno pivo není optimální hladina. Jen nevím kolik tedy - dle tohoto turnaje žádné, dle výsledků z Kulťasu aspoň pět.
Gonzmen | 27/Mar/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

Tišnovská věž - postřehy Pavla Krupici
Slibovaný komentář je v příloze.
Přílohy: Tišnovská věž
Pavel Krupica | 26/Mar/2009 | Neautorizovaný nick

Základní soutěž - zbývají jen odložená utkání
Odložené utkání Lokomotiva P - Kuřim bude odehráno v úterý 7. dubna.
Přílohy: Zpravodaj
KolJa | 24/Mar/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

21.03.2009 Tišnovská věž
Díky mladým svěřencům Pavla Krupici Kuřimáci početně předčili domácí tým a způsobili nárůst účasti o padesát procent oproti předchozím ročníkům. Také cen jsme odvezli dost - Karel Kredl druhé místo, Franta Laštovička cenu v kategorii do 1800 ELO bodů a mistr Buček cenu v kategorii do 1600 bodů.
Kompletní výsledky zatím na tišnovských stránkách nevidím, až se objeví, možná sem někdo dodá odkaz.
Gonzmen | 23/Mar/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

19.03.2009 V kavárně
1.Slezák bez ztráty jediného půlbodu a s velkým náskokem, 2.Vašek, 3.Kredl, 4.Pešl, 5.Krupica A., 6.Buček, 7.Hrdina, 8.Krupica P., 9.Kropáč, 10.-11.Adler a Mrkos bez možnosti rozhodnutí jakýmkoliv rozumným kritériem (alespoň tedy zjistíme, jestli naše GP tabulka zvládá půlbody). Zápas Krupica-Krupica vyzněl ve prospěch toho mladšího nejen v celkovém hodnocení, ale i v partii.
Gonzmen | 20/Mar/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

12.03.2009 V kavárně
Hrálo se nejen dlouho, ale i bojovně - z pětapadesáti partií skončila remízou pouze jediná. Na vítězství stačilo sedm bodů z deseti a rozdíl mezi prvním a šestým místem byl jediný bod.
Pořadí: 1.Vitula, 2.Slezák, 3.Kropáč, 4.Kredl, 5.Pešl, 6.Buček, 7.Novotný, 8.Mrkos, 9.Adler, 10.Hrdina, 11.Aleš Krupica.
Aleši, asi budeš muset chodit trénovat častěji, i když pivo stojí peníze.
Gonzmen | 13/Mar/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

08.03.2009 Turnaj u Pásků
Z kuřimských se zúčastnil Kredl a Vitula. Karel se dopracoval až na bednu. Více najdete zde.
KolJa | 10/Mar/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

05.03.2009 V kavárně
1.Kredl, 2.Kropáč, 3.Vašek, 4.Pešl, 5.Slezák, 6.Adler, 7.Buček, 8.Mrkos, 9.Novotný.
Gonzmen | 06/Mar/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

Základní Soutěž
Vzhledem k tomu že Lokomotiva nemá hrací místnost, odkládá se devaté kolo ZS na 23.3.2009
Krupica Aleš | 02/Mar/2009 | Neautorizovaný nick

01.03.2009 OP Střelice "B" - Kuřim "D" 5,5:2,5
Poslední utkání sezóny, soupeřům už jde jen o prestiž.
10:00 Přijíždíme v šesti, takže prohráváme 2:0
10:45 Dvě rychlé remízy (Kolařík, Mrkos)
11:30 Buček ztrácí figuru a prohrává, Adler remízuje
11:45 Krupicovi a Svítilovi soupeři odmítají remízy
13:30 Hrálo se dlouho a obě partie stejně skončily remízou.
Výsledek je ještě přijatelný.
Gratulujeme Céčku k postupu.
Béčko těsně prohrálo, popis utkání z pohledu jejich soupeřů najdete zde.
Přílohy: op_9kolo kp_9kolo
KolJa | 02/Mar/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

01.03.2009 Zápas o postup do KP II: Vranovice "A" - Kuřim "C" 3:5
Zápas nejlépe vystihuje konstatování "výborný týmový výkon" - nešlo ani tak o to, jak se komu partie povedla, ale hlavně nikdo nehrál na sebe a přesně věděl, co je cílem tohoto kola. Z individuálních výkonů bych vyzdvihl našeho hosta z Vinohrad, který přitom podle vlastních slov "je úplně mimo".
I sbírání skóre v průběhu sezóny mělo svůj smysl, právě fakt, že nám stačí remíza, byl jeden z rozhodujících, neboť soupeři byli zejména po několika nabídkách remízy od našich hráčů evidentně nervózní a rozhození.
Děkuji tímto celému týmu za předvedené výkony v průběhu celé sezóny a těším se na další spolupráci o soutěž výše.
Gonzmen | 02/Mar/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

26.02.2009 V kavárně
Hrálo se dlouho a bylo (s výjimkou věčných mrzoutů) veselo skoro jako bychom všichni někam postoupili. Výsledky: 1.Pavel Krupica - je vidět, že mu práce s mládeží jde k duhu, 2.Vašek, 3.Kropáč, 4.Kredl, 5.Pešl, 6.Vitula (dva vítězové v konzumaci poslední dobou končí podezřele často vedle sebe v pořadí), 7.Slezák, 8.Novotný, 9.Mrkos, 10.Buček, 11.Adler.
S pozdravem "To je kryogenní"
Gonzmen | 27/Feb/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

Základní soutěž, základní turnaj
Zatím marně čekáme na nějakou zprávu. Aleši,- zkus to!!!
Z jiných zdrojů víme, že se utkali v základním turnaji Krupica - Krupica .
Jak hrálo "E"?
Aleš reaguje 22.2.2009: Abych to uvedl na pravou míru: Ten den, co se normálně hrálo, jsem hrál základní kolo proti Romanu Krupicovi ze Zastávky. Jinak jsme hráli v předehrávce s Tišnovem C a vyhráli jsme 1:4
KolJa | 20/Feb/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

19.02.2009 V kavárně
1.Kredl, 2.Vašek, 3.Kropáč, 4.Slezák, 5.Pešl (nesportovní odmítnutí ložené remízy kvůli času soupeře bylo po zásluze potrestáno ztrátou koncentrace na další tři partie), 6.Hrdina (o co později přišel, o to lépe hrál a v posledním kole bojoval o třetí místo), 7.Adler, 8.Mrkos.
Hrálo se tentokrát v nekuřáckém salónku, ale pár průchodů přes hlavní místnost stačilo na to, abychom všichni smrděli stejně jako jindy.
Gonzmen | 20/Feb/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

Gillarův memoriál
V sobotu 14.2. naše mladé naděje čekal další turnaj ze seriálu KP žáků v rapid šachu. Kuřimští byli na turnaji ve složení Filip Svoboda, Martin Liška, Viktor Vondruška a David Horký. Turnaj se hrál na 7.kol a byl rozdělen do dvou skupin: na mladší žáky a starší žáky.
Všichni naši hráči byli zařazeni do turnaje mladších žáků, kde nakonec hrálo celkem 39 dětí. Nejlepšího výsledku dosáhl Filip Svoboda, který skončil celkově na 16.místě a v kategorii do 10.let dokonce na 7.místě se ziskem 4.bodů. Filip odehrál vcelku povedený turnaj, kde hlavně v prvních třech kolech hrál velmi dobře, ale nepovedla se mu prostřední část turnaje mezi 3.-5. kolem, kde přišel o možnost hrát o ještě lepší umístění. Martin Liška skončil na 25.místě a kat.10.let na 13.místě se ziskem 3 bodů. Martin sehrál výborně turnaj do pátého kola, ale zpackal závěr turnaje, kde hlavně v šestém kole svého soupeře zcela přehrál,- sahal po čtvrtém bodu a možnost hrát v posledním kole o třetí místo. Místo toho smolně prohrál a v posledním kole se nedokázal poprat o alespon čtvrtý bod. Viktor Vondruška skončil na 31.místě a kat.10 let na 18.místě se ziskem 2,5 bodu. Viktor boužel nedokázal navázat na svůj obrovský uspěch na turnaji ve Vranovicích, ale nutno přiznat, že turnaj byl v Brně daleko silnější a Viktor neměl zdaleka tolik štěstí, kolik ho měl ve Vranovicích. Poslední náš účastník byl nováček na turnajích David Horký, který skončil na 36.místě se ziskem 2 bodů. David hrál turnaj poprvé mimo Kuřim a já osobně jsem se spíše obával aby neskončil poslední. Nakonec uhrál 2 body což bylo jistě velkým překvapením.
Konečné hodnocení našich odpovídá předvedené hře (i když já osobně doufal ještě alespoň v trošičku lepší výsledek). Ve hře našich už (ovšem na rozdíl od dřívějších turnajů) bylo vidět jisté prvky zlepšené hry a tedy alespoň poznatek pro trenéry, že odvádí velmi kvalitní práci,- děti se neustále více zlepšují a na dalších turnajích se to projeví i na lepším umístění.
Krupa | 19/Feb/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

Kuřim B-Lipovec A 4-4
Začátek zápasu hrůza a děs.
Po hodině hry prohrává zdecimovaný chřipkou autor těchto řádků, když nezareagoval v 10.tahu na hrozbu matu a než by si ho v 11. nechal ukázat raději zastavil hodiny a podepsal partiář.. 0-1

Pak 2xremis na 1.šachonici Honza Košata a na 5. Láďa Kudla
Za stavu 1-2 letos 100% Pepa Olšovský ucpal únikové pole pro svého krále a soupeř to nemilosrdně trestal matem. 1-3
Potom přichází remis na 4.desce a stav vypadá dosti kriticky 1,5-3,5

Za tohoto stavu hosté odmítají remízu na 2.šachovnici, což se nakonec ukazuje jako největší chyba v zápase. Domácí zástupce kapitána, prezident klubu a trenér v jedné osobě p.Majer st. se zdravě naštval a řekl si: "tak Ty mě chlapečku odmítáš remízu,- za takovou opovážlivost Tě tvrdě potrestám" a potrestal 2,5-3,5 :-))

Zápas se v tu chvíli začal otáčet.
Na 7.šachovnici si od začátku partie udržoval mírnou převahu Pavel Rubeš a po perfektním uceleném výkonu partii vyhrál a vyrovnal stav zápasu.
Na 3.šachovnici Martin Hyrš nakonec udržel nebezpečného Václava Chládka a stanovil tak konečnou podobu zápasu na 4-4. Po zápase byl Martin ovšem přesvědčený, že někde prošel kolem výhry...škoda, ale i tak se dá konstatovat konec dobrý, bod výborný a pivo vynikající.
Krupa | 19/Feb/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

15.02.2009 Kuřim "D" - Vranovice "A" 3,5:4,5
09:30, obě družstva v plných sestavách na Kozlovi
10:30 A.Krupica remis
10:45 Slezák remis
10:50 Svítil prohrává, současně Buček získává figuru
11:30 Buček výhra
12:05 Mrkos remis
12:05 Kolařík remis
12:30 Dalibor se dlouho snažil, ale nakonec prohrál
13:00 Adler se s kvalitou víc snažil získat pro mužstvo 4:4, ale nakonec se mu vyhrát nepodařilo,- remis.
Výsledek je s ohledem na nepoměr ELO družstev pro Kuřim velice lichotivý.
Tarokáři všech družstev se spojili u Wágnerů. Howgh.
Přílohy: OP_8kolo KP_8kolo
KolJa | 16/Feb/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

15.02.2009 Kuřim "C" - Lokomotiva Brno "L" 6:2
Zápas dlouho vyrovnaný a když to ani po skoro třech hodinách nevypadalo na žádné šachovnici rozhodnutě, byli jsme zralí na to začít nervačit, ale naštěstí se nestalo a naopak mladí talenti z Brna to zkrátka tak dlouho "neuseděli". Dosáhli jsme tedy toho, co se dalo tušit už po rozlosování - za čtrnáct dnů ve Vranovicích se bude hrát přímý zápas o postup s tím, že nám díky skóre stačí remíza.
Gonzmen | 16/Feb/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

12.02.2009 V kavárně:
1.Kredl, 2.Vašek, 3.Slezák, 4.Vitula, 5.Pešl, 6.Kropáč, 7.Adler, 8.Buček, 9.Hrdina, 10.Kolařík (první dvě prohry za něj sehrál Pavel Krupica, který se pak raději věnoval pouze oslavě narozenin), 11.Mrkos, 12.Novotný.
Gonzmen | 13/Feb/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

Soutěže družstev v neděli
Pohled na kalendář ukazuje, že v neděli 15.2. bude v Kuřimi opět plno šachistů. Snad to bude úspěšný den (stejně jako minulá trojkombinace).
KolJa | 11/Feb/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

05.02.2009 V kavárně:
1.Kredl už zase suverénně, 2.Slezák, 3.Buček, 4.Vašek, 5.Kropáč, 6.Pešl, 7.Adler, 8.Mrkos.
Opět složité výpočty, tentokrát byl stejný počet bodů od třetího do šestého místa.
Gonzmen | 06/Feb/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

01.02.2009 Ostatní výsledky družstev z neděle
V KP1 přestává být béčko ořezávátkem (Průkopník - Kuřim 3:5) a stává se zařezávátkem. Popis utkání z pohledu pana Kalendovského najdete na www JmŠS. Tabulka vypadá velice zajímavě, vždyť mezi druhým a šestým Kuřim B je rozdíl jediného bodu.
V OP déčko dosáhlo proti favoritovi přijatelného výsledku (Lokomotiva L - Kuřim D 5:3). Se silnějším soupeřem si poradil Adler a Slezák se domácí jedničky taky nezalekl.
Přílohy: kp1_zpravodaj_7 op_zpravodaj_7
KolJa | 02/Feb/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

01.02.2009 Tetčice "B" - Kuřim "C" 1,5:6,5
Domácí měli problémy se sestavou i doma, takže podobně jako minule u Déčka to bylo tři nula z výkopu. Ze zbývajících partií jsme černými všude remizovali a bílými vyhráli a na konečný výsledek jsme se ani moc nenadřeli - odjíždělo se už ve tři čtvrtě na jedenáct (naštěstí, jinak bychom tam zapadli sněhem).
Gonzmen | 02/Feb/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

29.01.2009 V kavárně handicapy fungují!
1.Kropáč, 2.Vašek, 3.Pešl, 4.Kredl, 5.Buček, 6.Slezák, 7.Novotný, 8.Mrkos, 9.Adler.
Karel poprvé v životě připisuje minutu.
Od pátého do devátého místa měli všichni tři body z osmi partií a musely rozhodovat dvě iterace pravidla o vzájemných zápasech.
Objevil se i KolJa, ale pozdě a místo turnaje vyřizoval v průměru tři telefonáty současně a nestíhal ani pít pivo.
Gonzmen | 30/Jan/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

25.01.2009 ML2, Duras "B" - Kuřim "A" 5:3
Áčko (při absenci šachového štěstíčka) se neudrželo na vítězné vlně.
Přílohy: zpravodaj č.7
KolJa | 26/Jan/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

22.01.2009 V šachové kavárně vyhrál Vitula !!!
Honza (asi má natrénováno z turnaje v Praze) je tím, kdo dokázal v kavárně jako první sesadit Karla z trůnu (ten doposud, kdykoliv přišel, tak vyhrál).
Pořadí: 1.Vitula, 2.Kredl, 3.Kropáč, 4.Vašek, 5.Buček, 6.Kolařík, 7.Hrdina, 8.Slezák, 9.Mrkos, 10.Adler.
Hrálo se velmi stísněně jen u čtyř stolů, Karel naříkal, že si vedlejší páry pletou svoje a jeho hodiny (zejména Honza Slezák v tom exceloval, mě se to také párkrát podařilo,- pak už byly všichni tak zmatení, že začal mačkat cizí hodiny i Karel …). Výsledky do GP zapíše dodatečně Gonzmen (viz. záložka „právě se hraje“). Po skončení turnaje se hrál mariáš a několik nadšenců (Hrdina, Vašek a Vitula) pokračovalo v šachových partiích až do zavíračky.
POZOR, změna: příští čtvrtek se začíná již v 19:10.
Přílohy: tabulka
KolJa | 23/Jan/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

20.01.2009 ZS , Kociánka - Kuřim "E" 2:3
Kuřimská družstva jedou na vítězné vlně.
Přílohy: Zpravodaj č.6
KolJa | 23/Jan/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

René, já a Rudolf.... aneb hendikep v šachu?
šachová kavárna Slavná písnička o golfu a nedělním odpoledni slouží pouze jako úvod pro osvětlení zásadního pravidla v kuřimské šachové kavárně (tj. výhercům turnaje je redukován čas pro příští turnaje). Hendikep je používán v řadě sportovních odvětví, např. golf nebo koňské dostihy. Takže nic nového pod sluncem. A jestli to je spravedlivé? Lze vést dlouhé diskuse,- těžko však lze podezírat angličany, že souhlasili s něčím, co je vzdálené "fair play". V kavárně jde o drobné zpestření šachů, kdy dopředu lze jen těžko odhadnout výsledkovou listinu,- a vážení přátelé: "... o tom to je!"
KolJa | 22/Jan/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

Okresní přebor žáků Brno-venkov
Dne 17.1 se konal další díl seriálu KP mládeže v rapid šachu, který byl zároveň i jako Okresní přebor žáků Brna-venkova. Náš oddíl tam měl i své zástupce v kategorii do 10 let Viktor Vondruška, Filip Svoboda a Martin Liška a v kategorii do 12 let Tadeáš Boček, který ovšem hraje za Duras Brno a proto v pořadí do OP se nezapočítával.
Pro naše mladé naděje to byl první takový velký turnaj a zároven křest ohněm. Nikdo neočekával moc velké výsledky jen já jsem doufal, že při troše štěstí by mohl alespon jeden z našich stát v rámci okresu na bedně. Nakonec byl výsledek nadmíru vynikající. Po celou dobu turnaje se naši drželi uprostřed startovního pole což bylo dobré že v kategorii do 10 let to znamenalo,že drží kontakt s vrstevníky. Rozhodovalo tedy poslední 7.kolo. Viktor si v prohrané pozici zalezl pěkně do patu a vybojoval cennou půlku. K Filipu se obrátila štěstěna zády už při losu když dostal silného soupeře který v turnaji porazil i zkušeného Tadeáše a i přes moc hezký výkon nakonec Filip prohrál... Škoda, za předvedenou hru v celém turnaji by si zasloužil asi lepší umístění, ale věřím že výsledkově se Filip jistě ještě předvede na dalších akcích. Největším smolařem z kuřimských byl Martin. V šestém kole se bohužel utkal v derby s Viktorem a partii měl ve své režii, ale nepozorností se připravil o bod a nakonec i o lepší umístění. I Martin ovšem předvedl některé pěkné momenty a věřím,že i on se na dalších turnajích ještě ukáže. Nakonec se okresním přeborníkem v kategorii do 10 let stal překvapivě,ale určitě zaslouženě Viktor Vondruška,který byl zároven na 3.místě v KP žáku do 10 let. Na bedně stál i Filip Svoboda který byl v okresním přeboru do 10 let na pěkném 3.místě. Martin Liška skončil na 5.místě. V KP žáku do 12 let skončil na 2.místě Tadeáš Boček.
Na závěr bych rád poděkoval rodičum za podporu dětí i odvoz do Kuřimi, klukům popřál hodně uspěchů v dalších turnajích a osobním přáním je, aby další turnaje hrálo daleko více Kuřimských dětí. Úspěch našich je pro jejich konkurenty z oddílu jistě dobrou motivací. Přidávám i odkaz na web JmŠS - článek o turnaji s fotkou Viktora.
Krupica Pavel | 19/Jan/2009 | Neautorizovaný nick

18.01.2009 OP Kuřim "D" - Tetčice "B" 6 : 2
9:45 Snadná výhra na posledních třech šachovnicích (kontumačně) korunovaná úspěchem mistra Bučka znamenají 4:0 pro domácí. Tak takhle kdyby to vypadalo pokaždé...
11:15 Krupica A. remízuje a pečetí výhru domácích.
11:30 Adler vyhrál
11:40 Slezák remis
12:50 Kolařík po dlouhém boji prohrál (s vidinou zisku figury se pustil hned v začátku do výměny, v důsledku chybného propočtu však za své dvě věže získal jen tři lehké figury soupeře). Soupeř trpělivě odvrátil případné možnosti jakéhokoliv útoku a pečlivě a zkušeně přešel do koncovky s volným pěšcem víc. Oba dva si rozhodně zahráli a hosté získali svoji jedinou výhru.
Všechna tři družstva hrála doma, takže v neděli bylo v kuřimi skoro padesátka šachistů. Vítězství tří družstev v jeden den lze komentovat snad jen: "Byl to ten slavný den...."
U "Kozla" pak probíhaly rozbory partií, kavárenské diskuse na různá témata atd. (za účasti hráčů "B","C","D" a tišnovských).
Přílohy: foto1 foto2 zpravodaj č.6
KolJa | 19/Jan/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

18.01.2009 KP1 Kuřim "B" - Hustopeče 5,2:2,5
Senzací kola je toto utkání označeno v komentářích na www JmŠS.
Přílohy: Zpravodaj č.6 Tarokáři B a C
KolJa | 19/Jan/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

18.01.2009 Kuřim "C" - Tišnov "B" 4,5 : 3,5
Den nezačal zrovna dobře - špatně pochopeným srazem za účelem odvozu z Brna a poté, co jsem přišel přesně na začátek zápasu, čekalo mne ještě nařizování hodin, zatímco soupeři už čekali. Tímto apeluji na tým, aby hráči, kteří přijdou včas, pomohli nejprve panu Majerovi a poté svému kapitánovi s přípravou materiálu. Tím ovšem nemíním omlouvat špatný výkon v souboji proti kapitánovi hostů.
Zápas, který na většině šachovnic množstvím chyb připomínal spíšul a dal dušený mat, a náš mladý talent předvedl ucelený perfektní výkon hodný budoucího velmistra a centrálním pěšcem proti věži a když vidí, že náš hráč obranu zná, ptá se souseda: "Vyhraješ to?" a po odpovědi "už asi ne" to dává za remis. Z jeho spoluhráče tím ale spadla psychická deka a rázem přišel na to, jak zdánlivě pevnou pozici naší dvojky dobýt. Bylo nebylo, dobře to dopadlo.
Gonzmen | 19/Jan/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

15.01.2009 V kavárně:
1.Kredl, 2.Kolařík, 3.Slezák, 4.Pešl, 5.Kropáč, 6.Buček, 7.Mrkos, 8.Adler.
Gonzmen | 16/Jan/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

11.01.2009 2Liga Kuřim "A" - Žďár n.S. 2,5:5:5
Kuřimské body získali remízami: Košata, Sládek, Kudláček, Horák, Krupica.
KolJa | 11/Jan/2009 | Autorizováno registrovaným heslem uživatele

05.01.2009 Do nového roku hodně šachového štěstí.
Hodně zdraví a také trochu toho šachového štěstíčka do roku 2009 přeje KolJa.
V následujícím odkazu se vracím k Mikulášskému turnaji (jak ho zaznamenala kuřimská kabelová televize KTN ). Cituji babičku nejmenovaného hráče: "To je dobře Pavlíku, že jsi v televizi,- vždyť já bych už ani nevěděla, jak vlastně teď vypadáš."
Na konci roku šachová aktivita:
27.12.2008 Ivančický brousek: 3. Majer ml., 12. Hyrš, 14. Kudláček, 22. Kudla, 26. Krupica.
30.12.2008 Olexův memoriál: 2. Majer st., 6. Kredl, 12. Vitula, 19. Pešl.
03.01.2009 Turnaj u Pásků: 3. Kredl, 11. Hlavinka.
KolJa | 05/Jan/2009 | Neautorizovaný nick

Starší zprávy byly přesunuty do archivu.

Copyright (c)2006 KolJa & Gonzmen