www.kme.cz

Hledáme sponzora těchto stránek

ŠK KME-DDM Kuřim

Zprávy

Olexův memoriál 2011
Olexův memoriál nepatří mezi turnaje s hojnou kuřimskou účastí, ale někdo se přece jen vždy najde. Motivací Aleše Krupici bylo uhrát FIDE ELO (jeho výsledky z KP1 sezóny 2009-10 by v květnu propadly), já měl zase "zavřenou fabriku" a žádný jiný program mezi svátky. Probíhalo to takto:
1.kolo: Já bílými s Kredlem, Aleš černými s Martiškem. Oba se držíme, jako první prohrává Aleš, který si v rovné nebo dokonce mírně lepší pozici zavřel a nechal odchytit dámu. Já jsem dospěl do koncovky různých střelců s pěšcem méně a vše jsem držel, jenže Karel se rozhodl svojí nenávisti vůči všemu hrajícímu severozápadně od Brna obětovat i své šachové renomé a před mnoha svědky hrál buďto na pravidlo 50 tahů, nebo na plundr bílého ve třicetivteřinovém tempu. Nakonec se konala možnost číslo dvě a Kuřimáci tedy odchází z prvního dne s nulou. Bohyně Caissa je ovšem spravedlivá a ve druhé polovině turnaje mne odškodnila výhodnými losy.
2.kolo: Vzájemný zápas, Aleš má bílé. Bylo by v neprospěch klubu tuhle partii jakkoliv hrotit. Další průběh turnaje ukázal, že remíza byla ideálním řešením, navíc jsme ušetřili síly do druhé partie dvojkola a získali dostatek času na oběd.
3.kolo: Aleš černými s Hlavsou, já bílými s Praxem z České Třebové, ani jednomu z nás se to na FIDE nepočítá, což Aleše rozladilo, ale jeho partie skončila kuriózně. Získal pěšce a krásnou pozici, tu pak pokazil hrubkou a ztrátou kvality, pak ale dalšího pěšce získal. Nabídl remízu po 30.tahu a Hlavsa si popletl hrací tempo - než se rozmyslel, vypršel mu čas a teprve pak zjistil, že kontrola je v tahu číslo 40. Já jsem soustavně tlačil na královském křídle, zápletky ve střední hře jsem i s horším časem ustál a přešel do vyhrané koncovky.
4.kolo: Já černými s Dufkem, Aleš bílými se Zemanem. Ačkoliv moje pozice vypadá opticky hrozně, dle počítače byla celou dobu rovná (až na jeden okamžik, kdy mohl bílý obětovat figuru za drtivý útok) a v závěru dokonce mírně lepší, takže remíza je zasloužená. Aleš to uhrál až do koncovky V+J na obou stranách, ale jednak měl dvojpěšce a jednak si nechal dál dvojí úder a pěšce ztratil - Arnošt už po třech remízách dalšímu půlení zkrátka nebyl nakloněn.
5.kolo: Aleš černými se Zikanem, mně se přetočily barvy a mám černými Spodného. Pepa na mne zahrál jinou variantu, než jsem čekal, a stál jsem připrohraně - ale vypustil mne, vyrovnal jsem hru a nabídku remízy po dvacetiminutovém rozjímání přijal. Aleš nabízí v koncovce V+J proti V+S remízu rovněž, situace je nejasná (oba mají nebezpečné volné pěšce), je odmítnut a ačkoliv přiznal, že mohl v jednom momentu prohrát, považuje tuhle koncovku za svůj životní výkon (i při tak redukovaném materiálu vymyslel hrozbu šestitahového matu a získal tím nějakého toho pěšce). Dotahuje mne tedy na skóre 2,5 z 5.
6.kolo: Já bílými s Binderem, Aleš s přetočenými barvami a tedy černými s Vavrouškem (který měl o bod víc, ale do jeho zařazení do losovacích skupin se už v předchozím kole dostala nějaká chyba). Binder hraje rychle a ztrácí na taktiku pěšce, ale ten můj pěšec navíc je izolátor v koncovce těžkých figur a jakmile jsem si uvědomil, že jsem zahrál pár slabých tahů a že mi ten pěšec padne, dohodli jsme se na remíze. Aleš byl rychle přejet a tak jsme oba stihli odreagování v kavárně. O té už referoval Honza Kolařík, ale zapomněl zmínit, že se na 11.místě jednalo o Sádlíka staršího (který se tak odpoutal od posledního místa) a že o největší rozruch se staral Hrdina - ať už tím, že Mrkosova běsnící věž musela řádit 10 tahů, než Jura uznal remízu, nebo tím, že si s Vitulou nechali hodiny nastavené tak, jak zůstaly po předchozí partii, a došlo jim to až v polovině jejich hry.
7.kolo: Přetáčí mi barvy zpět, mám bílými Martiška a Aleš má bílými Doškaře. Karel udělal v zahájení dvě poziční chyby, nestihl vyvinout figury královského křídla a z partie se stala hra na jednu branku. Aleš to měl podstatně těžší, jeho partie zůstávala dvojsečná i po výměně dam (snažili se prosazovat na opačných křídlech). U závěru jsem nebyl a tedy nevím, zda tato partie ještě předčila tu se Zikanem, ale Aleš to vyhrál a podtrhl tak úspěch nás obou.
Výsledky: Skončil jsem se 4/7 a dobrým pomocným hodnocením devátý, hranice 1800 bodů FIDE padá a svému soupeři z prvního kola vzkazuji - dělej si, co chceš, ale mému postupu nahoru a budoucí účasti v B turnaji Czech Open v Pardubicích nezabráníš! Aleš skončil s 3,5/7 čtrnáctý a jeho iniciální FIDE rating by měl být někde na úrovni Snášela (který ovšem na Myslivně ztratil, takže Aleš bude asi před ním). Škoda, že se do kategorie do 1800 počítali všichni hráči s národním ELO pod 1800 bez ohledu na FIDE, takže cenu mu vyfoukl Vavroušek, ale Alešův posun v ratingu jistě tuto malou nepříjemnost převáží.
Odkazy: Výsledky GP2011 konečná
Jan Pešl | 02/Jan/2012 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 750

Silvestrovská studie.
Zkoušel jsem včera vložit na web studii, která je jednoduchá a svým paradoxním řešením vás pobaví. Včera se nedařilo, ale den zpoždění nic neovlivní. Klikněte na odkaz.
Odkazy: silvestr
Majer Jiří st. | 01/Jan/2012 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 748

Zkouška diagramu
Upoutávka Přátelé, tak zkušebně dávám diagram, který jsem si snad zapamatoval plus minus z turnaje ve Sloupu. Hrál jsem se Švehlou, prohrál jsem, ale objevila se taková zajímavá pozice (viz diagram). Je to spíš asi úkol pro žáky. Černý na tahu zachránil minimálně figuru.
Jiří Hrdina | 01/Jan/2012 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 747

Ohlédnutí za rokem 2011 a PF 2012.
Vážení přátelé a příznivci kuřimského šachu.

Na začátku roku 2011 se A-tým potácel v sestupovém pásmu KP1, B-tým ho ale jistil z prvního místa v KP2A. C-tým si držel střed tabulky KP2B. Návratem Jirky Klokana z daleké ciziny pak áčko naznačilo své možnosti a s přehledem se zachránilo. Béčko už první příčku uhájilo a céčko si rovněž s přehledem uchovalo účast v KP2. Účinkování našich dalších družstev v OP a ZS okomentuji stručně, neboť z těchto soutěží se nesestupuje. Starší si dobře zahráli a mladí sbírali zkušenosti. Nečekanou administrativní možnost účasti déčka v KP2A, jsme pak nevyužili. V letních měsících jsme sehráli přátelský zápas proti „Zbytku Světa“ v čele s hráčem světové špičky Sergejem Movsesjanen, dále pak tradiční Open Pardubice, kde Jirka sahal po další normě IM. Závěrem léta pak úspěšný turnaj v Jeseníku. Novou sezónu začala naše tři krajská družstva úspěšně. Áčko drží první příčku, béčko je o skóre druhé, céčko drží střed tabulky. Rovněž v krajském přeboru mladšího dorostu jsou naši mladí borci na 2. místě o skóre za Durasem a mají šance na postup do 1. ligy. Na konci roku registrujeme v klubu 34 aktivních žáků a to je velmi nadějná perspektiva, kterou se může pochlubit jen málokterý klub či oddíl v ČR .

Za ŠK přeji všem do nového roku 2012 pevné zdraví a mnoho osobních a šachových úspěchů.
Majer Jiří st. | 29/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 745

Kavárna - poslední čtvrtek v roce 2011
2011_Vitula Poslední čtvrtek v roce 2011 byl opět ve znamení účasti naplňující startovní tabulku až po okraj. S přehledem, s absolutním počtem 11 bodů poslední kavárnu vyhrál Vitula (zřemě slušný oddíl).
Pořadí: 1.Vitula, 2.Pešl, 3.Vašek, 4.Slezák, 5.Buček, 6. Krupica A., 7. Hrdina, 8. Kolařík, 9. Kropáč, 10. Mrkos, 11.Sádlík, 12.Adler.

O vítězi GP2011 (Slezák) bylo rozhodnuto již s předstihem cca měsíc zpět. O druhé místo spolu do poslední chvíle soutěžili Pešl s Kropáčem, a jejich poslední výsledky z kavárny nasvědčovaly, že k tomu přistupují více než zodpovědně. Druhé místo nakonec obsadil Pešl a třetí skončil Kropáč.

Doplním přehled vítězů kavárny za posledních pár let:
2011 Slezák
2010 Vašek
2009 Slezák
2008 Kredl
2007 Kropáč
2006 Buček
2005 Kropáč
Odkazy: GP2011
Jan Kolařík | 30/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 746

Hrdina Jánošíkem. Bohatým bral...
Na vánočním turnaji ve Sloupu se trenér mládeže nestačil divit, když jsem v prvních pěti kolech porazil dva borce nad dva tisíce ELO (Kopřiva, Loubal) a s dalšími dvěma (Habina, Mižák) jsem remizoval. Jenže nakonec všechno dopadlo, jak mělo. V devítikolovém turnaji (2x15) jsem uhrál stejně jako Pavel Sádlík 4,5 bodu, Pavel Krupica, který hrál v prvních kolech "hrozně", nakonec dosáhl na 5,5 bodu. Vyhrál adamovský Handl před Chloupkem z Boskovic a adamovským Švehlou. Pavel Krupica skončil 24., já o deset příček níže, Pavel Sádlík byl 45. a sváteční hráčka Katka Hrdinová uhrála jeden bod. Celkem se zúčastnilo 78 hráčů. A zatímco Pavel K. zpytoval svědomí, proč se mu nepodařilo porazit nikoho silného, já zase, proč jsem prohrával se slabšími, a Katka litovala, že mi o dvě místa unikla poslední cena, z Oleksova memoriálu dolétla zpráva o výborných výkonech Honzy Pešla a Aleše Krupici. "Ten brácha nakonec bude mít lepší ELO než já. Asi budu hrát místo něj za déčko u Kozla," těšil se už Pavel.
Jiří Hrdina | 28/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 741

Jirka vítězem OP v bleskovkách!
Včera jsme na zpestření vánoc zajeli do Ivančic na tradiční okresní přebor v blickách, který se koná v rámci turnaje Ivančický brousek. Jelo se ve složení Pavel Krupica, Jarek Kudláček, Martin Hyrš, Jirka Majer a já. Za vydatné účasti předních brněnských blicařů se hrálo na 11 dvojkol. Nebyl to žádný propadák, vždyť v posledním kole jsem hrál na prvním stole s IM Vyskočilem a Pavel na dvojce s FM Holemářem. Nejlépe si ovšem vedl Jirka, který byl celkově 3. Okresním přeborníkem se stal Jirka, 2. byl Kubát a bronz patřil mé maličkosti. Podrobné výsledky s fotem vítězů jsou na stránkách JmŠS. Klikni na odkaz.
Odkazy: Brousek
Majer Jiří st. | 27/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 740

WEB nic není nemožné
Upoutávka Pokud potřebujete jen obrázek diagramu jako upoutávku zprávy, potom klikněte na záložce "partie" na Generátor obrázku, v nově otevřeném okně klikněte na tlačítko Clear board, přetahejte figurky do pozice, pod diagramem zvolte velikost Small, zmáčkněte tlačítko Generate diagram.
Na vygenerovaný obrázek klikněte pravým tlačítkem a obrázek uložte na svoje PC. Potom ho běžným způsobem použijte jako upoutávkový obrázek zprávy.
Jan Kolařík | 26/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 738

Vánoční turnaj Břeclav 2011
Upoutávka Druhého seriálu KP mládeže v rapid šachu, který se konal jako každý rok v Břeclavi hrálo i 8.dětí z Kuřimi.
V turnaji "Talentů" (46.dětí) reprezentoval za Kuřim Lukáš Kalabis a Filip Jahn. Zisk 3.bodů jim stačil v konečném hodnocení jen na horší polovinu startovního pole.Filip skončil na 29.místě a Lukáš na 31.místě.
V turnaji "Nadějí" děti do 11.let (81.dětí) si nejlépe vedl Jakub Křivánek, který skončil celkově na 24.místě ziskem 4.bodů.Jakub měl turnaj docela slušně rozehraný,ale nepřál mu moc los. Na 28.místě se společně umístil Vláďík Dudar a Gabriel Vašek.Na 31.místě se umístil Martin Prokop, který stejně jako Vláďa a Gabriel získal 4.body.Mirek Bauer získal 3,5bodu a obsadil 38.místo.Poslední náš zástupce Tomáš Keprt ziskem 3.bodů skončil na 53.místě.
Závěrem nutno dodat, že turnaj se našim dětem moc nevydařil a výsledky našich nadějí jsou spíše průměrné.
V přiložených odkazech najdete výsledky a stav seriálu KP po dvou turnjích.Další díl seriálu KP mládeže v rapid šachu je plánován na Leden do Ratíškovic.
Přílohy: serial KP zaku
Odkazy: turnaj talentu turnaj nadeji clanek JMSS
Pavel Krupica | 25/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 736

Štědrovečerní.
V dnešním diagramu jsem už trochu přitvrdil. :-)
Ale, zase ne tak moc, je to opět na dva tahy.
V prvním odkazu je zadání, v druhém řešení. Přeji vám radost z úspěšného vyřešení, jehož ideou je ...
Odkazy: zadani reseni
Majer Jiří st. | 24/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 735

Druhé úterý-2.místo Davida Němce!!!
Upoutávka Prosincového turnaje "Druhé úterý" se zúčastnilo 14.dětí z Kuřimi.
Turnaj A (18.účastníků) se nejlépe vydařil Lukáši kalabisovi,který skončil zskem 3.bodů na velice hezkém 5.místě. Těsně za sebou se seřadila dvojice Jakub Křivánek (9.místo) a nováček v "A" turnaji Jakub Němec (10.místo) oba 2,5.bodu. Na 12.místě skončil Mirek Bauer, který vybojoval 2.body.
V turnaji B (23.účastníků) skončil na stříbrném stupínku David Němec, který o celkové vítězství a zisk 4VT se připravil velmi rychlou hrou a zbytečnou prohrou ve 2.kole. První body na turnaji zde vybojovala Eliška Klíčová,která ziskem 2.bodů skončila na velice hezkém 14.místě ziskem 2.bodů.
Ostatní výsledky našich hráčů najdete v příloze.
Odkazy: turnaj A turnaj B
Pavel Krupica | 24/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 734

Diagram.
Vložil jsem do partií cvičně jeden diagram z tréninku věžovek. Klikněte na odkaz. Řešení jsem neuvedl, protože je to, jak říkají západoněmečtí soudruzi - ganz trivial. Potěšíte mě uvedením 1.tahu do okénka: Přidej zprávu.
Odkazy: vezovka
Majer Jiří st. | 23/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 733

Vánoční kavárna plná
Vánoce Vzhledem k blížícím se vánočním svátkům možná někdo uvažoval, zda se kavárna vůbec bude konat. Právě naopak - opět bylo dosaženo plného počtu hráčů a největší kus z rekordního banku vyhrál s bodovým náskokem Jirka Kropáč.
O druhém místě rozhodovaly maličkosti - když by Franta Režný nenabídl Honzovi Slezákovi (ten zas mimochodem sehrál partii s Hrdinou opačnými barvami, než měl) remízu v pozici, kde by o pár tahů později získal věž, byl by druhý on, když bych nedal Jarovi Mrkosovi pat (a nebyl jsem sám, Jara takto zachránil rovnou dvě partie), byl bych druhý já.
Honza Vitula po první partii utekl zařizovat přestavbu bydlení, ale vrátil se právě včas, aby stihl turnaj dohrát (dle výsledků ale na šachy už moc nemyslel).
Pořadí: 1.Kropáč, 2.Slezák, 3.Pešl, 4.Režný, 5.M.Vašek, 6.Buček, 7.Vitula, 8.P.Sádlík, 9.Hrdina, 10.Mrkos, 11.Adler, 12.Juračka.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 23/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 729

Smutná zpráva.
Na požádání přítele kuřimských šachistů Jana Kalendovského, dávám zde zprávu, která se v předvánočním čase píše těžce. Paní Helenu jsem znal osobně ze seminářů trenérů.

Herberová Helena, provd. Chalupová (1951-1976), nar. 1.11.1931, zemřela 17.12.2011, brněnská šachistka, 14násobná finalistka mistrovství ČSSR žen v období 1958-1979. Stříbrné medaile získala v Příbrami 1966 (za Eretovou) a v Harrachově 1967 (za Malypetrovou). Na I. olympiádě žen v koresp. šachu (1974-1979) hrála za ČSSR na 1. šachovnici a získala bronzovou medaili.
Čest její památce.
Přílohy: Parte
Majer Jiří st. | 22/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 726

WEB: nic není nemožné
Na základě četných požadavků je zprovozněna možnost připojit ke zprávě i přehrávač partií.

V rámci běžného postupu vytváření zprávy tam bylo doplněno pole pro vložení vašeho PGN souboru (zdánlivě jak prosté).

Doporučuji vyzkoušet.

Na ukázce v této zprávě jsem použil partie z KP1 získané z webu JmŠS (není tam jen jedna partie, lze jich přehrát víc,- vlevo nad diagramem máte políčko, kde je rozbalovací nabídka).

Vidíte, že vložením přímo na hlavní stránku to načítání této hlavní stránky značeně zpomaluje. Proto bude lepší, když se přehrávač partií bude zobrazovat v samostatném okně na základě odkazu (to je možné už nyní, viz. pokusy JMS, avšak tuto provizorku je třeba ještě doladit a postup určitě zjednodušit).

Co na závěr: pěkné svátky a v příštím roce jen samé jedničky.

Partie z KP1:
Odkaz :Přehrání jako odkaz
Odkaz na generátor: Pro zvídavé
Jan Kolařík | 21/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 722

KP2B: Kapitán potřebuje kapitána
Sumo šachy První výsledek souboje Céčka proti Tetčicím nabídl po dvou a půl hodinách hostující Gustav Nikodém. Vzít remízu či nevzít? Na žádné šachovnici nijak výrazně nekrvácíme, snad jen Snášel má horší koncovku, ale Číhal má naopak obrovskou kompenzaci za pěšce. Podléhám tedy diskusím na chodbě (že stojíme slušně, ale silnější soupeři to jistě za hodinu začnou otáčet a tím pádem každá půlka dobrá) a také vědomí, že jsem to v minulém kole přehnal. Z omylu mne vyvádí jak následné analýzy, tak hodnocení počítače 1.35 pro mne - zkrátka potřebovali bychom druhého kapitána, kterého bych se musel zeptat a který by mi poručil hrát dál.
Co se stalo v mezičase? Gambity se odehrávaly u obou Přibylů - zatímco mladší se s pěšcem více bránil, starší věnoval pěšce Vitulovi a zahnal jej do defenzivy. Snášel zrušil soupeři rošádu a vypadalo to na miniaturku - nevyhnul se ale výměně dam a černý pozici zkonsolidoval.
Nějaké té nepřesnosti se dopustil Tadeáš Boček a musel přejít do věžovky s pěšcem méně - díky aktivitě jeho věže byla ale druhá remíza v zápase nevyhnutelným výsledkem. Třetí v pořadí konči svoji partii Aleš Krupica. Získal sice černými mírnou prostorovou převahu (a Milan Kábela nevěřil svým očím, když se podíval do naší soupisky na Alešův rating), ale neaktivizoval ve vhodnou chvíli svého domovníka a o pár tahů později dobral pěšce špatným kamenem, což vedlo ke ztrátě kvality.
Snášelova špatná koncovka dopadla dle očekávání a začíná časová tíseň. U Číhala musím zapisovat sedm tahů, u Vašeka rovných dvanáct - a tak mi jistě pan Sysel odpustí, že jsem se mu z pozice rozhodčího nevěnoval a čtyři tahy, které měl odehrát s méně než pěti minutami, musel zapsat sám. Zvládl to a ačkoliv si Zemánek myslel, že má v koncovce těžkých figur vynucenou remízu, nebylo tomu tak.
Hodiny tedy překlápíme do další periody za stavu 1:4 a protože Honza Vitula v koncovce čtyř střelců vycouval z opakování tahů pouze za cenu ústupu vzad, nešla remízová nabídka odmítnout, zvláště při pohledu na Číhalovu šachovnici, kde pěšec více pro bílého spolu se slabým černým králem nevěstil nic dobrého.
Zápas je tedy rozhodnut a na remíze se dohodli i Vašek s Dirgasem, který nad nabídkou přemýšlel asi půl hodiny. Kdo by koho býval přetlačil při přeplněném centru a prázdných řadách 1,2,7,8, těžko říct - vypadalo to spíše jako sumo než jako šachy. Číhalův slabý král byl nakonec zneužit pro přechod do pěšcovky jasně vyhrané pro bílého a zápas jsme tak prohráli 2:6.
Odkazy: Fotogalerie Pár fotek Béčka
Jan Pešl | 19/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 714

Béčko poráží Lipovec B 5,5:2,5!
P. Krupica Důstojnou tečku za úspěšnou půlsezónou udělalo béčko v důležitém utkání o čelo tabulky. Hosté disponují silným kádrem hráčů, ale ze sedmi písmenek na soupisce mohou naštěstí použít jen tři. K vítězství v zápase nás nasměroval Pája Krupica, který neváhal na soupeře zvučného jména použít i dětinský trik. Sám to pak po partii omlouval, že je ovlivněn neustálým kontaktem s s mladými talenty. Následovaly remízy ze vzájemného respektu: Košata-Kopřiva, Fajstl-Majer, Rubeš-Flašar. Do dvoubodového trháku nás posunul kapitán Broňa Horák, krerý dostal soupeře po nepřesné obraně pod matový útok. Pak prošel Martin Habina kolem možnosti zisku pěšce a Martin Hyrš už koncovku s nestejnými střelci udržel. S figurou navíc daroval Laďa Kudla soupeři půl bodu, aby pojistil vítězství v zápase. V poklidu pak na osmé šachovnici přehrál Franta Laštovička Milana Ševčíka a udržel si tak stoprocentní úspěšnost, která jej pasuje na nejplatnějšího hráče béčka.
Po utkání následovaly "ostatky" jubilea Pavla Rubeše spojené s řešením problematiky koncepční práce s mládeží. A mělo to úroveň, neboť řízenou diskuzi měl na povel nejúspěšnější kapitán kuřimských družstev - Broňa!
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 18/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 713

Pavlův Pátek!
Včera jsme na Domečku sehráli na počest jubilea Pavla Rubeše turnaj v desítkách. Někteří nejmenovaní jedinci zvolili účast na konkurenčních podnikových oslavách a udělali tak velikou chybu. Řečeno šachovou terminologií - přímo hrubku! Hrálo se dvoukolově vyjma Slávka, který měl čas pouze na kolo jedno. Současně se řešily problémy z bodu 4 Různé. Tradičně byl přitom vyzdvihován můj pedagogický přínos na rozvoji přítomných hráčů, zejména pěšcové ostrůvky, smažák a bramborák s uzenkou. Samotný turnaj měl vysokou úroveň a i když oslavenec v dalekých Křepicích nesporně šachově chátrá, nakonec zaslouženě skončil druhý!
1.MJS 10
2.Rubeš Pavel 7,5
3.Vitula Jan 7
4.Vašek Michael 6,5
5.Horák Bronislav 6
6.Kudláček Jaroslav 5,5
7.Křena Bohuslav 3,5 (ze 7 partií)
8.Laštovička František 3
Do dalších let mu přejeme hodně zdraví a méně šachového chátrání.
Majer Jiří st. | 17/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 711

Info.
Dnes 16.12. se hrají od 17 hodin na Domečku desítky spojené s oslavou jubilea Pavla Rubeše.

V neděli se na Domečku hrají dva zápasy družstev KP2:
V 9,00 Kuřim C versus Tetčice
v 9,30 Kuřim B versus Lipovec B

Tím na Domečku končí letošní šachové dění.

V tomto roce je plánovaná ještě účast našich hráčů na okresním přeboru jednotlivců v bleskovkách a to 26.12. v Ivančicích.
Majer Jiří st. | 16/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 710

Sedm pěšáků na čtvrté řadě
Sedm pěšců Honza Vitula nejen že vyhrál bez ztráty jediného půlbodu (i když ve dvou partiích měl namále), ale ještě předvedl v koncovce pozici se sedmi pěšáky na čtvrté řadě (osmé pole obsadil králem, aby tam nebyla díra).
O třetím místě se nedalo rozhodnout žádným pomocným hodnocením, body do GP se tedy průměrují a třetí cena propadá do banku na příště.
Pořadí: 1.Vitula, 2.Slezák, 3.-5.Kolařík, Režný a P.Sádlík, 6.Pešl, 7.Kropáč, 8.Mrkos, 9.Adler, 10.V.Sádlík.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 16/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 708

O přeborníka Kr.Pole
Upoutávka V sobotu 10.12 se uskutečnil v Brně turnaj,kterého se zúčastnilo 6.dětí z Kuřimi.
Protože zkušenější děti mají až do dubna hodně plný program, nechal jsem je odpočívat a na turnaj vzal většinou nováčky.Nejvíce se dařilo Tomáši Křížovi, který ziskem 4.bodů obsadil krásné 13.místo(27.účastníků). Slušně turnaj odehrál i Dominik Lepka 3.body(18.místo).Gabriel Vašek ziskem 3.bodů obsadil 20.místo.Ondřej Škrob a Patrik Adamec 2,5.bodu. Jak by turnaj těžký se nejvíce přesvědčil Attila Kaiser, který získal 1,5.bodu a skončil na posledním místě.
Věřím, že naše nové talenty turnajové prostředí zaujalo a získané zkušenosti časem využijí v dalších turnajích.
Celkové výsledky najdete v odkaze.
Odkazy: vysledky
Pavel Krupica | 14/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 707

Jakub Němec vítězem turnaje!
Na poslední šachovou středu na Domečku v tomto roce přišlo 14 dětí. Byl sehrán turnaj švýcarem na 6 kol, při tempu 2x10 minut na partii.
1.Němec J. 5,5 (6)
2.Křivánek 5
3.Němec D. 4,5
4.Lepka 4
5.Řehka 3,5 (15,5)
6.Kříž T. 3,5 (14,5)
7.Tajovský 3 (19)
8.Adamec 3 (11)
9.Kolář 2,5 (15,5)
10.Keprt 2,5 (12,5)
11.Konečný 2 (13,5)
12.Škrob O. 2 (12,5)
13.Škrob J. 1
14.Hanák 0
Majer Jiří st. | 14/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 706

Vítězem turnaje Anička Košuličová!
Je to v historii kuřimského šachu poprvé, co místní šachový turnaj vyhrála žena! Zatím jenom v žákovské kategorii, ale zatím.... Tipnul bych si, že to nebude dlouho trvat a Anička bude postrachem i pro dospělé šachisty.
Dnešní druhé úterý odčerpalo značnou část mladých šachistů na turnaj v Brně a tak jsme v klidu potrénovali koncovky i stihli sehrát turnaj.
1.Košuličová Anna 7,5(8)
2.Řehka 5
3.-4.Kolář 4,5
Starosta 4,5
5.-7. Košuličová Klára 4
Hrstka 4
Hora 4
8.Zajíček 2,5
9.Kříž J. 0
V tomto roce to byl poslední úterní trénink, neboť příští týden jsou prázdniny.
Majer Jiří st. | 13/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 705

Info.
V pátek 16.12. ukončíme letošní tréninky stylově a to desítkami, které budou spojeny s oslavou jubilea Pavla Rubeše. Ano je to pravda - Pavlovi už není třicet! :-)
Majer Jiří st. | 12/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 704

E zopakovalo poslední mizerný výsledek D
I tohle lze zkazit Podobně jako před dvěma týdny Déčko v Židlochovicích proti Vranovicím dopadl i zápas Kuřimi E doma proti střelickému týmu s písmenem C. Stejný je jak výsledek 1:6, tak fakt, že tomu průběh dlouho nenapovídal.
Zahájení sehráli všichni žáci správně, ovšem ve střední hře začal Lukáš Kalábis kupit chybu na chybu a rychle prohrává. Naopak Franta Laštovička naskládal své těžké figury proti bílému králi a vypadalo to, že pan Peška nemá jak se ubránit. Záhy získávají Křivánek i Svoboda kvalitu a protože u mne se nic neděje a Radek Smíšek má více prostoru, vypadá to na zápas lepší pro nás.
K obratu zavelel hostující kapitán - celkem vyrovnaná pozice Martina Lišky se najednou rozsypala jako domeček z karet. Martina následuje překvapivě Jakub, který si nepohlídal krále a tak mu materiální převaha byla k ničemu.
Je to tedy 0:3, neboť Franta stále ještě hraje - a najednou se okolo jeho partie ozývá směsice smíchu a zděšení v obou táborech. Věnoval jsem se svojí hře a neměl jsem čas to sledovat, ale tipuji, že tam na obou stranách visel zdarma nějaký tučný kousek. Každopádně to Frantově pozici neprospělo, skončil v prohrané pěšcovce a půl bodu dostal jen díky tomu, že hostující hráč neznal přesně hrací tempo a mylně se obával časové tísně.
Já jsem v partii, která nikdy nevybočila z mezí rovnováhy, jednu nabídku remízy (zhruba v době vzdání Jakuba Křivánka) odmítl, druhá přišla po časové kontrole - vzít ji opět nelze, zatáhl jsem, ale pak jsem uviděl, že Filip Svoboda přehlíží vazbu a ztrácí rozhodující materiál. Nemělo cenu čekat na jeho vzdání a alibisticky si hrát na to, kdo z nás umožnil hostům dostat se nad 3,5 bodu a vyhrát zápas - a tak je v mém partiáři zapsaný poslední tah bílého, ačkoliv nabídka remízy přišla z opačné strany.
Mezitím i Radek ztrácí při přechodu do koncovky dva pěšce a dílo zkázy je dokonáno již kolem dvanácté. Pozitivní na tom bylo pouze to, že jsme se mohli jít do vedlejší místnosti kochat výbornými výkony týmu A.
Přílohy: Zpravodaj_4
Odkazy: Fotky Fotky z KP1
Jan Pešl | 12/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 703

Áčko porazilo Bystrc 5:3!
Košata_2011 Opět rozhodovalo, kdo nastoupí kompletní. Nám se to podařilo, i když Dalibor a Ivan nastoupili k utkání ne úplně fit. Přesto bodovali a zaslouží tak velké uznání. Hostům chyběl Riška a to byl pravděpodobně ten pověstný jazýček na vahách zápasu. Nejdříve skončilo klání Fide mistrů na první šachovnici a to rychlým smírem. V ploché pozici na 6. šachovnici jsem Slávkovi ještě remízu povolil, ale dalším hráčům už ne. A tak k remízám pak došlo až po tuhém boji. Půl bodu vybojovali Kudla, Košata, Mlénský a Krupica, kteří hráli až do konce. Pak se mi podařilo udolat Honzu Kalendovského a výhru na 5:3 pečetil Ivan Markovič s Lukášem Řehůřkem. Paradoxně tak dnes vyhráli jen ti, co v minulém zápase jako jediní prohráli. A vo tom to je!
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 11/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 702

Klubový přebor.
Hrály se čtyři partie.
Prologem byla v týdnu sehraná partie mezi Honzou Číhalem a Míšou Snášelem. Hrálo se na brněnském území, takže jen zprostředkovaně vím, že Honza vyhrál a že hráli tematické zahájení - nebudu prozrazovat jaké. :-)

Na kuřimském území se hrálo:
Laštovička 0-1 Horák
Z družstev stoprocentní Franta v klubovém přeboru už tak úspěšný není. Holt zde je jiná kvalita. Jak Broňa získal figuru mi uniklo, jen jsem sledoval, že v útoku pokračuje a partie rychle pak skončila.

Krupica P. 0-1 MJS
Pavel mi vlezl do zahájení a i když mohl hru vyrovnat, správné pokračování nenašel. Řek bych, že se na něm podepsal předchozí náročný trénink s pytlem blech.

Kudla 1/2 Číhal
Nejdelší partie večera skončila pro Vladimíra opět dámskou koncovkou a opět remízou za velkého nadšení přítomných hráčů i přítomných diváků. Je to teprve třetí remíza a o všechny se postaral náš ředitel přeboru! Gratulace pak nebraly konce!
Vivat, kreszat, floreat, Direktorus magnus!
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 09/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 700

Klidný průběh kavárny, vítězí Kolařík
Kavárna Žádné divočiny se tentokrát neodehrávaly a tak mi utkvěly v paměti jen tři okamžiky: Franta Režný připravil pěknou matovou síť Jirkovi Kropáčovi a pouze vzdání zabránilo ohlášení dvojitého šachu s matem. Poražený z tohoto duelu se pak revanšoval proti mně aspoň slovně komentářem, že takhle zkazit vyhranou partii snad ani nejde - tak jsem jej musel zasvětit do sladkého tajemství, že se spadlým praporkem je třeba za každou cenu vyčistit šachovnici. Třetím momentem bylo Daliborovo podezření, že dáma Honzy Kolaříka hraje snad nějak obloukem (ale nebylo tomu tak).
Výsledkově kromě Kolaříka zazářil Jara Mrkos, který ještě v poslední partii neúspěšně bojoval o stříbro. Naopak nedařilo se nikomu od Sádlíků.
Pořadí: 1.Kolařík, 2.Kropáč, 3.Slezák, 4.Mrkos, 5.Buček, 6.Režný, 7.Pešl, 8.Adler, 9.Novotný, 10.P.Sádlík, 11.V.Sádlík.
Na stručnější nebo chybějící zprávy z kavárny si zvykněte - DPMB veleúspěšně pokračuje v odřezávání Kuřimi od Brna a tak pokud budu moci vůbec v turnajích pokračovat, budu odcházet po dohrání poslední partie bez čekání na konečné pořadí.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 09/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 698

Info.
Zítra na Domečku pokračuje klubový přebor.
Posílám info od ředitele:
Jelikož se omluvil Honza a Slávek, navrhuji na pátek tyto dvojice:
4-12 Krupica-Majer sen.
8-11 Majer jun.-Šmíd sen.
9-10 Kudla-Číhal
2-5 Sládek-Snášel
7-3 Laštovička-Horák
S pozdravem Kudla
Jen dodávám, že v boji proti domluveným remízám než Sofijská pravidla, jsou mnohem lepší - naše Kuřimská pravidla!
Majer Jiří st. | 08/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 697

Foto z Mikulášského turnaje 2011
Salamovy_2011 Ahoj všem,
hodila jsem na rajče fotky z mikulášského šachového turnaje, kdyby chtěl někdo originály s větším rozlišením, tak ať mi napíše na mail (velikost je kolem 4MB na fotku).
Odkazy: Mikulášský_2011
K. Tajovská | 08/Dec/2011 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 696

Středa 7.12. na Domečku.
Půlhodinový trénink byl zaměřen hlavně na to, jak mají děti doma samostatně pracovat s metodickými šachovými diagramy. Poté byl sehrán švýcarem turnaj na 4 kola s tímto výsledkem:
1.Křivánek 4
2.Lepka 3
3.Tajovský 2,5 (4,5)
4.Škrob 2,5 (3,5)
5.Keprt 2 (4,5)
6.Kolář 2 (3)
7.Kříž T. 1,5 (5)
8.Adamec 1,5 (3,5)
9.Řehka 1
10.Konečný 0
Majer Jiří st. | 07/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 695

Úterý 6.12. na Domečku.
Po půlhodinovém tréninku byl sehrán turnaj švýcarem na 4 kola.
Dále zápas Tajovský Matěj 2,5:1,5 Matoulek Jakub a poslední příchozí Lepka Dominik řešil diagramy na taktiku.
Výsledky turnaje:
1.Liška 4
2.Jahn 3,5 (4)
3.Němec J. 3,5 (3,5)
4.Dudar 3 (4)
5.Košuličová Anna 3 (2,5)
6.Kaiser 2 (5,5)
7.Kalabis 2 (5)
8.Hora 2 (4)
9.Bauer 2 (3,5)
10.Hrstka 2 (3)
11.Košuličová Klára 2 (2)
12.Klíčová 1,5 (4,5)
13.Prokop 1,5 (3,5)
14.Starosta 1 (4) (9)
15.Řehka 1 (4) (8,5) (1)
16.Kříž J. 1 (4) (8,5) (0)
17.Kolář 1 (3)
Majer Jiří st. | 06/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 694

Céčko vykolejilo Lokomotivu
Boje v KP2 Po čtyři týdny starém neúspěchu bylo jasno – na vykolejení Lokálky je třeba postavit těžší sestavu, ideálně tak sedm set kilo, takže z mladých dostal výjimku pouze Tadeáš a jeho hmotnostní deficit vykompenzoval Mamutek.
Tento plán se ráno pokusil narušit Michal Vašek svým onemocněním – musím jej současně pochválit za hrdinský výkon za šachovnicí a současně pokárat za to, že je třeba tyto potíže hlásit ihned po probuzení, nikoliv až v době, kdy zbytek týmu stojí v Kuřimi na peróně.
Tadeáš záhy potvrdil oprávněnost nominace – pustil se do kombinace, kde by měl mít věž a dva pěšce za dvě figury, ovšem mladší Uhmann chyboval a byla z toho kvalita a pěšec k tomu. A protože to bylo současně s mnoha výměnami, konec partie na sebe nedal dlouho čekat.
Na další výsledky se čekalo až do čtvrté hodiny hry. Snášel pozbyl pěšce, Číhal udělal na šachovnici co největší nepořádek (rošáda je ztráta tempa), já spouštím útok na královském křídle. Kromě toho se nic významného neděje, pozice vypadají rovně. Poté ale Číhal potvrdil lepší orientaci ve složitých pozicích a chytil figuru. Než ji stihl uplatnit k výhře, končí zaslouženou remízou Vitula a Aleš Krupica.
Na 2:3 snižují domácí překvapivě v mojí partii, neboť jsem ten útok přes časovou tíšeň až příliš šperkoval, odřezal si dámu od návratu do obrany a můj král se nakonec ukázal slabší než ten černý, který utekl z malé rošády až na pole a4. Naštěstí pro nás otočil partii i Snášel, nejprve získal dámu za věž a střelce a toho střelce o pár tahů později vyšachoval. Doškař za domácí ale nevzdává, neboť zbývá už velmi málo materiálu.
Čtvrtý bod tedy získává marod Vašek po hrubce domácího kapitána v koncovce. Tato chyba znamenala ztrátu poslední figury, ale i tak byla ta koncovka lepší, protože bílý nevolil správné výměny a nechal si špatného střelce.
Zemánek po komplikované střední hře baví okolí pozicí se dvěma kvalitami mínus, za které má daleko postouplého krajního pěšce, ale nikdo jeho pozici příliš nevěří, a tak diskutujeme, jestli raději nenařídit Snášelovi remízu. Nechávám jej hrát, ale řeší se to tak nějak samo – domácí hráč taktickým obratem získává dámu za věž a nějaké ty pěšce zpět, vzniká pozice K+P proti K pro Michala, ale vzhledem k pozici králů je to jasná remis. Mamutek ale s volnými pěšci naopak čaruje a ačkoliv několikrát prošel kolem jasné výhry, přece jen po hodinové sólo jízdě (pokud nepočítám dvě další dlouhé partie v jiných zápasech druhé ligy a KP2C) Karla Martiška přemohl a uzavřel po více než pěti a půl hodinách na 5,5:2,5 pro Kuřim.
Odkazy: Fotky
Jan Pešl | 05/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 693

Mikulášský turnaj má opět nového vítěze
Mikulášský turnaj 2011 Zásilka salámu dorazila ještě před Mikulášem a s ní rekordní zástup kuřimských nadějí, které začaly trénovat už dlouho před odpískáním začátku turnaje. Figurky, hodiny i místo ke hře se ale pro každého našlo a mohlo se začít bojovat.
Na bednu aspirovalo do posledního kola kromě nejvýše nasazených hráčů i duo Horák a Laštovička, ale neuspěli, letos bylo potřeba více bodů než jindy – dokonce tři hráči dosáhli šesti bodů ze sedmi partií a pak už jen počítali, kdo jim to vlastně zkazil pomocné hodnocení. Do seznamu našich vítězů se připsal Martin Tajovský a hned musel něco podepsat – nebyl to náhodou přestupní lístek? Abychom uklidnili klub Durasu Brno, měl bych zmínit, že zatím šlo pouze o převzetí ceny.
Na bedně ho doplnili světoběžník Majer mladší a Slávek Sládek. Za zmínku jistě stojí pět bodů a tuším osmé místo mistra Bučka, který se po nepřesvědčivých výkonech z kavárny rozhodl to těm salátům ještě ukázat a v posledním kole dokonce porazil Tadeáše Bočka.
Odkazy: Výsledky Fotky
Jan Pešl | 05/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 692

Béčko remízovalo v Boskovicích.
Boskovice výhrou nad Lipovcem naznačily svoji kvalitu, takže jsme domácí v žádném případě nepodcenili a přesto jsme nakonec byli rádi za celkovou remízu. Tu zařídil za stavu 4:3 pro domácí, náš kapitán Broňa Horák skvěle sehranou koncovkou. Po výhře Franty - opět to nebylo žádné harakiri, ale dobře sehráno pozičně i na taktiku - přišla remízová smršť Martin Hyrš, já, Pavel Krupica a Pavel Rubeš. Jenže Honzovi Košatovi se nepovedlo zahájení a bylo srovnáno. Remízovou jezdcovku pokazil Jarek Kudláček a výsledek na 4:4 musel zachraňovat již zmiňovaný Broňa.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 04/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 691

ZS družstev Kuřim "G"-Sokol Zastávka "B"
Ani našemu druhému družstvu se nedaří nastupovat v kompletní sestavě a tak z výkopu prohráváme 0:1.
Velice brzy je ještě hůř, když prohrává Jakub Matoulek, který měl ovšem velice těžkou úlohu, proti zkušenému Lackovi. Velice brzy byl prohraný i Jakub Němec, který dokázal,že víc než poslouchání na přednáškách se věnuje více vyrušování. Ztratil již v 5.tahu jezdce ačkoliv jsem mu tohle zahájení jak sám po zápase přiznal ukazoval nejméně stokrát. Je zajímavé, že většina dětí, kteří více poslouchají tuhle zbytečnou chybu neopakují!!! Pochvalu zaslouží Dominik Lepka i Vládík Dudar. Vládík svoji soupeřku totálně přehrál, ale rychlou hrou partii pokazil a dovolil, aby soupeřka zachránila remízu věčným šachem. Dominik pak dal hezký mat stříbrné medailistce z MČR do 8.let Julii Richterové.
Věřím, že již v následujících kolech se nám podaří odehrát v komletní sestavě a vylepšit postavení v tabulce.
Odkazy: vysledky
Pavel Krupica | 02/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 689

Základní soutěž družstev: Kuřim"F"-Lokomotiva Brno "O" 1-3
Našim žákům se v základní soutěži zatím příliš nedaří výsledkově a ani s docházkou na tom nejsme nejlépe.
Nejdříve vyhrál překvapivě,ale zaslouženě David Němec,který zahrál velmi dobře a podařilo se mu porazit účastníka nedávno skončeného MS v Brazílii Tomáše Kociho!!!
Vyrovnání přišlo chvilku na to,když prohrál Viktor Vondruška a nedlouho na to prohráváme,když totálně vyhranou partii neuvěřitelně pokazil Filip Jahn. O bodovou možnost hodně dlouho bojoval Lukáš kalabis,který zaslouží velkou pochvalu,ale nakonec i on odešel poražen.
Pavel Krupica | 02/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 687

V kavárně přeplněno, už musíme hráče odmítat
Přeplněná kavárna Jirka Kropáč byl okolo půl osmé už třináctým příchozím hráčem a nemohl proto hrát. Ne že by technicky nešlo připsat se někam pod tabulku, ale v počtu vyšším než dvanáct se zkrátka turnaj ve vymezeném čase nedá dohrát. Vidím to tak, že příště asi jeho studenti dostanou poslední půlhodinu volno, aby se této situaci předešlo.
Pavel Sádlík za sebe poslal svého otce a ten ukázal, že šachům rozumí rovněž - skončil sice poslední, ale velké hrubky nedělal a nahrál bod a půl (pravda, ta půlka byla díky sérii nemožných tahů následovaných pádem obou praporků).
Po dlouhé době jsme sesadili Honzu Vitulu z bedny, on se totiž až příliš věnoval počítání toho, kolik dam sebral a kolik jich odevzdal (nakonec 4:2).
Výsledky: 1.Kolařík, 2.Pešl, 3.Hrdina, 4.Vitula, 5.A.Krupica, 6.Novotný, 7.Slezák, 8.Režný, 9.Adler, 10.Mrkos, 11.Buček, 12.V.Sádlík.
Přílohy: Tabulka GP2011
Jan Pešl | 02/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 686

Michal Snášel Fischerům memoriál nevyhrál!
Je tomu už dva roky co Míša slavně vyhrál Fischerův memoriál. Letos už Míša své prvenství neobhájil. Jak k tomu došlo, se dočtete na stránkách JmŠS!
Stačí kliknout na článek Fischerův memoriál na hlavní stránce našeho webu v kolonce: Z okolí:
Majer Jiří st. | 02/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 685

Páteční trénink a jiné informace.
Jak jsem již dříve avizoval, na tento pátek je přednáška: Praktické věžovky s aplikací dosud probraných pravidel. Chlebíčky zajištěny!

V sobotu je Mikulášký turnaj. Presence je od 8,30 do 8,45!

V neděli se hraje KP2. Béčko zajíždí do Boskovic a céčko na Lokálku.
Majer Jiří st. | 01/Dec/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 683

Středa 30.11. na Domečku.
Tréninku se zúčastnilo 12 žáků, takový mix začínajících a pokročilých a překvapivých výsledků bylo dost. Hodně nahoru jdou Láďa Dudar, Patrik Adamec a Tomáš Kříž. Jmenovaní a Ondra Škrob dostali diagramy k řešení na doma.
1.Dudar 9,5(11)
2.Adamec 8
3.-5. Škrob 7
Kříž 7
Křivánek 7
6.-8. Konečný 5,5
Kolář 5,5
Tajovský 5,5
9.Řehka 5
10.Keprt 3,5
11.Zajíček 1,5
12.Hanák 1
Majer Jiří st. | 30/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 681

WEB: Nic není nemožné
Diagram Reaguji na podnět "...Bylo by dobré, kdybychom se na těchto stránkách mohli chlubit vlastními zajímavými partiemi, či diagramy z klíčových fází svých partií. Samozřejmě i ukázat vlastní chyby...".

Takže:
Veškeré tyto příspěvky lze jednoduše psát např. ve Wordu a dávat je do příloh. V rámci přímo viditelného textu na webu pak napíšete jen stručný úvod k příloze .
Neváhejte a pište.
Přílohy: Příklad článku
Jan Kolařík | 30/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 680

Úterý 29.11. na Domečku.
Pokročilí žáci hrají dnes v Brně zápasy družstev F a G. Na trénink tedy došli: Nejlepší kuřimský žák Martin Liška (hrající za C v KP2 a za E v OP) a 11 začátečníků. Po výuce koncovek sehráli žáci turnaj pod dohledem Martina, který dělal i rozhodčího.
Diagramy na domácí trénink dostali Hora, Prokop a Tajovský.
Výsledky turnaje:
1.Hora 8(10)
2.Košuličová Anna 7,5
3.Prokop 6,5
4.Řehka 5,5
5.Kolář 5
6.-7. Starosta 4,5
Tajovský 4,5
8.-9. Hrstka 4
Klíčová 4
10.Košuličová Klára 3,5
11.Kříž Jakub 2
Majer Jiří st. | 29/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 679

27.11.2011 OP: Vranovice - Kuřim D 6:1, aneb debakl v Židlochovicích
M. Bauer Chyběl jsem na tradičním místě kompletace soupisky na zápas (čtvrteční kavárna), a tak jsem byl posléze bombardován Gonzmenem, Lubošem i Pavlem, že lidí je málo a že prostě jedu. Přes mobilní spojení KruPa domluvil i záskok z talentů jeho šachové akademie a tak jsme v plném počtu dvěma vozy vyrazili směr gymnázium Židlochovice (kde Vranovice mají svoji základnu).
Začíná se v 9:00 a po první hodině hry to na debakl nevypadalo. Pravda, sem tam nějaký ten pěšec ztráty,- ale na to se přece v okrese až tak nehledí. I benjamínek Mirek Bauer měl pozici (jak je vidět ve fotogalerii), ve které to vypadalo hodně dobře. Sádlík s Novotným stáli skvěle, Slezák držel rovinu, já už v dost stísněné pozici (ale stále ještě hratelně).
Pak však během patnácti minut prohrávají poslední tři desky (Bauer, Mrkos, Buček), za dalších pět minut je dost překvapivě následuje Novotný a v 10:45 je hotovo (4:0).
Slezák uhrál pěknou remízu, já následně jen bezmocně sleduji šikující se finální útok soupeře a poté, co soupeř přetavil pozici v zisk figury vzdávám.
Zbývající pozornost se soustředila zaslouženě na Pavla Sádlíka, který odmítá nabídku remízi a jde za vítězstvím. Klíčovou pozici vidíte ve fotogalerii, kdy si Pavel staví dámu, soupeř vzápětí také. Pavel však nevidí rozhodující Dc3+, místo toho šachuje věží a partie končí remízou. Škoda, ten bod za průběh partie si rozhodně zasloužil.
Je třeba přiznat, že ze soupisek obou družstev šlo výsledek zápasu odhadnout i předem.
Přílohy: Zpravodaj_3
Odkazy: fotky
Jan Kolařík | 27/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 678

Áčko jede!
Zatím máme šachovou bohyni na své straně. Protože, kdyby domácí nastoupili kompletní, mohlo to klidně dopadnout i obráceně. Ale to je jen kdyby, v této sestavě a to ještě bez Franty Vykydala vyhráli i v Ořechově! Musím se přiznat, že výkony mladíků Musila, Hofírka a Paulíka na mě udělaly velký dojem. A teď k samotnému zápasu. Začali jsme remízou na 6. šachovnici, kde Honza Vitula bílými ratingově mnohem silnějšího soupeře k ničemu nepustil. Já zase hrál s ratingově mnohem slabším soupeřem, který mě rovněž k ničemu nepustil a jako návdavkem mě pozičně přejel a taktikou zabil! Ach jo, zřejmě to je nějaký skrytý talent. V tu chvíli už stál na prohru i Ivan, ale za to na výhru Pavel Krupica a Honza Košata. Honza obětoval kvalitu za dvojici vrahů a nějakých pár volných pěšců navíc a bylo vyrovnáno. Pavel bez problému realizoval materiál a jdeme do vedení. Pěkně přehrávají své soupeře i Dalibor Mlénský a Vladimír Kudla a navyšují na vítězných 4,5. A opět jako poslední už za rozhodnutého stavu končí Jirka, tentokrát remízou na konečných 5:3. Další důležitý krok k záchraně proveden!
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 27/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 676

Přebor škol okresní kolo-vítězí ZŠ Tyršova
Upoutávka Účastníci okresního kola Přeboru škol v šachu si dali sraz 23.11.2011 stejně jako loni v Dělnickém domě v Zastávce. Kvůli zpoždění vlaku, ve kterém cestovalo osm týmů, se prezence protáhla, a tak se začalo hrát o necelou půlhodinu později, než slibovaly propozice.
Celkem 4.družstva zastupovala kuřimské základní školy, s rekordním počtem 17.dětí.V kategorii 1-5.třída startovalo celkem 10.družstev.Zasloužené celkové vítězství vybojovala favorizovaná ZŠ Tyršova Kuřim, která nastoupila v sestavě Jakub Křivánek, Viktor Vondruška, Jakub Němec a David Němec.Do krajského kola ji doprovodí ZŠ Jungmannova Kuřim, která prošla generační obměnou a jejich celkově 2.místo je velikým překvapením. Družstvo složené ze zkušeného Bauera doplnila trojička nováčků Dominik Lepka, Tomáš Kříž a Patrik Adamec. Družstvo "talentů" (ZŠ Tyršova "B") se umístilo na velmi slušném 5.místě, když základ družstva byl složen v pořadí Vladimír Dudar, Gabriel Vašek, Martin Prokop, Jonáš Konečný a Anna Košuličová. V kategorii 6-9.třída startovalo 7.družstev okresu Brna-venkova.Až na pomocné hodnocení unikl o vlásek postup celkově třetí ZŠ Jungmannova Kuřim za kterou nastoupil Martin Liška, Filip Jahn, Lukáš Kalabis a David Špunar.
Všechny děti na medailových pozicích byly odměněny medailí a vítězná ZŠ Tyršova si odnesla i pohár pro celé družstvo.
Oběma postupujícím školám přejeme hodně štěstí v Jihomoravském krajském kole.
Přílohy: Jungmannova starsi Jungann.
Odkazy: 1-5.trida 6-9.trida clanek JMSS
Pavel Krupica | 26/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 675

Druhá plichta!
Bojovný klubový přebor byl znesvěcen už druhou remízou! A co je horší, aktéry se stali oba organizátoři: Ředitel a rozhodčí. Ale časově po pořádku:

Horák 1-0 Krupica P.
Broňa evidentně špatně obětoval dvě lehké figury za věž a pěšce a evidentně pro něj dobře, vnesl na šachovnici bordel. Pavel pak zapomněl na poučky i hrozící taktiku, slupnul otráveného pěšce a bylo po partii.

Číhal 0-1 MJM
Nejdříve si Honza vybudoval slušné centrum, ale pak pokračoval útokem na královském křídle, což mu při otevřeném centru nemohlo projít.

Šmíd 0-1 Laštovička
Když hluboko ve střední hře bylo Frantovi vyčítáno, že hraje bez rošády (Vh8,Kg8), ohradil se, že rošádu už dávno udělal!?! Jen ty figury pak musel vylepšit! Po takovém cimrmanovském ďábelském plánu by s ním musel logicky prohrát každý.

Vitula 0-1 Křena
Zde se partie dlouho držela v mezích rovnováhy, i když si bílý dovolil neudělat rošádu. Nakonec partie skončila velmi zajímavou věžovkou, která by pravděpodobně skončila i remízou, kdyby Honza nechyboval.

MJS 1/2 Kudla
Bílý dostal po zahájení černého pod tlak, pak ale chyboval a ztratil pěšce. Pozice byla i přesto lepší a tak brzo byl pěšec zpátky, ale už s rovnou hrou. Remízová hrozba vehementně vyžadovaná i od hlasitě se projevujících přihlížejících, donutila bílého hrát na výhru a teprve v prohrané pozici s dvěma pěšci méně, přistoupil na remízu opakováním pozice v 70. tahu. Svou roli sehrál i nedostatek času na hodinách černého.

Ze tří dosud stoprocentních hráčů, se po včerejšku stali dva padesátiprocentní a tím se počet "favoritů" už jednoznačně vymezil. :-)
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 26/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 674

V kavárně už jsou asi Vánoce
Kavárna První partie Vitula-Adler skončila remízou v pozici, kdy na šachovnici kromě králů byl jen jeden pár věží a všichni jezdci. Pak už ale bylo vyrovnaných partií poskrovnu, neboť spousta hráčů neprojevovala zrovna hvězdnou formu a rozdávala dárky, jako by už byly Vánoce.
A tak se třeba stalo, že jsem si mohl vybrat, který ze tří matů Jarovi Mrkosovi dám, proti Jurovi Hrdinovi jsem jednomu matu zabránil a do druhého si vlezl (přičemž jsem měl zůstat stát v tom původním, ten Jura neviděl). Lubošovi mohl Jura dát dvojtažku zakončenou odtažným matem, spokojil se místo toho se ziskem dámy. No a když už jsme u těch dam, dalším úsměvným momentem byl dotaz Honzy Slezáka, jestli si dámu může vzít se šachem (ona tam totiž pár tahů stála na braní, ale oba jsme to jaksi ignorovali).
Díky této formě ostatních Honza Vitula v devět dohrál, sebral první cenu a zmizel, za což mu asi příště zakážeme dokupovat minuty. Míša Vašek, který zhruba ve stejnou dobu přišel, možná chtěl dohrát některé partie za Honzu, ale už nebylo co (ačkoliv ostatní hráli o hodinu déle).
Výsledky: 1.Vitula, 2.Slezák, 3.Kropáč, 4.Hrdina, 5.Buček, 6.Pešl, 7.Mrkos, 8.Sádlík, 9.Adler, 10.Juračka.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 25/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 672

Klubový přebor.
Zítra na Domečku pokračuje klubový přebor těmito zápasy:
12-9 Majer sen.-Kudla
10-8 Číhal-Majer jun.
11-7 Šmíd sen.-Laštovička
1-6 Vitula-Křena
3-4 Horák-Krupica
Omluven Sládek,náhradník Snášel.
S pozdravem Kudla
Majer Jiří st. | 24/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 670

Středa na Domečku.
Dnes dopoledne se zúčastnilo 17 kuřimských dětí na okresním kole přeboru škol čtyřčlenných družstev v Zastávce u Brna. Jak dopadli to neprozradím, jen to, že vůdce smečky Pavel, přišel na domeček ověšený medailemi.
Na dnešní trénink přišlo 6 dětí a to je ideální počet na jednoho trenéra. Takže kromě turnaje, jsme toho stihli i hodně probrat.
1.Keprt 5 (5)
2.Kříž Tomáš 4
3.Konečný 3
4.Tajovský 2
5.-6.Kolář 0,5
Řehka 0,5
Majer Jiří st. | 23/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 669

Úterý na Domečku.
Na dnešní trénink přišlo 23 dětí. Deset pokročilých připravoval Pavel na zítřejší okresní kolo přeboru škol. Třináct začínajících sehrálo turnaj. Zejména Martin Prokop, Matěj Tajovský a Tomáš Keprt se jeví, že nebudou mít hlavu jen na čepici!
1.Prokop 10 (12)
2.Tajovský 9,5
3.Keprt 9
4.Řehka 7,5
5.-7.Kolář 7
Košuličová Anna 7
Hrstka 7
8.Košuličová Klára 6
9.Klíčová 4,5
10.Starosta 4
11.Kaiser 3,5
12.Hora 3
13.Kříž Jakub 0
Majer Jiří st. | 22/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 668

Kavárna ve svátek
Boj šachistů Místo boje studentů za svobodu se konal boj šachistů o každý bodík, což dokazuje i fakt, že se v celém turnaji neodehrála jediná remíza (asi jsme se nechali inspirovat oddílákem). Zapotili jsme se i při počítání výsledků. Zatímco o posledním místě rozhodl vzájemný zápas, o druhé až čtvrté místo to bylo podstatně složitější. Vzájemné zápasy nepomohly, o stříbře Pavla Sádlíka (okoukávajícího zahájení, naštěstí zatím ne dokonale) rozhodl až Sonnenborn díky jeho výhře s vítězem Vitulou, a k bronzovému stupínku Jary Mrkose jsme se dobrali až návratem ke vzájemnému zápasu zúženému na zbývající dva kandidáty.
Pořadí: 1.Vitula, 2.Sádlík, 3.Mrkos, 4.Pešl, 5.Buček, 6.Adler, 7.Kropáč.
Z událostí uplynulého šachového týdne patří ještě doplnit, že Céčko prohrálo 0:8 s Bájem (psáno BYE) a kleslo tak ze druhého na sedmé místo (naštěstí tento výsledek čeká během sezóny každého) a že jediný náš reprezentant Snášel řádně zkrupovatěl na Open Brno, stejně jako přítel kuřimského šachu Sládek, který dokonce po šestém kole odstoupil. Ještě že nás tento turnaj nehrálo více.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Odkazy: Open Brno
Jan Pešl | 21/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 667

Béčko vítězí nad Lipovcem 6:2
Tradičně jako první vyhrává Franta Laštovička. Tentokrát ale ne z prohrané pozice, jak je u něj zvykem, nýbrž soupeře pozičně přejel. Sám pak po partii kroutil nevěřícně hlavou, jak se to mohlo stát. Poté na 3. šachovnici přijal Martin opakovanou nabídku remízy, neboť se mu už pozice moc nelíbila. Rozbor ale výhodu na žádné straně neukázal. Pak přišla výhra na 4. šachovnici, kde v zahájení Pavel Krupica těžil z předchozího školení žáků Slávkem Sládkem. Černými jsem navýšil na tříbodový rozdíl. Pak bodovali Honzíkové: Slezák remis a Košata výhra a bylo to rázem 5:1. Prakticky už vyhranou pozici pokazil nerozehraný Pavel Rubeš, který poté s kvalitou méně dokonce překročil čas. A to nejlepší přišlo na konec, kdy Broňa sehrál parádní koncovku stejnobarevných střelců. Kouzlil zde jako kdysi v poslední partii Pardubického festivalu pod dohledem velmistra Ratmira Cholmova. Koncovku zakončil stylově - zugzwangem!
Majer Jiří st. | 20/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 666

Páteční trénink.
Včerejší trénink na Domečku absolvovalo 7 dospělých a nejlepší kuřimský žák Martin Liška. Tím jsme ukončili takzvané technické věžovky a od příště se už zaměříme výhradně na koncovky z praxe s pěšci na obou stranách. Mám připravenou spoustu kvalitních příkladů s aplikací už probraných zásad + motivy jako jsou aktivita, zugzwang, deštník atd. Takže je se na co těšit.
Majer Jiří st. | 19/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 665

Info.
Dnešní svátek poněkud narušil standardní páteční program. Například na Lokálce byl páteční trénink zrušen. Ne však v Kuřimi! Od 15 do 17 hodin má Pavel Krupica trénink pokročilých žáků, poté následuje v mém podání kurz věžovek na téma V+střelcový a věžový pěšec kontra věž. V neděli se hraje na Domečku pouze jeden zápas KP2: Béčko proti Lipovec C (9,30). Céčko má volno.
Majer Jiří st. | 17/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 664

Středa na Domečku.
Nejprve trénovali začátečníci ve dvojicích matové vedení D+K-K a V+K-K. Dudar, Lepka a Kříž T. dostali metodické materiály na taktiku k řešení na doma. Poté všichni sehráli rapidový turnaj s tímto výsledkem:
1.Dudar 9 (9)
2.Křivánek 8
3.Lepka 6
4.Adamec 5,5
5.Škrob 4,5
6.Kříž T. 4
7.Konečný 3
8.-9.Tajovský 2
Kolář 2
10.Řehka 1
Majer Jiří st. | 16/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 663

Úterý na Domečku.
Přestože dnes hrají naše družstva F a G základní soutěž v Brně na Staňkové, sešlo se na Domečku 15 dětí. Nejprve proběhla výuka základních taktických obratů. Poté sehrálo 12 dětí turnaj a pokročilí žáci Liška, Jahn a Vondruška si vyzkoušeli roli rozhodčího.
1.Keprt 8,5(11)
2.Hora 8
3.-4.Košuličová Anna 7
Tajovský 7
5.-6.Hrstka 6
Kolář 6
7.Košuličová Klára 5,5
8.Klíčová 5
9.Starosta 4,5
10.Řehka 4,5
11.Kaiser 3
12.Kříž Jakub 0
Majer Jiří st. | 16/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 662

Neskutečná tabulka!
Už dlouho tvrdím, že KP1 je nejzajímavější soutěž v ČR s obvyklým scénářem: 2 postup, 5 sestup a 5 zůstane! Rok od roku je hráčsky silnější, už teď zde najdeme IM, FM a kdy se objeví i první GM, je jen otázkou času. :-)
Zatím hrají všichni o záchranu a teprve tak po 9. kole se bude vědět, kdo hraje o postup. Letos zde není slabý mančaft, protože mladý celek Loko D hraje na vyšší výkon, než ukazuje jejich elo a Tišnov zase disponuje bývalými špičkovými hráči, kteří když se dobře vyspí, mohou také překvapit ratingově lepší soupeře.
1 ŠK KME-DDM Kuřim 3 3 0 0 9 14,5 7
2 ŠK Garde Lipovec 3 2 0 1 6 13,5 7
3 ŠK Lokomotiva Brno C 3 1 1 1 4 13,0 11
4 ŠK Vinohrady Brno 3 1 1 1 4 13,0 10
5 TJ Znojmo 3 1 1 1 4 13,0 7
6 ŠK Duras BVK Brno C 3 1 1 1 4 12,5 9
7 ŠK Lokomotiva Brno D 3 1 1 1 4 11,5 9
8 ŠK Bystrc Oilers 3 1 1 1 4 11,0 2
9 Orel Ořechov 3 1 0 2 3 12,0 9
10 BK Moravská Sl. Brno 3 1 0 2 3 11,5 6
11 ŠK 64 Brno 3 1 0 2 3 11,0 4
12 ŠK Sokol Tišnov 3 1 0 2 3 7,5 3
Mezi 3. a 12. celkem je po třech kolech rozdíl pouhého jediného bodu! Jak to dopadne, ví pouze Ivan Markovič, který mi prozradil, že vidí do budoucnosti. Ano, mohu to potvrdit i tuto tabulku správně předpověděl. Shodli jsme se ale na tom, že to neprozradí, jinak by to pak nebylo zajímavé.
A vo tom to je!
Majer Jiří st. | 14/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 659

13.11.2011 OP Kuřim "D" - Tetčice "B" 3:4
Upoutávka Přes výrazně vyšší ELO soupisky hostů nebyl průběh utkání tak jednoznačný.
Jako první prohrál Jara, ale další výsledky byly dlouho na vážkách.
Skvělou věžovku zahrál Luboš. Partie Mistra a Jirky skončily prohrou, ale šance tam určitě byla a při troše štěstí mohl být výsledek opačný.
Oba Honzové remízovali,- u mé partie po strašlivě sehraném zahájení a po oboustraném těsném projití časovky (v OP se teď hraje 1,5 hod na 30 tahů a hodina do konce) to přešlo do dámské koncovky, kde jsem opakováním tahů ve 43. tahu nabídl remízu. Závěrečný Pavlův bod byl již jen korigováním výsledku (v OP se hraje v sedmi).
Sice prohra, ale těsná, a určitě si to každý užil.
Přílohy: Zpravodaj OP_2
Odkazy: FOTO
Jan Kolařík | 14/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 658

E pomstilo C, ale na realizaci výhod je třeba pracovat
Vysmátý Smíšek Když jsem v jedenáctém tahu získal po hrubce soupeře figuru, vůbec jsem si nemyslel, že budu dohrávat předposlední. Možná kvůli slabé realizaci, ale hlavně proto, že v okrese jde tak nějak všechno rychle.
Filip Jahn měl záhy dva pěšce navíc (snad ještě před tou mojí figurou). Pak nechal rozhodčí zápasu Lukáše Kalábise sebrat věží dámu a zjistil, že plánovaný mat na Lukášově slabé první řadě nedá, neboť matící věž se ocitla v nové vazbě. Jako první ale skončil Martin Liška prohrou - měl sice pěšce víc, ale špatně pokryl bod f2, najednou musel odevzdat dámu za věž a střelce a černá dáma pak jasně přehrála nesehrané figury bílého.
Jakub Křivánek postavil pozici solidně a začalo to vypadat, že kdo se pustí do ofenzívy, prohraje - tedy zasloužená remíza. Následoval obrat ve Filipově partii, kde si náš hráč nechal zbylé síly domácího borce zaútočit na krále. Poměrně výrazně jsme tedy prohrávali, ale obavy jsme neměli, neboť Lukáš záhy matil, k mojí figuře přibyl pěšec a postupné vynucování výměn a Radek Smíšek precizní střední hrou přešel do vyhrané koncovky.
Jednoznačně nejzajímavější partie se hrála na druhé desce, Franta Laštovička vůbec nebyl gentleman a hrál proti Daniele Dumkové svoje typické hurá šachy - domácí naděje ovšem opětovala stejnou mincí a vznikl souboj o to, který ze dvou slabých králů je ten horší. Nikdo by netipoval, že se bude počítat materiál a že pro Frantu rozhodne v koncovce jediný pěšec navíc.
Moje partie skončila záhy po Frantovi a zbývá Radkova koncovka, která se nějak komplikuje. To, že musel vrátit jednoho ze dvou pěšců navíc, bylo jasné a vůbec to nevadilo, ale pak začal Radek nevhodně kombinovat dva různé plány (prosazování d-pěšce a tlak na slabý bod f2 v pozici bílého), završil to nekorektní obětí figury a náhle nevěděl, kudy kam (a v autě přiznal, že by asi v závěru partie spoléhal jen na horší čas soupeře). Nakonec mu bylo pomoženo k výhře hrubkou a zápas tak skončil 4,5:2,5 pro Kuřim E. Maximální čas pro okresní soutěž byl na obou stranách téměř vyčerpán a rozdíl mezi ukončením předposlední a poslední partie činil neuvěřitelných 106 minut. Snad si Radovan tímto maratonem vyčerpal nervozitu pro zbytek sezóny a dále už bude hrát v pohodě.
Odkazy: Fotky
Jan Pešl | 14/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 657

Áčko vítězí nad Morendou!
KP1 Zatím se nám daří a bez ztráty bodíku proplouváme peřejemi divoké KP1. Vyhráli jsme sice natěsno 4,5:3,5, ale žádné drama se nekonalo. Domácí pouze korigovali stav 4,5:2,5 až v poslední partii zápasu výhrou na 1. desce. Nejprve remízovali Kudla, Mlénský, Košata a Markovič. Pak jsme šli do trháku výhrami na 5. a 8. šachovnici (MJS a Krupica) a Slávek na 6. s figurou za dva pěšce přijal remízovou nabídku soupeře na vítězných 4,5 v zápase. Jak jsem už dříve zmínil, na závěr Standa Věchet udolal Jirku a už jen korigoval výsledek.
Shrnuto podtrženo:
S tou záchranou to letos vůbec nevypadá špatně!
Majer Jiří st. | 13/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 655

Výsledky z pátečku na Domečku.
Každá série jednou skončí a bylo tomu tak i včera na Domečku. Paradoxně se o to postarali ředitel přeboru a nekompromisně hrající Broňa. Tito protagonisté sehráli zdaleka nejdivočejší partii večera a zaknihovali - první remízu klubového přeboru! Ostatní partie skončily po poklidném průběhu rezolutně! Na odborný komentář si netroufám, neboť jsem byl ovlivněn silnou vůní malinové šťávy.
Kudla 1/2 Horák
Vitula 0-1 MJM
Sládek 1-0 Laštovička
Křena 1-0 Šmíd
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 12/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 653

V kavárně přeplněno a tři nečekané tváře
dav lidi Při nástupu do vlaku mi volal Broněk Horák, kde že jsem, prý jsem mu tvrdil, že se začíná v půl sedmé. Kromě něj byl v hrací místnosti i František Režný hrající až za daleké Velké Pavlovice a navrátilec Juračka.
První dva jmenovaní obsadili třetí místa z obou konců a Broněk mohl turnaj i vyhrát, kdyby neodevzdal dvakrát za večer dámu. Michal Juračka už se blíží odpoutání z posledního místa.
Měli jsme nějak smůlu na volbu z volných soupeřů, ve druhé polovině turnaje pár hráčů čekalo a protože přetáhnutí přes zavírací 22.hodinu jsme neukecali ani o minutu, ovlivnilo výsledky pár neodehraných posledních partií. Stejně tak bylo klíčové na kavárenský šach příliš rychlé vzdání poslední partie pana Režného, a to nejen pro jeho konečné umístění, ale hlavně v boji o vítězství v turnaji.
Výsledky: 1.Pešl, 2.Slezák, 3.Horák, 4.Kolařík, 5.Vitula, 6.Kropáč, 7.Adler, 8.Hrdina, 9.Buček, 10.Režný, 11.Mrkos, 12.Juračka.
Přílohy: Tabulka GP 2011 Vysledky_10.11.2011
Jan Pešl | 11/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 652

Druhé úterý:Skvělé úspěchy dětí z Kuřimi!!!
druhe utery Početná skupina čtrnácti dětí z Kuřimi starovala na tradičním turnaji "Druhé úterý" a podařilo se získat i několik cenných umístění!!

V turnaji A (23 hráčů) se velice výrazně prosadil Martin Liška, který potvrdil výbornou formu v letošní sezoně a společně s brněnským Juráskem dělil skvělé 2.místo. Pokud se Martinovi podaří ještě jedno umístění na bedně, získá i finanční prémii. Dobře zahrál i Jakub Křivánek, který skončil na slušném na 6.místě.

V turnaji B (36 účastníků) hrála rovná třetina dětí z Kuřimi(12 dětí) a pro většinu našich dětí to byl první větší turnaj. Turnaj zaslouženě vyhrál Jakub Němec, který tím získal 4.VT a postupuje do turnaje A. Na druhém místě skončil Vláďa Dudar, který potvrzuje raketový výkonnostní vzestup a od celkového vítězství ho dělilo jen horší pomocné hodnocení. Pokud mu vydrží zápal a nadšení do šachů, tak se jistě i Vláďa brzy podívá do turnaje A. Z nováčků si nejlépe vedl Ondra Škrob, který ziskem 2,5 bodu skončil na slušném 17.místě. Pochvalu zaslouží i další z nováčků, hlavně pak Vojta Hora, Martin Prokop a Matěj Tajovký. Nové a velice cenné zkušenosti zde získal Attila Kaiser a Patrik Adamec. Velkou snahu a bojovnost ukazují i obě naše děvčata Košuličovi, které se jistě brzy prosadí a zle zatopí děvčatům z konkurenčních oddílů.
Věřím, že nováčkům se tento turnaj líbil a již příště si každý připíše více bodů, než při prvním startu a získané zkušenosti zúročí na okresním kole přeboru škol.
Výsledky turnajů najdete v přiloženém odkazu.
Odkazy: turnaj A turnaj B
Pavel Krupica | 10/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 651

Klubový přebor.
Plánované dvojice na pátek 11.11 2011:
2-7 Sládek-Laštovička
6-11 Křena-Šmíd sen.
1-8 Vitula-Majer jun.
9-3 Kudla-Horák
Omluven :Krupica,Číhal,Snášel
Náhradník:Majer sen.

S pozdravem Kudla
Majer Jiří st. | 10/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 650

KP družstev mladší dorost: po 1. srazu na 2. místě!!!
lokalka V sobotu 5.11. se konal 1.sraz KP družstev mladšího dorostu, ve kterém letos startuje 10.družstev a hned od začátku se to neobešlo pro obě družstva z Kuřimi bez velkých potíží.
Začalo to vše už v pátek, kdy pro zdravotní potíže odřekl Lukáš Kalabis. Bylo domluveno, že pokud se mu uleví tak by v sobotu nastoupil. V sobotu asi v 7.45 přišla další špatná zpráva. Pro velké horečky musel odříci účast lídr Kuřimi "A" Tadeáš Boček. Obě družstva tak odjížděla pouze se 4 hráči. A špatných zpráv přirůstalo i v Brně. Na krátké schůzce vedoucích družstev bylo odhlasováno, že družstvo ŠK Hodonín, za které hrají všechny děti ze Slovenska má právo v případě, že soutěž vyhraje, usilovat o postup. Nic jsem proti tomuto rozhodnutí nezmohl ani já i když jsem měl možnost hlasovat dvakrát. Pak se ovšem štěstěna obrátila i na nás, zásluhou hlavně přijatelného losu. Na úvod hrála naše družstva proti sobě a favorizovaný A-tým přesvědčivě porazil svoje spoluhráče z oddílu 4-0. Ve druhém kole narazil Kuřim "A" na Lokomotivu Brno "D" která každý rok usiluje o postup, aby zachránila svoje C-družstvo v 1.lize a ani letos se netají stejným cílem. I Lokomotiva se ovšem neubránila marodce a tak nastupuje taktéž ve čtyřech. Po půl hodině bylo ještě veseleji, když vyhrávají svá utkání David Němec a Jakub Křivánek. Pak Martin Liška zkušeně v lepší pozici nabídl soupeři remízu a soupeř ani nijak neprotestoval a velice ochotně přijal, čímž bylo o třech bodech rozhodnuto. Na konečných 3,5-0,5 pak pečetil pro Kuřim Filip Svoboda.

B-družstvo má za úkol zejména získávat nové zkušenosti a někteří hráči proti Zastávce bojovali více než statečně. Držel se zejména Mirek Bauer a velmi cenný skalp získal Dominik Lepka, který krásně porazil silného Dumka. Zkušenější Zastávka nakonec vyhrála 4-1. Ve třetím kole čekal A-družstvo exligový Vyškov a i ten by se jistě rád vrátil zpět do 1.ligy. V tomto utkání za Vyškov překvapivě nenastoupila jejich velká opora na 2.šachovnici Krystýna Šperková a proto rázem naše šance na výhru jsou výrazně vyšší i když prohráváme již před začátkem utkání. Vývoj utkání se rychle otáčí po důležitých výhrách Davida Němce i Jakuba Křivánka. Nabídka na remízu Martinovi nebyla přijata a tak se musí hrát dál. Filip získává pěšce a právě od něj čekáme rozhodující třetí bod. Martin neviděl taktický obrat, kde by stál na výhru ztrácí pěšce a chvílku na to i zápas je vyrovnáno 2:2 a nervozně přešlapujeme kolem Filipa. Naštěstí soupeř nezvládl stupňující se tlak Filipa a rezignovaně vzdává. V táboře Vyškova dostává vynadáno naopak v našem družstvu zavládla obrovká radost. B-družstvo prohrává i svůj třetí zápas proti silné Lokomotivě.

Všechny kluky musím velice pochválit za velmi bojovné výkony a zejména kluky z A-družstava, že i přes nelehkou situaci zůstávají v boji o postup do 1.ligy.
Příští sraz se uskuteční v sobotu 7.1. a věřím, že se nám vyhnou nemoci a družstva nastoupí komletní, když hlavně A-družstvu pomůže zejména účast Tadeáše. Bude se lámat boj o postup, protože A-družstvo čeká doposud vedoucí Duras Brno"C" ŠK Hodonín (3.místo) a Sokol Zastávka (4.místo).
Odkazy: vysledky clanek na JMSS
Pavel Krupica | 10/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 649

Mikulášský turnaj - doplnění od rozhodčího.
Rozhodčího turnaje bude dělat osvědčený arbitr Honza Vitula, který po zkušenostech z posledního májového turnaje apeluje na dodržení propozic ve smyslu doby ukončení presentace. Zde jsou jeho upřesnění:

1) prezentace končí 8:45, povolme 5 minut zpoždění, do 8:50 registruji

2) kdo přijde mezi 8:50 a 8:55, přispěje do bodu 4 nebo do cenového fondu

3) 8:55 losuji. Kdo přijde po 8:55, má smůlu, opravdu nehodlám s nikým diskutovat

4) jestli někdo spolehlivý plánuje přijít těsně před devátou a má k tomu objektivní důvody, může zatelefonovat před 8:45

Já jen dodávám, že nalosované dvojice počítačem si hráči přečtou sami na monitoru.
Majer Jiří st. | 10/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 647

Středa na Domečku.
Nejdříve se hodnotilo včerejší "Druhé úterý". Pro nezasvěcené: Jedná se o turnaj žáků, pořádaný Lokomotivou Brno každé druhé úterý v měsíci. Bez tohoto objasnění připomíná první věta článku scénku: Včera dnes a zítra s F.H. Kuřimáci pobrali ze dvou turnajů tři medaile! Ale o tom podá report vůdce početné kuřimské smečky Pavel Krupica.
Dnešní turnaj dopadl takto:
1.Křivánek 7 (8)
2.Lepka 7
3.-4.Tajovský 4,5
Keprt 4,5
5.Škrob 3,5
6.Adamec 3
7.-8.Konečný 2,5
Řehka 2,5
9.Hanák 1,5
Majer Jiří st. | 09/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 646

Mikulášský turnaj - sobota 3.12.2011.
Upoutávka Je už tradicí, že na Mikuláše a v máji pořádá ŠK takzvaný "salámový" turnaj.
Název salámový vznikl na základě mimořádného zájmu o cenu salám.
Ten bude vládnout mezi cenami i letos.
Propozice turnaje jsou v příloze.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 08/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 645

Úterý na Domečku.
Dnešní trénink kolidoval s turnajem "Druhé úterý" v Brně a tak účast tomu byla úměrná. Přišlo šest začátečníků + Viktor Vondruška. Ten trénoval se mnou a po turnaji sehrál simultánku s výsledkem 6:0! Turnaj vyhrála Eliška Klíčová.
1.Klíčová 3,5 (5)
2.-4. Hrstka 3
Kolář 3
Řehka 3
5.Starosta 2,5
6.Kříž Jakub 0
Majer Jiří st. | 08/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 643

Zastavila nás Zastávka
Lišák má talent Onemocnění naší jedničky jako kdyby předznamenalo problémy v zápase, který jsme chtěli jednoznačně vyhrát. Domácí na rozdíl od nás nastoupili v základní sestavě. Mladí tím pádem dostali daleko těžší soupeře, než čekali, ale popasovali se s tím mnohem lépe než my dospělí. Po dvou a půl hodinách zůstal zápis o utkání stále prázdný. Jako první se do problémů dostal Jura Hrdina, ve vyhrané pozici sebral špatným kamenem a i když byla výsledná pozice stále ještě hratelná, nalomení psychiky způsobilo další chybu.
Oba žáci doplatili na neudržení sloupce - zatímco Martin Liška včas rozpoznal nebezpečí a partii zremizoval (nutno podotknout, že ve střední hře i přes nevýhodu více než 300 ELO bodů remízu odvážně odmítl), Jakub Křívánek po ztrátě výhody chyboval a skvěle sehranou partii k bodovému zisku nedotáhl.
Martinova remíza nakonec byla prvním výsledkem, ale prohra Hrdiny na sebe už nedala dlouho čekat. Následovalo otočení prohrané partie v podání Aleše Krupici - mezi zahájením a střední hrou stál hrozně, pak ovšem Petr Horáček přehlédl taktiku, která získala pěšce a současně řešila problémy Alešových figur. Nakonec si domácí hráč nechal dát i jezdcovou vidličku na dámu a věž.
Já jsem si někde před dvacátým tahem myslel, že získávám pěšce - chyba lávky, stál jsem podezřele, ovšem Miloš Šic si v euforii následně oslabil vlastního krále a taktický motiv vedoucí k zisku pěšce a sedmé řady jsem našel.
Za stavu 2,5:2,5 jsem šel do místní restaurace sledovat úspěšné otočení zápasu Petry Kvitové ve FedCupu a pouze pasivně přijímal špatné zprávy z hrací místnosti. Vašek měl v mírně lepší pozici mizerný čas, nejprve jsme doufali, že z blicání vybruslí s kvalitou mínus, ale těch tahů chybělo ještě mnoho a praporek byl neúprosný. Honza Vitula přehlédl ve vyhrané pozici figuru a Honza Číhal následoval Vašekova příkladu ohledně ztráty kvality - prapor mu sice nespadl, ale ke kvalitě přibyl pěšec a realizace převahy v podání domácí jedničky byla přesvědčivá.
S tímto výkonem musíme být rádi, že se letos asi sestupovat nebude, a máme čtyři týdny na to, abychom se svým výkonem něco udělali.
Odkazy: Fotogalerie
Jan Pešl | 07/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 642

Béčko vítězí v Blansku!
Jeli jsme do Blanska pro povinnou výhru, která tentokrát nebyla podmíněna osmičkou. Náš kapitán to nehrotil a dokonce sám za stavu 4:2 nabídl soupeři remízu, aby pojistil zápasovou výhru.
Domácí klamou nízkými ratingy mladých hráčů. Jejich loňské umístění ve středu tabulky, ale nedovoluje tento mančaft podceňovat.
První vyhrál František velmi podezřele vypadající partii. Domácí kapitán na 4. šachovnici vyrovnal na 1:1. Poté bodovali Martin Hyrš a Láďa Kudla a domácí snížili na 8. šachovnici na 3:2. MJS navýšil na 4:2, poté přišla ta zmiňovaná remíza a jako poslední zvítězil Honza Košata na 1. šachovnici. Tedy vítězství 5,5:2,5 odpovídalo poměru sil.
Majer Jiří st. | 06/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 641

Páteční trénink.
Zúčastnilo se 6 hráčů, snědlo se 16 čerstvých chlebíčků a zjistilo se, že Honza Vitula má jubileum v binární soustavě! Krom toho jsme probírali i ukázky z partií při redukovaném materiálu na šachovnici: V+2pěšci-V.

Zítra hraje béčko v Blansku (9,30) a céčko v Zastávce u Brna.
Majer Jiří st. | 05/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 639

V kavárně oslava málem dvojitá
Oslava narozenin Termín čtvrteční kavárny se přesně na den trefil do narozenin Honzy Vituly, a tyto narozeniny se v některých kruzích slaví dokonce jako kulaté (nápověda - příští kulatiny bude mít až v roce 2043). Vyhrát jsme jej ale nenechali, ačkoliv by si to zasloužil - v rozhodující partii ukázal pěkné kombinace, ale nepohlídal si čas.
Na oslavu chtěl původně navázat dalším kolem Aleš Krupica, ale poté, co porazil pozdějšího vítěze a sehrál spoustu dalších kvalitních partií, na to nějak zapomněl a raději se věnoval boji o bednu. Tam ale úspěšný nebyl, v přímém souboji o bronz nastavil Jirkovi Kropáčovi figuru, ten nevzal, Aleš si zhluboka oddechl, ale nechal ji tam stát dál.
Kuřáci málem nestihli turnaj dohrát, ale potkali se v poslední partii a dohodli se na rychlé remíze.
Pořadí: 1.Pešl, 2.Vitula, 3.Kropáč, 4.A.Krupica, 5.Hrdina, 6.Sádlík, 7.Slezák, 8.Adler, 9.Novotný, 10.Kolařík, 11.Mrkos.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 04/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 638

KP mladšího dorostu družstev
V sobotu začíná KP mladšího dorostu družstev.Soutěž se bude hrát ve třech termínech (5.11,7.1 a 3.3.2012) vždy trojutkání.Seznam utkání prvního trojkola našich družstev:
10H ŠK KME-DDM Kuřim "A"-ŠK KME-DDM Kuřim "B"
12.30 ŠK KME-DDM Kuřim "A"ˇ-Lokomotiva Brno "D"
ŠK KME-DDM Kuřim "B"- Sokol Zastávka
15h ŠK KME-DDM Kuřim "A"- Sportovní klub Vyškov
ŠK KME-DDM Kuřim "B"-Lokomotiva Brno "D"

Přejeme hodně štěstí hlavně družstvu "A" v boji o postup do 1.ligy!!! Rozlosování soutěže a soupisky družstev najdete v příloze.
Přílohy: los soupisky
Pavel Krupica | 03/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 637

Středa na Domečku.
Tréninku se zúčastnilo 10 bezva žáků, tedy bez jistých rušivých jedinců a hned to mělo úroveň. Nejvíce mě překvapil Láďa Dudar, který se zvládl naučit za 1 den 50 diagramů na taktiku s obtížností 2-3 body! S takovýmto přístupem to bude příští rok na republiku! Z této skupiny budu u šachového svazu registrovat tyto žáky: Tajovský, Řechka, Adamec, Škrob, Konečný. Nově registrovaní platí 75 kč. Byl sehrán i turnaj s hodinami 2x15 minut na partii s tímto výsledkem:
1.Křivánek 8,5(9)
2.Keprt 7,5
3.Dudar 7,5
4.Kříž Tomáš 5
5.Škrob 4,5
6.Adamec 3
7.Tajovský 2,5
8.Hanák 2,5
9.Řechka 2
10.Konečný 2
Majer Jiří st. | 02/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 636

Info.
V pátek mám trénink věžovek - poslední "nezáživná technická lekce" V-V+2p.
Poté už budou probírány atraktivní praktické ukázky věžovek z sehrané partie, s uplatněním probraných pravidel.
Kurzovné 40 kč, čerstvé chlebíčky zajištěny!
Majer Jiří st. | 02/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 635

Úterý na Domečku.
Dnes se sešlo na Domečku 20 dětí, takže jsem stihnul pouze organizovat a na trénink už nebyly podmínky. Talenti Láďa Dudar a Mirek Bauer dostali domácí úkoly. U šachového svazu zaregistruji nejlepší nováčky: Atilu Kaisera, Horu, Prokopa, sestry Košulicovy. Registrační poplatek za žáka činí 75kč. Hrály se dva turnaje s těmito výsledky:
Začátečníci:
1.Prokop 9(11)
2.Košulicová Anička 9
3.Kaiser 8,5
4.Hora 7,5
5.Tajovský 7
6.Řehka 6
7.Starosta 5,5
8.-9.Hrstka 4
Kolář 4
10.Klíčová 3
11.Košulicová Klárka 2
12.Kříž Jakub 0,5

Pokročilí:
1.Kalabis 6,5(7)
2.-3.Bauer 5,5
Vondruška 5,5
4.Dudar 4
5.Špunar 2,5
6.-7.Keprt 1,5
Jahn 1,5
8.Liška 1
Majer Jiří st. | 01/Nov/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 634

Mistrovství Moravy a Slezska mládeže 26.10-30.10.2011
MMS 2011 Až neuvěřitelně početná výprava z Kuřimi (8 dětí+ 3 trenéři) se zúčastnila vrcholné podzimní akce pro mládež.

V kategorii H10 (32 účastníků), ve které jsme měli zastoupení poprvé v historii hrál Vláďík Dudar a vůbec si nevedl špatně! Většinu dětí přehrál a zvláště v taktice hodně vidí, ale hodně pokazí až moc rychlou hrou. Nakonec Vláďa obsadil 30. místo. Pokud se ho podaří do budoucna přesvědčit aby zvolni tempo, vyroste z něj velice silný hráč, protože většina z trenérského obsazení tvrdí, že tento kluk má veliký talent. Celkově získal 3 body (z 9 partií).

Kategorie H12 (52 účastníků) měla něvětší zastoupení (Jakub Křivánek, Mirek Bauer, David Špunar a Dominik Lepka). Pro Dominika i Davida byl turnaj velkou zkušeností a ani jeden si nevedl vůbec špatně. Dominik nakonec uhrál body až v závěru a nakonec skončil na slušném 48. místě ziskem 3 bodů. O něco lépe si vedl David, když většinu turnaje se pohyboval uprostřed startovního pole. David má veliký postřeh a hlavně v taktice vyniká, ale patří k rychlejším hráčům a musí zapracovat také na zahájení. Do posledního kola nastupoval s tím, že když se mu podaří remizovat získá 4. VT, ale nepodařilo se a tak David bude muset ještě chvilku počkat. Nakonec obsadil 42. místo ziskem 3,5 bodu. Pokud se podaří vylepšit zahájení věřím, že je jen otázkou několika týdnů, kdy se mu podaří 4. VT uhrát. Mirek hrál po celou dobu velice vyrovnaně. V závěru odehrál přímo senzační partie, když své soupeře doslova válcoval. Hrál velice dlouhé zápasy a ukázal, že pokud trošku zapracuje na taktice a odsraní některé drobné chyby, tak může klidně v této kategorii na budoucí rok bojovat o postup na MČR! Nakonec obsadil 30. místo (4 body). V nejlepším světle se ukázal Jakub, ale od toho se to tak trochu čekalo. Jakub využil své největší zbraně znalost zahájení a díky tomu od 1. kola všechny své soupeře přehrál. Hodně zápasů pokazí, protože nevidí taktické obraty. Pokud Jakub zapracuje na řešení diagramů, bude i on schopný bojovat o postup na MČR, ale na příští rok se posune do kategorie H14. Jakub obsadil 27. místo (4,5 bodu).

MMS 2011 V kategorii H14(53 účastníků) zastupoval Martin Liška, Filip Svoboda a Filip Jahn. Všichni tito kluci mohou porovnat své získané body s přeborem ve Zlíně (2009). Filip Jahn odehrál to co se od něj fakticky čekalo. Pořád myslím, že má nevyrovnané výkony, které zřejmě ovlivňuje podle mého názoru stále rychlá hra. Nakonec obsadil 47. místo (3,5 bodu). Filip Svoboda se snažil, ale měl smůlu na los, když všechny silné soupeře měl odehrát černýma a to nedokázal většinou udržet. Hrál dlouhé partie a pochopil, že v H14 už musí každý bod doslova vydřít. Obsadil 36. místo (4 body). Svůj nejlepší přebor odehrál Martin. Jeho protihráči měli většinou o 300 bodů vyšší ELO, ale Martin s nimi hrál jako rovný s rovným předvedl i několik hezkých okamžiků a odměnou mu bude připsání pár bodů na ELO. Nakonec skončil na velice hezkém 30. místě (4,5 bodu). Všichni tři kluci si tuto kategorii zahrají i v příštím roce a svoje pozice jistě vylepší.
Ve Fide openu hrál "nejzkušenější" Majer Jiří st.a obsadil velice hezké 7. místo ziskem 5 bodů.
Bleskový turnaj odehrála trojce ve složení FM Majer Jiří ml., Krupica Pavel a Majer Jiří st. Nejlépe si vedl FM Majer Jiří mladší, který obsadil 5. místo ziskem 7,5 bodu z 11 partií a získal i finanční odměnu. Výsledky všech kategorií najdete v příloze!!!

Poděkování patří především dětem, za vzornou reprezentaci oddílu, rodičům, trenérskému doprovodu a městu Kuřim za podporu. O dobré práci s dětmi svědčí i slova FM Majera, který prohlásil: "Byla to pro mě jen jména z novin i webovek, ale jsem mile překvapen úrovní šachové mládeže v Kuřimi."
Odkazy: H 10 H 12 H 14
Pavel Krupica | 31/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 633

27.10.2011 V kavárně vyhrál Vitula a příště bude hrát se 4 minutami
Vitula Pravidelná čtvrteční kavárna přinesla následující pořadí turnaje hraného handicapem:
1.Vitula, 2.Hrdina, 3.Slezák, 4.Sádlík, 5.Pešl, 6.Novotný, 7.Kropáč, 8.Kolařík, 9.Mrkos.

A protože někteří čtenáři pořád netuší, co vlastně šachy hrané handicapem jsou, tak následuje krátké shrnutí:

René, já a Rudolf.... aneb handicap v šachu?
Slavná písnička o golfu a nedělním odpoledni slouží pouze jako úvod pro osvětlení zásadního pravidla v kuřimské šachové kavárně (tj. výhercům turnaje je redukován čas pro příští turnaje a pokud na nich neuspějí, tak je jim čas opět postupně zvyšován). „Hendikep“ je používán v řadě sportovních odvětví, např. golf nebo koňské dostihy. Takže nic nového pod sluncem. A jestli to je spravedlivé? Lze vést dlouhé diskuse,- těžko však lze podezírat Angličany, že souhlasili s něčím, co je vzdálené "fair play". V kavárně jde o drobné zpestření šachů, kdy (díky rozdílnému času, počtu zkonzumovaných nápojů a vedení kavárenských řečí) lze dopředu jen těžko odhadnout výsledkovou listinu,- a vážení přátelé: "... vvvo tom to je!"
Přílohy: Tabulka_foto
Jan Kolařík | 28/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 631

Úterý na Domečku.
Kromě úvodních 15 minut výuky, jsem se pak po vpádu tzv. "Pavlových svěřenců" mohl koncentrovat už jen na organizaci turnajů a nápravné výchově "Pavlových svěřenců". To i řádné sehrání turnajů se nakonec zdařilo.

1.turnaj:
1.Prokop 8,5(10)
2.Hora 7,5
3.Škrob 7,5
4.Tajovský 7
5.Košulicová Klára 5
6.-7.Klíčová 4,5
Starosta 4,5
8.Kolář 3,5
9.-10.Hrstka 3
Řehka 3
11.Kříž Jakub 0

2.turnaj:
1.Němec Jakub 4,5(5)
2.Kalabis 4
3.-4.Němec David 2,5
Vondruška 2,5
5.Lepka 1,5
6.Vašek 0
Majer Jiří st. | 25/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 630

Info.
Zítra jsou na Domečku poslední šachy v tomto týdnu. Z důvodu přeborů mládeže, nejsou tento víkend ani soutěže družstev.
Majer Jiří st. | 24/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 629

Kuřim E - Tišnov B 2,5:4,5
Soupeř odešel Nastavit hodiny na jiné tempo před utkáním problém nebyl, ale partiáře nám někam zmizely, a tak jsme museli i na okresní přebor vzít ty propisovací. Tišnováci v kuriozitách kontrovali tím, že se jejich lídr a kapitán po třech až čtyřech tazích odebrali do zákulisí občerstvit.
Jako první dohrál nečekaně Franta Laštovička, a to s bodem - na motiv vazby získal figuru bez kompenzace a už se dál nehrálo. Do matu naopak hráli oba žáci na posledních deskách. Zatímco v partii Jakuba Křivánka rozhodlo oslabení hlavní bělopolné diagonály a následná ztráta věže (čímž pádem byl zbytek partie jen věcí techniky), Filip Jahn získal figuru, stál (kromě posledních pár tahů, kde už měl slabého krále) na výhru a mat zde vznikl přehlédnutím.
Jedinou remízu pak zaznamenal Filip Svoboda, který sice ztratil pěšce, ale dostal ve čtyřvěžovce obě své věže na sedmou řadu a dokonce se proslýchá, že pozdržení přijetí remízy v podání Pepka Šilhy vedlo k vyhrané pozici pro Filipa (který si toho ovšem nevšiml). Jako poslední ze žáků dohrál Martin Liška - partie vypadala dlouho vyrovnaně, prý přehlédl nějaký průlom.
Radek Smíšek v pozici s pěšcem méně rezigovnal na zápasové body a nabízel remízu, která ovšem byla na doporučení hostujícího kapitána odmítnuta a náš kapitán pak těžkou pozici s horším časem neudržel. Já naopak posunu časové kontroly na třicátý tah využil dokonale (to ale rozhodně neznamená, že mi zrychlení vyhovuje). V absolutně vyrovnané pozici (vyšperkované tím, že po 17 tazích byly na desce všechny kameny) jsem ve 23.tahu vymyslel oběť, kterou jsem cítil jako polokorektní (počítač to potvrdil - nic jsem tím nezkazil, ale přesná hra černého by zachovala rovnováhu), soupeř ovšem jednak produmal třináct ze zbylých dvaceti minut a jednak nereagoval správně. Vyšel jsem z toho s figurou víc a po eliminaci poslední naděje v podobě volného černého pěšce jsem zkorigoval na přijatelný výsledek.
Shrnutí je celkem jednoduché - až nám Pavel Krupica ty žáky konečně pořádně vytrénuje, budeme moci tišnovské béčko i porazit. Tento podzim se to ale nekonalo.
Odkazy: Pár fotek Fotky z KP1
Jan Pešl | 24/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 628

Áčko vítězí nad ŠK 64 Brno!
Majer-Tikovsky Bývalé Zbrojovce Brno jsme oplatili loňskou prohru 5,5 : 2,5 stejným výsledkem. Bylo to jak v zrcadle. Tentokrát hosté z Brna přijeli oslabeni o dva hráče základu a my zase byli kompletní. Loni to bylo obráceně a tak stále platí Lomikare, Lomikare do roka a do dne! Rozjel to první výhrou Dalibor a už jsme v zápase nepřipustili žádné drama. Za chvíli stáli na výhru i Jirka a Pavel. Otázkou bylo, jestli Laďa udrží silného Krejčího - chodící bod hostů. V ostatních partiích měl Slávek pěšce navíc v nestejných střelcích a já zřejmě jen optickou převahu. Ivan a Honza drželi remízu celkem v pohodě. Nakonec to tak i skončilo a mohli jsme konstatovat, že ten boj o záchranu jsme letos rozjeli dobře. :-)
Výsledky: MJM 1 Tikovský, Markovič 1/2 Spodný, Košata 0,5 Sládek, Mlénský 1 Mareš, MJS 1/2 Masařík, Křena 1/2 Binder, Kudla 1/2 Krejčí a Krupica 1 Všetečka
Majer Jiří st. | 23/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 627

"Mládežníci" z déčka začali prohrou
Zpravodaj O "gól" 3:4 prohrálo déčko v prvním letošním mistrovském zápase v klubovně Lokomotivy L. Příčin, proč se tomu tak stalo, je několik. Tak například já jsem na první desce při kombinacích ztratil figuru, aniž bych si toho všiml, a tak se na mě soupeř koukal jako na blázna, když jsem mu pár tahů poté bezelstně nabídl remízu. Ani usilovný souboj v koncovce už prohru neodvrátil. Pavel Sádlík nepotvrdil formu z kavárny a první poloviny sobotního turnaje v Soběšicích a prohrál s Makaloušem (1100). Honza Slezák příliš brzo přijal remízu, naopak kapitán Luboš, který hrál nejdéle, neviděl možnost uhrát plichtu opakováním tahů. Vyhráli Mistr a Jara, remzovali Aleš Krupica a zmíněný Honza Slezák. Na závěr dlužno podotknout, že oběma týmům chyběly nasazené jedničky, tedy Hurta a Kolařík.
Přílohy: Zpravodaj_1
Jiří Hrdina | 23/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 626

Černý den černých figur.
Bojový trend letošního klubového přeboru zůstal zachován a ani po 18 partiích jsme nezaznamenali jedinou remízu! To je na jedné straně dobře, ale na druhé straně za nově nastavených podmínek i škoda. :-)
Sládek 1-0 Horák
Oba hráči se drželi hesla, že dělat malou rošádu je zbabělost. Více prostoru pak umožnilo bílým figurkám účinnější útok na krále.
Kudla 1-0 Vitula
Laďa využil zkušeností v hrané variantě jednak k profylaxi na královském a po chybě soupeře i k útoku na dámském křídle.
Krupica 1-0 Laštovička
Pavel soupeře postupně přehrával a v závěrečné věžovce se dvěma pěšci navíc, nedal soupeři a ani divákům šanci na remízu.

V neděli se na Domečku hrají dva zápasy družstev:
V 9 hodin Kuřim E - Tišnov B
V 10 Kuřim A - ŠK64 Brno
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 21/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 625

V kavárně téměř plný stav
Plno Když by býval Honza Kolařík zůstal namísto pouhé krátké návštěvy, dostali bychom se na maximální možný počet hráčů v kavárně. I tak se poslední partie o pořadí na bedně hrála až kolem desáté a Pavel Sádlík si v ní udržením remízy vybojoval stříbro (ještě že tak - při jeho prohře by následovalo složité počítání pomocného hodnocení). Zúročil totiž to, že se v předchozích dvou týdnech pěkně rozehrál a přidal k tomu i velmi solidní hru v koncovkách.
Naopak Mistr rozdával figurky ve velkém a nedařilo se ani Jurovi. Luboše a Jaru vystřídal ve středu pole Dalibor.
Jako důkaz, že i při posilování se nápoji je možné si zapamatovat celou kavárenskou partii, dodávám do přílohy jednoho "zrychleného Barejeva" - ve vážné partii by byl černý za experimentální přechod mezi variantami v sedmém tahu jistě potrestán, ovšem kavárenský šach je o něčem jiném.
Pořadí: 1.Kropáč, 2.Sádlík, 3.Pešl, 4.Vitula, 5.A.Krupica, 6.Novotný, 7.Slezák, 8.Buček, 9.Hrdina, 10.Mrkos, 11.Adler.
Přílohy: Tabulka GP 2011 Ukázka partie
Jan Pešl | 21/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 624

Info.
Zítra se na Domečku hrají tři partie klubového přeboru:
Krupica-Laštovička
Sládek-Horák
Kudla-Vitula
Dále zde bude trénink s domluvenými žáky, jako příprava na přebor Moravy a Slezska.
Majer Jiří st. | 20/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 623

Středa na Domečku.
Děti jsme rozdělili do dvou skupin. Pokročilí trénovali s Pavlem, začátečníci se mnou. Moje skupina poté sehrála turnaj s tímto výsledkem:
1.Škrob 5,5 (6)
2.-5. Kříž Tomáš 3
Adamec 3
Hanák 3
Tajovský 3
6. Řehka 2
7.Kolář 1,5
Pokročilí žáci sehráli dvoukolový turnaj:
1.Křivánek 6 (6)
2.-3. Dudar 3
Lepka 3
4.Konečný 0

Příští středu (26.10.) šachy na Domečku nejsou. Jednak jsou prázdniny, a jednak trenéři s nejlepšími žáky budou na přeboru Moravy a Slezska v Koutech nad Desnou.
Majer Jiří st. | 20/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 622

Úterý na Domečku.
Po úvodním půlhodinovém tréninku sehráli žáci turnaj s tímto výsledkem:
1.Hora 7,5 (9) bodu
2.-3. Prokop 7
Kaiser 7
4.Tajovský 6,5
5.Košulicová Anna 5,5
6.Hrstka 3
7.-8.Kolář 2,5
Košulicová Klára 2,5
9.Klíčová 2
10.Kříž Jakub 1,5

Ve vedlejší místnosti měl trénink Pavel s pokročilými žáky, kteří sehráli i své první partie do klubového přeboru B.
Němec David 1-0 Liška !
Lepka 1-0 Jahn
Vondruška 1-0 Němec Jakub
Bauer 1-0 Lepka
Majer Jiří st. | 18/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 620

Klubový přebor.
Z pěti plánovaných duelů se konaly nakonec jen tři. Hrálo se opět nekompromisně a tak ani po 15 zápasech remízy nět.
Horák 0-1 MJM
Nebylo zcela jasné, jestli Broňa figuru za dva pěšce před králem obětoval nebo ztratil. Tak jak tak, co by mu v partii s ostatními hráči přeboru mohlo vyjít, u Jirky mu neprošlo.
Kudla 0-1 Laštovička
A to je velké překvapení a první výhra Franty. Laďa byl sice v jeden moment partie vyhraný, ale v propočtu měl přelud a zisk materiálu zavrhnul. Koncovku pak Franta sehrál překvapivě velmi dobře.
Vitula 0-1 MJS
Rovněž Honza mohl po zahájení získat zřejmě už rozhodující výhodu, ale místo zesílení pozice se pustil do přímého útoku. Partie pak trvala téměř 80 tahů a skončila věžovkou V+p-V.:-)
Tak jak tak, hrálo se opět velmi bojovně. Padnul i dobrý návrh, že kdo v přeboru první remízuje, je povinován přispět příspěvkem do bodu 4!
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 15/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 619

Výsledky k předchozí zprávě
Nějak jsem v tom pracovním fofru zapomněl dodat pořadí - tak tedy 1.Hrdina, 2.Vitula, 3.Slezák, 4.Kropáč, 5.Adler, 6.Pešl, 7.Sádlík, 8.Buček, 9.Mrkos.
Jan Pešl | 14/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 616

Hrdina vítězí a tři maty věží nestačí ani na střed tabulky
Mat věží Tento týden předvedl v kavárně suverénní jízdu Hrdina, který ztratil pouze s nakonec druhým Vitulou. Opět se otevřelo téma pro rozhodčí - když hraje král proti králi se střelcem a hráč reklamuje remízu, musí si nejprve nechat spadnout čas, aby byla reklamace uznána?
Další zajímavostí bylo, že ani tři maty věží (všechny nečekané, žádné doblicávání K+V versus K) nestačily ani na prostřední místo v tabulce. To naopak opět udržel Luboš Adler, zatímco Jarovi Mrkosovi forma odešla a skončil s odstupem poslední. Pavel Sádlík stále zlobí zajímavou hrou a jestli to takto půjde dál, asi ho příští rok obětuji na první desku do KP2, tak jako se obětovává Pavel Krupica v bleskovkách družstev.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 14/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 615

Info.
Tento pátek, i když se KP1 v neděli nehraje, pokračuje na Domečku klubový přebor partiemi:
Vitula-MJS
Horák-MJM
Kudla-Laštovička
Číhal-Křena
Šmíd-Snášel
Majer Jiří st. | 12/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 614

Středa na Domečku.
Středečního tréninku žáků se zúčastnilo 11 dětí. Po půlhodinovém tréninku byl sehrán turnaj s tímto výsledkem:
1.Křivánek 9,5
2.Dudar 9
3.Prokop 5,5
4.Kříž 5,5
5.Keprt 5
6.-7.Tajovský 4
Škrob 4
8.Konečný 3,5
9.Adamec 2,5
10.-11. Kolář 2
Hanák 2
Majer Jiří st. | 12/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 613

Úterý na Domečku.
I přes účast našich nejlepších žáků na turnaji Druhé úterý v Brně, bylo na Domečku 14 dětí. Vašek Gabriel a Tajovský Matěj přišli později a tak sehráli spolu zápas. Ostatní hráli turnaj.
Výsledky:
Vašek 2:0 Tajovský
Turnaj:
1.Dudar 11(11)
2.Keprt 8,5
3.Hora 7,5
4.Košulicová Anna 7,5
5.Prokop 7
6.Starosta 6
7.Kaiser 5,5
8.Kolář 4
9.-11.Košulicová Klára 2,5
Hrstka 2,5
Klíčová 2,5
12.Kříž 1,5
Majer Jiří st. | 11/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 612

KP2B: Kuřim C - Ivančice 7:1
Kolařík zdržuje Hosté nám dali půl hodiny fóra a ani začátek se jim nepodařil, prohrávali 1:0 dříve, než jsem si stihl Filipa Svobodu u partie vůbec vyfotit. Druhý měl dohráno okolo půl dvanácté jeho mládežnický parťák Martin Liška, ovšem neúspěšně - měl by se ještě naučit z pozice poznat, které figury v koncovce vyměnit a které ne.
Ani ne půl hodiny poté byli zralí na výhru ti, kteří měli největší ratingovou převahu - tedy já s Číhalem. Zatímco provizorní jednička (při absenci Tadeáše Bočka) se zkrátka pustila do kombinace a po pěti tazích zjistila, že má vlastně o figuru víc, mně stačilo si stejnou výhodu vybojovat pomocí vyvrácení soupeřovy aktivní, ale nekorektní hry. Oba nás ovšem předběhl Aleš Krupica - měl sice "jen" pěšce navíc, ale byl dříve na b-sloupci a vazby mu posloužily dobře. Úderem poledne tedy 4:1 pro Kuřim C.
Další dvě partie skončily okolo jedné v naprosto stejný okamžik, obě kombinačně. Jura Hrdina nejprve nekorektně obětoval figuru (to bylo ještě za stavu 1:1), nicméně soupeř jeho protihru neustál, materiál se vyrovnal, další Jurovy kombinační choutky pak vedly k zisku pěšce a přechodu do vyhrané pěšcovky. Honza Vitula současně s tím předvedl divácky atraktivní kombinaci - oběť dámy za věž, po které následovala oběť věže a dobrání dámy díky jezdcové vidličce - jistě, to je jen srovnání materiálu, ale díky dobré výsledné pozici jezdce zisk již druhého pěšce a takovou výhodu v jezdcové koncovce už není problém uplatnit.
Čekalo se tedy na Honzu Kolaříka, a to poměrně dlouho. Vybojoval si pozici, ve které jeho soupeř neměl co hrát a jen čekal na smrt, ale pozice držela pevně. Pak získal Honza pěšce, ale jen za cenu otevření důležitého sloupce proti sobě. Tam jemným lavírováním (kterému ani on sám nevěřil a už byl možná vnitřně smířen s remízou) vynutil výměnu těžkých figur v tu pravou chvíli a hlavně za cenu aktivizace vlastního krále, který vzniklou střelcovou koncovku jasně rozhodl. Partie skončila okolo čtvrt na tři a vyžádala si druhý partiář. Céčko výsledkem 7:1 vyrovnalo stejný výsledek Béčka ve vedlejší místnosti.
Odkazy: Fotky
Jan Pešl | 10/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 611

Béčko zahájilo výhrou 7:1!
Příkaz kapitána "brutálního" Broňka zněl jasně: Zahájíme novou sezónu tak, jak jsme ukončili starou - to znamená osmičkou! A málem to vyšlo. Až v poslední partii zápasu Honza remízovou koncovku lámal tak urputně, že nakonec nastavil figuru. Na druhou stranu na 2. šachovnici adamovský Petr Bednář měl remízu takříkajíc loženou a taky to zkazil. Takže konečných 7:1 odpovídá průběhu. Za domácí vyhráli: Šmíd,Laštovička,Kudla,Krupica,Horák,Hyrš a Majer. Za hosty bodoval Šmehlík.
Céčko s Ivančicemi vyhrálo rovněž skvělým poměrem 7:1, ale o tom podá barvitý report Gonzmen. Tak zatím ŠK Kuřim se veze na vítězné vlně!
Majer Jiří st. | 09/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 610

Včerejší trénink.
I když počasí včera tréninku přálo, přišlo si šachové obzory rozšířit pouze pět zájemců. Probraly se metody boje V+p-V při stranově odřezaném králi včetně Vančurova postavení. Dané téma bylo dost náročné, takže na koncovku V+2p-V už nezbyl čas a tu probereme příště.
Majer Jiří st. | 08/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 609

Jánošíci v kavárně nevyhrávají
Jánošík Před sezónou přišel otestovat formu Pavel Sádlík a hrál jako Jánošík - porazil všechny tři soupeře nad 1700 ELO bodů a se všemi pod touto hranicí prohrál. Zatímco mně ani Vitulovi ten odebraný bod příliš neuškodil, trenéra mládeže odsunul až na poslední místo, ačkoliv si jej za výsledek 3/8 nezasloužil (ano, tak vyrovnaná byla zejména zadní polovina pořadí).
Pan trenér by skončil minimálně o tři místa výše, když by si všiml, že mu v poslední partii nabízím remízu sice ve vyhrané pozici, ale se spadlým praporkem.
Jara Mrkos se stále drží těsně pod bednou a tentokrát jej tam doprovodil i Luboš Adler. Jen ať jim forma zůstane.
Pořadí: 1.Vitula, 2.Pešl, 3.Hrdina, 4.Adler, 5.Mrkos, 6.Slezák, 7.Buček, 8.Sádlík, 9.P.Krupica.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 07/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 608

KP2 začíná.
Po úvodním kole KP1 tuto neděli zahajuje KP2 prvním kolem. U béčka a céčka jsme řízeným losem zajistili, že budou hrát domácí zápasy společně, abychom ušetřili za pronájem. 9.10. od 9,30 se na Domečku hrají zápasy Kuřim B - Adamov B a Kuřim C - Ivančice. V obou zápasech jsme sice favority, ale to vůbec nic neznamená. Viz minulá neděle v Lipovci! :-)V příloze najdete úvodní zprávy pro obě skupiny KP2.
Přílohy: Příloha_1 Příloha_2
Majer Jiří st. | 07/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 607

Páteční trénink na Domečku.
Dokončím tématiku V+p-V při stranově odříznutém králi a proberme koncovku V+2p-V. Mimochodem v nedělním veleúspěšném zápase v Lipovci se hrály tři věžovky s výsledkem 2:1 pro kuřimáky!
Majer Jiří st. | 04/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 606

Šachový kroužek na DDM.
Dnes od 14-16 hodin začíná šachový kroužek na DDM Jungmannova. Ve středu (zítra) je od 16-18 hodin. Zápisné do kroužku činí 300 kč za školní rok.
Majer Jiří st. | 04/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 604

Áčko vítězí v Lipovci!
Tak jsme ten boj o záchranu rozjeli dobře, konstatoval lakonicky Jirka a bylo to řečeno naprosto bez nadsázky. O tom KP1 je. Ještě tři kola před koncem nevíte o co vlastně hrajete, jestli o záchranu, nebo o postup. Držme se tedy této reality a zůstaňme na zemi. Základem úspěchu byly remízy na prvních dvou šachovnicích s domácími mezinárodními mistry. Jinak jsme měli utkání pod kontrolou, protože Dalibor a Honza Vitula propásli výhru. Naopak já a Broňa jsme z rovných pozic dokázali vyhrát a Slávek udržel věžovku s pěšcem méně. Takže objektivně to bylo zasloužené vítězství. Výsledky prvního kola najdete v příloze.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 02/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 603

O poharek BVK-stříbrný Martin Liška!!!
Upoutávka V sobotu 24.9.2011 se uskutečnil tradiční turnaj mládeže o pohárek BVK.
Velkou formu potvrdil Martin Liška,když po táborovém 3.místu tentokrát skončil na stříbrném stupínku.Martin hrál opravdu výborně a pokud mu forma vydrží,tak může hodně překvapit na přeboru Moravy a Slezska, který se uskuteční za měsíc.Pochvalu zaslouží i Jakub Křivánek(8.místo) a Lukáš Kalabis(11.místo),protože oba dva naše hráče bylo vidět na předních šachovnicích.Mirek Bauer skončil na slušném 15.místě ziskem 4,5bodu a Dominik Lepka na 20.místě(4.body).Dominik i Mirek mají velkou snahu hodně bojují a věřím,že právě tito dva naši mladí hráči udělají velký výkonnostní pokrok již velmi brzy.Poslední z našich zástupců David Špunar obsadil 27.místo a získal 3.body.
Tento turnaj pomohl dětem jako velmi kvalitní rozehrání před velmi dlouhou a náročnou sezonou.
Odkazy: Vysledky
Pavel Krupica | 01/Oct/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 602

Što eto takoe ničja?
Pěti zápasy třetího kola pokračoval klubový přebor a opět samými resultativními výsledky! Sice se už našli dva jedinci, kteří spíše o remízu žadonili v horší pozici, ale byli odmítnuti a nekompromisně poraženi.

Číhal 1-0 Šmíd
Honza celou dobu sice útočil, ale bez žádoucího efektu. Paradoxně pak vyhrál až horší koncovku, samozřejmě s přispěním soupeře.

Sládek 1-0 MJS
Už prakticky v rovné koncovce jsem přehlédl dvoutahovou ztrátu pěšce. Brzo se ukázalo, že tím to nekončí a pozice se zhroutila jak domeček z karet.

Křena 0-1 Kudla
Slávek vyrukoval s útokem čtyř pěšců a zdálo se, že úspěšně. Černému se ale podařilo pěšce zablokovat a po vpádu svých figur za tuto hradbu už získal navrch a s přehledem vyhrál.

Laštovička 0-1 MJM
Franta v pozicích s opačnými rošádami hraje dobře. S Jirkou stál dokonce i na výhru, ale pouze v analýze s tahem navíc. :-))

Horák 0-1 Vitula
V nejdelší partii večera, získal Honza výhodu dvou figur za věž, kterou následně přesnou hrou i realizoval.

V tabulce je vidno hned,
že ničja zděs nět!
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 30/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 601

Vítěz kavárny opět stoprocentní
Kavárna Tento týden se kavárna vymykala tím, v jakém pořadí se hráči dozvídali svá konečná umístění. První jistá pozice ze všech byl bronz Honzy Slezáka (který mimochodem ukázal Jarovi Mrkosovi, jak se pracuje s koněm, dal vidličku na krále, dámu, věž a střelce - Jara ale i tak skončil jen o místo za ním).
Poté se vyjasnily zadní pozice a zbývala partie o první místo Pešl-Kolařík, kde bílý musel vyhrát. Podařilo se mu se dvěma pěšci za kvalitu figury černého zmrazit, ale pak už nic nevymyslel a dokonce prohrál. Výsledek je ovšem zasloužený - první místo mělo být totiž správně jasné už před partií, dříve v turnaji totiž v partii Adler-Pešl černý vyhrál nezaslouženě pokerovým blafem (nekorektním tahem, kterého se bílý lekl).
Výsledky: 1.Kolařík, 2.Pešl, 3.Slezák, 4.Mrkos, 5.Buček, 6.Hrdina, 7.Kropáč, 8.Adler.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 30/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 600

Okresní přebor startuje
OP 2011 U Kozla V příloze najdete úvodní zprávu, soupisky atd.
Přílohy: Zpráva 00 Rozslosování Soupisky
Jan Kolařík | 28/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 599

Páteček na Domečku.
V termínu před KP1 se hraje Klubový přebor. To neznamená, že by si nemohli přijít zahrát desítky i ostatní hráči. Místa v klubovně je dost.
Dvojice pro 3. kolo:
Sládek-MJS
Horák-Vitula
Krupica-Šmíd
Snášel-Číhal
Křena-Kudla
Laštovička-MJM
Majer Jiří st. | 28/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 598

Přeborníkem ZŠ Tyršova -Jakub Matoulek
V pátek 23.9.2011 se uskutečnil spojený turnaj o přeborníka ZŠ Tyršova+Komenského 1-4.třída.

Výsledky:
1.Matoulek Jakub 7.bodů
2.Šudák Marek 5.b
3.Konečný Jonáš 5.b
4.Košuličová Anna 5.b
5.Prokop Martin 4,5b
6.Kaiser Attila 4,5b
7.Vašeková Magdaléna 4,5b
8.Burian Jirka 4.b
9.Vacula Jakub 4.b
10.Pělucha Jakub 3,5b
11.Tajiovský Matěj 3,5b
12.Starosta Milan 3,5b
13.Janík Šimon 3,5b
14.Burgetová Petra 3.b
15.Klíčová Eliška 3.b
16.Martínek Šimon 3.b
17.Šafařík Vašek 2,5b
18.Hrstka Lukáš 2,5b
19.Hanák Filip 2.b
20.Konečná Eliška 1,5b
21.Balog Vojtěch 1.b
22.Donnert Filip 1.b

Vyhodnocena byla i nejlepší děvčata v pořadí:1.Košuličová Anna, 2.Vašeková Magdaléna, 3.Burgetová Petra. Nejlepším prvňáčkem se stal Tajovský Matěj.
Turnaj rozhodoval Vitula Jan a Krupica Pavel.
Poděkování patří především vedení ZŠ Tyršova za pomoc při organizaci.
Pavel Krupica | 27/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 597

Druhé úterý-13.9.2011
Pravidelný turnaj(Druhé úterý) hrálo 6.dětí z Kuřimi.
V turnaji A se nejlépe vedlo Martinu Liškovi, který do posledního kola bojoval o celkové třetí místo, ale ztratil brzy dámu a zápas zbytečně prohrál. V konečném pořadí obsadil celkové 6.místo ziskem 3.bodů(5.zápasů).Jakub Křivánek obsadil 20.místo ziskem 1,5 bodu(5).Filip Jahn byl na 22.místě a získal 1.bod(5). Mirek Bauer skončil na 24.místě ziskem 1.bodu(5).Turnaj hrálo 25.dětí.
V turnaji B Kuřim zastupovala sourozenecká dvojice Jakub a David Němcovi.Lépe se vedlo staršímu Jakubovi, který skončil na celkovém 2.místě jen na horší hodnocení, když získal 4.body(5.zápasů).David obsadil velice hezké 5.místo ziskem 3.bodů(5).Výsledky turnajů najdete v příloze.
Odkazy: Turnaj A Turnaj B
Pavel Krupica | 27/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 596

Boršice 2011
Burčákový turnaj Na letošní burčákový turnaj se kromě tradičního Naplechteamu vydali i čtyři Honzíci. Protože Pavel Krupica v Pardubicích obětoval krále, bylo jasné, že dvanáctý nasazený Naplechteam (z 43 týmů) obětuje Pavla - a to nejen na řízení zpět, ale i na první desku a na nákup občerstvení. Pořadí na deskách tedy bylo Krupica, Kulovaná, Sládek, Horák. Osmnáctí nasazení Honzíci nikoho obětovávat nechtěli a postavili to v celkem logickém pořadí Košata, Vitula, Číhal, Pešl. To ještě netušili, že obětovali Košatu - vědělo se, že je rozvážný hráč, ale on měl nakonec kromě času problémy i s pozicemi.
Kromě prokletí první desky si nikdo na výsledky stěžovat nemůže - Eva, já a Honza Číhal jsme málem skončili na bedně v rámci svojí šachovnice (a Slávek na tu bednu mohl myslet taky, nebýt prohry 0:2 v posledním kole). Honza Vitula a Broněk Horák skončili někde okolo padesáti procent a stejně tak i oba týmy celkově - zatímco Naplechteam se pohyboval vepředu, Honzíci jej téměř dohnali ze zadních pozic.
Nejkurióznějším momentem se prezentoval Broněk - v jistém dvojzápase uhrál ze dvou partií jeden a půl bodu, přičemž dostal mat a spadla mu fangle. Jak to udělal? Inu, obojí se stalo ve stejné partii, praporky byly dole oba a druhý hráč neviděl, že dal mat, a uznal tudíž reklamaci remízy z důvodu vypršení času obou hráčů.
Pár poznatků z vlastních partií: na šach odpovídej protišachem (vedlo to k nemožnému tahu soupeře) a ani šach velkou rošádou není špatný nápad (tady na to protivník neskočil, ale ztratil asi půl minuty). Obrácenou věž jsem na soupeře raději nezkoušel, lépe investovat deset sekund do přinesení druhé dámy, než se pak hádat a navíc nebýt v právu.
Na závěr je nutno dodat, že Naplechteam dostál svému jménu a v konzumaci burčáku porazil Honzíky 10:7 (jednotky si snadno domyslíte).
Odkazy: Fotky Výsledky
Jan Pešl | 26/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 595

KP1 rozlosován!
V prvním kole nás čeká hlavní favorit soutěže Lipovec se dvěma mezinárodními mistry v sestavě. A z toho ten lepší je z Kuřimi a ten druhý nás bude trénovat! To už je na zařazení do rubriky: Život tropí hlouposti. Pokusíme se tedy uhrát přijatelný výsledek. V příloze jsou soupisky družstev KP1.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 25/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 594

Trénink na Domečku.
Zúčastnilo se sedm dychtivců po šachovém vzdělání plus lektor. Probrala se koncovka K+S+J-K. Dle mých předpokladů s tím nikdo problémy neměl, takže jsem kurzovné vracet nemusel. Dále jsme procvičili 20 příkladů na V+p-V. Zde už to tak snadné nebylo, ale principy jsou už zafixované a prověřit to lze ještě doma s počítačem.
Majer Jiří st. | 23/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 593

Déčko pod vedením Mistra do KP1?
Kavárna Kavárna se nám čím dál více vyrovnává. Zatímco 5,5/9 stačilo na stříbro, 3,5/9 pouze na předposlední místo. Z balíku se odtrhl pouze Mistr (o bod nahoru) a Luboš (o bod a půl dolů).
Daleko lépe dopadli hráči Déčka než hráči Céčka. Kolovaly fámy, že snad v KP1 je volné místo - s těmito výkony by to Déčko mohlo hrát (s Mistrem na první desce a Lubošem jako nehrajícím kapitánem).
Pořadí: 1.Buček, 2.Kolařík, 3.Slezák, 4.Kropáč, 5.Novotný, 6.Vitula, 7.Hrdina, 8.Mrkos, 9.Pešl, 10.Adler.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 23/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 592

Program na páteční trénink.
Na druhý páteční trénink jsem nachystal praktické procvičování koncovky V+p-V. Dále, když bude čas, naučím za 10 minut koncovku K+S+J-K i hráče 3.v.t.! Když ne, tak vracím kurzovné (40 Kč) a občerstvíte se zadarmo. :-)
Majer Jiří st. | 20/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 591

Info.
Dnes v 16,30 je v Brně na Přízové losovací schůze OP Brno-venkov. Týká se našich družstev D a E.
Majer Jiří st. | 19/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 590

Vřesovice 2011
Upoutávka Zastoupení na šachovém táboře ve Vřesovicích měl i Kuřim ve složení:Martin Liška,Filip Jahn a Jakub Křivánek.
Martin si v hlavním turnaji vedl velice dobře,když skončil na velice hezkém 3.místě a připsal si na své elo(+39bodů).
Turnaji o 3.VT vévodila dvojice našich,když Jakub turnaj vyhrál a Filip skončil na 2.místě a oba poprávu získávají 3.VT.
Věřím,že získané zkušenosti kluci využijí v následující náročné sezoně a pomohou Kuřimi ke stanoveným cílům (především k postupu do 1.ligy mladšího dorostu družstev).
Výsledky i článek o táboře najdete v odkazech.
Přílohy: vysledky
Odkazy: clanek
Pavel Krupica | 17/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 589

Klubový přebor, aneb u nás remízu něznájem!
Další tři partie a všechny skončily rezultativně.
MJS 1:0 Laštovička
Nejprve se porazil Franta. Obětoval pěšce a vzápětí figuru a nic tam nebylo. Skutečně nemám na výhře vůbec žádný podíl.
Vitula 1:0 Sládek
Zdálo se, že ze zahájení vyšel Slávek dobře, ale bylo to jen zdání, protože jeho koníci se jaksi nemohli rozehrát a Honza toho využil k zisku dvou pěšáků. V koncovce tuto převahu realizoval bez větších problémů.
Kudla 1:0 Snášel
Naprosto vyrovnaná partie až do hluboké koncovky nestejný střelců a věží. Rozhodla větší Láďova zkušenost, když Míša uvěřil jeho pseudo hrozbám.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 16/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 588

Dominik Lepka přeborníkem ZŠ Jungmannova!
Dominik, který získal 100% bodů, se presentoval útočným šachem s velkou dávkou rizika. Mirek hrál více na jistotu a byl i s Dominikem vyhraný. Jenže přehlédl matovou hrozbu a to rozhodlo. Příjemně překvapil dosud šachově neznámý Tomáš Kříž.
Přebor ZŠ Jungmannova jednotlivců v šachu 1.-5. třída. 2011
1. Lepka Dominik 7 bodů (5.třída)
2. Bauer Miroslav 6 bodů (5.t.)
3. Kříž Tomáš 5 bodů (3.t.)
4. Zelený Josef 4 body (skóre 20,5) (3.t.)
5. Vázler Daniel 4 body (sk. 18,5) (5.t.)
6. Adamec Patrik 4 body (sk. 18) (4.t.)
7. Škrob Ondřej 4 body (sk. 17,5) (5.t.)
8. Matějů Roman 4 body (sk. 17) (4.t.)
9. Zajíček Jan 4 body (sk. 16) (3.t.)
10. Dostál Jakub 3,5 bodu (sk.15,5) (5.t.)
11. Koláček Patrik 3,5 bodu (sk. 15) (5.t.)
12. Paraska Michal 3 body (sk. 20) (5.t.)
13. Horák Lukáš 3 body (sk. 19,5) (3.t.)
14. Vašíček Šimon 3 body (sk. 18,5) (4.t.)
15. Katolický Aleš 2 body (sk. 17,5) (3.t.)
16. Dvořák Lukáš 2 body (sk. 16) (4.t.)
17. Jahnová Simona 1 bod (2.t.)
Turnaj byl sehrán na 7 kol švýcarským systémem losování.
Pořadatel ŠK Kuřim 16.9.2011 na DDM Jungmannova.
Ředitel turnaje: Krupica Pavel , rozhodčí turnaje: Majer Jiří st.
Majer Jiří st. | 16/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 587

Kavárna zažila Velkou šachovou revoluci!
Co nevyšlo při oslavě šedesátin, podařilo se tentokrát a u Mrkosů se tentokrát asi nešlo vůbec spát. Historické vítězství Jarovi snad nemohl nikdo nepřát. Výherce po turnaji přiznal, že se na šachy posílil doma burčákem a že už po cestě měl tušení, že by to tentokrát mohlo být na bednu. Takže gratulujeme a těšíme se, až si vítěz příště zahraje osmiminutovky:) Pořadí: 1. Mrkos, 2. Kropáč, 3. Buček, 4. Slezák, 5. Hrdina, 6. Vitula, 7. Adler, 8. A. Krupica.
Jiří Hrdina | 15/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 586

Šachy na školách povinně!
Arménie jako první země na světě, zavedla šachy jako povinný předmět na ZŠ pro 2.-5.třídu. Podrobně viz příloha. Na posledním obrázku je přivítání vítězů poslední šachové olympiády.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 14/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 585

Změna termínů pro přebory škol!!!!!!!!
Turnaj pro ZŠ Jungmannova je přeložen na pátek 16.9.2011
Turnaj pro ZŠ Tyršova+Komenského je přeložen na pátek 23.9.2011
Pavel Krupica | 14/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 584

Turnaj v šachu o přeborníka ZŠ Tyršova+ZŠ Komenského Kuřim
Upoutávka V pátek 16.9.2011 se uskuteční spojený turnaj pro ZŠ Tyršova+ZŠ Komenského.Děti se mohou přihlásit u třídních učitelů na příslušné škole.Turnaj je určen pouze pro děti od 1-4.třídy!!!! Propozice najdete v příloze!!!
Přílohy: Příloha_1
Pavel Krupica | 11/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 583

O přeborníka ZŠ Jungmannova Kuřim
Upoutávka Ve středu 14.9.2011 se uskuteční od 9h Turnaj v šachu pro ZŠ Jungmannova Kuřim.Začátek od 9h.Děti se mohou přihlásit na příslušné škole u Radovana Šmída.Právo účasti mají děti od 1-5.třídy!!! Propozice najdete v příloze!!!
Přílohy: Příloha_1
Pavel Krupica | 11/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 582

Klubový přebor.
V druhém kole 16.9. se utkají tyto dvojice hráčů:
Majer st.-Laštovička
Majer ml.-Křena
Kudla-Snášel
Číhal-Krupica P.
Šmíd-Horák
Vitula-Sládek

Kompletní informace o přeboru jsou v příloze.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 11/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 581

Páteček na Domečku.
Premiérového kurzu Základy věžovek se zúčastnilo 8 posluchačů + lektor. Vybrané peníze za kurzovné (40 kč) se během přednášky projedly a propily. I když jsem se snažil probrat všechny důležité zásady, poučky a klíčové pozice, tak se nakonec ukázalo, že tři hodiny na "základy věžovek snadno a rychle" jsou málo. Důležité je, že jsme se u toho nepoprali (i když diskuze byla někdy i vydatná :-)) a že těm zapeklitým koncovkám snad rozumíme už o něco více, než před kurzem.
Majer Jiří st. | 10/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 580

Kavárna: Vše, co od této chvíle zahraješ, může být použito proti tobě
Přemýšlím! (Hrdina) Mezi šachové hlášky může být zařazen i Daliborův výrok, kterým se snažil ovlivnit soupeře: "... uvědom si, že vše, co o této chvíle zahraješ, může být použito proti tobě". Psychologické zpracovávání soupeřů však tentokrát nemělo odezvu v bodovém zisku. V kavárně zvítězil Hrdina, o druhé místo se bojovalo do posledního kola.
Výsledky: 1.Hrdina, 2.Kolařík, 3.Vitula, 4.Buček, 5.Kropáč, 6.Mrkos, 7.Adler, 8.Novotný.
Jan Kolařík | 09/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 579

Noví šachoví rozhodčí v Kuřimi.
K dosavadním rozhodčím 2. třídy Vitula, Pešl, Horák a MJS, přibyli dva noví rozhodčí 3. třídy Pavel Krupica a Jiří Majer ml. Gratulujeme! V testu byli oba nejlepší ze všech účastníků a to se ztrátou pouhého jediného bodu. Tuček, Šlajs - stejné známky, stejné chyby! Broňa a já jsme si prodloužili platnost 2. třídy. Připomínám, že 2. třída je nutná pro řízení družstev v KP1 a 3. třída v KP2. Pokud by měl někdo z déčka zájem o školení na 3. třídu (zde kvalifikovaný rozhodčí chybí), je nyní možnost v Brně. Podrobnosti jsou na webu JmŠS.
Majer Jiří st. | 07/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 578

Nové národní ELO.
Oproti předchozímu výpočtu připsali Číhal, Liška a MJS.

Národní ELO k 5.9.2011
1.FM Majer Jiří ml. 2273
2.Košata Jan 2201
3.Majer Jiří st. 2045
4.Křena Bohuslav 1968
5.Krupica Pavel 1932
6.Číhal Jan 1918
7.Rubeš Pavel 1912
8.Kudla Vladimír 1902
9.Kudláček Jaroslav 1895
10.Vitula Jan 1889
11.Horák Bronislav 1835
12.Zemánek Jaroslav 1828
13.Laštovička Frant. 1799
14.Vašek Michael 1787
15.Pešl Jan 1773
16.Snášel Michal 1765
17.Kolařík Jan 1738
18.Hrdina Jiří 1693
19.Slezák Jan 1685
20.Šmíd Tomáš 1670
21.Krupica Aleš 1576
22.Buček Miroslav 1522
23.Adler Lubomír 1467
24.Smíšek Radovan 1441
25.Mrkos Jaroslav 1400
26.Liška Martin 1347
27.Svoboda Filip 1293
Majer Jiří st. | 06/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 577

Tádík na republice čtvrtý!
Tadeáš Boček Tato "bramborová" medaile z přeboru ČR v rapidech, je asi zatím největším Tádíkovým úspěchem. Je to o to cennější, že už to není v kategorii H10, ale H14, protože už se dostává na úroveň, kde se talent začíná projevovat více, než brzo nasbírané znalosti. Nechal za sebou spoustu republikových supertalentů jako jsou Rydl, Mičulka, Pulpán atd. Takže Táďo, od kuřimáků velká gratulace!
Přílohy: FOTO
Majer Jiří st. | 04/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 576

Začal klubový přebor.
K losování se dostavila polovina hráčů, z druhé šestice se pět omluvilo a pro jednoho byla informace, že přebor dnes začíná novinka. Takže místo 1. kola jsme si z přítomných hráčů vylosovali dvojice:
Křena 1-0 Laštovička
Tato partie hraná na jednu branku skončila jako první. Franta vzal otráveného pěšce, zůstal králem v centru a trest přišel záhy - prostě klasika na vývin.
Horák 0-1 MJS
Broňa na mě v zahájení vyrukoval s tajnou zbraní ( dle jeho slov ) ale pro mě zrovna moc tajná nebyla a bez problému jsem získal lepší hru. Odhaleného bílého krále pak řešila dvojnásobná oběť figury.
MJM 1-0 Kudla
Láďa na úkor vývinu figur, začal předčasně natahovat pěšce. Taková strategie neprojde ani u výrazně slabších hráčů, než je Jirka.
Shrnuto: Byly to bojovné partie a tak je to správné a tak to má být! A kázeň ... Dovolte mi to ukončit. Ne, na bod 4 jak by se zdálo, tentokrát nedošlo.
Majer Jiří st. | 02/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 575

Co vše je v kavárně možné
Cimrmanovské šachy První zářijový den přinesl šachy, které lze překonat už snad jen legendární partií Cimrman-Capablanca. U nás sice nedošlo k autu, ale k následující situaci:
Bílý má krále na d3, dámu někde v týlu soupeře na f-sloupci a střelce na g3. Černý má krále na d1 a pěšce g2, h4. Bílý hraje Df1+???!!! a černý vzdává! Když by dámu vzal a svoji si postavil, okamžitě by se vzdal bílý. Podezřelé je i to, jak se do pozice dostali - kromě visícího střelce na g3 to vypadá, že černý mohl stavět dámu už o tah dřív.
Kromě této události se roztrhl pytel s dokupováním minut a nejvíc se vyplatilo Honzovi Slezákovi, který se tak už nebezpečně vzdaluje v tabulce GP.
Protože mi po poslední vítězné partii zahlásili "vyhráls třetí místo... Číhalovi", musí si jmenovaný do čtrnácti dnů přijít pro výhru 25 korun, jinak mu propadne.
Pořadí: 1.Slezák, 2.Vitula, 3.Číhal, 4.Pešl, 5.Kropáč, 6.Kolařík, 7.Hrdina, 8.Buček, 9.Adler.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 02/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 574

Vřesovice.
Na JmŠS se píše o našich žácích na šachovém táboře ve Vřesovicích. Má někdo k dispozici výsledky z tam pořádaných turnajů?
Majer Jiří st. | 02/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 573

Aktuální FIDE ELO k 1.9.2011 už se zárukou.
1.MJM 2252
2.Ivan Markovič 2158
3.Jan Košata 2142
4.Dalibor Mlénský 2111
5.MJS 2033
6.Bohuslav Křena 2005
7.Vladimír Kudla 1965
8.Jaroslav Kudláček 1960
9.Pavel Krupica 1948
10.Pavel Rubeš 1940
11.Bronislav Horák 1939
12.Jan Číhal 1901
13.Jan Vitula 1881
14.František Laštovička 1853
15.Tadeáš Boček 1827
16.Jan Pešl 1786
17.Michal Snášel 1759
Majer Jiří st. | 01/Sep/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 572

Páteční tréninky na Domečku.
V pátky, které jsou před zápasy KP1, se hraje klubový přebor. Zbývající pátky budou vyhrazeny pro výuku zejména koncovek. Nebudou se tedy už hrát tradiční desítky, což ale nebrání případným zájemcům přijít si je zahrát. Pouze to nebude už z mé strany organizováno. A nyní pár slov na vysvětlenou k plánovaným tréninkům. Nejpozději do úterý zde bude info o tom kdo, co a za kolik přednáší a zájemci o přednášku mě budou kontaktovat e-mailem do čtvrtku, abych mohl lektora informovat o vašem zájmu, či nezájmu.

Pro začátek na pátek 9.9.2011 je plánováno:
Téma: Základy věžových koncovek snadno a rychle.
Lektor: MJS
Kurzovné v kč: 40 do pokladny klubu na občerstvení :-)
Poznámka: Věžovky jsem trénoval dlouho a těžce, naučím je ale snadno a rychle! Už se těším zejména na oponenty jako Dalibor Mlénský či Honza Vitula a posluchače jako Honza Košata či Láďa Kudla.

Končím pozdravem: Pouze vzdělaný šachista má cenu!
Majer Jiří st. | 31/Aug/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 571

Klubový přebor začíná!
V pátek 2.9. začíná klubový přebor ŠK Kuřim.
Stejně jako na velkých turnajích, bude rozlosování provedeno těsně před prvním
kolem. Škoda, že tentokrát nehraje vítěz posledního klubového přeboru Honza Košata.

Přihlášeno je těchto dvanáct borců:
Majer Jiří jun.
Majer Jiří sen.
Krupica Pavel
Vitula Jan
Laštovička František
Šmíd Tomáš
Číhal Jan
Horák Bronislav
Vladislav Sládek
Michal Snášel
Kudla Vladimír
Křena Bohuslav

Losuje se v 16,45.
1.kolo začíná v 17 hodin na domečku.

Ředitelem KP zůstává Láďa Kudla.
Rovněž tak zůstává MJS rozhodčím a tiskovým mluvčím ředitele.
Majer Jiří st. | 29/Aug/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 570

Kavárna: pozor na velkou rošádu!
Pozor na 0-0-0 Po měsíci k nám zavítal Honza Vitula a hned se řešilo, kolik že to má vlastně minut. Vzal si pět a v tabulce vidím, že byl při poslední návštěvě druhý a při předposlední vyhrál, takže nám dluží deset korun za dokoupení minuty.
Šachově se jako obvykle projevil ostrými pozicemi (komentáře, zda u toho přemýšlíme nebo ne, bych jistým přihlížejícím raději doporučil přenechat Houdínkovi) a hlavně velkou rošádou s dvojím úderem - šachem a napadením věže na b2. Celkově jeho hra ale na aktuální formu Honzy Slezáka ani tentokrát nestačila.
Další Honza (Kolařík) dorazil s ještě větším zpožděním než obvykle, ale vzhledem k počtu hráčů mohl hrát. Poslední dvě partie se čekalo jen na něj, ale rozdíly byly tentokrát větší, takže první dva mohli jít s cenami domů a hrálo se už jen o bronz.
Pořadí: 1.Slezák, 2.Vitula, 3.Kolařík, 4.Kropáč, 5.Pešl, 6.Mrkos, 7.Hrdina, 8.Adler.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 26/Aug/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 568

OPEN Jeseník - doplnění
Jak již psal Jirka, naše mise byla úspěšná. Na rozdíl od loňska byly ceny pouze pro 1.-3. místo a dále dle ELA (kat 1700-1799, 1800-1899 atd). Jirka ze skromnosti neuvedl, že svoji kategorii vyhrál(2000-2099). K naší hře uvedu to, že veškeré předpoklady byly postavené na hlavu. Zatím co Jirka a
Slávek hráli nekompromisně, já jsem nasbíral 6!! remis.

Pro ty, kterým vyhovuje tempo 2/40 + 60, rádi chodí na vycházky do přírody či hospody, je tento turnaj ideální.
Jan Číhal | 23/Aug/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 567

Aktuální FIDE ELO
Aktuální FIDE ELO po Durasu a Pardubicích a Jeseníku (bez záruky):

1.MJM 2217 (+35) = 2252
2.Ivan Markovič 2158
3.Jan Košata 2139 (+4) = 2143
4.Dalibor Mlénský 2111
5.MJS 2055 (-21) = 2034
6.Bohuslav Křena (+10) 2005
7.Vladimír Kudla 1953 (+12) = 1965
8.Jaroslav Kudláček 1965 (-5) = 1960
9.Pavel Krupica 1936 (+12) = 1948
10.Pavel Rubeš 1940
11.Bronislav Horák 1939
12.Jan Číhal 1900 (+1) = 1901
13.Jan Vitula 1881
14.Tadeáš Boček 1793 (+34) = 1827
15.Jan Pešl 1798 (-12)= 1786
16.Michal Snášel 1778 (-19) = 1759
Majer Jiří st. | 22/Aug/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 566

Jeseník 2011
Každý rok se účast našich hráčů navyšuje o jeden kus. Opět to byl vydařený turnaj, počasí nádherné a hodně turistiky. Já osobně jsem nachodil denně 15 kiláků po horách. Všichni jsme připsali elobody a nejvíce Honza Číhal: 8.MJS 6b.+9 elo, 27.Číhal 5b.+23 elo, 37.Křena 5b.+10b.elo. Tedy platí, stejně jako u předchozích ročníků: Do Jeseníku pro elobody!
Majer Jiří st. | 22/Aug/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 565

Dá se Starobrnem spravit chuť?
Starobahno Po dlouhé době k nám zavítal Aleš, prý že si potřebuje spravit chuť po kelímkovém Gambri(h)nusu na festivalech. Okamžitě se ozvaly odpovědi, že to není na správném místě, ale to je věc názoru. Každopádně Aleš slíbil, že příště přijde zas.
Šachově se tentokrát nic výjimečného neudálo, vepředu bylo opět těsno (o pořadí první poloviny rozhodovala až poslední dohrávaná partie).
Výsledky: 1.Kolařík, 2.Kropáč, 3.Slezák, 4.Pešl, 5.Hrdina, 6.Buček, 7.A.Krupica, 8.Adler, 9.Mrkos.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 19/Aug/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 564

Spadl! - Ale Tobě!
Padá fangle Poučeni z minulého týdne se někteří hráči dívali na hodiny tak důkladně, že reklamovali i vlastní spadlý praporek. Přineslo to své ovoce i v podobě toho, že v celém turnaji nebyla jediná remíza.
O pořadí na bedně rozhodovaly až vzájemné zápasy. Výměnná strategie skvěle vycházela Gigantovi.
Výsledky: 1.Slezák, 2.Novotný, 3.Buček, 4.Pešl, 5.Kolařík, 6.Hrdina, 7.Mrkos, 8.Adler.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 12/Aug/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 563

Kavárna: nikdo nesleduje hodiny
Dívejte se na čas! V kavárně se rozdávaly půlbody tím, že se hráči vyhraní na čas (a často i na pozici) vůbec nedívali na hodiny, nechali soupeře odtahat třeba patnáct tahů se spadlým praporkem a pak spadl čas i jim (případně neměli matící materiál). K dokonalosti to bylo dovedeno v jedné poturnajové partii, kde Mistr tah před matem úspěšně reklamoval oba praporky, přičemž on sám už byl dvě minuty přes.
Pořadí: 1.Kropáč, 2.Slezák, 3.Hrdina, 4.Buček, 5.Pešl, 6.Adler, 7.Kolařík.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 05/Aug/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 562

Pardubice podruhé.
Ještě stručně doplním Gonzmena svým úhlem pohledu na letošní festival v Pardubicích. Proč hrajeme Pardubice? Je to jediný šachový festival v ČR, kde našinec za normální cenu může hrát s hráči z celého světa. Například účast na obdobných akcích v zahraničí, by nás vyšla podstatně dráž. Účast je konfrontací se světem, například Jirka hrál jen se dvěma Čechy IM Přibylem a IM Nunem. Ostatních sedm soupeřů bylo z ciziny. Z pohledu už své 14. účasti jsem vysledoval stále více cizinců na úkor našich hráčů. Například z dřívější početné účasti brněnských hráčů po tvrdé konfrontaci zůstávají stálými účastníky už jen Radek Kalod či Pepík Hladík. Když jsem se letos právě Pepovi Hladíkovi „chlubil“ svými pěti úvodním knedlami, přiznal se, že to už zažil také. Ale také jsme oba zažili i letošních 5 bodů Jirky a ten pocit, když se za vámi umístí spousta velmistrů a mezinárodních mistrů opravdu stojí za to. Za Jirkou skončilo letos 6 velmistrů( z našich GM Jansa a GM Vokáč ), dále 29 IM a WGM či FM nepočítaně. Také to bylo i o bezva partě, kterou obdivoval Peťa Pisk, či osobních rozhovorech s čerstvým Mistrem světa Sergejem Movsesjanem, či kamarádským GM Radkem Kalodem. Závěrem budu citovat IM Davida Kaňovského z jeho blogu na Pražské šachové společnosti: Pardubice nikdy více, aneb za rok zas a znovu! A vo tom to je!
Majer Jiří st. | 01/Aug/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 561

Nové FIDE ELO.
Aktuální FIDE ELO po Durasu a Pardubicích (bez záruky):

1.MJM 2217 +35 = 2252
2.Ivan Markovič 2158
3.Jan Košata 2139 +4 = 2143
4.Dalibor Mlénský 2111
5.MJS 2055 (-30) = 2025
6.Bohuslav Křena 1995
7.Vladimír Kudla 1953 +12 = 1965
8.Jaroslav Kudláček 1965 -5 = 1960
9.Pavel Krupica 1936 +12 = 1948
10.Pavel Rubeš 1940
11.Bronislav Horák 1939
12.Jan Vitula 1881
13.Jan Číhal 1900 – 22 = 1878
14.Tadeáš Boček 1793 +34 = 1827
15.Jan Pešl 1798 -12= 1786
16.Michal Snášel 1778 -19 = 1759
Majer Jiří st. | 01/Aug/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 560

Pardubice 2011
Czech Open 2011 FM MJM je zpět a v ohromné formě! Loňský propadák způsobený netrénováním na dlouhodobé služební cestě vystřídal bojem o svoji druhou IM normu. Praktická šance padla remízou v šestém kole, kde partie vypadala vyhraně, ale ta teoretická až prohrou v osmém. I tak z toho ale byl přípis pětatřiceti bodů. Přesně opačně, vlastně ještě o bod hůře, dopadla Eva Kulovaná, hlavně díky druhé polovině turnaje (půl bodu z posledních pěti kol).
Osmé kolo bylo tragické obecně, prohráli jsme tam všichni kromě Pavlovy remízy, a mne to stálo šanci bojovat v poslední partii o metu 1800 bodů. Můj odpočet 12 bodů je až příliš krutý, neboť jsem dle výkonu hrál téměř "na svoje", a to i přes nepřízeň losu (šest soupeřů ve věku 18 let nebo méně) - jenže výhra ze třetího kola se nepočítala. Měl bych se zamyslet nad obědy U Josefa - prohrál jsem právě v těch partiích, kde tomu návštěva zmíněného podniku předcházela.
Blízko sebe se brzo seřadili naši tři nejlepší v turnaji B - Kudla, Krupica a Sládek. První dva ovšem jako nenasazení se silnějšími a ten třetí jako nasazený se slabšími - není se tedy co divit, že u Pavla a Vladimíra z toho bylo shodně dvanáct bodů plus, kdežto u Vladislava čtrnáct mínus. Laďa S. se totiž po loňských zkušenostech (několik proher se slabšími soupeři díky lámáni pozice) rozhodl turnajem raději proremizovat, neboť forma se nekonala. Tím pádem i přes výhru v posledním kole prohrál 250 piv v sázce s Pavlem, protože nedosáhl lepšího výsledku v turnaji než on. Pavel si je ovšem nevypije - jednalo se o smazání dluhu z podobných sázek předchozích ročníků. Mimochodem rozdíl v Pavlově náladě dle výsledku partie bych přál každému zažít - to se nedá ani popsat.
Zaplacení výjimky do vyššího turnaje letos úspěšné nebylo. Bral pouze Honza Košata, a to tři body (v polovině turnaje to vypadalo lépe). MJS a Michal Snášel bojovali pouze o to, aby nedostali supersilného soupeře se jménem BYE, a nakonec se tomu ani jeden nevyhnuli. MJS úspěšně kličkoval osm kol a dostal jej až na závěr, ale odepisuje pětadvacet bodů. Michala tento los dokonce donutil ukončit turnaj s pěti odehranými partiemi a odpisem devatenácti bodů. Odnese si z toho dvě poučení - za prvé není s handicapovaným soupeřem povinen hrát na slepecké šachovnici (kde není král k rozeznání od dámy a jezdec je největší figurou) a za druhé pokud chce dát přednost pokeru po výsledku 0 z 5, je vhodné se domluvit s organizátory a z kola odstoupit až podle pokusného losu. Je totiž vysoce pravděpodobné, že stejně dostane volno - takto měl ty volna hned dvě po sobě.
Honza Číhal měl ve všech partiích na šachovnici největší zmatek, ale dva z devíti a odepis 22 bodů napovídá, že se s tím soupeři popasovali lépe než on sám. Jeho průběh turnaje byl jako Nohavicův kopec - uprostřed výhra (dlužno říct, že velmi pěkná), okolo ní dvě remízy a na krajích dvě velké rošády.
Turnaj byl kromě antišachového chování Vojty Pláta na blicáku (proti kterému byla legendární hustopečská partie Holemář - Vološin slabý odvar, bohužel ale tentokrát nikdo nenatáčel, takže mi to budete muset věřit) zpestřen pravidelnými tarokovými seancemi, kde se aktéři předháněli ve vtipných hláškách. Hlava je bohužel děravá, ale dovolím si dva příklady:
"Pavle, Ty jsi první šachista, který obětoval krále!"
"Tebe na štychu nenechám, Ty bys to zku..il!"
Příští rok si tedy všichni přejme podobnou formu jako Majer mladší a dostatek tarokářů.
Odkazy: Výsledky A Výsledky B Výsledky C
Jan Pešl | 01/Aug/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 559

28.07.2011 V kavárně vyhrál Hrdina
110728_kavarna Ve svižném tempu za účasti sedmi hráčů byla odehrána další kavárna.
Vyhrál Jirka Hrdina a po dlouhé době stál na bedně i Jara Mrkos.
Výsledky: 1.Hrdina, 2.Vitula, 3.Mrkos, 4.Slezák, 5.Kolařík, 6.Novotný, 7.Adler.
Přílohy: 110728_tabulka
Jan Kolařík | 29/Jul/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 558

U Suchánku Vitula stoprocentní
U Suchánku Při výměně obsluhy je bohužel potřeba rázně připomínat, že v salonku jsou šachisté, kteří mají rovněž žízeň. Ta totiž způsobuje napříkad to, že hráč dá mat, aniž by si toho všiml.
Výsledky: 1.Vitula s plným bodovým ziskem, 2.Slezák, 3.Hrdina, 4.Kropáč, 5.Pešl, 6.Buček, 7.Novotný, 8.Adler.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 22/Jul/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 557

Začal svátek šachistů v ČR!
Jak s trochou nadsázky říkávám už léta: Kdo nehrál na Opnu Pardubice, není šachista! Jako předvoj z „kuřimáků“ už od čtvrtku hrají Jarek Kudláček a Martin Hyrš v barvách Durasu a Slávek Sládek a Eva Kulovaná za Třebíč, stále populárnější turnaj čtyřčlenných družstev se zápočtem na elo. Jak se jim daří, najdete na webu pořadatele, nebo na chess results. Do hlavních turnajů jednotlivců se letos nahlásili: áčko Eva Kulovaná, Honza Košata, Jirka a já, béčko Slávek Sládek, Pavel Krupica, Laďa Kudla, Honza Číhal a Michal Snášel, céčko Honza Pešl. Ty začnou příští týden v pátek. Ještě pár drbů ze zákulisí: Gonzmen jede uhrát 4 elobody, aby už konečně mohl hrát béčko, kam už dávno patří, bez příplatku. Já chtěl původně hrát béčko, ale vyhecoval mě Pája, tak už z principu musím hrát áčko. Někdo musí i v áčku být poslední a tak jsem to vzal letos na sebe. Evička a Jirka se pokusí v tvrdé mezinárodní konkurenci obhájit své nasazení. Zajímavé bude, jak prodá svou formu Honza Košata. V béčku čeká na Honzu Číhala a Míšu Snášela křest ohněm a jak dopadnou zkušení harcovníci Pájá, Slávek a Laďa, se odvine od jejich momentální formy ovlivněné nočním životem. Do této kategorie patří přirozeně i Gonzmen.
Tak už dost drbů a držte nám palce!
Majer Jiří st. | 16/Jul/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 556

14.07.2011 Kavárna plná paradoxů
Postavené na hlavu Asi nezaplacení vkladů (čehož jsme si všimli v polovině turnaje) způsobilo, že bylo dost věcí postavených na hlavu. Ačkoliv hrál Honza Číhal nejagresivnější šachy, třikrát remizoval a proto nevyhrál, přestože porazil vítěze a sám zůstal neporažen.
V poslední době excelující Mistr a Honza Kolařík hráli o poslední místo - u Honzy to mohlo být ubráním minut, Mistra omlouvá snad jen to, že se soustředil na korektní hru (a nemusel být jako minule napomínán "nemůžeš, máš šach").
Luboš před týdnem vzpomínal na doby, kdy se hlásilo garde - a teď ho nejen nenahlásil sám, ale ani tu dámu Jurovi Hrdinovi pak nevzal.
Pořadí: 1.Kropáč, 2.Číhal, 3.Slezák, 4.-5.Hrdina a Pešl, 6.Adler, 7.Buček, 8.Kolařík. Já a Jura jsme měli naprosto shodný zápis, takže bychom museli rozhodovat snad losem.
Informace "hraju s Honzou" často nepřinásí žádnou přidanou hodnotu, a to ještě chyběl Vitula, který asi stále přemýšlí, jak rozšířit pravidlo "není mat, tak se vyviň" na situace, kdy mat hrozí.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 15/Jul/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 555

07.07.2011 Kavárna v horkém dni
Mistr Buček Po velice horkém dni probíhaly podvečerní souboje v rychlém tempu a tak už po deváté hodině bylo dohráno.
Výsledky: 1.Kolařík, 2.Hrdina, 3.Buček, 4.Mrkos, 5.Adler, 6.Kropáč, 7.Vitula, 8.Pešl.
Jan Kolařík | 08/Jul/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 554

V kavárně rozhodují opět maličkosti
Kavárna Na prvních místech byl opět nával a rozhodlo to, kdo při zuřivém blicání sebere druhému zadarmo dámu, zda praporek padne tah před matem, zda zbude pěšec apod. Vítězi pomohlo i to, že mu stále se trápící Jura Hrdina odevzdal dva tahy po sobě figuru - to se jen tak nevidí.
Jara Mrkos reklamoval celý turnaj, neboť Mistr (ačkoliv opět potvrdil formu) neustále zapomínal psát "jedničky". I Luboš se jednou takto provinil. Od příště - když si vítěz nezapíše výhru, prohrál!
Vzkaz pro Honzu Kolaříka: Místo toho, abys nepřišel a pozdravoval, raději přijď a nepozdravuj!
Pořadí: 1.Vitula, 2.Buček, 3.Slezák, 4.Pešl, 5.Kropáč, 6.Novotný, 7.Hrdina, 8.Adler, 9.Mrkos.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 01/Jul/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 553

Tádík válí na Duras open 2011!
Letošního turnaje Duras 2011 se z Kuřimi účastní pouze dva hráči a zatím si nevedou špatně. Tadeáš Boček po výhře nad Fojtíkem je po pátém kole se 4 body na 4. místě a při perfu 2283 připisuje 45 bodů na ELO!! Tak hlavně ať to vydrží. Já zatím hraji na svoje ELO (+2body) při dvou výhrách a třech remízách držím 7. příčku.
Majer Jiří st. | 28/Jun/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 552

Záznam oslav MJS 60 na kuřimské kabelové TV
Majer_60 Televizní reportáž z oslav životního jubilea MJS je ke zhlédnutí na kabelové televizi TV Kotva KA.

Stručnou ukázku z rozsáhlé fotodokumentace můžete vidět ve fotogalerii.

Odkazy: fotogalerie
Jan Kolařík | 26/Jun/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 551

Kavárna: Situace se mění každou vteřinou
Změna každou vteřinou Tento týden byly kavárenské partie zajímavé zejména tím, jak rychle se v nich otáčel vývoj. A to tím nemyslím jen ty svoje (kde by se to při čtyřech minutách dalo pochopit).
V předvečer svátku Honzů bylo v první polovině tabulky přeHonzováno, zabrali celou bednu a ten, který nakonec na bedně neskončil, byl i přes omezený čas po většinu turnaje postrachem soupeřů (5,5 ze 6, zlomilo se to až vzájemnými souboji a bojem s nezničitelným Mistrem). Dolů jde naopak forma Jury Hrdiny a zejména Luboše Adlera, který si připsal druhý turnaj v řadě s nulou na kontě.
Hlášky typu "kde má Jara koně?" musíme inovovat, už se to moc opakuje.
Pořadí: 1.Kolařík, 2.Číhal, 3.Vitula, 4.Buček, 5.Pešl, 6.Kropáč, 7.Mrkos, 8.Hrdina, 9.Slezák, 10.Adler.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 24/Jun/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 550

Výsledky.
Zřejmě prvního vítězství v desítkách na Domečku se dočkal Franta Laštovička a pak to s námi i zapil u Kozla.
1.Laštovička 4
2.Kudláček 4
3.Kudla 3
4.Hyrš 2
5.Buček 1,5
6.Kropáč 0,5

Vítězem jarní části pernamentního turnaje se stal opět Slávek Křena s celkovým ziskem 52 bodů. O tři méně měl druhý v pořadí MJS (49) a o třicet (!) méně, třetí Jiří Kropáč (22). Kompletní výsledky jsou v příloze.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 18/Jun/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 549

Šachisté nestávkují
Náhradní autobus Takhle nějak si představuji ideální průběh stávky. Do Kuřimi mne náhradní bus od třebíčské dopravní společnosti doveze o deset minut dřív, místní mne nechají turnaj podruhé po sobě vyhrát a směrem zpět si z náhradní dopravy udělám dokonce taxíka až k domu.
Výhra byla ovšem těsná o půl bodu před trojicí dalších hráčů, a v jednom momentě i sporná, když jsme se po partii s Honzou Slezákem nemohli dobrat rekonstrukce odblicané pozice a vypadalo to, že tam chybí jeden jeho tah. Doufám ale, že poslední pokus o přehrání kritické pozice již odpovídal skutečnosti a že jsem jej nepoškodil.
Dlouhodobě dobrou formu potvrzuje Mistr, zato Luboš po dlouhé době skončil s nulou. Pořadí: 1.Pešl, 2.Buček, 3.Slezák, 4.Vitula, 5.Kropáč, 6.Mrkos, 7.Adler.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 17/Jun/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 548

Info.
Tento pátek ukončíme na Domečku sezónu 2010-2011.
Hrají se desítky a přípravné partie: Křena-MJM a MJS-Snášel.
Novou sezónu 2011-2012 zahájíme první pátek v září. Hezké prožití letních měsíců a po prázdninách jdeme zase na to!
Majer Jiří st. | 16/Jun/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 547

V kavárně vítězí kapitáni
Máš v sobě kapitána? Po dlouhé době k nám zavítal kapitán Éčka a protože nečekaně vyfasoval příplatek za funkci (se kterým ani nepočítal), nebyl by to Krupica, kdyby to ihned neroztočil, tedy nezkapalnil. Po příští sezóně se nám bude po kavárně do práce snad vstávat lépe, neboť kapitánství přebírá Radek Smíšek.
Herně ještě úspěšnější než kapitán E byl kapitán C, který ztratil pouze s Daliborem Novotným (a tomu to nepomohlo, neboť v boji o bronz rozhodovaly vzájemné zápasy).
Pořadí: 1.Pešl, 2.A.Krupica, 3.Buček, 4.Hrdina, 5.Novotný, 6.Adler, 7.Kropáč, 8.Mrkos.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 10/Jun/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 546

Info.
V pátek jsou na Domečku od 17 hodin tradiční desítky + přípravné zápasy, tentokrát: MJM-MJS a Snášel-Křena.
Majer Jiří st. | 08/Jun/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 545

Hustopeče 2011
Hustopeče Na nejvýznamnější rapid celé sezóny se z kuřimského klubu vydala rekordně početná výprava. Zpočátku to vypadalo, že nečekané body budu brát já (1,5 ze 3) a že se naopak nedaří Slávkovi Sládkovi (0 ze 3). Po pauze na oběd (který jsme někteří málem nedostali) jsme se ale dostali oba zhruba tam, kam patříme, a výjimečné výkony podávali jiní. Nejspokojenější byl ve finále asi Broněk Horák, naopak více se čekalo od Rubeše, Snášela a Bočka (toho ale omlouvá, že několikrát vyfasoval Kuřimáky).
Výsledky našich: MJM 5, MJS 4,5, Horák 4, Číhal, Laštovička a Hyrš po 3,5, Pešl a Rubeš po 3, Boček 2,5 a Snášel 1,5.
Celkově turnaj rozhodl napínavý závěr partie šestého kola na první desce, kde Sergej Movsesjan sice přehrál Viktora Lázničku, ale spotřeboval na to o fous více času, díky čemuž mu spadl praporek ve vyhrané pozici ve chvíli, kdy na druhé straně hodin zůstaly dvě sekundy.
Odkazy: Výsledky
Jan Pešl | 06/Jun/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 544

Nejzkušenější má 60
MJS K významnému životnímu jubileu Jiřího Majera staršího se podařilo domluvit návštěvu velmistra Sergeje Movsesjana a velmistryně Julie Kočetkové v kuřimské klubovně. Profláklo se to ale už ráno, takže oslavenec původně plánované sólo partie přeplánoval na zápas Kuřim versus zbytek světa.
Za svět kromě dvou výše uvedených hrála Eva Kulovaná, Petr Pisk a Slávek Sládek. Sergej trval na tom, že bude hrát proti oběma Majerům současně, tudíž zbývalo půjčit světu dva domácí hráče. Hrálo se na dvě partie, což umožnilo řadě dalších hráčů se jak za domácí, tak za svět na zadních deskách vystřídat.
Zápas skončil 12:4 pro svět, nicméně když bychom body uhrané vypůjčenými hráči (Sládek, Horák, Snášel a já) počítali domácím, bude to 8:8. Ve druhé partii uhrál Nejzkušenější se Sergejem remízu, na kterou určitě nikdy nezapomene – nešlo o žádnou domluvu nebo vypuštění partie, ale o výborný výkon oslavence, a to dokonce černými.
Poté následovala simultánka Petra Piska proti devíti hráčům (čas sedm minut proti třem) s těsným výsledkem 5:4 a zbytek večera byl věnován bodu 4, kterého se rozhodně nebál ani Mistr.
Odkazy: Fotky
Jan Pešl | 06/Jun/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 543

MČR starších žáků-poprvé na startu i Kuřim!!!!
Upoutávka Chtěl jsem to napsat dříve,ale nemoc mě omezila natolik,že jsem neměl žádný nápad.Ve dnech 28.5-29.5 se uskutečnil 49.ročník Zaječic,který je zároveň i mistrovstvím ČR starších žáků družstev.
První historickou účast si připisuje i Kuřim, kterou reprezentovalo družstvo ve složení:1.Svoboda Filip,2.Rapcová Adéla,3.Křivánek Jakub,4.Kalabis Lukáš,5.Jahn Filip,6.Němec Jakub.Doprovodného turnaje pro mladší žáky se zůčastnila dvojice Němec David a Keprt Tomáš. Naše mladičká dvojice si nevedla vůbec špatně a skončila na velice hezkém 16.místě z 31.družstev ziskem 10,5.bodu.Výborně si vedl zejména zkušenější David,který získal 5,5bodu(9.zápasů) Tomáš přispěl do konečného součtu 4.body(9.zápasů).V soutěži startovalo i spousta starších dvojic a tak věřím,že získané zkušenosti kluci využijí v příštím ročníku,protože mohou v tomto složení stále hrát.

Naše družstvo starších žáků patřilo na MČR taktéž k nejmladším a cílem bylo neskončit úplně na konci a získat alespoň nějaké bodíky.Nakonec se podařilo vyhrát i tři utkání(Vlašim "B",Zaječice,ŠK Líně).Mezi největší oporu družstva patřil výborně hrající Jakub Křivánek ziskem 6.bodů(9.zápasů).Po zásluze uhrál 3.VT,kterou si zaslouží nejen za tento turnaj,ale i za předvedené výkony na turnajích za poslední měsíce.Velmi dobrou hru předvedl i Filip Svoboda 3,5(9.zápasů),který měl těžkou úlohu,když musel uhájit 1.šachovnici a podařilo se mu získat i několik cenných výher.Ostatní hráči družstva podávali výkoni na průměrné úrovni.Toto družstvo má velikou perspektivu, kterou třeba již příští ročníky mohou proměnit i na medailové umístění.(Podrobné výsledky najdete v odkaze).
Velké poděkování patří zejména Janě Němcové za velkou pomoc při organizaci a zejména se zajištěním ubytování.
Odkazy: MCR druzstev turnaj dvojic turnaj doprovod
Pavel Krupica | 04/Jun/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 542

Neber mi ty koně!
Maštal Kavárenský turnaj začal i skončil v maštali - v jedné z prvních partií totiž zaznělo "Neber mi ty koně" a poturnajová partie mezi Adlerem a Mrkosem dospěla do čtyřjezdcové koncovky (a tam si Jara poradit umí, i když byli na obou stranách jen tři pěšci).
Boj o bednu byl nadmíru vyrovnaný - vždyť i šestý z osmi dosáhl na padesát procent. Stejně tak vypadaly i jednotlivé partie, kde často rozhodovalo pár sekund mezi pády obou praporků, případně mezi pádem praporku a matem. Občas k sobě byli hráči při partii natolik sdílní, že to vypadalo jako analýza.
Pořadí: 1.Kropáč, 2.Slezák, 3.Buček, 4.Pešl, 5.Hrdina, 6.Kolařík, 7.Adler, 8.Mrkos.
Na základě reklamace bylo zjištěno, že minulý týden Pavel Krupica prokazatelně neodehrál nejméně dvě partie. Proto se jeho výsledek škrtá, příště hraje opět se čtyřmi minutami a opravené pořadí zní 1.Buček, 2.-3.Číhal a Vitula, 4.Slezák, 5.Mrkos, 6.Hrdina, 7.Adler, 8.Kropáč, 9.Novotný. Mrkos se prohodil s Hrdinou díky tomu, že jako jediný na Pavlově účasti prodělal bod (dostal jej v prvním kole ještě schopného hry).
Vyskytly se náznaky více reklamací (vy jste teda museli vypadat), ale nebyly dále specifikovány, takže se nebudou dále řešit. Reportéra a rozhodčího v jedné osobě Honzu Vitulu trestám napomenutím dle čl.9, odst.7, písm.a) Statutu rozhodčích.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 03/Jun/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 541

Úterý na Domečku.
Kromě rozborů partií Lukáše Kalabise ze šachových Zaječic, sehráli ostatní turnaj, který vyhrál Tomáš Keprt!
1.Keprt 4,5
2.Vondruška 4
3.Lepka 3,5
4.Pělucha Jakub 2
5.Kříž 1
6.Nosek 0
Bylo to poslední úterý v této sezóně a děcka budou mít šachové prázdniny až do října. Ne ale všichni. Někteří pojedou na šachový tábor do Vřesovic.
Majer Jiří st. | 31/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 540

Němčice
Jelikož přepověď počasí na víkend nevypadala růžově, rozhodl jsem se, že místo chaty pojedu na rapid do Němčic.Původně chtěl jet i nejzkušenejší, ale nakonec jsme zůstali s Frantou sami. V místním kulturáku se nakonec sešlo 38 hráčů a atmosféra byla velmi pohodová až ležérní. Nikdo nic neorganizoval, před každým kolem jsme si sedli dle losu a hrálo se. Hned v prvním kole jsem porazil Švehlu a tím jsem odstartoval skvělý začátek. Po 6.kolech 4,5b. Franta začal vlažně, pak remizoval s Kredlem a před obědem měl 2,5/6. Bohužel po obědě jsem udělal velkou rošádu, když v poslední partii proti Mocovi jsem neviděl jednotahový mat!Franta po obědě bodoval a nakonec jsme oba dosáhli 4,5/9, což znamenalo 17.resp.20. místo.Na ceny jsme nečekali, i když by asi nějaká zbyla.
Jan Číhal | 28/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 539

Mistr mistrem
Upoutávka Mistr si nezapomněl vzít brýle a tak se stal v kavárně s přehledem mistrem. O druhé a třetí místo se podělili Honza a Honza, bramborovou medaili si odnesl Honza.
Pořadí: 1. Buček, 2.-3. Číhal a Vitula, 4. Slezák, 5. Hrdina, 6. Mrkos, 7. Adler, 8. Kropáč, 9. Novotný, 10. Krupica P.
Honza Vitula | 27/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 538

Středa na Domečku.
V této sezóně to byla poslední středa na Domečku. Od června už kroužky na DDM nejsou. Vítězem turnaje se stal novopečený elista Martin Liška.
1.Liška 5,5
2.Jahn 5
3.Keprt 4
4.Dudar 3,5
5.Konečný 2
6.Hanák 1
7.Jahnová 0
Majer Jiří st. | 25/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 537

Úterý na Domečku.
Tréninkový turnaj žáků vyhrál Tomáš Šindelář.
1.Šindelář 4
2.Lepka 3
3.Keprt 2
4.Kříž 1
5.Nosek 0
Majer Jiří st. | 24/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 536

Vítězem desítek Vašek.
Za nadprůměrné účasti sedmi hráčů, se hrály dnes na Domečku tradiční desítky. Jako poslední přišel nečekaně vzácný host Míša Vašek a všechny porazil!
1.Vašek 6
2.Křena 4
3.MJS 4
4.Šmíd 3
5.Laštovička 3
6.Kropáč 1
7.Buček 0
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 20/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 535

Honzové na bedně
Jede Ti vlak,vole V poslední době slabou kavárenskou účast se rozhodli posílit tři Honzové a rovnou vyžrali celou bednu. Ten první navíc kvůli vlaku ovlivnil pořadí v zadní polovině tím, že dal poslední partii za remis bez jediného tahu. Přitom to mohl klidně dohrát, neboť jeho vlak měl ještě větší zpoždění než ten, kterým přijel.
V turnaji platilo, že všechny věžovky jsou remízové... na čas (neboť tyhle partie končily oběma praporky dole). Naopak v mimoturnajové partii o dvě koruny mezi Mistrem a Lubošem to platilo naopak - Mistr dokázal vyhrát věžovku, která byla remízová na tisíc způsobů.
Pořadí: 1.Číhal, 2.Kolařík, 3.Vitula, 4.Kropáč, 5.Slezák, 6.Mrkos, 7.Buček, 8.Adler, 9.Pešl.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 20/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 534

Info.
Zítra jsou na Domečku desítky. Kdo se nebojí, ať dojde! :-)
Majer Jiří st. | 19/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 533

Středa na Domečku.
Středeční turnaj žáků vyhrál s plným bodovým ziskem Jakub Křivánek.
1.Křivánek Jakub 6
2.-4. Liška,Bauer a Keprt 4
5.Konečný 2
6.Jahnová 1
7.Hanák 0
Majer Jiří st. | 18/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 532

Úterý na Domečku.
Při dnešním tréninku sehráli žáci dva turnaje.

1.Dudar Vladimír 3
2.Lepka Dominik 2
3.Pělucha Jakub 1
4.Nosek Filip 0

1.Svoboda Filip 4
2.Křivánek Jakub 3
3.Matoulek Petr 2
4.Keprt Tomáš 1
5.Kříž Jakub 0
Majer Jiří st. | 17/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 531

Kibic pod stůl!
Kibic pod stůl Hráči v kavárně sice vědí, že se nesmí napovídat tahy ani spadlý praporek, ale to, že se ihned po tahu nesmí kibicovat, jaký jiný tah se měl hrát, to už nevědí.
Nekuřáci měli dvojkolový turnaj v šesti (tedy deset partií) odehraných rekordně rychle a mohli se věnovat sledování hokeje (což byla určitě lepší volba než se koukat na dohrávku poslední partie, kde koncovka připomínala vše, jen ne šachy - oba aktéři každým tahem ztráceli aspoň dvě tempa).
Souboj o první místo byl těsný, Jurovi nepomohl ani stoprocentní výsledek se všemi kromě Honzy Slezáka (který obě partie s Jurou vyhrál a tak mu nevadil ani bod a půl ztráty s ostatními). Pořadí: 1.Slezák, 2.Hrdina, 3.Kropáč, 4.Pešl, 5.Novotný, 6.Adler.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 13/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 529

Info.
Zítra jsou na Domečku desítky a koncovka pro labužníky na nástěnné šachovnici.
Majer Jiří st. | 12/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 528

10.5.2011 Druhé úterý
Upoutávka Celkem 7.dětí z Kuřimi si jelo zahrát Květnové "druhé úterý.
V turnaji A (25.hráčů) si velmi dobře vedl zejména Filip Svoboda,který obsadil nepopulární 4.místo Hned za Filipem tedy na 5.místě se umístil při svém premiérovém startu stále více se lepšící Miroslav Bauer.Na 15. místě skončil solidně hrající Filip Jahn.
V turnaji B (31.hráčů) si velmi dobře vedl teprve sedmiletý Tomáš Keprt,který obsadil překrásné 3.místo a potvrdil svůj veliký talent.Velmi dobře hrál i Tomáš šindelář,který smolně prohrál v prvním kole s pozdějším vítězem turnaje a 4.VT mu utekla jen o kousek.Snad se to Tomáškovi povede v červnovém díle.Dvacáté místo obsadila Kateřina Hrdinová a na 23.místě skončil další náš velký talent Vladimír Dudar.
Turnaj bych ohodnotil jako velice podařený a uznání zaslouží zejména: Tomáš Keprt,Mirek Bauer a Filip Svoboda.V přiložených odkazech najdete podrobné výsledky turnajů.
Odkazy: Turnaj A Turnaj B
Pavel Krupica | 10/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 527

O černohorský soudek - podrobné výsledky.
Ještě dodatek k zajímavému a výstižnému reportu Gonzmena. Honza své soupeře doslova válcoval, já jsem turnaj protrpěl s horečkou. Moje teorie, že šachy léčí, tentokrát nezafungovala. Podrobné výsledky jsou v příloze.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 09/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 526

Černohorský soudek jsme nevyhráli
Černohorský soudek Na turnaji družstev v Boskovicích jsme byli jediní, kdo nevěřil stoprocentní účasti domluvených hráčů a měl proto náhradníka. Protože počítače (zvláště ty s Windows) rády dělají problémy, losovalo se bez nich a vznikly tři skupiny po šesti týmech (pořadí pak určovalo, kdo půjde na dalších pět partií do finále A, B, nebo C).
Naše áčko ve složení Košata, Majer st., Hyrš, Krupica bylo třetí nasazené, ale do finále A mezi prvních šest se kvůli prohře se Sloupem probojovalo až o skóre. Ani tam příliš nezazářilo a vyhrálo pouze proti Lipovci, výsledkem tedy bylo páté místo. Dobrých výsledků dosahoval Honza Košata, ostatní se pohybovali okolo padesáti procent (přičemž Nejzkušenějšího omlouvají zdravotní problémy a Pavla zase přitažlivost místního bufetu).
Béčko (které pauzírovalo ve složení Boček, Číhal, Horák, Laštovička, Pešl) by mohlo dopadnout lépe, nebýt postrachu zvaného Makkabi Boskovice B. Na tento tým se nám vyloženě nedařilo (což mimo jiné způsobilo, že jsem uhrál jen padesát procent, neboť jsem se v obou zápasech dostal do nutnosti lámat pozici za stavu 1:2). Tím pádem nám nebylo nic platné, že jsme odremizovali oba favority základní skupiny (se kterými naše Áčko posléze prohrálo) a to tak, že o remízu bojovali oni - v případě Makkabi A neudržel remízu na 2,5:1,5 Broněk a v případě Adamova (kde sehrál Franta svůj životní duel s Pavlem Masákem) vyrovnával na 2:2 Mižák proti mně, kdy mu v okamžiku pádu mého praporku zbylo sedm sekund.
V jánošíkovském chování jsme pokračovali i ve finále B, kdy jsme jako jediní porazili béčko Vyškova a pomstili naše Áčko výhrou se Sloupem, ale kromě opakování výše uvedeného problému s Makkabi B jsme prohráli i s Blanskem (tam jich na nás bylo Moc) a skončili devátí. Hvězdou Béčka byl Franta s výsledkem 7 z 9 (jak jsme u něj už zvyklí, byl kromě skvělého výkonu s Masákem ve většině partií prohraný, naopak s Walletzkým vyhranou partii prohrál) a zdatně mu sekundoval Broněk (5 ze 7, ale v jedné jeho partii by bylo vhodné zavést hokejový termín „technický mat“ pro nedotažený matící tah soupeře). Kapitán Honza Číhal skončil v průměru při 5 z 8, já díky neúspěšnému lámání s Makkabi B na 4 z 8 a Tadeášovi první deska nesedla (2,5 z 8).
Jan Pešl | 09/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 525

Vítězem Honza Číhal.
I přes apel na zlepšení docházky se na Domečku sešlo pouze kvarteto hráčů. Myslím, že Honza získal premiérové vítězství.
1.Číhal 3
2.-4. Šmíd, Kropáč a MJS 1
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 06/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 524

Info.
Dnes se na Domečku (bez ohledu na hokejové MS) hrají desítky. To platí pro každý pátek až do prázdnin.
Majer Jiří st. | 06/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 523

V kavárně účast upadá
Kavárna Ačkoliv program MS v hokeji byl šachově příznivý, sešlo se v kavárně pouze šest hráčů (jako sedmý přišel Kolařík někdy před devátou se jen podívat). Hrálo se tedy dvojkolově (což znamená, že se do GP píší dvojnásobné body). Poměrně suverénně vyhrál čerstvý elista Hrdina, který prohrál jedinou partii a to ještě ve vyhrané pozici na čas.
Pořadí: 1.Hrdina, 2.Pešl, 3.Buček, 4.Slezák, 5.Kropáč, 6.Adler.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 06/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 522

Nové Elo ČR
K 5.5.2011 vychází nové elo ČR a je tam hodně pozitivních změn i pro náš oddíl.
Po delší době pokořil hranici 2200 bodů Honza Košata.Své první a docela hezké elo uhrál Jirka Hrdina, který tím získal i 2.VT jeho nový rating je 1693.Hranici pro udělení 2.VT překročil i Aleš Krupica.Své první elo a tím i zisk 3.VT získal i Martin Liška, když jeho první rating je 1308 bodů.Všem našim hráčům blahopřejeme!!!

1.FM Majer Jiří ml. 2273 (-9)
2.Košata Jan 2201 (+80)
3.Majer Jiří st. 2037 (-21)
4.Křena Bohuslav 1975 (-16)
5.Krupica Pavel 1932 (+58)
6.Rubeš Pavel 1912 (+14)
7.Kudla Vladimír 1902 (-6)
8.Kudláček Jaroslav 1896 (0)
9.Číhal Jan 1894 (-15)
10.Vitula Jan 1889 (-19)
11.Horák Bronislav 1835 (-16)
12.Zemánek Jaroslav 1828 (-5)
13.Laštovička Frant. 1799 (-55)
14.Vašek Michael 1787 (+18)
15.Pešl Jan 1783 (-3)
16.Snášel Michal 1765 (-4)
17.Kolařík Jan 1738 (-11)
18.Hrdina Jiří 1693 Nové
19.Slezák Jan 1685 (-1)
20.Šmíd Tomáš 1670 (-21)
21.Krupica Aleš 1576 (+41)
22.Buček Miroslav 1522 (-19)
23.Adler Lubomír 1467 (-2)
24.Smíšek Radovan 1441 (-9)
25.Mrkos Jaroslav 1400 (-6)
26.Liška Martin 1308 Nové
27.Svoboda Filip 1293 (-49)
Pavel Krupica | 04/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 521

Středa na Domečku.
Mini turnaj žáků měl tři vítěze.
1.-3.
Křivánek Jakub, Liška Martin a Dudar Vladimír 4 body
4.Keprt Tomáš 2
5.Konečný Jonáš 1
6.Jahnová Simonka 0
Majer Jiří st. | 04/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 520

Úterý na Domečku.
Turnaj žáků vyhrál Němec Jakub.
1.Němec Jakub 6,5
2.Vondruška Viktor 6,5
3.Němec David 6
4.Šindelář Tomáš 5,5
5.Keprt Tomáš 4
6.Nawrath Kryštof 3,5
7.Hrdinová Kateřina 2,5
8.Lepka Dominik 2
9.Nosek Filip 0,5
Majer Jiří st. | 03/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 519

Okresní přebor žáků-Jakub Křivánek přeborníkem do 11.let
Upoutávka I přes nepříliš šťastně zvolený termín a až příliš krásné slunné počasí těchto dnů se v novém místě na krajské šachové mapě - v radničních prostorách v Modřicích - sešlo v sobotu 23 dubna 31 šachistů (14.dětí z Kuřimi), aby zde odehráli svůj okresní přebor mládeže do 15 let.
Jak se ukázalo, na okrese Brno-venkov se s mládeží momentálně pracuje pohříchu ve třech oddílech - v Kuřimi, Zastávce u Brna a Vranovicích, přičemž hlavně ve dvou prvně jmenovaných je mládežnický šach na velkém vzestupu.
Oproti loňskému ročníku,který se konal v Kuřimi se moc změn neudálo.Stejně jako loni vyhrál Vranovický Straka.Druhé místo obhájila Daniela Dumková ze Zastávky.K naší radosti nás může těšit změna na 3.místě kde se umístil Jakub Křivánek,který odsunul loni třetí Rapcovou až na 4.místo.Jakub předvedl výborný výkon a ukázal tak velký výkonnostní vzestup.Zároveň se po zásluze stal přeborníkem okresu Brna-venkova do 11.let.Z dalších úspěchů musíme vyjmenovat 2.místo Tomáše Keprta v kategorii do 9.let.Třetí místa si připisují v kat.do 9.let Jakub Pělucha, v kat.do 13.let Lukáš Kalabis a v kat. dívek Kateřina Hrdinová.
Věřím,že vzrůstající počet dětí z Kuřimi na turnajích přinese i další úspěchy nejen v okesním měřítku a již brzy se dostaví nějaké úspěchy třeba i z mistrovství republiky.
Přílohy: vysledky Hrdinova Tomas Keprt
Pavel Krupica | 02/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 518

Májový turnaj 2011
Vítězové Zpočátku to vypadalo, že letošní účast bude slabší, ale pozdě přicházející hráči ji nakonec dorovnali na obvyklou úroveň za cenu problémů při losování druhého kola. Těsně na pomocné hodnocení zvítězil Dalibor Mlénský před duem Majerů (druhý skončil ten zkušenější, který se v partii se synem zachránil postavením pevnosti s kvalitou méně). Překvapení bylo málo, nečekaně vzadu skončil Broňa Horák (salám na něj ale i tak zbyl) a vepředu naopak senior Šmíd (a mohlo být ještě lépe, nebýt neopatrného sáhnutí na pěšce v partii s Lukášem Kalábisem). Jinak jsme plus mínus zkopírovali svoje nasazovací pozice. Ceny zbyly na každého a tak se všichni těšíme na mikulášské pokračování.
Odkazy: Fotogalerie Výsledky
Jan Pešl | 02/May/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 516

Páteční výsledky.
Desítek se zúčastnil po nemoci i Franta, který ladil formu na neděli.

1.MJS 5
2.Křena 3,5
3.Kudláček 3
4.Kropáč 2
5.Šmíd 1,5
6.Laštovička 0

V bodu 4 se řešil svátek Jarka Kudláčka :-)!
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 29/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 515

Slavit svátek nebo ne?
Svátek Jara Mrkos se rozhodl v kavárně slavit svátek, čímž vytvořil nebezpečný precedens. Když se to ujme, tak nechci vidět ten turnaj, až bude Honzy - to bude večírek asi jako na obrázku.
Vyhrát se mu podařilo ale pouze jednu partii a tak skončil poslední (ačkoliv vzhledem k průběhu partií měl dopadnout lépe). Podobně nezasloužené bylo i první místo, neboť jsem měl s Mrkosem, Bučkem i Kropáčem prohrané nebo aspoň připrohrané pozice. Pouze koncovka s Alešem Krupicou se povedla nad očekávání a od přihlížejícího Mistra si vysloužila komentář Hraješ to jako starej chlap namísto obvyklého Saláti vyhrávají.
Pořadí: 1.Pešl, 2.Slezák, 3.Kropáč, 4.Buček, 5.A.Krupica, 6.Adler, 7.Mrkos.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 29/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 513

Výsledky a info.
Z uvedeného aktuálního žebříčku FIDE elistů mi vypadl
14.František Laštovička 1853 (0)

Výsledky z minulého týdne:
Úterý na domečku:
1.Křivánek 6,5
2.Nawrath 6
3.Hrdinová 4,5
4.-5. Lepka a Keprt 3,5
6.Pělucha Jakub 2
7.Kříž 1,5
8.Nosek 1
Středa na Domečku:
1.Keprt 3
2.Konečný 2
3.Hanák 1
4.Jahnová 0
Páteční desítky:
1.MJS 4
2.Křena 3
3.Šmíd 2
4.Kropáč 1
5.Buček 0
Zítra jsou tradiční desítky a diagrámek z koncovek.
Připomínám, že v neděli 1.5. je májový turnaj v super rapid šachu.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 28/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 512

8. Křtinský šachový turnaj
Křtiny Kuřimská účast byla oproti loňsku tristní, jeli jsme ve dvou s Jurou Hrdinou, který si užíval předposlední neodpovídající nasazení (ještě na našem prvomájovém turnaji bude bez ratingu, pak už to s tím nasazením bude jinak). Díky tomu se také daleko dříve než já popasoval se srovnatelnými soupeři a měl pestřejší průběh turnaje.
První kolo měl těžké, ale hned ve druhém se chytil a ve třetím potvrdil alespoň remízou věčným šachem. Slabší část zažil před polední pauzou, čtvrté i páté kolo prohra - ale dlužno říci, že vyfasovat Jiřího Sysla nebyl zrovna milosrdný los. Po obědě se dotáhl na padesát procent a v osmém kole přišla další rána od Swissmanagera - Pepa Šrámek. Poslední kolo tedy bylo opět o dotahování se do středu pole, ale nepřehlédnutelný Eiffel příliš odporu prý nekladl. Bylo z toho 34.místo a jako cena velikonoční baliček. Spokojenost tak napůl - všechny „slabší“ porazil, ale prý teď netrénoval a hraje to moc „rukama“.
U mne šlo celý turnaj o to, jak dopadne závěr a jak se vymaním ze zajetí nasazovacího systému. Začal jsem černými jako nasazený, po výhře jsem šel bílými na silného soupeře, a tak pořád dokola, stále v nejpočetnější nasazovací skupině (a ratingové rozdíly zůstávaly velké). Výhry černými (4 ze 4) se konaly v duchu klidného pozičního šachu kromě třetího kola s panem Gruberem, kde jsem si užil typický „královskoindický“ útok (zatímco bílý se k protihře na dámském křídle vůbec nedostal). Pokusy bílými zlomit osud pak byly naopak složité partie s otevřeným centrem. Nejlepší a divácky nejvděčnější bylo hned druhé kolo se Standou Messerschmidtem, ale nepovedlo se. Čtvrté kolo mne program neměl rád, dostal jsem pozdějšího vítěze Pakostu, a ani docela slušná hra k ničemu nevedla. V šestém pak slabší chvilka s Mirkem Lamserem, kdy jsem dopustil dvoutahovou ztrátu figury - a proto jsem v dalším pokusu (osmé kolo) raději udělal na Mižáka „bububu“ na královském křídle a nabídl remízu. Ta mne konečně poslala do málo početné skupiny a při dodržení skupin i barev jsem měl dostat na závěr černými Staňka nebo Crhonka. Nestalo se - přetočilo se to na bílé s Kalendovským. Bílé „pircovské“ centrum mi sice na začátku střední hry zničil, ale na dámském křídle zůstal černému kufříček, díky němuž jsem jej dokázal překombinovat o kvalitu - a protože v té kombinaci proti hlavní variantě ztratil tempo, byla z toho nakonec celá věž. Stát na výhru s uznávaným hráčem a s hlavním pisatelem článků na JMŠS ale není nic, co bych chtěl zažívat často - okamžitě jsem dostal strach (kdybych tohle nevyhrál, dozví se to celý svět) a tak mi realizace trvala dobrých třicet tahů. Zopakování loňských pěti a půl bodu (loni 17.místo z 58 hráčů, letos 18. ze 64) se ale podařilo, v cenách zbylo dokonce i šestičlenné platíčko plechových Plzní a tak se už těším na další ročník.
Odkazy: Výsledky
Jan Pešl | 28/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 511

Minulý čtvrtek: Zelené pivo došlo, černé dámy rovněž
Černá dáma Speciální pivo pouze pro zelený čtvrtek bylo vypité dřív, než jsme do kavárny vůbec dorazili (pokud to tedy nebyla jen výmluva, je možné, že ho tam neměli vůbec).
Kuriózní situace vznikla v partii Buček-Vitula, kdy si Honza chtěl postavit třetí dámu, aniž by předtím zmizela z desky jediná těžká figura (takže ani řešení obrácenou věží nebylo k dispozici). Co teď? Do Bronxu daleko, ostatní partie buďto v zahájení nebo těsně před ním. Černé dámy se tedy braly z ještě nerozehraných partií za cenu toho, že dotyční museli chvíli čekat a kochat se pozicí s celkem čtyřmi dámami a čtyřmi věžemi (sečteno za obě barvy).
Pořadí: 1.Kropáč, 2.Vitula, 3.Kolařík, 4.Pešl, 5.Slezák, 6.Hrdina, 7.Mrkos, 8.Buček, 9.Novotný, 10.Adler.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 28/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 510

Zkouška webu.
Aktuální FIDE ELO po soutěžích družstev:
1.MJM 2217 -5
2.Ivan Markovič 2158 (+16)
3.Jan Košata 2139 (+33)
4.Dalibor Mlénský 2126 (-30)
5.MJS 2055 (-21)
6.Bohuslav Křena 1995 (-25)
7.Jaroslav Kudláček 1965 (-3)
8.Vladimír Kudla 1953 (-15)
9.Pavel Rubeš 1940 (+3)
10.Bronislav Horák 1939 (0)
11.Pavel Krupica 1936 (+6)
12.Jan Číhal 1894 (-8)
13.Jan Vitula 1881 (0)
14.Jan Pešl 1798 (0)
15.Tadeáš Boček 1793 (+38)
16.Michal Snášel 1778 (0)
Majer Jiří st. | 27/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 509

27.04. 2011 DOČASNÉ NOUZOVÉ ZPROVOZNĚNÍ ZAPISOVÁNÍ ZPRÁV
havarie Nyní můžete zapisovat na této záložce.

Mazat zatím nelze.
Nelze vkládat na jiných záložkách.
Na serveru přestalo něco fungovat (dočasně jsem problematickou část z programu odstranil). Pokud se to na serveru nespraví, tak to budu muset obejít všude.

POZOR. Zprávu pište nejlépe ve wordu (nebo jinak) na svém PC, kde si ji taky uložte a až pak ji přes CTRL_C a CTRL_V zkopírujte do zprávy. Při souběhu dvou zpravodajců je totiž nyní větší pravděpodobnost, že o text přijdete.
Jan Kolařík | 27/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 508

Obnova webu ze zálohy NIC NEVKLÁDEJTE!!!
Data jsou obnovena.
NIC NEVKLÁDEJTE!!!
JE NĚJAKÝ PROBLÉM NA SERVERU.
Výjimka je to malé okénko vpravo (pozvánky), kam vkládat můžete.
Jan Kolařík | 26/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 001

Skončil klubový přebor.
Z titulu své funkce :-), jsem si dovolil pozměnit zažitý název oddílový za klubový. Od r. 1996 jsme šachovým klubem a jen ze setrvačnosti mluvíme o oddílovém přeboru. V právě skončeném dominoval jednoznačně Honza Košata, který až v posledním kole zaznamenal ztrátu půl bodu. Na elo si připíše 25 bodů. Na druhém místě skončil překvapivě Pavel Krupica a připsal si tak úctyhodných 35 bodů na ratingu! Třetí místo jsem obsadil já a neobhájil tak svoje nasazení. Zato se mohu pochlubit jako jediný samými rezultativními výsledky. Holt mladá krev je mladá krev. Úspěšní (vyjádřeno ratingovým přírůstkem) ještě byli: 4.Honza Vitula +9 a 6. Honza Číhal +4. Kompletní pořadí s ratingovými přírůstky, tak jak je zpracoval ředitel klubového přeboru Láďa Kudla, najdete v příloze.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 17/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 506

Výsledky z Domečku.
Oddílový přebor byl ukončen dvěma partiemi:
Košata 0,5 Sládek
Stejně jako David Navara v Ostravě na přeboru ČR, tak i Honza Košata přišel o 100% až remízou v posledním kole. Přesto je jeho výkon fantastický! Slávek Sládek v lepší koncovce stejnobarevných střelců usiloval i o výhru. Ale po hlášce Honzíka: "Alespoň jednoho pěšce mám konečně na správné barvě." dal partii ze remízu.

Kudla 1-0 Šmíd
Až v poslední partii se pan ředitel oddílového přeboru dočkal výhry!
Tím i symbolicky uzavřel oddílový přebor ŠK Kuřim.
Konečnou tabulku uveřejním po zpracování v dalším příspěvku.

Desítky:
1.MJS 3
2.Hyrš 3
3.Vitula 2
4.Kudláček 2
5.Kropáč 0
Přílohy: Příloha_1 Příloha_2
Majer Jiří st. | 16/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 505

Trenér roku v kavárně
Kavárna Pavel se přišel pochlubit se svojí cenou i do kavárny a na to, že hrál jen se třemi minutami, se mu nevedlo vůbec špatně. To jeho mladší bratr naopak svůj den vůbec neměl, a ani Jura Hrdina se s bohyní Caissou tentokrát nějak nepohodl. Suverénně zvítězil Honza Vitula s jedinou prohrou (a remízou v poslední partii, kde už neměl o co hrát, neboť náskok byl dostatečný).
Pořadí: 1.Vitula, 2.Pešl, 3.Slezák, 4.Kropáč, 5.P.Krupica, 6.Buček, 7.Adler, 8.Hrdina, 9.Mrkos, 10.A.Krupica, 11.Novotný.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 15/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 501

Info.
Dnes, shodou okolností den po republikovém úspěchu, bude Pavel Krupica oceněn jako nejlepší kuřimský trenér!
Slavnostní vyhlašování je dnes večer v budově ZUŠ.

Zítra se hrají na Domečku desítky a nachystám opět na nástěnnou šachovnici něco pro fajnšmekry koncovek.
Majer Jiří st. | 14/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 500

Středa na Domečku.
Po obsáhlých reportážích s finále ČR škol, kde 9. místo ZŠ Tyršova je nečekaný super úspěch, ještě přidávám info z Domečku. Včerejšího turnaje se zúčastnilo pět dětí, z nichž zejména předškolák Tomáš Keprt je velkým talentem. Uvidíme na kterou školu začne chodit a pro které školní družstvo tak bude posilou.
1.Martin Liška 4
2.Tomáš Keprt 3
3.Filip Hanák 1,5
4.Jonáš Konečný 1
5.Simona Jahnová 0,5
Majer Jiří st. | 14/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 498

Přebor škol-9.kolo, vyhlášení a zhodnocení
ZŠ Jungmannova (převzaté foto: Martin Kocur) ZŠ Jungmannova-ZŠ Tachov 1-3
Poslední zápas vypadal, že Jungmannova svého soupeře deklasuje, ale nakonec to dopadlo jinak. Honza byl zcela jasně vyhraný, ale opět začal spěchat a partii neuvěřitelně pokazil. Vyrovnání zařídil ve fantastické formě hrající Mirek, který tím získal velice prestižní ocenění jako druhý nejlepší hráč hájící 3.šachovnici. Mirek Bauer uprostřed (převzaté foto: Martin Kocur) Dostal velice krásnou cenu a získal 4. výkonnostní třídu.Blahopřejeme!!! (7,5b z 9.zápasů. Fota z vyhlášení uveřejníme později). Dominik zde zahrál taky vemi dobrý turnaj, byl velkým překvapením a společně s Mirkem to bude příší rok velmi silné dvojice pro Jungmannovu. Dnešní zápasy už se mu tolik nevedlo, chybí mu více zkušeností, ale to jistě velice brzo získá. Filip se snažil, ale zřejmě se projevila herní pauza způsobená jeho přípravou na příjmací zkušky. Závěrem musím všechny kluky z Jungmannové velmi pochálit. Všichni předvedli velkou snahu. Smůla pro Davida Špunara, který by si zde účast zasloužil, ale nemoc mu to nedovolila. Velmi dobře ho zastoupil Dominik a je pro mne velice příjemné zjištění, že Jungmanova má velice dobrý základ uspět i příští rok.

ZŠ Tyršova (převzaté foto: Martin Kocur) ZŠ Tyršova-5.ZŠ Frýdek-Místek 2-2
Do vedení dostal Tyršovu Jakub Křivánek, který dnes měl den, protože věechno vyhrál a má tak za sebou velice dobrý výsledek. Petr Matoulek bojoval, ale na lepšího soupeře nestačil. Pak prohrál Viktor, ale i jeho výsledek je více než dobrý. Na silného soupeře v posledním kole ještě nestačí a prohrál. K nepoznání byl v posledním utkání Jakub Němec. Bojoval jak o život a o remízu pro družstvo.Nakonec svoji soupeřku porazil na čas. Škoda, že Jakub zahrál dobré utkání až v posledním kole. Má na to, aby i on byl oporou, ale spoustu zápasů jednoduše odflákl. ZŠ Tyršova měla hodně štěstí na los, na soupeře a i díky tomu skončila celkově na překrásném 9.místě, což je jistě sen pro všechny ZŠ na přeboru republiky umístění do "desítky". Nejvíce se o to zasloužil zejména Viktor a Jakub Křivánek (oba 6 bodů z 9.zápasů). Pokud se podaří najít optimální složení pro příští rok na 3. a 4. šachovnici, tak bude bojovat Tyršova o medailová umístění.

Závěrem bych rád poděkoval rodičům, Janě Němcové za pomoc při doprovodu a především pak IM Petru Piskovi za skvělou práci při přípravě dětí a jejich šachového rozvoje. Fota budou uveřejněna později. Celkové výsledky najdete v přiloženém odkaze.
Odkazy: vysledky
Pavel Krupica | 13/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 497

Přebor škol 8.kolo
ZŠ Jungmannova-ZŠ Chrástava 2-2
Honza si vzal k srdci rady trenérů a svého protivníka po skvělém výkonu doslava deklasoval.Výborně hrající Mirek potvrdil svoji úroveň a pohodlně zvýšil na dva nula.Dominik podal opět slušný výkon,ale na lepšího soupeře to nestačilo-přesto je Dominik velmi příjemným překvapením turnaje!Filip obětoval v zahájení figuru za aktivitu,ale posléze hrál příliš opatrně, čehož soupeř po náročném boji využil k vyrovnání stavu zápasu.

ZŠ Tyršova-ZŠ Uherské Hradiště 3-1
David opět předvedl rychlost pilota F1,čehož soupeř využil k zisku rychlého bodu. Pokud v budoucnu David občas šlápne na brzdový pedál,tak v něm bude mít Kuřim dalšího výborného hráče.Vyrovnání zařídil skvěle hrající Viktor, který udolal soupeře v lepší koncovce.Jakub v zahájení ztratil dámu,ale soupeř byl taktéž nepozorný a tak si Kuba dámu vzal i s úroky zpět.V závěru pohodlně výhodu zrealizoval a soupeře zmatil.Vítězství pečetil Jakub Křivánek, po velmi pěkném technickém výkonu-moc pěkný zápas!
Pavel Krupica | 13/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 496

Přebor škol 7.kolo
ZŠ Tyršova-ZŠ Jihlava 3-1
Výborně zahrál Viktor,Jakub Křivánek a David.Petrovi Matoulkovi se partie moc nepovedla.Příští kolo bude čekat na Tyršovu zřejmě daleko těžší soupeř.

ZŠ Jungmannova-ZŠ Hlinsko 1-3
Šance na dobré umístění drží především Mirek.Dominikovi se tentokrát nedařilo.Filip to úplně odflákl a to zamrzelo především trenérský doprovod.Honza si vzal krtiku k srdci.Hrál jak o život a o konečnou remízu pro tým.Nakonec se nepodařilo,ale musíme ho pochválit pokud bude hrát takto,pořád výsledky určitě brzy přijdou.
Pavel Krupica | 13/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 495

Přebor škol-středa a 6.kolo
Tyršova se po vysoké prohřa v pátém kole ocitla na zadních pozicích a proto vyhrála bez boje 4-0.
ZŠ Jungmannova-ZŠ České Budějovice 2-2
Honza se dostal do dobré pozice, ale opět díky svému velkému sebevědomí podcenil možnosti soupeře, odevzdal zdarma dámu a tím i celou partii.Vyrovnání zařídil stále se lepšící Mirek, který předvedl velmi dobrý výkon.Soupeři se dostali opět do vedení po prohře Dominika,který sehrál pěknou partii a jen závěrečná nepozornost ho připravila o lepší výsledek. Konečnou remízu zařídil Filip, který krom jednoho momentu sehrál výbornou partii a ukazuje, že z něj může vyrůst výborný hráč.
Pavel Krupica | 13/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 494

Přebor škol 5.kolo a večerní bowling
ZŠ Tyršova-2.ZŠ Frýdek-Místek 0-4
Už si začínám pomale zvykat,že vysvětlovat oboum Němcům,že mají hrát pomalu je zcela zbytečné.Viktor a Jakub Křivánek mají těžké soupeře a dohánět ztrátu je velmi obtížné.V tomto utkání se ukázalo,že Jungmannova zde hraje daleko lépe.

ZŠ Jungmannova-ZŠ Liberec-Husova 2,5-1,5
Filip a Dominik dostali Jungmannovu do vedení .Honza zahrál dobře,ale zbrkostí a rychlou hrou se zbytečně připravil o bod.Stále se nám nedaří s IM Petrem Piskem vysvětlit,že má hrát pomalu.Mirek udržel horší koncovku a pečetil výhru pro tým.

Večerní bowling vyhrála dvojice IM Pisk a Filip Jahn.Na druhém místě se umístil Honzík Pělucha,který bowling hraje velmi dobře.Na třetím místě se umístila opět dvojice Pavel Krupica a Dominik Lepka.Dobře pak hrál i Mirek Bauer a Jakub Křivánek. Šlo hlavně o to zabavit děti tak, aby je to bavilo a motivovalo do dalších šachových bojů,což si myslím,že se podařilo.
Odměnu od IM Piska v podobě zmrzliny získala hned trojice hráčů Dominik,Mirek a Viktor.Odměna byla vyhlášena za to,že kterému hráči se podaří získat 3 body po prvním dnu,ten dostane zmrzlinu.
Pavel Krupica | 13/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 493

Přebor škol 4.kolo
ZŠ Jungmannova-2.ZŠ Frýdek-Místek 2-2
Stále lépe hrající Dominik a Mirek dostali Jungmannovu do vedení 2-0.Honza pokračuje v nestabilních výkonech a nezvládl tentokrát zahájení.Nejlepší partií kola by zápas Filipa o kterém během partie i IM Pis prohlásil "zahrál to nádherně" což byla pravda a největšího talenta BŠŠ válcoval celý zápas.Nezvládl nakonec oboustrannou časovku a nakonec Filip prohrál.

ZŠ Tyršova-ZŠ Kotlářská 4-0
Tyršova potvrdila,že na Kotlandu umí a stejně jako na Jihomoravském kole vyhrála Tyršovka plným ziskem.Postupně bodoval:David Němec,Jakub Němec,Jakub Křivánek a Viktor Vondruška.
Obě družstva se drží kolem poloviny tabulky.Dnes nás čeká poslední kolo.Pak bude volný program.
Pavel Krupica | 12/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 492

Přebor škol-3.kolo
ZŠ Jungmannova-ZŠ Česká Ves 2-2
Poučení z Rozborů od IM Piska si vzal Honza,který dostal Jungmannovu do vedení.Pak prohrál Dominik a Filip,který se ve vyhrané pozici nechal strhnout zbytečně k rychlé hře a partii neuvěřitelně pokazil.Na konečných 2-2 vyrovnal Mirek.

ZŠ Tyršova-ZŠ Stříbrná Skalice 2-2
Do vedení dostal Tyršovu rychle Petr Matoulek.Pak prohrál Jakub Němec a Jakub Křivánek.Na konečnou remízu vyrovnal velice dobře hrající Viktor,kterému velmi prospívají rozbory s IM Piskem.
Pavel Krupica | 12/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 491

Přebor škol-2.kolo
ZŠ Jungmannova Kuřim-ZŠ Tyršova Kuřim 2,5-1,5
První vyhrál Mirek Bauer.Za Tyršovu vyrovnal Jakub Křivánek. Jungmannovu dostal do vedení Dominik,který porazil Petra Matoulka,který nahradil Jakuba Němce.Celkovou výhru pro Jungmanovu pečetila remíza na 1.šachovnici mezi Filipem Jahnem a Viktorem Vondruškou.
Ve 3.kole hraje Jungmannova proti ZŠ Česká Ves a Tyršova proti ZŠ Stříbrná Skalice.
Pavel Krupica | 12/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 490

MČR přebor škol-1.kolo
ZŠ Jungmannova-5.ZŠ Frýdek-Místek 1-3
Rychle vyhrál Dominik Lepka.Honzík Pělucha přehlédl mat na první řadě a Filip Jahn nezvládl zahájení.Šanci na remízu držel Mirek Bauer,ale dle mého názoru se zbytečně brzy vzdal.Pochvalu zaslouží především Dominik.

ZŠ Tyršova Kuřim-ZŠ Planá 0,5-3,5
Rychlé prohry obou Němců určili průběh utkání.Pak se to začalo otáčet.Viktor Vondruška i Jakub Křivánek měli vyhrané pozice.Viktor to nedokázal vyhrát a pouze remizoval a Jakub nakonec přehlédl mat na poslední řadě.
Ve druhém kole bude Kuřimské derby.
Pavel Krupica | 12/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 489

MČR přebor škol 1-5.třída Kuřim doprovodí IM Petr Pisk!!!
Upoutávka Ve dnech 12-13.4. se uskuteční finále přeboru škol 1.stupeň.
Na poslední chvílku byly oznámena změna v sestavě ZŠ Jungmannova Kuřim,kde místo nemocného Davida Špunara nastoupí Dominik Lepka.S trenérským doprovodem pojede i mezinárodní mistr Petr Pisk,který jistě dětem předá pár cenných rad a od kterého se děti v šachu i něco přiučí.
Výsledky po každém kole najdete v přiloženém odkaze.Daší zpráva zde bude uveřejněna po prvním kole.
Odkazy: vysledky
Pavel Krupica | 12/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 488

Výsledky z Domečku.
Do oddíláku se hrála jedna partie.
Sládek 1-0 Číhal
Honza hrál gambit a za pěšce stál trochu lépe, ale úplná kompenzace tam rozhodně nebyla. Poté se pustil do kombinace, kterou Slávek vyvrátil a za dámu měl materiálu něurekom a s dobrou pozicí navrch.
Desítky vyhrálo duo Slávek Křena a MJS. Mohlo vyhrát i trio, kdyby Honza Vitula neztratil půl bodu se Šmídem. Vzájemné partie těchto tří totiž skončily remízami.
1.-2. Křena 5
MJS 5
3. Vitula 4,5
4. Kudla 3
5. Šmíd 2,5
6. Kropáč 1
7. Buček 0
Přílohy: Příloha_1 Příloha_2
Majer Jiří st. | 08/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 486

Ve čtvrteční kavárně vyhrál Slezák
110408_slezak Výsledky turnaje hraného s časovým hendikepem:
1.Slezák, 2.Kropáč, 3.Vitula, 4.Hrdina, 5.Kolařík, 6.Buček, 7.Adler, 8.Mrkos.
Přílohy: tab_kavarny
Jan Kolařík | 08/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 485

Páteček na Domečku.
Zřejmě bude nějaká dohrávka do oddíláku. Co je jisté, tak určitě budou desítky a koncovky pro fajnšmekry. Tentokrát jsem nachystal pozice s tak malým počtem figur na šachovnici, že to musí vyřešit i malé dítě! :-))
Majer Jiří st. | 07/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 483

Středa na Domečku.
Kromě výuky koncovek a sicilské obrany se hrál i turnaj.
O první místo se podělili tři:
1.-3. Křivánek Jakub 5
Bauer Miroslav 5
Dudar Vladimír 5
4. Keprt Tomáš 3
5. Konečný Jonáš 2
6. Hanák Filip 1
7. Jahnová Simona 0
Majer Jiří st. | 06/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 482

Memoriál Jana Krejčího-Výborné 4.místo Mirka Bauera
Rajhrad 2011, foto převzato z www JmŠS V sobotu se konal velmi dobře obsazený dětský turnaj v Rajhradu, který má více než 20 letou tradici.
Z Kuřimi se zúčastnilo 10 dětí. V turnaji "C" (děti do 10.let) bylo 35 účastníků. Zde dosáhl výborného výsledku Miroslav Bauer, který skončil těsně pod stupni vítězů na 4. místě se ziskem 5 bodů ze sedmi zápasů. Nad očekávání skvěle zahrál i Dominik Lepka, který obsadil 9. místo se ziskem 4,5 bodu. Třetí náš zástupce Vladimír Dudar obsadil 22. místo se ziskem 3 bodů.
V turnaji "B"(děti do 14.let) se zúčastnilo celkem 53 hráčů z toho 7 dětí z Kuřimi. Zde se nám moc nedařilo. Nejlepší výsledek si připsal Filip Svoboda, který skončil na 17. místě ziskem 4 bodů. Na 31. místě skončil Martin Liška a na 36. místě Lukáš Kalabis (oba 3 body).
Výsledky najdete v přiloženém odkaze. Přiložen je i článek na JMŠS.
Odkazy: Turnaj B Turnaj C clanek na JMSS
Pavel Krupica | 05/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 481

Úterý na Domečku.
David Němec vítězem.
Dnešní žákovský turnaj byl soubojem bratří Němců a po zásluze vyhrál mladší David.
1. Němec David 11
2. Němec Jakub 10,5
3. Vondruška Viktor 9
4. Matoulek Jakub 7,5
5. Hrdinová Kateřina 6,5
6. Dudar Vladimír 6
7. Pělucha Jan 6
8. Nawrath Kryštof 5,5
9. Matoulek Petr 5
10. Pělucha Jakub 4,5
11. Lepka Dominik 4
12. Křiž Jakub 1,5
13. Nosek Filip 1
Majer Jiří st. | 05/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 480

Smutná zpráva.
Parte Od Honzy Kalendovského mi přišla smutná zpráva o úmrtí Standy Janouška.
Je můj ročník a pamatuji si ho z dorosteneckých přeborů Brna.
Janoušek Stanislav, Doc. MUDr., CSc. nar. 24.11.1951 - 1.4.2011, lékař
(kardiolog) ve Fakultní nemocnici v Brně-Bohunicích - člen slavné lékařské
dynastie Janoušků. V mládí hrával ligu v klubu Univerzita Brno. V letech
1972 až 1989 s výsledkem +62 =24 -53, z toho v CL 15 utkání a v NL 73
partií. Pověstnými svými gambity, kombinačními nápady i časovými tísněmi.
Přílohy: Parte
Majer Jiří st. | 05/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 479

Áčko prohrálo s Loko B.
V zápase, kde šlo už jen o to, jestli soupeře z Brna po případném vítězství přeskočíme v tabulce, se bojovalo téměř 6 hodin. Formu potvrdil Pavel Krupica, který vyhrál nad Marií Součkovou. Tato hezká a milá dáma budila respekt svými předchozími výbornými výsledky a o to je dnešní Pavlova výhra cennější. Poté prohrál Slávek, který přišel o pěšce bez kompenzace a navíc Jarek Veselý pokračoval v útoku. Ivan Markovič v partii proti mladému Medunovi prokázal své kvality a zavěsil na 2:1. Daliborovi se na Staňka nedaří a hosté srovnali na 2:2. Já jsem získal čistou kvalitu, ale ta realizace byla opět pod psa a ve snaze už remízovou pozici vyhrát to zákonitě skončilo prohrou. V této sezóně se mi to stalo už potřetí a tak není divu, že jsme o čelo tabulky s takovou hrát ani nemohli.
Zbylé partie skončily remízami. Laďa Kudla ve vyrovnané střelcové koncovce, Honza Košata s figurou méně, ale při málo materiálu a Jirka s pěšcem méně v jezdcové koncovce.
Takže celkově 3,5:4,5.
Majer Jiří st. | 03/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 478

Výsledky.
Začnu nejprve hitem večera a to soubojem o první místo v oddílovém přeboru. Ještě, že se nevybíralo vstupné. Místo hitu to byla miniaturka v režii stoprocentního Honzíka.
Košata 1-0 Krupica
Pavel přehlédl taktiku a ztratil už v zahájení pěšce a následně po další chybě i partii.
Číhal 0-1 MJS
Na kuřimského Tala jsem nasadil Caro-Kann ala Tigran Petrosjan. Honza se dostal do časovky, kde pak přehlédl ztrátu figury.
Šmíd 0,5 Snášel
V nejzajímavější partii večera oba borci hráli stylem: Každý chvilku tahá pilku. Asi po 70 tazích, kdy hráli už jen na bonus, skončila partie věčným šachem.
Desítky vyhrál Jirka.
1.MJM 6
2.Křena 4,5
3.Hrdina 3
4.Kropáč 3
5.Buček 2
6.Kudla 1,5
7.Kalabis 1
Přílohy: Příloha_1 Příloha_2
Majer Jiří st. | 01/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 477

V kavárně se opět slavilo
Kavárna Snad poprvé od založení kavárny jsem se vyskytoval na přelomu března a dubna v republice, takže jsem se mohl konečně připojit k těm, kteří nečekanými objednávkami nápojů kazí výkonnost svých kamarádů. Však mi také za to v turnaji umožnili dát hned tři maty (zvlášť ten proti Jarovi Mrkosovi se mi líbil). Paradoxně nejvíc se ale hned v zahájení nechal nachytat nekonzumující Honza Slezák a byla z toho asi třicetivteřinová partie.
Ještě více než oslavenci se dařilo Honzovi Vitulovi, který pokud chyboval, pak až v závěru partie, kdy měl soupeře buďto pozičně nebo časově na lopatě a ta chyba mu pak už bod nevzala. Ocenit je třeba výkon Jirky Kropáče, který se i se sedmi minutami dostal na bednu, a to zaslouženě, nikoliv nějakými haluzoidními výhrami.
Výsledky: 1.Vitula, 2.Pešl, 3.Kropáč, 4.Slezák, 5.Buček, 6.-7.Hrdina a Kolařík, 8.Adler, 9.Mrkos, 10.Novotný, 11.Juračka. Mezi Hrdinou a Kolaříkem nedokázalo rozhodnout žádné pomocné hodnocení (ačkoliv zápis stejný neměli).
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 01/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 475

Program na Domečku (1.4.2011)
V oddíláku se hraje o první místo! Protagonisté: Honza Košata (zatím stoprocentní) a Pavel Krupica (zatím neporazitelný). Nenechte si to ujít! Vstupné je dobrovolné.
Dále partie Číhal (kuřimský Tal) verzus MJS (kuřimský antiTal). O dalších možných duelech už nevím. Dále při počtu 4 a více hráčů tradiční desítky. I když je apríl, není to apríl.
Majer Jiří st. | 01/Apr/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 474

Májový turnaj.
Letošní májový alias salámový turnaj v super rapid šachu jsem naplánoval vyjímečně na neděli 1.5.2011. Oproti minulým ročníkům budou neregistrovaní kuřimáci platit startovné: dospělí 50 Kč, mládež 20 Kč. Právo účasti mají kuřimáci a z mimokuřimských hráčů šachisté hrající za naše družstva závodní šachy. Jinak je vše tradiční:
Presentace 8-8,45 hod.
Začátek v 9,00 hod.
Tempo 2x12 minut na partii.
7 kol, losování švýcar.
Ukončení a předání cen v cca 12 hodin.
Majer Jiří st. | 30/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 473

Křivánek a Liška vítězí.
O vítězství v dnešním turnaji na Domečku se podělili Křivánek Jakub a Liška Martin, když jejich vzájemná partie o první místo skončila nerozhodně.
1.-2. Křivánek, Liška 5,5
3. Bauer Miroslav 4
4. Keprt Tomáš 3
5. Konečný Jonáš 2
6.-7. Hanák Filip, Jahnová Simona 0,5
Majer Jiří st. | 30/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 472

Těsné vítězství Céčka v Ivančicích
Nechal jsem se vyfotit Zápas nám vyhrál Aleš, který se po 1-2 hodinách spánku (sám neví, kolik toho vlastně naspal, záleží na tom, kdy si přetočil hodinky na letní čas) cítil na cokoliv jiného než šachový zápas a tak raději uzavřel smír po prvním tahu. Do dvou hodin bylo pak utkání vyhrané - Jura vytempoval v pěšcovce Berance, Tadeáš soustavným tlakem na královském křídle nedal nejmenší šanci Dvořákovi a já jsem si docela jednoduchou kombinací sebral figuru.
Odešli jsme tedy do restaurace u Černého lva a zbytek mohu komentovat pouze na dálku - Radovan pěšcovku s pěšcem víc dotáhl k vítězství (ačkoliv v průběhu partie díky mezišachu naopak pěšce ztratil a docela ho to vzalo, naštěstí se vzpamatoval včas) a za tento bod jsme nakonec víc než rádi, neboť ani Honza Číhal, ani Michal Snášel nedokázali korektnost oběti figury a Honza Vitula podlehl útoku na krále.
Vymalováno tedy bylo po třech hodinách a můžeme začít bilancovat - určitě jsme v KP2 nezklamali a kromě Honzy Vituly jsme ani významně neztratili na ratingu, naopak Tadeáš a Aleš si výrazně polepší, Jurovi vyjde solidní iniciál a dnes nehrající Míša Vašek si nějaké ty body rovněž připíše.
Odkazy: Fotky
Jan Pešl | 28/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 471

Béčko vyhrálo v Blansku.
Na poslední zápas jsme postavili maximum náhradníků, ne že bychom soupeře podceňovali, ale prostě ti lepší z různých důvodů nemohli. Z pilířů zůstal Martin Hyrš a v poslední době výborně hrající Pavel Krupica, který svou formu spojuje s návratem Jirky z druhého konce zeměkoule. Do vedení jsme šli po výhře na 1. desce. Poté vyhrál Laďa Kudla na 3. a domácí snížili na 4. šachovnici na 1:2. Pak dlouho nic až v závěru časových kontrol zvýšil Martin Hyrš na 1:3 a remízami navýšili Honza Slezák a Tomáš Šmíd na 2:4. Domácí sice snížili výhrou na osmičce na 3:4 ale to už Pavel Krupica v partii plné taktických obratů stál na výhru. Takže výhrou 3:5 jsme zakončili letošní zdařilou KP2 s celkovou bilancí 10 výher a jedna remíza! Zřejmě dobrý oddíl a výborný kapitán!
Majer Jiří st. | 27/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 470

Páteční výsledky.
Do oddíláku se hrála jedna partie.
MJS 1-0 Vitula
Do 23. tahu poklidná poziční hra. Pak začal Honza pošilhávat po mém králi, naštěstí pro bílého obranný tah Dc2 hrozby odvrátil. Honza následně průlomem c6-c5 otevřel hru a poté se černý král ukázal jako zranitelnější.

Pěkné počasí se podepsalo na účasti v desítkách.
1.Slávek Křena 2,5
2.Jiří Kropáč 2
3.Tomáš Šmíd 1
4.Mirek Buček 0,5
Přílohy: Příloha_1 Příloha_2
Majer Jiří st. | 25/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 469

Vyplatí se v kavárně porážet vítěze?
Zakouřeno Na účasti dokáže zanechat jisté stopy asi i play off hokejové extraligy, ale i tak jsme měli složité výpočtyna závěr. Na třech bodech se totiž srovnali hned čtyři hráči. Jara Mrkos sice porazil první dva v celkovém pořadí, ale prodělal na tom, protože tím pádem neměl žádné body ze vzájemných zápasů. U zbylých tří toto kritérium nepomohlo a nastoupilo druhé pomocné hodnocení, kde se už ovšem výhra s hráčem zepředu hodí, díky výhře se mnou z toho nejlépe vyšel Honza Slezák.
Pořadí: 1.Hrdina, 2.Pešl, 3.Buček, 4.Slezák, 5.Novotný, 6.Adler, 7.Mrkos, 8.Kropáč.
O bednu tentokrát nešlo, ale vypadá to, že nám ta dvě pomocná hodnocení jdou pěkně proti sobě. Co s tím uděláme?
P.S.: Už aby bylo léto a mohli jsme hrát s otevřeným oknem. Ačkoliv kuřáci chodí k baru, vzduchu v hracím salónku to moc nepomáhá.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 25/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 468

Zítra(25.3.) na Domečku:
Tradiční desítky.
Dohrávky do oddíláku : MJS-Vitula a možná i další...
A zajisté bude co k řešení i do bodu 4!
Majer Jiří st. | 24/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 467

OPEN RUŽOMBEROK
Na začátku června se bude hrát v Ružomberoku 7. kolový OPEN se zápočtem na FIDE ELO. Turnaj se hraje od pátku do neděle. Bližší informace na nss.cz. Už jsem se přihlásil. Nechce se někdo přidat??
Jan Číhal | 24/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 466

Jakub Křivánek vítězem.
Středeční turnaj žáků měl jasného favorita. Jakub vyhrál všechny partie.
1.Křivánek Jakub 4
2.Dudar Vladimír 2,5
3.Keprt Tomáš 2
4.Konečný Jonáš 1,5
5.Jahnová Simona 0
Majer Jiří st. | 23/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 465

Viktor Vondruška vítězem!
V úterních žákovských desítkách zvítězil přesvědčivě Viktor. Tentokrát se hrálo bez hodin, protože mladí mají toto tempo už v krvi :-).
1.Vondruška Viktor 10,5
2.Kalabis Lukáš 9,5
3.Křivánek Jakub 7,5
4.Němec David 7
5.Němec Jakub 6,5
6.Dudar Vladimír 6
7.Pělucha Jan 6
8.Matoulek Jakub 5,5
9.Lepka Dominik 4
10.Hrdinová Kateřina 1,5
11.Pělucha Jakub 1
12.Kříž Jakub 1
Majer Jiří st. | 22/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 464

Áčko porazilo Znojmo.
Tradice z minulých let zůstala zachována. Od sezóny 2007-8, kdy jsme Znojmo klepli dvojmo a postoupili do 2. ligy, jsou znojemští našim spolehlivým dodavatelem bodů. Začátek ale na to nevypadal. Já a Broňa jsme přišli o pěšce a dlouho se nám dařilo předstírat, že byl obětován. Broňa dokonce byl v přesvědčování tak úspěšný, že vyhrál matovým útokem. První skončil Slávek, který dal partii s Pepíkem Petlákem za remízu. Do rychlého vedení jsme se poté dostali zásluhou Pavla, který zužitkoval útočnou oběť kvality. Pak body přidali agresivní hrou Ivan (hrozný) a Honza (téměř stoprocentní). Remízami Dalibor a Jirka navýšili skóre na vítězných 4,5. Na 5,5 zvýšil už zmiňovaný Broňa a mě se remízu ( i když jsem se domníval, že mám za pěšce kompenzaci ) udržet nepodařilo. I tak bylo vítězství jednoznačné a naznačilo naše možnosti, kdyby hrál Jirka všechny zápasy.
Majer Jiří st. | 20/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 463

Report z Domečku.
Do oddíláku se hrálo:
Vitula 0-1 Košata
V souboji neporažených Honzíků vyhrál Honza stoprocentní. Boj o titul přeborníka se tak zúžil už jen na duel Košata a překvapení přeboru jménem P. Krupica.
Kudla 0,5 Sládek
Vyrovnaný duel končil remízovou nabídkou černého. Bílý ji přijal v domnění, že je prohraný a po partii tuto thesi vehementně obhajoval, ale nebyla to zřejmě pravda.
Číhal 1-0 Laštovička
Po partii sice Franta tvrdil, že musel prohrát, protože byl nejprve vyhraný. Tato logika v jeho partiích zatím stoprocentně fungovala. Ale nemohu to potvrdit, protože Honza je známý divoch, který materiál nepočítá.
Desítky vyhrál Slávek Křena.
1.Křena 5
2.MJS 5
3.Laštovička 3,5
4.Číhal 3
5.Šmíd 2,5
6.Kropáč 1,5
7.Buček 0,5
Do bodu 4 se řešily 40 narozeniny Honzy Číhala. Složení účastníků bylo generačně hezky vyvážené:
Šmíd 80, MJS 60, oslavenec 40, a jen škoda, že Honzovi Vitulovi už není 20, jak jsem se nedávno dočetl na našem webu!
Přílohy: Příloha_1 Příloha_2
Majer Jiří st. | 19/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 462

Dnes (18.3.) na Domečku.
Hrají se desítky, respektive 6´+ 5´´.
Možná bude i nějaká dohrávka do oddíláku a
na magnetické šachovnici nachystám zapeklitou věžovku.
Wirklich něco echte pro fajšmekry! Jak je ta čeština pěkná! :-)
Majer Jiří st. | 18/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 461

V kavárně vítězí Kolařík
Kavárna Starosti se stěhováním šachistům paradoxně asi prospívají, vítězství Kolaříka bylo suverénní, bez prohry a pouze se dvěma remízami. Odehráno bylo velmi rychle, už před půl desátou.
Vedoucí hráči celkového pořadí skončili vzadu a tak to vypadá, že v celkovém součtu GP to letos bude velmi těsné. Aleš stále více dokazuje, jak se zlepšil v disciplíně jménem útok.
Výsledky: 1.Kolařík, 2.Vitula, 3.Buček, 4.Hrdina, 5.A.Krupica, 6.Pešl, 7.Kropáč, 8.Slezák, 9.Adler.
Přílohy: Tabulka GP 2011, FOTO
Jan Pešl | 18/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 460

Info.
Toto úterý a tuto středu šachy na Domečku z důvodů prázdnin nejsou!!!

V pátek se ale normálně hrají desítky a domluvené dohrávky do oddíláku.
Majer Jiří st. | 14/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 458

Páteční zpravodajství.
Tak předně tento pátek byl výjimečný oslavou jubilea Tomáše Šmída, který bude mít v neděli 80 let! Jedly se chlebíčky, zákusky a řešily problémy do bodu 4! V této pohodové náladě se hrál oddílák i desítky.

Laštovička 0,5 Kudla
Laďa po partii trochu zklamaně hodnotil: Franta se hnal do výměn a já mu v tom dostatečně nebránil. Tak si pan ředitel oddílového přeboru bude muset na svou první výhru ještě počkat.

Krupica 1-0 MJS
Připravil jsem se na Pavlovu sicilsou s c3 a on mi rošťák zahrál klasiku s Jf3. Po chybě v 16. tahu z toho resultovala ztráta kvality a marný odpor až do zjednodušení V-S.

Vitula 1-0 Šmíd
Honza neměl s oslavencem slitování a postupně ho bílými přehrál.

Desítek se po dlouhých letech zúčastnil i FM Jirka a i když se o první místo musel dělit se Slávkem, vypadá to, že šachy ještě nezapomněl.
1.-2. Křena 3,5
MJM
3. Kudla 1,5
4. Kudláček 1
5. Laštovička 0,5
V pernamentním turnaji se ujal vedení Slávek Křena – viz příloha.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 11/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 457

Dvě vzácné návštěvy v kavárně
Kavárna Naše řady rozšířil Franta, který před kavárenským turnajem hrál s Honzou Vitulou Speed, a Honza Číhal, který přišel oslavit čtyřicetiny. Na tradičně pozdě přicházejícího Vaška s parukou tak zbyla pouze role kibice a autora utajených fotografií.
Franta si vynahradil prohru ve Speedu a vyhrál turnaj, Honza Slezák díky handicapovému systému narazil na časový limit, na kterém už se mu nehraje dobře. První místo v GP ale o bod udržel.
Výsledky: 1.Laštovička, 2.Kropáč, 3.Vitula, 4.Číhal, 5.Buček, 6.A.Krupica, 7.Pešl, 8.Novotný, 9.Hrdina, 10.Mrkos, 11.Slezák, 12.Adler.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 11/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 456

Pátek na Domečku.
Tento pátek (11.3.) se hrají tři partie do oddíláku:
8-2 Laštovička-Kudla
6-9 Vitula-Šmíd sen.
5-10 Krupica-Majer sen.

Dále při počtu čtyř a více tradiční desítky.
Majer Jiří st. | 10/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 455

Bauer vítězem.
Mirek Bauer vyhrál žákovské desítky na Domečku.
1.Bauer Miroslav 6
2.Křivánek Jakub 5
3.Liška Martin 5
4.Dudar Vladimír 4
5.Keprt Tomáš 4
6.Konečný Jonáš 3
7.Hanák Filip 1
8.Jahnová Simona 0

Příští týden žákovské šachy na Domečku z důvodu prázdnin nejsou!!!
Majer Jiří st. | 09/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 453

Na MČR přeboru škol 1-5.třída jede i ZŠ Jungmannova Kuřim
Upoutávka Podařilo se nám dosáhnout i velikého úspěchu na diplomatickém poli!!! Dosti překvapivě bylo vyhověno naší žádosti o udělení divoké karty pro ZŠ Jungmannova Kuřim,která tak doprovodí na MČR ZŠ Tyršovu Kuřim.Udělením divoké karty byla oceněna velice kvalitní práce trenérů s dětma,která má vzestupnou tendenci.Přejeme oběma školám hodně štěstí ve finálovém kole.
Pavel Krupica | 08/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 452

Céčko zachráněno
Alešův rozhodující úder Byl bych mnohem raději, když by tuhle zprávu psal Honza Kolařík. Naše družstvo se sice definitivně zachránilo v KP2 a odmítlo Majerovy pesimistické komentáře (i kdybychom dnes bývali prohráli, měli jsme přece další šanci v nepříliš silných Ivančicích a ani dvě prohry na závěr by neznamenaly automatický sestup), ale hned tři hosté u mne ztratili jakýkoliv morální kredit a donutili mne přemýšlet o konci šachové kariéry. To, že se neumějí ani při zápase, ani po něm chovat někteří hráči našeho Béčka, už jsem věděl.
Přelaďme ale na pozitivní vlnu a okomentujme zápas: po třech rychlých remízách (Hrdina, Číhal, Vitula) utkání rozhodoval opět Tadeáš, který obětoval postupně dva pěšce před vlastním králem za pokus o chycení dámy - dopadnout to mohlo jakkoliv, ale po chybě černého se vynořil i matový motiv a vedli jsme.
Tento stav velel hostům odmítat remízy, a to i přes pěšce navíc v podání Honzy Kolaříka. Druhý hřebík do durasácké rakve zatloukl Aleš - nádhernými taktickými obraty stále zhoršoval pozici i čas bílého, a v koncovce S proti J pak nevadila ani neúmyslná oběť střelce - jezdec se sebráním střelce zatoulal a volné pěšce nezadržel.
Vašek se dostal do problémů, ale soupeř zahrál mezišach navíc (načež se divil, že mu visí dvě figury současně) - zápas rozhodnut v náš prospěch. V tento moment nic nebrání uzavření smíru v Kolaříkově partii. Bohužel pro mne (jako obvykle jsem hrál nejvyrovnanější partii, kde po přechodu do jezdcové koncovky musel rovnováhu vychýlit hostující kapitán obětí jezdce za dva pěšce) přišlo rozhodnutí zápasu o pár minut pozdě - po hrubce (způsobené strašným randálem po zakončení zápasu Béčka výsledkem 8:0) se volní bílí pěšci ukázali silnější než černý jezdec.
Odkazy: Fotogalerie
Jan Pešl | 07/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 451

Béčko vítězem KP2!
110306_kp2 Před závěrečným kolem jsme měli možnost jakýmkoliv vítězstvím si už pojistit první příčku v tabulce. Proto kapitán postavil nejlepší možnou sestavu jako proti silným celkům. Rezultoval z toho málo vídaný šachový "kanár" 8:0! Ještě mám v živé paměti poslední zápas proti Sloupu, kdy nás sloupští porazili tím, že nás nechali zmrznout v nevytápěné sokolovně. Takže motivace byla i za stavu 5:0 :-)! Konečně jsme tak i naplnili přání našeho nekompromisního kapitána, který navíc šel i příkladem a jako první vyhrál. Po Broňovi vyhráli v rychlém sledu Franta ( ten logicky proto, že byl nejprve prohraný :-)), Pavel K., Jara, Honza a Martin. Pouze Pavel R. a já jsme trpělivě lámali soupeře ve věžových koncovkách až na konečných 8:0.
Sestava: Košata,MJS,Hyrš,Rubeš,Kudláček,Krupica,Laštovička,Horák.
Rovněž céčko proměnilo první mečbol k záchraně vítězstvím 5:3 nad Durasem. Ale o tom podá report Gonzmen.
Foto: Přední desky, Zadní desky
Majer Jiří st. | 06/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 450

Krajským přeborníkem do 10.let se stal JAKUB MATOULEK
Ve dnech 3-5.3.2011 se uskutečnil Krajský přebor žáků.
Velký úspěch dosáhl Jakub Matoulek,který vyhrál kat.do 10.let. Na bedně ho doplnil bronzový David Němec.V kategorii do 12.let získal bronz Viktor Vondruška.Podrobný článek+fota budou uveřejněna později.Výsledky najdete v přiloženém odkaze.
Odkazy: mladsi zaci starsi zaci
Pavel Krupica | 05/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 449

Vitula vítězí!
Famózních 6/6 určilo předčasně vítěze pátečních desítek. Zatímco favorité Slávek Křena a MJS se drželi v úvodu turnaje na 50%, Honza kosil jednoho soupeře za druhým. Prohra v poslední partii už na jeho suverénním vítězství nic nezměnila.
1.Vitula 6
2.MJS 5
3.Laštovička 4,5
4.Křena 4
5.Krupica P. 3
6.Šmíd 2,5
7.Kropáč 2
8.Hrdina 1
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 04/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 448

Vládo, nelikviduj šachisty!
Šachové knihy Jako by nestačilo, že si Sazka postavila za naše peníze megaarénu v Praze a díky tomu už náš sport de fakto nepodporuje, neboť nemá z čeho - teď nám ještě chtějí zdražit hlavní pomocníky našeho umění, a to knihy. Komu to není lhostejné, ať prosím podpoří výzvu v odkazu pod touto zprávou.
Odkazy: Petice
Jan Pešl | 04/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 447

Maty vidí všichni, jen ne aktéři partie
Mat druhým tahem Kavárna se nám vrátila do slušné účasti a byla ve znamení dvoutahových matů, které viděli všichni diváci, ale ne ten, kdo měl mat dát. Ani já, ani Mistr jsme na to ale nedoplatili a dotyčné partie i tak vyhráli.
Narazili jsme na zajímavou otázku pro rozhodčí: černý tah před matem podává bílému ruku (beze slova "vzdávám") a po potřesení rukou zjistí, že oba praporky jsou spadlé. Jak skončila partie, výhrou bílého nebo remízou?
Výsledky: 1.Slezák, 2.Kropáč, 3.Hrdina, 4.Pešl, 5.Vašek, 6.Buček, 7.A.Krupica, 8.Adler, 9.Mrkos, 10.Juračka.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 04/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 446

Akce na Domečku.
Pátek(4.3.)Desítky od 17 hodin a možná přijde i ...

Neděle(6.3.)Béčko má první mečbol v KP 2A proti Sloupu, céčko v boji o udržení v KP 2B proti Duras D. Oba zápasy začínají v 9,30.
Majer Jiří st. | 03/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 445

Středa na Domečku.
Hrály se dvě partie do KP žáků:
Karegorie H12: Špunar 0-1 Křivánek
Bílý udělal spoustu nevynucených chyb.
Kategorie H14: Kalabis 1-0 Liška
Hrála se sicilská s opačnými rošádami. Bílý instruktivně obětoval pěšce na h-sloupci a následně po tomto sloupci získal rozhodující útok. Černý navíc "spolupracoval" tím, že se rozhodl bránit královské křídlo dámou.
Turnaj v desítkách vyhrál Mirek Bauer.
1.Miroslav Bauer 6
2.Jakub Křivánek 6
3.Vladinír Dudar 5
4.Lukáš Kalabis 5
5.Tomáš Keprt 3
6.David Špunar 2
7.Filip Hanák 1
8.Jonáš Konečný 0
Majer Jiří st. | 02/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 444

Lokomotiva Brno "N"-ŠK Kme-DDM Kuřim "G" 4-1
Poslední kolo základní soutěže už má odehrané i naše G-družstvo.
Jako první prohrál Mirek Bauer, kterému se nepovedlo zahájení. Velmi dobře zahrálo duo Němců, ale se smolným koncem. Jakub ve vyhrané pozici přehlédl mat a David neudržel rovnou koncovku. Od kanára nás zachránil velmi dobře hrající Tomáš Šindelář, který porazil silného Hrůzu.
Zpravodaj ze soutěže bude uveřejněn po vydání závěrečné zprávy. V soutěži se F-družstvo umístilo na 2. místě. G-družstvu zůstává nepopulární poslední 4. místo.
Pavel Krupica | 02/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 443

Lokomotiva Brno "O"-ŠK KME-DDM Kuřim "F" 1-3
Poslední kolo základní soutěže družstev se odehrálo v úterý 1.3.2011.
Velmi dobře zahrál především Filip Jahn, který porazil nebezpečného Frýdu. Následující výhru družsta potvrdil ještě Lukáš Kalabis a Jakub Křivánek. Prohra Ambrože znamenala už jen kosmetickou úpravu výsledku na 1:3 pro naše "F"- družstvo.
Pavel Krupica | 02/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 442

Úterý na Domečku.
V rámci tréninku sehráli žáci turnaj v desítkách. O stupně vítězů se podělili Dudar, Nawrath a Hrdinová.
1.-3.Dudar Vladimír 6,5 bodu
Nawrath Kryštof
Hrdinová Kateřina
4.Keprt Tomáš 5
5.Matoulek Petr 4,5
6.Matoulek Jakub 4,5
7.Lepka Dominik 3
8.Kříž Jakub 1
9.Nosek Filip 0
Majer Jiří st. | 01/Mar/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 441

Oddílák.
V neděli se na Domečku kromě vítězných zápasů Áčka a Éčka, hrála ještě partie Číhal 0,5 Vitula. Jelikož skončila až po zápasech družstev, mohl jsem být očitým svědkem závěru partie. Musím se přiznat, že něco podobného jsem už dlouho neviděl. Pozici oboustranně ostrou jako břitva a navíc v časové tísni, sehráli oba protagonisté jako Houdini 1.5 versus Rybka 4! V následné důkladné pozápasové analýze bylo až komické hodnocení každého sehraného tahu v závěru partie: Takže to byl vlastně jediný možný tah a já myslel, že to byla chyba! :-)) I Nejzkušenější zkušeně navrhoval tahy, které se nakonec ukázaly jako chybné :-). Je pravdou, že zápletky jsou nejsilnější stránkou hry obou Honzíků, ale toto byl až neskutečný závěr. Prostě klobouk dolů před takovým výkonem!
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 28/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 440

Éčko konečně zase vyhrálo
Super výkon Filipa Pavel Šťastný evidentně nečte zprávy z našich zápasů, jinak by po ztrátě figury v osmém tahu Frantovi určitě nevzdával. Druhý bod přidává Martin Liška po partii jako na houpačce - nejprve figura navíc, poté srovnaný materiál a šíleně slabá bílá pole, místo matu na g2 se ale konala úspěšná protiakce. Třetí bod přidal Aleš po typickém "královskoindickém" útoku zakončeném obětí dámy (přitom se královská indická vůbec nehrála). Pak přišel čas vyjasnit moji pozici - zbaštil jsem pěšce, za kterého měl soupeř aktivnější figury, ale nedokázal toho využít a po ztrátě výhody nabídl remízu, po odmítnutí jsem ale zareagoval špatně a o dva tahy později ji stejně musel vzít. Zápas rozhodl vynikající výkon Filipa Svobody - černými nechal soupeře "vycukat", postupně získával pěšce a bílý najednou zjistil, že nemá čím hrát. Poté přišel jediný úspěch hostů - Radovan měl opět problémy s vývinem a ačkoliv měl v jednom okamžiku už dva pěšce náskok, jeho nehrající figury rozhodly. Na dohrávku poslední partie Šmíd-Kirš jsme čekali docela dlouho, ačkoliv náš senior byl už při přechodu do koncovky vyhraný - hrál to až příliš profesorsky, nereklamoval ani nemožný tah a nakonec zjistil, že se dvěma střelci proti jednomu nevyhraje, takže jsme vyhráli "pouze" 5:2.
Odkazy: Fotky
Jan Pešl | 28/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 439

Áčko vítězí nad Durasem.
Hosté pod vedením opory našeho béčka - Martina Hyrše, přijeli bez Jurky a Zavadila. My naopak jsme už mohli nasadit našeho lídra, který se vrátil z dlouhodobého pobytu v Asii. Tím jsme se stali favoritem zápasu a celkem v pohodě i vyhráli. Zápas začal remízovou nabídkou Michala Sysla, který tak na Slávka použil jeho zbraň! Pak se remízovalo ještě na 1. šachovnici. V souboji šéftrenérů mládeže byl úspěšnější Pavel Krupica. Na 3:1 jsem navýšil, když můj soupeř přehlížel taktické obraty. Honza Košata má formu jako hrom a ani výborný Martin jeho agresívní hru neustál - 4:1. V remízovém závěru Dalibor s pěšcem méně odolal tlaku Mirka Lamsera.Naopak Luděk Fuchs a Zdeněk Tomeš ubránili mínus pěšce proti Láďovi Kudlovi a Ivanu Markovičovi. Tedy suma sumárum vzešlo z toho vítězství 5,5:2,5.
Majer Jiří st. | 27/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 438

Páteční výsledky.
Do oddíláku se hrály tři partie:
Vitula 0,5-0,5 Kudla.
Hrálo se až do remízové koncovky S-J. Oba soupeři byli s výsledkem spokojeni. Honza: Na to, že jsem hrál bílými poprvé skandinávskou, je to dobrý. Laďa: Hrál jsi tu nejlepší variantu a tam víc než na remízu nemám.
Ve dvou dalších duelech šachy neměly logiku - parafráze na fotbal. MJS 1-0 Šmíd Snášel 0-1 Laštovička. Jak Michal, tak i senior Šmíd stáli na výhru a po hrubkách prohráli. Michal nastavil figuru, Tomáš dámu. Šachy jsou někdy hodně kruté.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 25/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 437

Posun začátku utkání s Vranovicemi
Vranovice prý chtějí přijet vlakem v 9:19 a začátek utkání se tudíž posouvá na půl desátou. Pokud to není pravda a budeme začínat zápas s půlhodinovým mankem, může za to KruPa :-)
Jan Pešl | 25/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 436

Kavárna tentokrát prázdná
Zrušte fotbal Kde jste všichni byli? Vypadá to, že televizní fotbal tentokrát porazil šachový sport na celé čáře. Výsledky miniturnaje: 1.Pešl, 2.Kropáč, 3.Slezák, 4.Vašek, 5.Adler.
K vítězství stačilo dvakrát sebrat zadarmo dámu a jednou vyhrát nezaslouženě na čas se dvěma pěšci méně. Díky tomu nevadila ani úvodní prohra po ztrátě figury.
Nejzajímavějším okamžikem byla Lubošova partie s Honzou Slezákem, kde Luboš v prohrané koncovce postavil krále do šachu, k reklamaci nedošlo, nekorektní pozice trvala asi šest tahů, až Honza odtáhl šachující figurou jinam. Lubošovu králi tato zkratka pomohla do pozice, kde šlo při přesné hře vynutit remízu, ale to už nezvládl.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 25/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 435

Bauer vítězem.
Středeční turnaj žáků vyhrál s velkým náskokem Mirek Bauer. Výborné zahrál i předškolák (!)Tomáš Keprt, který získal 2. místo a další nový objev Láďa Dudar zase dělil 3. místo.
1.Miroslav Bauer 6,5
2.Tomáš Keprt 5
3.-5. Filip Jahn 4,5
Jakub Křivánek
Vladimír Dudar
6.-7. Jonáš Konečný 1,5
Filip Hanák
8. Simonka Jahnová 0
Majer Jiří st. | 23/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 434

Pátek(25.2.) a neděle(27.2.) na Domečku.
V pátek se hraje 8. kolo oddíláku těmito duely:
Košata-Krupica
MJS-Šmíd
Snášel-Laštovička
Vitula-Kudla

Desítky při počtu hráčů čtyři a více.

V neděli: KP1 Áčko s Durasem Brno začátek 9,00
OP Éčko s Vranovicemi začátek 9,00
Majer Jiří st. | 22/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 433

Divoké partie v Tetčicích
Bude mat pěšcem Cochranův gambit v podání Honzy Číhala jakoby předznamenal vývoj na většině šachovnic - poziční hráči by zaplakali. Obětí pěšce za rychlý vývin nám to oplatil David Hampel v partii se Smíškem a když jsem se zavázal k boji s opačnými rošádami, bylo o zábavu postaráno.
Jako první vyhrává Jura Hrdina na psychologii - nabídl remis, načež soupeř odmítá, chybuje a záhy ztrácí kvalitu. Pak se pozice mírně přiostřila, ale Jura to zvládl bravurně a jediným jeho problémem bylo, kde vzít druhou dámu - naštěstí u Jary Mrkose byly už dámy vyměněné. Tam se také podařilo domácím srovnat - Jara si sice uchoval své oblíbené koně, ale poztrácel příliš mnoho pěšců.
Druhý náš bod přidal Honza Číhal, když René Přibyl soustavný tlak na svého krále neustál, nechal se pozvat na procházku a mat na sebe nedal dlouho čekat. Domácí ovšem opět rychle srovnali, když Radek Smíšek nestihl rošádu. Obě gambitová zahájení tedy skončila úspěchem toho, kdo obětoval.
Relativně klidně probíhala Tádíkova partie za permanentní výhody našeho talenta - ovšem Milan Kábela se dokázal ubránit a dovést hru do remízové koncovky. A tak jsme poprvé prohrávali poté, co mladší z Přibylů počítal o tah dále než já a rozhodlo zapojení tmavopolného střelce do útoku.
Ani tak nebyl zápas ještě ztracen - Honza Vitula sice hrál většinu partie s pěšcem méně, ale kombinací jej získal zpět a Michal Snášel měl na dámském křídle výraznou převahu proti Liboru Divišovi. Michal měl ale špatný čas a přehlédl protiútok na křídle královském, načež na první desce nemělo smysl hrát rovnou koncovku dále. Celkově tedy 5:3 pro domácí.
Odkazy: Fotogalerie
Jan Pešl | 21/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 432

Béčko vítězí v Adamově.
Po dlouhých letech jsme se utkali se šachisty z blízkého Adamova. Vzdušnou čarou je to z Kuřimi sice pár kilometrů, ale geograficky nás odděluje jednak horský masiv Babího Lomu a jednak hranice různých okresů. Utkání se hrálo Na Ptačině ve velmi přátelské atmosféře, která mezi našimi oddíly má dlouholetou tradici. První byl prohraný Franta a jako první vyhrál. Tento kolorit se opakuje prakticky v každé jeho partii. Horší bývá stav, kdy je nejprve vyhraný. Poté navýšili výhrami stav až na 5:0 Broňa, Pavel a Pavel a skoro už osmdesátiletý Tomáš Šmíd. Na prvních třech deskách ale domácí bojovali velmi urputně. První a druhou remízovou nabídku jsme museli na příkaz našeho nekompromisního kapitána odmítnout. Teprve až Slávek přišel o kvalitu, tak náš kapitán od svého původního požadavku na osmičku ustoupil a prakticky ve stejném okamžiku jsou zbylé partie dány za remízu. Výsledková rekapitulace: Zvítězili: Rubeš,Horák,Krupica,Laštovička a Šmíd. Remízovali: Křena,Hyrš a Majer.
Majer Jiří st. | 20/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 431

Páteční výsledky.
Do oddíláku se hrála jedna partie.
Krupica 0,5-0,5 Vitula.
Hrála se sicilská dračí varianta. Honza nakonec Pavla přehrál a do koncovky získal pěšce. V zápětí po jeho zisku, to ještě chtělo zahrát přesný tah střelcem na a2. Jenže po přirozeném Sd5 pěšce zase ztratil. Tím padl další stoprocentní Honza a jediným bez ztráty tak zůstal pouze Honza Košata.
Výsledky desítek:
1.MJS 5
2.Křena 4
3.Šmíd 3
4.Hrdina 2
5.Buček 1
6.Kropáč 0
Přílohy: Příloha_1 Příloha_2
Majer Jiří st. | 18/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 430

Čtvrteční kavárna
Kavárna Tentokrát se v kavárně nic výjimečného nestalo. To ale neznamená, že to byla nuda jako Sparta s Liverpoolem, stalo se vše, co ke kavárenskému šachu patří - maty, figury zadarmo, pěkné kombinace (včetně Michala Juračky, ovšem u něj v bohužel již prohraných pozicích) i nezasloužené výhry na čas.
Jurovi Hrdinovi snad aspoň do konce týdne vydrží forma, já bych se naopak měl do nedělního zápasu KP2 zlepšit.
Výsledky: 1.Hrdina, 2.Slezák, 3.Kropáč, 4.A.Krupica, 5.Vitula, 6.Pešl, 7.Kolařík, 8.Adler, 9.Buček, 10.Juračka.
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 18/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 429

Páteček na Domečku.
Tento pátek se hrají desítky a na magnetické tabuli bude nachystán opět super diagrámek, tentokrát z koncovky J-S.
Majer Jiří st. | 16/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 428

Další prohra Éčka, tentokrát v Tišnově
Licitované šachy Aleš pokračuje v partiích plných zvratů - hned v zahájení jeho soupeř sáhl na špatnou figuru a ztratil kvalitu a pěšce k tomu, náš kapitán ovšem (ačkoliv přestál problém se špatným vývinem a s úkrytem pro krále) ve střední hře sebral visící figuru jinak, než měl, ztratil za ni věž a místo věže navíc se tedy materiál srovnal a remíza byla na světě.
Mladí by se měli naučit řešit partie, které jsou dlouho vyrovnané. Zatímco Liška ani Svoboda po ztrátě pěšce koncovku neudrželi, Smíšek jej měl navíc, ale nevěděl, jak dál a bál se vyššího ratingu Pepka Šilhy, takže to dal za remis.
Dalším rozhodujícím faktorem bylo chytání dam. V tomto zápase to nefungovalo. Dojel na to jak Franta (který viděl hrozbu ztráty figury, ovšem myslel si, že za to chytá dámu, což se nestalo), tak můj protivník pan Koláčný, kterého tato myšlenka stála centrálního pěšce, kterého jsem si udržel až do koncovky a naplnil heslo "s pěšcem víc vítězství vstříc".
Celkově tedy 5:2 pro Tišnov a jelikož sám sebe jsem nevyfotil, dávám jako obrázek ke zprávě raději licitované šachy (o korunu s možností dát flek, re, tutti, atd.), kde si oba kapitáni vynahradili to, že se v zápase o jednu desku minuli.
Odkazy: Fotky
Jan Pešl | 14/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 427

13.02.2011 OP: Vranovice – Kuřim „D“ 5 : 2
Gymn Židlochovice Odjezd byl naplánováno už v osum od Kulťasu. Původně jsem hrát neměl, ale protože Jara Mrkos čekal řemeslníka, tak jsem vzal foťák a jel. Fotky však žádné nejsou, protože baterky poděkovaly a odešly. Cestou jsme nabrali Dalibora a bez problémů po prázdných nedělních silnicích dorazili do židlochovického gymnázia. Dalibor se svěřil, že třináctka je asi fakt špatné číslo, protože ráno vstával normálně do práce s výčitkami, že včera zapoměl na šachový zápas. S úlevou zjistil, že není pondělí ale neděle. Vranovičtí tentokrát nastoupili s tím nejsilnějším co měli. Rozdíl v ELO byl markantní, avšak až zas tak jednoznačný průběh to nemělo.
Na třetí desce se Slezák se soupeřem pustili do hry, kdy nejprve všechny pěšáky postavili někam na středovou čáru a kde Honza měl určitě více prostoru a možností. Nakonec kývl na nabídku remízy. Zatímco někteří měli odehraných jen cca 12 tahů (Vitula), další měli stále ještě všechny figurky (Kolařík), tak Dalibor už psal na druhou stranu partiáře a na šachovnici měli jen po pár pěšáků s koněm. Ve vyhrané pozici však udělal chybu a prohrává. Hrdina měl ostrý start, soupeř mu radši dal figuru za osvobození se z pozice, ale pak dle vlastních slov „dostal nabídku remízy z milosti“, kterou ihned s radostí přijal. Po počátečním optimismu to začíná vypadat špatně. Zatímco na druhé desce můj soupeř odmítá nabídku na remízu, Vitula naopak remízu odmítá na první desce.
Pivnice Židlochovice 2011 Buček bojuje, ale v horším postavení a s méně materiálem (V proti J+S s pár pěšáky na obou stranách) se jeho snaha o remízu minula účinkem. Zhruba po třech hodinách hry prohrává i Adler. Hraje se již jen v předu a za rozhodnutého stavu,- na návrh kapitána Vitula bere v lepší pozici a s lepším časem remízu, můj soupeř v jeho lepší pozici (už jen pěšáci a dáma na šachovnici) také přijímá remízu. Velmi krátké vyhodnocení proběhlo v pivnici na náměstí a poté již odjezd auty zpět. Byl to náš poslední zápas (v posledním kole máme volno). Díky předehranému zápasu jsem na velmi pěkném čtvrtém místě, ale po posledním kole můžeme z důvodu vyrovnanosti tabulky spadnout hodně dolů. V každém případě však skončíme před naším éčkem.
Přílohy: OP_zpravodaj_8
Jan Kolařík | 13/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 426

Áčko prohrálo.
S dalším vagónkem Lokomotivy (D) jsme si už neporadili a těsně podlehli 4,5:3,5. Domácí sice byli papírovým favoritem, ale po rychlé výhře Slávka Křeny na 6. šachovnici, bylo zřejmé, že to bude vyrovnaný zápas. Domácí rychle srovnali výhrou Rišky na 1. desce a poté šli do rozhodujícího trháku výhrami na 5. a 7. šachovnici. Po remízách Markoviče a Krupice jsem sice snížil na 4:3, ale to by musel Honza Košata v poslední partii zápasu vyhrát, aby z toho byla alespoň zápasová remíza. Nestalo se tak, neboť koncovku střelce proti jezdci domácí Karel Kratochvíl sehrál na výši a remízou tak zajistil svému týmu vítězství.
Majer Jiří st. | 13/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 425

Výsledky.
Do oddíláku se hrály tři partie.
Košata 1-0 Šmíd
V miniaturce jak na počet tahů, tak i na čas, vyhrál Honza Košata nad seniorem Tomášem Šmídem. Bylo to tak rychlé, že jsem průběh nestihl mapovat.

MJS 1-0 Sládek
V ostré variantě nějakého hybridu slovanské bílý obětoval pěšce. Vznikla dvojsečná pozice: Černý na dámském křídle s dvěma pěšci navíc a bílý hledal šance v útoku na krále. Nakonec i s přispěním soupeře je našel.

Snášel 0,5-0,5 Kudla
Velmi zajímavá partie. Míša obětoval kvalitu, poté Laďa dámu, aby nakonec vznikla poziční remíza při materiálu: D proti V+J+2pěšci. Míša jde výkonem pomalu ale jistě nahoru!

Na desítky zbylo pět hráčů, bohužel nedokázali turnaj i při tak malém počtu normálně sehrát.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 11/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 424

V kavárně přeplněno
Nebezpečný jezdec Poprvé jsme letos museli uplatnit pravidlo o maximu dvanácti lidí. Poslední přišel tradičně Vašek, ale tentokrát i s bráchou. Bratra jsme nechali hrát (ačkoliv skončil poslední, vedl si dobře - s nulou to nebylo a jeho pozice byly dobré, pouze není zvyklý na tempo hry) a vítěz loňské GP se ujal pouze focení. Něco mi ale říká, že se o fotky nepodělí, ani o tu, kde zvěčnil pozici totální vidličky - černý jezdec dává současně šach, garde a ještě napadá obě bílé věže. K dokonalosti chybělo pouze to, aby to by současně mat.
K vítězství stačilo nekochat se vyhranými pozicemi jako posledně - celkové pořadí: 1.Kolařík, 2.Kropáč, 3.Buček, 4.Pešl, 5.Slezák, 6.Vitula, 7.Hrdina, 8.Adler, 9.A.Krupica, 10.Novotný, 11.Mrkos, 12.P.Vašek.
Mírně se nám zadrhl zrychlovací mechanismus, neboť na konci někteří čekali na ty stejné hráče a některé partie se pak nedohrály. Kuřáckými pauzami to ale nebylo, bylo to předchozími špatnými rozhodnutími v situacích, kdy bylo více lidí volných na další partii a muselo se z nich vybírat. Nenapadá vás nějaké pravidlo, které by tomu zabránilo?
Přílohy: Tabulka GP 2011
Jan Pešl | 11/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 423

Pátek na Domečku.
Tento pátek se hraji desítky a dohrávky do oddílového přeboru.
Majer Jiří st. | 09/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 422

Testování fotek na rajčeti
Upoutávka Zapojte se do testování našeho fotoalba na rajčeti.
Ukažte svoje šachové fotky.
Fotky lze zasílat prostě a jednoduše mailem.
Další návod najdete v sekci "administrace" po přihlášení do heslované diskuse.


Odkazy: Foto na rajčeti
Jan Kolařík | 08/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 421

KP2B: Odplata Střelicím úspěšná
Rozhodující bod Proti nejsilnější možné sestavě střelického béčka oplácíme stejnou mincí - remízovou strategií! Úvodní nabídky jako obvykle odmítáme (Zemánek odmítl jak ve svojí partii s Porčem, tak za Snášela v partii s Pehalem, obojí s komentářem "to jsme si tu partii mohli poslat smskou"), ale první přijatá remíza vyšla ze zajímavé pozice Filipa Svobody, který zkušeně nalákal Oldu Sojku na zisk V+2P za dvě figury, aby mu následně zrušil rošádu a dokázal mu, že žádnou výhodu nemá.
Po třech hodinách hry jsem svolil k nabízení půlky na prvních dvou deskách - u Vituly ta pozice nebyla nic moc, Číhal měl problémy s časem. Sám jsem přitom remízu vytrvale odmítal, neboť Zemánek kvalitu ztratil a Aleš Krupica ji obětoval za pochybný útok. Jediný, kdo od začátku do konce tahal za delší konec, byl Tadeáš Boček - a to se ukázalo jako rozhodující.
Střeličtí totiž dojeli na špatné koučování zápasu - když jsem viděl, že Aleš po Peškově chybné obraně získává dámu za dvě figury a Blahák má proti Tádíkovi špatnou pozici a tři minuty na deset tahů, obracím názor a okamžitě nabízím Pokornému remízu (už jsem to předtím přehnal a ztratil pěšce, ale byla za něj kompenzace). Moje nabídka je překvapivě přijata a Tádík záhy přináší první rezultativní výsledek - stav je tedy 3:2 pro nás.
O čtvrt hodiny později dělají hosté další koučovací chybu (bylo znát, že přijeli bez kapitána). Porč si nechal dát vidli, materiál je srovnaný a přichází logická nabídka remízy - to ovšem asi neslyšel Luděk Pehal a v rovné koncovce současně nabízí remízu Michalovi Snášelovi. Nemohlo následovat nic jiného než rázný příkaz "obě nabídky vzít" a nechat to na Alešovi, neboť s dámou proti věži a střelci snad neprohraje ani on. Pan Peška mu ovšem ani neumožnil to zkazit, neboť mu spadla fangle a výsledek zápasu se tím uzavřel na 5:3 pro nás.
Ačkoliv to vypadá jako úspěch kapitána, chci tímto poděkovat týmu za poslušnost a gratulace odmítám - tento zápas jsem nerozhodl já, ale mladí. Jak říkal šéf klubu Jura Majer před Vánocemi - mladí nás táhnou, staré vykopat!
Odkazy: Fotky
Jan Pešl | 07/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 420

Vítězný únor v Kuřimi!
Ne nelekejte se, staré časy se nevrací. To jen kuřimští šachisté vyhráli svá důležitá utkání v KP2. Béčko v boji o první příčku a céčko v boji o záchranu. Popíši vítězství béčka, které profitovalo i na děravé sestavě hostů, kterým chyběli dva hráči základní sestavy. My jsme nastoupili kompletní a to rozhodlo. Známý šachový mecenáš ředitel Dopravních staveb Brno pan Chládek mi nabídl...remízu.:-) Při mém zdravotním stavu to ani odmítnout nešlo a navíc František už stál na výhru. Honza, Martin i Jara získali pěšce; Broňa, Pavel a Pavel drželi rovné pozice. V tomto trendu utkání už zůstalo, pouze (jako ostatně pokaždé) dramatické změny nastaly u Franty, tentokrát s remízovým koncem. Honza a Martin své soupeře doslova převálcovali, že lídr hostí nahlas meditoval i o možném konci své šachové kariéry. Jarkovu realizaci převahy jsem nestačil zaznamenat, ale zřejmě byla bezproblémová. Ve zbylých partiích se za už rozhodnutého stavu remízové nabídky neodmítají. Takže rekapitulace:
Zvítězili: Košata, Hyrš a Kudláček.
Ostatní remízovali: Majer, Rubeš, Krupica, Laštovička a Horák.
Majer Jiří st. | 06/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 419

Výsledky z Domečku.
Desítky při minimálním možném počtu čtyř dopadly následovně:
Majer 3
Křena 2
Buček 1
Kropáč 0
Dále se hrála dohrávka do oddílového přeboru:
Kudla 1/2 - 1/2 Krupica P.
Souboj 0 procentního se stoprocentním skončil dělbou bodu.
Tedy vyhraněná procentuelní označení vzala za své.
K partii: Nejprve měl trochu navrch bílý později černý. Ale nikomu se nechtělo jít do rizika, proto remíza.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 04/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 418

Webmaster má narozeniny!
Oslava narozenin Tím samozřejmě nemyslím, že jsem v kavárně slavil já, hlavního admina tady dělá bronzový hráč včerejší kavárny. O jeho "bedně" rozhodlo až druhé pomocné hodnocení a doplatil na něj Honza Číhal, který bývá v kavárně vzácnou návštěvou. Vyhrál Honza Slezák a gigantickou formu potvrzuje letos již podruhé stříbrný Dalibor Novotný.
Kompletní výsledky: 1.Slezák, 2.Novotný, 3.Kolařík, 4.Číhal, 5.Pešl, 6.Kropáč, 7.Hrdina, 8.Mrkos, 9.Adler.
Přílohy: Tabulka GP 2011, Foto_1, Foto_2, Tabulka_110203
Jan Pešl | 04/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 417

Info.
Program na Domečku:
Pátek - desítky od 17 hodin.
Neděle- Kuřim B - Lipovec B zač. v 9,30
Kuřim C - Střelice B zač. v 9,00
Majer Jiří st. | 02/Feb/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 416

30.01.2011 OP: Střeličtí opět obrátili zápas
Další talent Ještě výraznější obrat než před týdnem v KP2 nám předvedl střelický tým v okrese. Těsně před jedenáctou (začínalo se už v devět) byly tyto pozice: Franta má prostorovou převahu, já pěšce, senior Šmíd kvalitu, Aleš rovněž kvalitu, Radovan rovnou pozici, Lukáš pěšce a Viktor podepisuje remízu v mírně lepší koncovce se zajímavým materiálním poměrem (tři figury a čtyři pěšci proti věži, figuře a pěti pěšcům). Nakonec ale jediný Viktor zaslouží v utkání pochvalu, ostatní partie totiž skončily takto:
Franta doútočil, přišel o slabého pěšce a prohrál koncovku, já jsem se snažil pozici dovést do dokonalosti tak dlouho, až jsem díky vazbám ztratil kvalitu (remízu mi pak zajistila vůle hostů už odjet a nebezpečná dvojice střelců, takže ten pěšec uchovaný ze začátku partie byl skoro dostatečnou kompenzací), Šmíd po přehlédnutí kvalitu ztrácí a končí v rovné pozici, bezradný Aleš kvalitu dobrovolně vrací za plán útoku, který nikam nevede, Radovan po přechodné oběti pěšce nevymyslel nic jiného než dobrání zpět a přechod do rovné věžovky, a Lukáš přehlédl dvojí úder (hrozba matu plus visící materiál), načež skončil se dvěma figurami mínus.
Takže jsme dvě partie prohráli a žádnou nevyhráli. To asi v okresní tabulce moc nepomůže. Snad se podobný scénář už nebude opakovat za týden v KP2.
Odkazy: Pár fotek
Přílohy (dodatečně KolJa): Foto_pozápasová_analýza
Jan Pešl | 31/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 415

Kuřimský šéf vítězem Tišnovské věže
Vítěz turnaje Díky přesunu turnaje doprostřed sezóny a absenci naší mládeže se sešlo v Tišnově pouze 25 hráčů, kteří ovšem netradičního termínu nelitovali. Vidět „Rašáka“ (jak mu familiérně říká Jura Majer) v akci rozhodně stálo za to a určitě je snem většiny z nás umět v devadesáti takto hrát (myslím tím i vidět pěkné kombinace, nešlo o žádné čekání, až se soupeř porazí sám). Proto jsem také v titulku zprávy nenapsal, že vyhrál „Nejzkušenější“ - bylo by to minimálně sporné.
Vepředu šlo zejména o souboj Kuřim-Kábela, ze kterého ovšem nakonec nejvíce profitoval Pepa Kolek. Ovšem zaslouženě, neboť se v posledním kole zachoval jako pan Hráč - i v prohrané pozici vytrvale odmítal Majerovy nabídky remízy, ačkoliv jej moje případná výhra s Kábelou mohla připravit o cenu v kategorii do 1800 ELO bodů. Nestalo se a panu Kolkovi tak připadlo jak toto ocenění, tak titul nejlepšího seniora.
Předčasné finále v pátém kole přisoudilo celkové vítězství Jurovi Majerovi a na hlavního konkurenta Honzu Košatu zbyl bronz za Kábelou. Na jejich pochybení čekající Pavel Kubíček se nedočkal a zbyla na něj bramborová medaile. Domácí propadli, zbyla jim jen cena do 1600 ELO bodů pro pana Koláčného. Kuřimské ceny (které byly stejně ihned proměněny v jídlo a pití v restauraci Krček) byly vykoupeny mizerným umístěním Franty Laštovičky. Mistr Buček sice skončil až za ním, ale z pomocného hodnocení vyplývá, že měl smůlu na los. Poměrně tradiční střed startovního pole pak vybojoval Jirka Kropáč.
Odkazy: Fotky Výsledky
Jan Pešl | 31/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 414

Áčko zabralo.
Vcelku to byl pohodový zápas. Po úvodní remíze Honzy Gubáše (tentokrát až v koncovce) vyhráli Slávek Křena, já a Honza Košata. Tento slušný náskok už pak ani nešlo prohospodařit. Zejména když Ivan Markovič stál opticky na výhru a ve zbývajících partiích to bylo vyrovnané. Tak to i skončilo. Možná mohla hrát na výhru za hosty Míša Svobodová. Ale s minimem času na hodinách si na to (dle vlastního vyjádření) netroufla. Takže rekapitulace:
Kuřim 6 : 2 Loko C
Mlénský 0,5 Svobodová
Markovič 1 Růžička F.
Košata 1 Vykydal
Majer 1 Šípek M.
Gubáš 0,5 Pekárková
Křena 1 Šípek O.
Kudla 0,5 Kalod
Horák 0,5 Růžička ml.
Majer Jiří st. | 30/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 411

Konec dobrý, všechno dobré. Kuřim D-Tišnov B 4:3
Upoutávka Šachisté z Tišnova nám ukázali, jak se dá protaktizovat zápas. Ale popořádku. V jedenáctém tahu Honza Slezák vzdává, protože přišel o dámu. Brzy na to snadno vyrovnává Gigant, aby za chvilku padl Luboš Adler. Pak se chvíli hrálo bez výraznějšího vzrušení. Já jsem s Šilhou nedokázal využít toho, že jsem mu rozbil pěšcový kryt před králem a nakonec jsem mu nabídl remízu. Pozápasový rozbor koncovky ukázal, že předčasně, protože jsem na tom byl lépe, což jsem při hře neodhalil. A zatímco soupeř si s ulehčením dal hned jednu zelenou, začalo na zbývajících šachovnicích to pravé drama. Na šesté byl na prohru Jara Mrkos, a tak Vitula dostává nabídku na remízu. Honza ji pochopitelně nemůže vzít, protože by bylo po zápase. Jenže Mrkosův protivník záhy dělá hrubku, Honza si toho narozdíl od svého soupeře všímá, takže se nakonec přece jen dohodnul na plichtě. Pár minut nato vyhrává Mrkos a prapor vítězství v koncovce donesl do cíle nezničitelný Mistr!
Přílohy: OP_zpravodaj_7
Jiří Hrdina | 30/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 410

V kavárně plno
Bylo plno Strop na dvanácti hráčích budeme muset i přes zrychlení zachovat, aby nás nechali turnaj dohrát. A co se změnilo? Michal Juračka se rapidně zlepšuje, naštěstí pro nás ještě v omezeném čase nedokáže soupeře dorazit. Mistr má formu a dává si velký pozor na pat, nezabrala na něj ani šílená věž. Kolařík se kochá vyhranými pozicemi a padá mu čas. Vašek s Kropáčem střídají pořadí na čele a hluboko vzadu - no nevím, zda se dá takto vyhrát celkové pořadí GP.
Výsledky: 1.Vašek, 2.Kropáč, 3.Slezák, 4.Kolařík, 5.Buček, 6.Pešl, 7.A.Krupica, 8.Hrdina, 9.Novotný, 10.Adler, 11.Mrkos, 12.Juračka.
A protože opět nikdo nezapsal minulé výsledky (já musel utéct dřív, než bylo jasné pořadí na všech místech), tak tady jsou: 1.Pešl, 2.Slezák, 3.Buček, 4.Mrkos, 5.A.Krupica, 6.Adler, 7.Vašek, 8.Hrdina, 9.Vitula, 10.Kropáč, 11.Juračka.
Přílohy: Tabulka GP 2011 Tabulka_z_27.01.2011
Jan Pešl | 28/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 409

Přebor škol:krajským přeborníkem ZŠ Tyršova Kuřim!!!!!!!!!!!
Upoutávka 26.1.2011 se uskutečnilo Jihomoravské krajské kolo přeboru škol. V kategorii A (1.-5.třída) se zúčastnilo 5 okresních přeborníků a 5 vícepřeborníků okresu (celkem tedy 10 škol).
Po loňském překvapivém vítězství ZŠ Jungmannova Kuřim se podobný úspěch povedl ZŠ Tyršova Kuřim, která soutěž vyhrála s luxusním náskokem a postupuje do celostátního kola. Na bedně je doplnila bronzová ZŠ Jungmannova Kuřim a potvrdila tak, že nejlepší mladí šachisté se v součastné době rodí v Kuřimi.
Podrobná zpráva bude uveřejněna později. Výsledky najdete v přiloženém odkaze.
Odkazy: vysledky
Pavel Krupica | 27/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 408

Info.
V pátek se hraje 8. kolo oddíláku těmito duely:
MJS-Šmíd
Snášel-Laštovička
Kudla-Sládek
Číhal-Vitula
Košata-Krupica

Dále desítky při počtu čtyři a více účastníků.
Majer Jiří st. | 25/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 406

23.01.2011 Těsná prohra Céčka ve Střelicích aneb kdy se vzdát?
Partie století Hrálo se o patro níž, než jsme byli ve střelické škole zvyklí, a první dokončená partie Horák-Krupica tomu odpovídala. Skončila remízou a na její komentování si netroufám. Zápis si opsal domácí kapitán a slíbil jej dodat panu Kalendovskému coby partii století.
Mezitím se jinde stalo asi toto: Peša ztrácí se Snášelem spoustu času, Kacálek po taktické přestřelce se Smíškem (která šla oboustranně zvládnout lépe) kvalitu, Farář s Vaškem pěšce. Pouze Číhalova pozice se mi nelíbí, a tak mi přijde výhodné, že Jura Hrdina po solidním výkonu podepisuje druhou plichtu (měl by o něco lepší, ale trochu ošidnou věžovku).
Poté, co Peša přehlédl díky špatnému času taktiku (načež mu nezbylo než vzdát) a Honza Číhal se vysekal z problémů, dal jsem za remízu podobně jako Jura mírně lepší koncovku (přičemž jsme si s panem Hruškou v předchozím průběhu remízy již vzájemně odmítli).
To jsem totiž netušil, že naši hráči budou ovlivněni hlasitým prohlášením Karla Horáka „slušní hráči by se vzdali“. Kacálek se vrhá do zdánlivě úspěšného útoku na Smíškova krále a Radovan vzdává v těžké pozici, ve které ovšem existuje výmluva vedoucí snad dokonce k výhře, a následuje ho Honza Vitula, který vzdává koncovku K+S+P proti K+S+2P - ano, po analýze prohranou, ale ne tak, jak by to pan Kučera býval sehrál.
Stav je tedy najednou nepříznivý a jeden z dvojice Vašek, Číhal musí vyhrát - prvně jmenovaný ovšem v časovce nechal soupeře vyrovnat materiál (poté příkladně bojoval, přešel do hry dámy proti dvěma věžím, kterou dostal do asi vyhrané pozice, ale za cenu ztráty času a tak byl za remízu rád) a druhý ani snad vyhrát nemohl, neboť měl na šachovnici různé střelce a minimum materiálu. Obě tyto partie končily ve čtvrt na čtyři.
Celkově tedy vyhrál domácí tým 4,5:3,5 (těžko říct, kdo byl lepší).
Odkazy: Mnoho fotek
Jan Pešl | 24/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 405

OP: oprava od zeleného stolu : Střelice - Kuřim "D" přeci jen remíza
zpravodaj Cituji z mailu od pana Hurty:

" ... vydávám opravený zpravodaj č. 6, protože se do něj vloudilo několik chyb:
1) Doplněný Jiří Trunkát má 4.VT
2) V utkání Zastávka Kuřim E kontumačně vyhrál Ondřej Odehnal, a ne
Nataša Richterová st.
3) Po kontumaci Střelice jsem obdržel do kapitána níže uvedený mail:
Hráč Kubínek se z vážných dopravních důvodů k zápasu nedostavil. Při přepisu
ze zápisu do mailu došlo k chybě , za kterou se omlouvám.
Tento fakt byl doložen papírovým originálem zápisu o utkání. Z tohoto důvodu se výsledek vrací na původních 3,5 : 3,5."
Přílohy: OP_zpr_6
Jan Kolařík | 24/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 404

Béčko vítězí v Lipovci.
Začali jsme jak nejlépe mohli - vítězstvím nevyzpytatelného Františka! Tím se mančaft uklidnil a brzy se výhrou přidal Slávek na 2. šachovnici. Martin se dnes nějak necítil a tak za stavu 2:0 byla remíza na místě. Pak se mi povedla kombinace s obětí věže - stav: 3,5:0,5. Nestor kuřimského šachu - Tomáš Šmíd remízou navýšil na 4:1. Aby nebyly komplikace, tak jsme zbylé tři partie (Honza Slezák, Broňa Horák a Pavel Krupica) dávali za remízu ne z pozice síly, ale spíše z pozice vyššího ela! To potvrdily i pozápasové rozbory. Tak jak tak jsme zaznamenali důležitou výhru a v příštím kole nás čeká znovu Lipovec - tentokrát béčko. A to už určitě selanka nebude!
Majer Jiří st. | 23/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 403

Výsledky.
Dnešní desítky vyhrál opět Slávek Křena a odskočil tak i o 2 bodíky v pernamentním turnaji. Turnaje se zúčastnilo 7 hráčů a jeden kibic.
1.Křena 6
2.-3. Kropáč, MJS 4
4.Hrdina 3,5
5.Buček 2
6.A.Krupica 1,5
7.Hrdinová 0
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 21/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 402

Info.
Tento pátek se hrají na Domečku desítky.
Dále je tu poslední možnost uhradit členské příspěvky.
Majer Jiří st. | 19/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 401

16.01.2011 OP: Sokol Zastávka - Kuřim E 3:4
Rozhodující partie Přijeli jsme nekompletní a domácí kapitán začal hned dumat, jak by mohl nenastoupit a dělat jen rozhodčího. Neulehčil mu to hokejista Vaverka, který přišel až po rozehrání zápasu a pan Dumek tedy musel nastoupit proti Martinu Liškovi.
Naše ztráta netrvala dlouho, neboť v souboji jmenovců Krupiců ten domácí rozdával materiál jako Armáda spásy. Podobně trestal hrubky na šestce výborně hrající Lukáš Kalábis a najednou jsme vedli my. Pak přišly dvě remízy - Filip Svoboda získal ze zahájení velkou výhodu, ale tu v ošidné koncovce ztratil. Martin se tak daleko nedostal, neboť jeho partie se hrála nejpomaleji ze všech a tahů se zase tolik neodehrálo.
Takže to za stavu 3:2 pro nás bylo na mně a na Frantovi. Měli jsme přesně opačné pozice - on s pěšcem méně, ale s kompenzací, já s pěšcem více, ale se starostmi o svého krále. U Franty se brzo výsledek vyjasnil - chybami ztratil nejen kompenzaci, ale i dalšího pěšce. Po jeho vzdání všichni odjeli, neboť si mysleli, že moje partie bude trvat až do pozdního odpoledne. Nestalo se - soupeř dámou slupnul nevýznamného pěšce a při návratu dámy do rozumné pozice ztratil rozhodující tempo k obraně tím, že cítil potřebu udělat si pro krále "okno". Můj matový útok pak způsobil velké frustrace, nicméně vše je třeba brát pozitivně - pozice před mým 31.tahem bude určitě zařazena mezi výukové diagramy pro žáky domácích.
Díky rychlému konci jsem ještě stihl v Brně sledovat závěr marného boje Áčka a poté u piva čerpat moudra z bezedných životních zkušeností Pepy Spodného.
Odkazy: Fotky
Jan Pešl | 17/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 399

16.01.2011 Střelice "C" - Kuřim "D" 1:6 (od zeleného stolu)
Upoutávka Sraz byl v 8:15 u Kulťasu, kde se sešla osádka prvního vozu (Adler, Buček, Mrkos, Kolařík a Svítil).
Druhý vůz s Hrdinou a Slezákem do Kuřimi nezajížděl a směřoval přímo do Střelic.
Časový průběh zápasu byl zhruba následující:
09:00 Domácí nastoupili pouze v šesti, takže Svítil má bod z výkopu.
09:50 Slezák přijímá nabídku remízy (dle vlastních slov v nepatrně horší pozici)
11:30 Kolařík nabízí remízu. Je nutno podotknout, že Karel Horák to měl od počátku lepší, moje pozice byla těžce pasívní a mohl jsem jen čekat, kdy a odkud přijde rána z milosti. Jednoduché a rychlé řešení však soupeř nepoužil. V tahu, v kterém jsem se zbavoval bezprostředně viditelných hrozeb nabízím remízu a soupeř (k mé velké úlevě) přijímá.
12:00 Hrdina (v divácky vděčné partii) nezabránil postupu soupeřových pěšců do dámy. Ještě se snažil o pat, avšak soupeř za pomocí nové dámy dává rychle mat. Jdeme na "kávu" a slané brambůrky do místního "sokecu". Čekáme na další výsledky a vedeme řeči.
12:30 Mistr Buček po vyrovnaném průběhu nezvládá závěr a prohrává.
13:00 Mrkos měl od počátku výhodu, promarnil několik šancí (nejprve zisk figury, poté zisk kvality). S obavami jsme sledovali, jak s pěšcem víc, avšak s různobarevnými střelci přechází do koncovky. Naštěstí tam zůstali i koně (Jarova specialita). V 72. tahu se soupeř po ztrátě dalšího pěšce a bez šance zabránit proměnám vzdává.
13:15 Adler remízuje. Partie, v které měli oba dva soupeři střídavě šance na výhru.
13:20 Zápas končí 3,5:3,5 a auta se vracejí na základny.

Zpravodaj od pana Hurty přínáší překvapení. Cituji: "V utkáni Střelice C – Kuřim D za domácí nastoupilo více volných hračů, než povoluje soutěžni řad (v sestavě pro utkání jich musí být menšina), a proto od chybně sestavené třetí šachovnice vše kontumuji."
Díky kontumacím vyhráváme zápas a posouváme se na 4. místo v tabulce.
Přílohy: Zpravodaj
Odkazy: Fotky
Jan Kolařík | 16/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 398

Áčko řachlo.
Utkání začalo smrští - remízových nabídek, které odstartoval kapitán hostů. Jednak jsem Pepíka Spodného nikdy neporazil ( on mě také ne ), jednak jsem měl černé a spoustu dalších výmluv, kterými nebudu unavovat. Přidali se ochotně i další Kudla, Gubáš, Mlénský a bylo to hned 2:2. Zdálo se, že jsme udělali dobře, protože Pavel a Pavel na posledních šachovnicích stáli lépe jak na pozici, tak i na čas. Jistil to i zatím stoprocentní Honza. Jenže Slávek Křena se oslabil na královském křídle a dostal se pod zřejmě už rozhodující útok. Pavel Rubeš pravděpodobně mohl partii též rozhodnout přímým útokem na krále, ale spokojil se se ziskem pěšce a přechodem do koncovky. Honza Košata začal pozici "lámat", ale soupeř zůstal na výši a když útok vyšuměl stál lépe. Poté na vlas stejný osud potkal i Pavla Krupicu a bylo rozhodnuto. Pavel Rubeš už za rozhodnutého stavu výhru vypustil. Takže dosti smolný zápas.
Majer Jiří st. | 16/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 397

Výsledky.
Tak nakonec z původně plánovaných čtyř partií 7. kola se hrály pouze dvě. Bohužel absentéři absentovali i tentokrát.
Laštovička 1/2 Šmíd
V partii byl Fanda už krátce po zahájení jasně prohraný, ale vydržel a o čtvrt století staršího soupeře nakonec unavil až k remíze.
Košata 1-0 MJS
Ze zahájení Honza výhodu nezískal a naopak černý ulovil pěšce s dobrou pozicí. Postupně se ale začal projevovat delší a přesnější propočet bílého a v 30. tahu už bylo srovnáno. Rozhodla až kritická pozice, kdy se černý mylně domníval, že chytil věž. Že je to léčka zjistil až pozdě a ztrátám už nešlo zabránit.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 15/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 395

13.01.2011 - kavárna se zamotává
GP se zamotává Druhá kavárna roku 2011 byla úplným opakem té první - žádné paty a poslední se prohodili s prvními. Celkové pořadí se tak velmi zamotalo - vede Hrdina o čtyři body před pěticí hráčů se stejným skóre. Jedinou jistotou zůstává, že se turnaj opravdu asi o půlhodinu zrychlil.
Tentokrát to tedy dopadlo takto: 1.Kropáč, 2.Hrdina, 3.A.Krupica, 4.Mrkos, 5.Pešl, 6.Kolařík, 7.Buček, 8.Adler, 9.Slezák, 10.Novotný.
Oslavence jsme tedy tentokrát vyhrát nenechali - kolik že vlastně Mistr říkal, že mu je? Pětadvacet nebo šestadvacet let? No, když zvážím, jak dlouho ve skutečnosti trvá stavba dálnice naplánovaná na 25-26 měsíců, pak by to mohlo i sedět...
Přílohy: Tabulka GP 2011
Fotky: Foto_1 Foto_2 Tabulka
Jan Pešl | 14/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 394

Oddílový přebor.
Aktualizoval jsem tabulku oddílového přeboru - viz příloha. Honza Vitula a Slávek Sládek by měli přidat v docházce! :-)
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 12/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 393

Info:
Akce tento týden na Domečku:

Úterý : 14-17 žáci

Středa : 16-18 žáci

Pátek: od 17 hodin oddílový přebor 7. kolo:
Košata - Majer
Krupica - Číhal předehráno
Vitula - Kudla
Sládek - Snášel
Laštovička - Šmíd

Ostatní při počtu čtyři a více hrají desítky.
Majer Jiří st. | 10/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 392

09.01.2011 KP2B: Kuřim C - Loko Brno F 2,5:5,5
Zvláštní zahájení Na druhé a třetí desce se hrála zahájení, která připomínala všechno, jen ne teorii - však také bylo třeba hodně sebeovládání, aby se neozýval těžkotonážní smích. Přátelská atmosféra pokračovala a v podobném duchu se začalo i výsledkově u obou Michalů - jeden dospěl do totálně rovné pozice a nemělo smysl hrát dál, druhý měl šanci z toho zvláštního zahájení získat velkou výhodu, ale nevyhnal včas černého jezdce, výhodu propásl a pak správně přijal nabídku smíru.
Pak se projevil výkonnostní rozdíl vzadu, vzdává Martin po ztrátě několika pěšců a Jara Mrkos prohrává po ztrátě figury (pozitivní je, že to oba dotáhli až do koncovky). Na zbývajících čtyřech deskách se bojovalo až do časových tísní. Aleš stál po většinu partie hůř, ale dokázal vývoj partie obrátit a bílý byl nakonec rád za remízu věčným šachem. Opačný průběh měla Mamutkova partie - zpočátku stál dobře, ale postupně kazil a zvolil nevhodnou pěšcovku, kde prohrál na průlom - zápas rozhodnut.
Mně už je asi souzeno s hráči Lokálky stát černými mizerně a pak se z toho vyhrabávat. Tentokrát jsem se dokonce vyhrabal k celému bodu - bílý to přehnal obětí důležitého pěšce, odkryl si krále a pak se jen divil, jak rychle se černá dáma a jezdec z osmé řady vrhnou do protiútoku.
Druhý Honza dohrával poslední, držel mírně horší pozici, ale větším problémem byl jeho čas - nezvládl kontrolu o jediný tah. Příště by měl přestat zapisovat na pěti minutách, ne až na jedné.
Odkazy: Fotky
Jan Pešl | 10/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 391

Béčko poráží Tišnov!
Vzhledem k tomu, že to byl jeden z klíčových zápasů o čelo tabulky, tak oba týmy postavili to nejlepší co mohli. O vzruch se jako tradičně postaral Fanda, který měl nejprve totálně vyhranou pozici, pak odmítl remízu a prohrál... Já zase neviděl taktiku v pozici, kterou už jsem měl doma na počítači několikrát a ztratil pěšce. Naštěstí může náš mančaft stavět úspěch na dvou pilířích jménem Honza Košata a Matin Hyrš, kteří svým soupeřům jednoduše nedali šanci. Výbornou partii sehrál i Pavel Krupica, který černými získal skalp bývalého okresního přeborníka Luboše Plašila. Jarek Kudláček a kapitán Broňa Horák pak remízami navýšili skóre na 4:3. Mě se pak spíše silou vůle, podařilo udržet remízu v koncovce lehkých figur s pikem méně. Takže zůstáváme ve hře o metu nejvyšší.
Majer Jiří st. | 09/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 390

KP dorostu družstev-Boček moc chyběl
V sobotu 8.1. sehrála naše mládežnická družstva první kola KP dorostu družstev.
Kuřim"A" po úvodní vydřené remíze proti Vranovicím prohrála zbývající utkání proti Durasu Brno"C" a Lokomotivě Brno"D.Velice se projevila neúčast Tadeáše Bočka pro nemoc.Kuřim"B" má získávat nové zkušenosti a naši mladí hráči si připisují hned několik cenných skalpů.Velice se dařilo zejména Martinu Liškovi za Kuřim"A"(2,5bodů ze 3.zápasů) a Davidu Špunarovi za Kuřim"B"(1,5/3) Velice cennou výhru zaznamenal i Jan Pělucha proti velezkušenému Strakovi z Vranovic.
Zbytek utkání sehrají naše družstva začátkem února.Nezbývá než doufat,že zejména áčku se bude dařit daleko lépe a pomůže i Tadeáš Boček.
Odkazy: vysledky
Pavel Krupica | 08/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 388

Slávek Křena na vítězné vlně!
Včerejší desítky hrané novým tempem 6 minut na partii + 5 sekund bonus za každý tah vyhrál kdo jiný než Slávek! Po loňském celkovém vítězství v pernamentním turnaji, začal nový rok stylově. A přitom konkurence nebyla lehká.
1.Křena 5
2.MJS 5
3.Mlénský 4,5
4.Kropáč 3
5.Kudláček 1,5
6.Laštovička 1
7.Vitula 1
Do oddíláku se hrála partie Krupica-Číhal 1-0.
Pavlovi se daří a i po čtyřech partiích má 100%! Tentokrát dokonce vyhrál na čas!
Majer Jiří st. | 08/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 387

Tři paty. Nevídaný start nové kavárny
Kavárna 06.01.2011 První kolo nového ročníku šachové kavárny přineslo jednu změnu a jednu kuriozitu. Tou změnou je, že se změnil systém hry - hráči necestují vždy o jednu šachovnici doleva, ale po vzoru pátečního domečku kdo je volný, hraje. A vypadá to, že to bude opravdu rychlejší. Tou kuriozitou byly hned tři paty. Dvakrát takto o jasnou výhru přišel mistr Buček. Překvapením večera byl Dalibor Novotný, který smetl téměř vše, co mu stálo v cestě, a naznačil velmi dobrou formu v roce 2011. Jen tak dál.
Pořadí: 1. Slezák, 2. Novotný, 3. Buček, 4. Hrdina, 5. Pešl, 6. Mrkos, 7. Vašek, 8. Adler, 9. Kropáč, 10. Kolařík.
Jiří Hrdina | 07/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 385

Nové národní elo k 5.1.2011
Nárůst bodů zaznamenávají pouze(mladí) Číhal a Svoboda.Nejvíce ztrácejí staří a zejména Ti v předůchodovém věku.Tím potvrzuje,že by se měl oddíl vydat cestou,kterou sám prosazuje(viz poslední zápas v Rudici prohlásil staré hráče vykopat!!!) :)

1.FM Majer Jiří ml 2282
2.Košata Jan 2121
3.Majer Jiří st. 2058 (-23)
4.Křena Bohuslav 1991
5.Číhal Jan 1909 (+7)
6-7.Kudla Vladimír 1908
6-7.Vitula Jan 1908 (-5)
8.Rubeš Pavel 1898
9.Kudláček Jaroslav 1896
10.Krupica Pavel 1874
11.Laštovička Frant. 1854
12.Horák Bronislav 1851
13.Zemánek Jaroslav 1833
14.Pešl Jan 1786
15-16.Vašek Michael 1769
15-16.Snášel Michal 1769 (-34)
17.Kolařík Jan 1749
18.Šmíd Tomáš 1691
19.Slezák Jan 1686
20.Buček Miroslav 1541
21.Krupica Aleš 1535
22.Přidal Jiří 1529
23.Adler Lubomír 1469
24.Smíšek Radovan 1450
25.Mrkos Jaroslav 1406
26.Svoboda Filip 1342 (+5)

Celkem oddíl odepsal 50 bodů.Průměrné elo oddílu je 1773.Dalčí výpočet bude 5.5.2011
Pavel Krupica | 06/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 384

4.1.ZS: Lokomotiva Brno "N"-ŠK KME-DDM Kuřim "F" 1,5-2,5
Také zde nás oslabuje epidemie nemocí,ale přece jen už byla sestava kvalitnější než naposledy.
V sestavě Ambrož,Jahn,Kalabis a Vondruška začalo družstvo porážkou Filipa.Pak remizoval Viktor,když nejdříve věž ztratil,pak ji získal zpátky a horší koncovku udržel,když si volného pěšce pohlídal a partie skončila zaslouženou remízou,když oběma soupeřům zůstal už jem samotný král.Skvělé výkony podává v poslední době Lukáš Kalabis,když důrazným postupem f-pěšce prošel až na e2,kde ho chvilku nechal po náročné cestě odpočinout a po krásné oběti dámy,tohoto pěšce v novou dámu proměnil,zakončil partii matem a vyrovnal stav utkání.Obrat v utkání dokončil pro Kuřim Pepa Ambrož,který měl ovšem velké štěstí,když soupeř ve vyhrané pozici překročil čas.
Družsto udrželo 2.místo v soutěži a na vedoucí tým už ztrácí pouze 2.body.Věřím,že i zde se nám už brzy podaří sejít v kompletní sestavě.
Pavel Krupica | 06/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 383

4.1.ZS: Lokomotiva Brno"O"-ŠK KME-DDM Kuřim "G" 4-0
Epidemie nemocí,tvrdě zasáhla naše družsto,které nastoupilo nekompletní(pouze tř hráči).
V sestavě Jan Pělucha,David Němec a Jakub Němec se velmi dlouho držel především Jan Pělucha,který hrál velmi dobře a zkušenějšího soupeře zle potrápil.David doplatil na svou rychlou hru a Jakub pod dojmem vánoc rozdával materiál jako vánoční dárky.
Věřím,že se naši hráči brzy uzdraví a v dalších zápasech už budem nastupovat kompletní.
Pavel Krupica | 06/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 382

Pro rodiče adeptů královské hry:
Chtěl bych upozornit rodiče na dvě akce, které velmi pozitivně ovlivní šachový výkonnostní růst žáků a navíc děti z těchto akcí mají hezké zážitky.

1. Je to šachový letní tábor ve Vřesovicích. Zde se snoubí kamarádská atmosféra se zápalem pro šachovou hru. Vřele doporučuji všem dětem bez rozdílu výkonnosti. Podrobnosti najdete na stránkách Loko Brno.
http://www.sklokobrno.cz/sachove_tabory.html

2. Podzimní Přebor Moravy a Slezska. Zde je ideální příležitost pro nejlepší žáky dostat se do kontaktu s mládežnickou, trenérskou i dospělou hráčskou špičkou. Podrobné informace podá Pavel Krupica.
Majer Jiří st. | 05/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 381

2011 Hráči Déčka - máte zaplacené příspěvky?
Upoutávka Kdo nemá zaplacené příspěvky, nechť tak učiní ve čtvrtek Lubošovi, nebo v pátek na domečku přímo MJS (lze zřejmě i v neděli na domečku, kdy doma hrají Béčko a Céčko).

Kategorie dospělí : 665 Kč
Kategorie nad 65 let (ročník 1944 a starší): 540 Kč
Jan Kolařík | 04/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 379

Info:
Tento týden na Domečku kroužky nejsou.

Začínáme v pátek 7.1.2011 od 16 h.:
- zápas družstev mladšího dorostu
- nový půlroční pernamentní turnaj s tempem 5min.+5sek./tah

V neděli zápasy KP2:
9,00 KC-Lokomotiva F
9,15 KB-Tišnov
Majer Jiří st. | 03/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 378

Nové Fide elo k 1.1.2011
1.FM Majer Jiří ml. 2222
2.Košata Jan 2106
3.Majer Jiří st. 2076 (-11)
4.Křena Bohuslav 2020
5-6.Kudla Vladimír 1968
5-6.Kudláček Jarosl. 1968
7.Horák Bronislav 1939
8.Rubeš Pavel 1937
9.Krupica Pavel 1930
10.Číhal Jan 1908 (+6)
11.Vitula Jan 1881 (-3)
12.Laštovička Fran. 1853
13.Pešl Jan 1798
14.Snášel Michal 1778 (-20)

Celkem tedy odepisujeme (-28.bodů) Průměrné Fide elo klubu je 1956
Pavel Krupica | 02/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 377

Šachová kavána v roce 2011
101230_bucek_slezak Doplním přehled vítězů za posledních pár let.
2010 Vašek
2009 Slezák
2008 Kredl
2007 Kropáč
2006 Buček
2005 Kropáč

Na poslední kavárně 2010 jsme se domluvili na drobné změně. Kvůli urychlení průběhu zrušíme „točení se kolem stolu“. První příchozí se zapíše ihned do tabulky, ve které už bude patrné, kdy má bílé a kdy černé. Obdobně i další účastník atd. Turnaj tedy začíná již účastí dvou hráčů (pozor, stále však platí, že do GP se výsledek zapisuje až od pěti hráčů a výše). Každý hráč si sám dohledává soupeře, z tabulky si zjistí barvy a hraje (tj. princip z „domečku“). Odbourá se tím čekání na společný začátek kola.
Jak vypadá „barevná“ úprava tabulky pro turnaj GP je vidět např. z tabulky turnaje SPEEDu viz. záložka „právě se hraje“.
Oficiální začátek je stanoven na 19:00. Nebrání to však přijít dřív,- příchozí mohou v pohodě předehrávat. Zatím zůstáváme u „Čajdy“. Zkusíme a uvidíme.
Přílohy: Finální_tabulka_GP_2010
Jan Kolařík | 01/Jan/2011 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 376

Copyright (c)2006-2011 KolJa & Gonzmen