www.kme.cz

Město Kuřim

Jihomoravský kraj

ŠK Kuřim

Mládež a šachy

MČR družstev ml. žáků Hradec Králové 2016
Upoutávka O víkendu se konalo další mistrovství ČR, tentokrát ml. žáků, kde jsme poslední dva roky sbírali medailová umístění. Tentokrát jsme vyslali dvě družstva, Ačko mělo opět úkol dosáhnout na bednu, Béčko dostalo poněkud těžký úkol vybojovat umístění do 13.místa zaručující dalšího účastníka navíc z krajského přeboru v příštím ročníku. Vzhledem k nasazení vyhlásil opět šéftrenér útok na nejvyšší mety. Poněkud ale zapomněl, že nám letos odešly tři výrazné opory, které se nepovedlo úplně nahradit - pouze za Julču přišla adekvátní náhrada v podobě Olči Dvořákové, Tomáše Kříže a Davida Němce nahradili Šimon a Tomáš Fikejs, což se nedá moc srovnávat. I přesto chybělo velice málo a mohla být alespoň bronzová medaile, o kterou jsme bojovali do posledního kola.
Když to vezmu popořadě - rozjezd byl parádní - tři vítězství, z toho jedno s druhým nasazeným BŠŠ-B. Dále pak přišel trochu útlum - 4. kolo a Polabiny A. Zde se partie nepovedla více hráčům (přehlížení figur, časovky aj.) - a i když zpočátku to vypadalo celkem slibně,nakonec první prohra. Další kolo relativně hratelný soupeř Říčany A, tady to ovšem zasklily poslední šachovnice, které měly bodovat - remíza nás později zřejmě stála tu medaili. Kalich hořkosti jsme vypili do dna v následujícím 6. kole v derby s Lokálkou, Matěj naletěl v zahájení na trik a měl figuru méně, Olča prohrála v časovce s Honzou Hvozdovičem, Šimon přehlédl trojtahový mat s Aničkou Vavřínkovou a Tomáš Fikejs svoji partii s Tadeášem Hladkým prostě nezvládl. Lukáš s Tomem Keprtem už to nezachránili. V 7. kole jsme nadělili kanára Starému Městu a zase chvíli živili naději na alespoň první pětku. Po losu na předposlední kolo bylo celkem jasné, že v případě výhry půjdeme poslední kolo na dosud neporažený Frýdek A a tam jsou naše akcie trošku nízké ;-). Nicméně Unichess jsme po boji zdolali 4:2, ale stejným poměrem jsme prohráli pak s Frýdkem a nakonec z toho bylo solidní 7.místo, což asi tak odpovídá předvedenému výkonu. Bohužel poslední den si svojí skvělou 100% bilanci pokazil do té doby v pohodě hrající Tom Keprt, takže se senzace v posledním kole nekonala. Nicméně když zhodnotím hráče postupně:
Lukáš svojí novou roli na 1. šachovnici zvládl a 6/9 bodů je výborný výsledek, i s ohledem na sílu jeho soupeřů.
Olča na dvojce zahrála standard - rapidy moc nemiluje a často bojovala s časovkou.
Matěj se oproti loňsku posunul o jednu šachovnici níže a měl asi uhrát víc bodů, nicméně jedna fatální chyba, jedna časovka a jeden prostě silnější soupeř mu přihrály 6/9 bodů a taky plus mínus jeho standard.
Na čtyřku se posunul Tom Keprt, který se letos za posledních pár měsíců hodně zlepšil a držel si výborné skóre, celkových 7/9 je hodně slušný výsledek (soupeře měl tak nějak přiměřené svému ratingu)
Na páté šachovnici Šimon připsal 5,5/9, ale rozhodně měl na víc (jaksi občas promrhá nabízené mečboly, jednu partii prostě zasklil).
Na šesté Tom Fijeks nějak nemohl chytit dech, tady byla asi největší slabina - chce to více soustředěnosti, 3,5/9 při průměrné síle soupeřů 1235 je fakt málo.
V družstvu B se výborně uvedly Vašík Šetina a Míša Buzáš, který dokonce svojí šestou šachovnici vyhrál výkonem 8/9. Vašík na páté uhrál 6/9, což je také moc pěkné. Poněkud hubené skóre měl Kuba Matula - 2/9 na 4. šachovnici není nic moc - tady si asi Kuba sám sáhne do svědomí, že mohl déle přemýšlet (zpravidla končíval jako jeden z prvních). Ondra Hronek na své první velké akci velice slušných 50%, až se zklidní, půjde určitě ještě výkonnostně nahoru. Alici se na dvojce taky bůhvíjak nedařilo, střídala světlé okamžiky s těmi horšími (jednou málem přivedla Pavla k infarktu, když si nechala před dvoutahovým matem, co mohla dát, spadnout čas ;-), no a Ruda to měl na jedničce dost těžké - uhrál, co se dalo - slabší porazil, se silnějšími prohrál.
Nicméně družstvo B si polepšilo oproti nasazení o pět míst, takže je to možné považovat za dobré umístění.
S výhledem do budoucna se naskýtá otázka, jak to bude s další perspektivou našeho mladšího žákovského družstva. "Přestárlí" budou Matěj, Tom Keprt i host Olča, o místo supermladšího žáka si výrazným způsobem řekl Míša Buzáš. Další v pořadí na místo do áčka je asi Ondra Hronek, Vašek Šetina (na místo holky Alička, uvidíme jak si povede za rok Lusine), na MČR z nejrůznějších důvodů nejeli Adam Boček, Dan Sattler, Šimon Boháč, pokud beru do úvahy naše naděje do 10 let.
Každopádně ale příští rok to bude ještě těžší než letos a vybojovat alespoň první desítku bude úspěch.
Odkazy: výsledky fotky pořadatel
Kateřina Tajovská | 12/Jun/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2786 | Komentáře |

MČR družstev mladších žáků-skompletujeme cennou sbírku kovů?
Ve dnech 10.6-12.6. se uskuteční MČR družstev mladších žáků, které stejně jako loni bude v Hradci Králové.
Na loňský Hradec máme velice krásné vzpomínky, protože se nám zde podařilo vylepšit umístění z roku 2014 v Brně, kde Kuřim poprvé v této soutěži získala bronzové medaile a loni v Hradci se nám podařilo dokonce získat stříbro. Z loňského družstva ovšem odešlo několik opor, ale i letos naše družstvo jistě bude chtít bojovat o přední místa. Stejně jako v roce 2014 se podařilo postoupit na MČR i našemu B-družstvu, které má za úkol vybojovat umístění do 13.místa a tím získat další postupové místo na MČR pro JM kraj.
Stejně jako loni pořadatelé budou boje předních družstev pŕenášet na on-line šachovnicích, která najdete v příloze.
Držte našim družstvům palce.
Odkazy: pořadatel výsledky on-line
Pavel Krupica | 09/Jun/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2784 | Komentáře |

MČR starších žáků Seč
obrazek O víkendu proběhlo v Seči MČR družstev starších žáků a turnaj dvojic. Náš klub vyslal 3 družstva a 3 dvojice, čímž se zařadil na druhé místo v počtu družstev jednoho klubu.
Vyrazili jsme v sobotu ráno a po necelých 2 hodinách jsme byli na místě. Po příjezdu rozdal šéftrenér všem klubová trička, takže hned byla všude samá oranžová!
Áčko pod vedením Pavla a Vojty hrálo v sestavě David, Lukin, Vláďa, Julča, Matěj, Tom Kř a bylo nasazeno jako č.8. V béčku pod mým vedením hráli Tom Ke, Rudík, Mirek, Martin, Roman a Alice, Céčko dozoroval Pavel M ve složení Vojta, Tom Fi, Vojta Ha, Kuba, Pepa a Renatka.
Dvojičky měla na starosti Katka a pomáhali ji maminky Petra s Markétou. V Áčku hrál Šimon s Adamem, v Béčku Ondra s Danem a v Céčku Vašík s Tomáškem.
Průběh turnaje můžu hodnotit pouze z pohledu "mého Béčka".
Se silnějšími jsme prohrávali, slabší poráželi. Celkové umístění beru jako dobré. Moc se nedařilo Rudíkovi a Romanovi, naopak překvapil Mirek s Martinem.
Áčko mělo určitě vyšší ambice, ale nikdo nezahrál supr výsledek a celkové 16. místo je zklamání.
V turnaji dvojic Šimon s Adamem skončili na slušném šestém místě.
Počasí až na malou sobotní přeháňku vyšlo perfektně, takže mezi jednotlivými koly mohli děti relaxovat venku na trávě. Ubytování v kempu u Letadla bylo rovněž v pohodě, takže celkový dojem velmi dobrý.
Příští rok se pokusíme konečně zabojovat o bednu!!
Odkazy: dvojice družstva
Honza Číhal | 03/Jun/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2782 | Komentáře(4) |

Úterý na Domečku.
obrazek Dnešní trénink byl posledním předprázdninovým na Domečku. Sešlo se jen 11 dětí, ale díky dvěma nenapravitelným uvřeštěncům, zde byl po tréninku rachot, jako když je v místnosti dětí dvacet. Vážně uvažuji, že známé nezvladatelné jedince, už do kroužku nevezmu. Narušují trénink a hraní ostatních a to nelze stále trpět.
Pokročilí hráli partie na zápis s rozborem, ostatní turnaj, který řídil Roman Matějů.

1.Filka 4,5
2.Boček 4,5
3.Matějů 4
4.Havel T. 3,5
5.Havel V. 2,5
6.Natálka 1,5
7.Kačenka 0,5
Majer Jiří st. | 31/May/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2780 | Komentáře |

Pátek na Domečku.
Upoutávka Po rozboru věžovky pro pokročilé, sehráli začátečníci turnaj s tempem 2x10 minut.
Zvítězil Vašík Šetina, který se díky tátovi evidentně zlepšuje poctivým domácím tréninkem. Super!




1.Šetina Václav 5
2.Movsisyanová Lusine 3
3.Pluhařová Asja 3
4.Svoboda Michal 2
5.Blecha Martin 1
6.Politzer Teodor 1

Byl to poslední páteční trénink v tomto školním roce na DDM.
Majer Jiří st. | 28/May/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2778 | Komentáře |

Úterý na Domečku
obrazek Zaskakoval jsem za nezkušenějšího a bylo to znát. Pozdě přicházející Roman Matějů se snažil vtlouci do hlav mladých talentů ať mě poslouchají, že jsem dobrý trenér, ale pár jedinců mu na to odpovědělo, že si myslí opak :-)
Nejdříve bylo probráno několik koncovek a pak byly děti rozděleny do dvou skupin.
Skupina A:
1.Petříček 5,5b
2-3.Kříž 5,5b
2-3.Keprt 5,5b
4.Boček 4,5b
5.Tajovský 3,5b
6.Fikejs 2,5
7-8.Boháč 1,5b
7-8.Buzáš 1,5b
Za zmínku stojí, že první trojice měla proti ostatním časový handicap 5.minut!!

Turnaj B
1.Hronek 7b
2.Filka 6b
3.Havel Vojtěch 4,5
4.Havel Tomáš 4b
5.Sattler 2,5b
6-8.Natálka 1,5b
6-8.Kačenka 1,5b
6-8.Hodaň 1,5b
Pavel Krupica | 25/May/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2773 | Komentáře |

Pátek na Domečku.
Upoutávka S pokročilými jsme rozebrali včerejší partii z ME Navara-Jobava a zejména skvěle zahranou věžovku.

Poté se hrál turnaj, který vyhrál Vašík Šetina.


1.Šetina 7/7
2.Hronek 5,5
3.Sattler 4,5
4.Pluhařová Asja 4
5.Ďásková Natálka 2,5
6.Blecha 2,5
7.Svoboda 2
8.Ďásková Kačenka 0
Majer Jiří st. | 20/May/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2771 | Komentáře |

Úterý na Domečku.
obrazek Rozebrali jsme partii Míši Buzáše z MČR osmiček, a dále partii Buzáš-Boháč z medailového turnaje na Komendě. Rozbory nám vzaly 50 minut, takže následné turnaje jsme museli odehrát v bleskovém tempu 2x5minut.

A-turnaj:
1.Petříček 5
2.Tajovský Š. 4
3.Kříž 4
4.Keprt 3,5
5.Hronek 2
6.Boháč 2
7.Filka 0,5

B-turnaj
1.Buzáš 6,5
2.Boček 5,5
3.Havel V. 5
4.-5. Havel T. 4
Sattler 4
6.Hodaň 2
7.Natálka 1
8.Kačenka 0
Majer Jiří st. | 17/May/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2769 | Komentáře |

Krev na šachách!
obrazek Trénink začal ukázkou několika diagramů s motivem vzdáleného pěšce. Poté se hrál turnaj, který bez zaváhání vyhrál Tomáš Kříž. Na druhém místě skončila Renča Sasková, která se v poslední době velmi zlepšuje! Vyrovnaní jsou v poslední době Tomáš Havel a Pavel Ševčík, tentokrát se ovšem dohodli na remíze nevýhodně pro Pavla - poté co jsem jim řekl, ať to zkusí dohrát, dal Pavel třetím tahem mat... Jak název článku napovídá, zažili jsme na šachách situace typické pro divočejší sporty. Nejprve se jedné hráčce při smrkání spustila krev z nosu a než jsem se stihl vrátit z ošetřování, tak ostatní nezvládli být v klidu a během strkanice si další hráč rozkousl ret. Doufám, že v dalších trénincích už bude probíhat boj zase pouze na šachovnicích :-)

Výsledky turnaje:
1. Tomáš Kříž 6b/6zápasů
2. Renča Sasková 6/7
3. Vojta Vařecha 4/6
4.-5. Tom Havel 2,5/6
4.-5. Pavel Ševčík 2,5/5
6.-7. Lusine Movsisyanová 1/4
6.-7. Kryštof Šišák 1/6
8. Martin Procházka 0/7
Radovan Smíšek | 12/May/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2764 | Komentáře |

MČR dětí do 8.let-Most
obrazek V pátek 6.5. vyrazila početná skupinka 6 dětí z Kuřimi na MČR dětí do 8 let ve složení: Václav Šetina, Tomáš Havel, Pavel Ševčík, Michal Buzáš a Martin Blecha a jedno děvče Eva Habinová do Mostu.
Na Most a konkrétně i na hotel Cascade mám skvělé vzpomínky, protože před rokem právě zde se nám podařilo vyhrát republikové mistrovství ČR přeboru škol. Nejlepší start do turnaje měl Míša, kterému se podařilo v úvodních 4.kolech uhrát 3,5 bodu. Nakonec měl Míša po prvním dnu 4,5b ze 6 partií a držel umístění v první desítce. Velice dobře hrál i teprve 7-letý Vašík Šetina, který po prvním dnu ziskem 4 bodů ze 6 partií byl na 19.místě. Ostatní se drží uprostřed startovního pole a to platí i o Evě v turnaji děvčat, akorát Martin platí za nováčkovskou daň a na své první body si musel počkat až na druhý den.
Na začátku druhého dne se dočkal konečně i Martin, ale Míša i Vašík své partie prohrávají a ztracejí tím šance na medailová umístění. Nakonec v turnaji který měl celkem úctyhodných 98 chlapců se nejlépe z našich umístil Vašík Šetina, který ziskem 6b z 9 partií se umístil na velice hezkém 14.místě a protože bude hrát tuto soutěž ještě příští rok, jistě bude mít ambice na medailové umístění. Letos byl z mladších ročníků Vašík celkem na 2.místě a to samo o sobě svědčí o jeho velkém potenciálu. Míša trošku doplatil na přetočení barev v 5.kole a taky na přetěžký los na úvod druhého dne, když dostal do 7.kola celkově stříbrného Fizera. I Míša 5,5b ukázal velký potenciál skončil na 22.místě a věřím, že se mu podaří prosadit se již na podzimním Mistrovství Moravy a Slezska. Pavel i Tomáš nakonec získali 4b a to stačilo u Tomáše obhájit své nasazení na 59.místě a Pavel své nasazení ještě vylepšil a obsadil 65.místo. Martin nakonec obsadil 95.místo ziskem 2bodů a bude muset hodně větší zlepšit pro větší úspěch.
V turnaji děvčat (31 hráček) obsadila Eva Habinová ziskem 3 bodů celkově 19.místo.
Po dvou letech tedy nemáme z tohoto Mistrovství medaili, ale nikterak smutnit nemusíme, protože úroveň tohoto Mistrovství je rok od roku vyšší a Vašík Šetina nám dává mnoho optimismu, ze právě on by mohl být prvním mistrem ČR v historii kuřimského klubu a to již v následujícím roce.
Odkazy: stránky turnaje H8 D8
Pavel Krupica | 10/May/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2763 | Komentáře(3) |

Druhé úterý
obrazek Dnes na druhém úterý vyhrál B-turnaj Míša. Minule vyhrál Dan, tak uvidíme, jestli příště vyhraje další Kuřimák (šanci má Pavel či Tomáš). Jinak startovalo 10 našich a byly spravedlivě rozděleny do obou turnajů - 5-5.
V Áčku se celkem dařilo Tomáši F, který získal velmi slušné 5. místo. Dále hráli Alička, Vojta, Ondra a nováček Dan.
Béčko hráli kromě vítěze Pavel, Tomáš, Evička a nováček Krištof.
Jako vždy ceny dostali všichni a díky přízni rodičů jsme byli brzo doma.
Odkazy: Vysledky_A Vysledky_B
Honza Číhal | 10/May/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2762 | Komentáře |

Úterý na Domečku.
Upoutávka Rozebrali jsme tréninkové partie Keprt-Boháč a Kříž-Petříček.
Poté se hrál turnaj s tempem 2x6 minut na partii, který vyhrál Lukáš Petříček. Poslední kolo jsme dohrát nestihli, tak všichni dostali bez hry po půl bodu.

1.Petříček 6,5
2.-4.Boháč 4,5
Keprt 4,5
Filka 4,5
5.Gregor 3,5
6.Boček 3,5
7.-8.Hodaň 0,5
Dospěl 0,5
Na fotce jsou Luki s Adamem jako vítězové Gillarova memoriálu.
Majer Jiří st. | 10/May/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2759 | Komentáře(2) |

Středeční šachy
obrazek Dnes se sešlo 10 hráčů. Na začátku děckám Pavel rozdal klubová trička. Pak jsme se rozdělili do 3 skupin - Pavel trénoval s Renčou, já s Lusine, Kryštofem a Martinem, ostatní hráli partie na zápis. V "mojí" skupině musím asi nejvíc pochválit Kryštofa, který dobře reagoval jak při opakování tak v nových diagramech.

Partie na zápis dopadly takto:
Kuba Matula 0-1 Tom Keprt
Vojta Havel 0-1 Vojta Vařecha
Pavel Ševčík 1/2 Tom Havel

Ve zbytku času byly rozebrány proběhlé partie a hrál se turnaj. Vzhledem k nízkému počtu odehraných zápasů nebudu psát výslednou tabulku, poměrně zřejmé je jen 1. místo Toma Keprta a 2. misto Vojty Vařechy.
Radovan Smíšek | 05/May/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2756 | Komentáře |

Úterý na Domečku.
Upoutávka Nejprve jsme rozebrali partii Demko-Keprt z 1.ligy mládeže.
Poté Šimon Tajovský organizoval turnaj, ostatní hráli tréninkové partie na zápis k rozboru.
1.Boček 7,5
2.Tajovský 6,5
3.Filka 5,5
4.Havel T. 4,5
5.Šišák 4,5
6.Gregor 3,5
7.Hodaň 2
8.Natálka 1,5
9.Katka 0,5

Keprt 0-1 Boháč
Kříž 0-1 Petříček
Buzáš 1-0 Sattler
Majer Jiří st. | 03/May/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2753 | Komentáře |

Úterý na Domečku.
obrazek Trénovali jsme technické koncovky mat J+S, 2S a koncovku K+p na předposlední řadě - K+D.
Někteří pokračovali se mnou v tréninku, ostatní hráli turnaj.


1.Tajovský Š. 4/5
2.Fikejs 4
3.Havel V. 3
4.Hodaň 2
5.Filka 1
6.Šišák 1
Majer Jiří st. | 26/Apr/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2746 | Komentáře |

1. liga mládeže
obrazek O víkendu proběhl ve Vyškově závěrečný sraz 1. ligy mládeže.
Jak už Katka naznačila, Áčko bojovalo o medaile a Béčko o čest.
Začnu nejprve u Áčka. V sobotu dopoledne přišla trochu nečekaná porážka s Ostravou, naopak odpoledne překvapivá výhra s Interchess. Vůbec se nedařilo Kubovi, prohrál obě partie prakticky bez odporu. V tu chvíli bylo jasné, že nám medaile asi unikne, neb v neděli nás čekala dosud suverénní Hošťálková a Vsetín. Dopoledne jsme vysoko podlehli Hošťálkové a díky ostatním výsledkům bylo jasné. že ani výhra nad Vsetínem nám nemusí stačit. Úsilí všech přineslo výhru se Vsetínem, ale přesto to stačilo na pěkné páté místo se ziskem 21!! bodů.
O lepší umístění jsme se připravili hned na prvním srazu v Olomouci, kde jsme prohráli i BŠS B i C.
Béčko v sobotu dopoledne prohrálo po dobrém výkonu s Interchess, odpoledne s Ostravou. Velmi dobře zahrál Rudík, naopak zklamala Alička. Při troše štěstí se mohla urodit v některém zápase remíza. V neděli jsem se modlil, aby nezazlíval kanár, ale hluboce jsem se spletl. V dopoledním zápase to dokonce vypadalo, že poprvé vyhrajeme - za stavu 2,5:1,5 pro nás David Dumek má rovnou pozici a Mirek optickou převahu. Bohužel oba prohrávají a je z toho těsná prohra, tolik typická pro celou sezonu. Odpoledne hrajeme s Hošťálkovou, která nás hrubě podcenila nebo se projevila únava z oslavy postupu. Po překvapivé výhře Martina Lišky s Karlem Vrajem vedeme a ostatní stojí poměrně slušně. Poté prohrává Filip Jahn, ale Alička má rovinu a Šimon prudký útok. Mirek a David zatím dobrý. Alička nepochopitelně neudrží remis v jezdcové koncovce, naštěstí Šimon i přes několik nepřesností partii vyhrává a je opět srovnáno.
Mirek už stojí o něco hůř a David drží rovinu. Nakonec obě partie po urputném boji končí remízou, takže jako jediní ze všech bereme celkovému vítězi bod!!!!
Příští rok bude liga ještě silnější, protože z extraligy sestoupil Duras.
Letošní ročník byl poslední pro Martina, Filipa S a Filipa J, takže jim chci poděkovat za reprezentaci klubu a popřát hodně úspěchů v dalších partiích.
Odkazy: vysledky
Honza Číhal | 25/Apr/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2745 | Komentáře(2) |

Středeční šachy
obrazek Na začátku tréninku jsme probrali, jak se zapisuje šachová partie. Pak byly probrány pokročilejší pěšcové koncovky. Následně si všichni vyzkoušeli naučené znalosti v partii na zápis (2 x 45 minut) s následujícími výsledky:

Tom Havel 0-1 Vojta Vařecha
Martin Procházka 1-1 Kryštof Šišák
Pavel Ševčík 1-0 Lusine Movsisyanová
Kuba Matula 0-1 Radovan Smíšek
Radovan Smíšek | 20/Apr/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2737 | Komentáře |

Úterý na Domečku, aneb trenér v depresi.
obrazek Trénovali jsme koncovky a opakovali věžovky. Pokročilí se o pevnosti na 6./3. řadě učili snad už po desáté, a stejně látku neznali. V takových chvílích mám deprese z marnosti a závidím trenérům, co učí šachy za peníze. :-)
Po půlhodinovém tréninku se hrály dva turnaje:
Áčko:
1.Tajovský Š. 4,5/6
2.Hronek 4
3.Boček A. 3,5
4.Fikejs 3
5.Sattler 3
6.Buzáš 2
7.Havel V. 1
Béčko:
1.Havel T. 5/6
2.Gregor 4,5
3.-5.Filka 3,5
Šišák 3,5
Hodaň 3,5
6.Natálka 1
7.Katka 0
Majer Jiří st. | 19/Apr/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2736 | Komentáře(3) |

Středeční šachy
obrazek Na začátku jsme probrali koncovku s králem na krajních sloupcích. Dále proběhl trénink koncovek i s Pavlem. Následný turnaj ovládl Kuba Matula. Vzhledem k tomu, že někteří odehráli méně partií (buď trénovali s Pavlem nebo hráli proti mně), uvádím i počet zápasů.

Výsledky turnaje:
1. Kuba Matula 5,5b/6zápasů
2.-3. Renata Sasková 4/4
2.-3. Pavel Ševčík 4/6
4. Lusine Movsisyanová 3/6
5.-6. Ondra Hronek 3/4
5.-6. Martin Procházka 3/7
7. Rosťa Trnka 1/6
8. Lukáš Medek 0,5/7
Radovan Smíšek | 13/Apr/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2731 | Komentáře |

Na druhém úterý vyhrál B-turnaj Dan Sattler!
obrazek Dubnového turnaje "Druhé úterý" se účastnilo 10.dětí z Kuřimi a všichni potvrzují, že kuřimská mládež je na velkém vzestupu.
V turnaji B(25.dětí) naprosto zaslouženě vyhrál Dan Sattler, který získal 4,5bodu a všechny své soupeře zkušeně přehrával. Na 3.místě se umístil Míša Buzáš, který získal 4body stejně jako na 4.místě Pavel Ševčík kdy právě proti Pavlovi si Michal vybral slabší chvilku a prohrál jen v tomto utkání. Na 5.místě se umístil Tomáš Havel ziskem 3,5bodu. Michal, Pavel i Tomáš mají před MČR do 8.let, které se koná 8-9.května v Mostě velice slibnou formu a myslím si, že mohou přivést i nějakou medaili. Na 10.místě skončil Michal Svoboda 3body a na 23.místě Eva Habinová 1bod.
V turnaji A(28hráčů) si nejlépe vedl na 11.místě Tomáš Fikejs 3body. Na 13.místě se umístil vítěz únorového béčka Ondra Hronek ziskem 3bodů. Na 17.místě Vojtěch Havel 2body a na 22.místě Šimon Boháč 2body.
Věřím, ze i v květnu se nám podaří na tomto turnaji přidat nějaké další úspěchy. Výsledky najdete v příloze.
Odkazy: turnaj A turnaj B
Pavel Krupica | 12/Apr/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2729 | Komentáře(1) |

Úterý na Domečku.
obrazek Dnešní poloviční účast na tréninku byla asi ovlivněna konkurenčním turnajem Druhé úterý v Brně. S dětmi jsem probral zásady ve věžových koncovkách a poté jsme hráli turnaj v desítkách. Nehrála pouze Katka, která jevila dosti velké známky jarní únavy. :-)
Turnaj jsme nestihli dohrát, ale na ceny to nemělo vliv.
1.Petříček 5/5
2.MJS 4/4
3.-6.
Matějů 2/5
Tajovský Š. 2/5
Boček A. 2/4
Dospěl 2/3
7.Hodaň 1/4
8.Natálka 0/5
Majer Jiří st. | 12/Apr/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2728 | Komentáře |

KP družstev ml. žáků Zastávka
obrazek V sobotu vyrazila početná skupinka kuřimských nadějí na krajský přebor družstev ml. žáků do Zastávky. Pavel opět zase experimentoval a nejsilnější sestavu rozdělil do dvou družstev. To Lokomotiva netaktizovala a postavila to nejlepší do svého A družstva. Podle toho pak dopadly i výsledky - dokráčeli si zcela bezkonkurenčně pro vítězství a naše "rozdělené" síly proti ní neměly moc šancí. Nicméně letos se hrálo o tři postupová místa a tomu se asi podřídila taktika šéftrenéra. Do družstva A angažoval zastáveckého Rudu Richtera podobně jako jsme měli dříve z Durasu Aru či z Rousínovce Honzu Hvozdoviče. Nu já osobně si myslím, že při počtu naší mládežnické základny tyhle výpomoci fakt nutné nejsou, ale tohle ať si srovná Pavel sám. Aby asi nedocházelo k nějakým pozdějším takticky domluveným výsledkům, nalosoval hlavní rozhodčí ručně proti sobě hned do prvního kola družstva ze stejných oddílů, pokud tam byly. Tohle tedy z mého pohledu asi není nejšťastnější řešení, protože dle nasazení se vlastně 2. nasazené Ačko hned potkalo se 4. nasazeným Béčkem a naopak naše družstva C a D z chvostu startovní listiny. Po prohře se Béčko propadlo až na konec a pak se pouze prodíralo ze zadních pozic dopředu. Když porovnám ostatní Ačka a Béčka dalších oddílů, zde byl diametrální rozdíl v kvalitě a tudíž to spíše odpovídá pravidlům švýcarského systému. Nicméně se i Béčko nakonec prodralo nahoru a po výhře nad Durasem, se kterým naše A družstvo pouze remízovalo, se vyšplhalo na třetí postupovou příčku. Velice mile překvapilo naše záložní C družstvo, které v podstatě vyhrálo soutěž skokan roku - z 15. nasazeného místa se vyšvihlo až na 5. pozici se stejným počtem bodů jako bramborový Duras - tak tady klobouk dolů, to od nich nikdo nečekal. Déčko hrálo pouze v pěti, protože opět někteří původně nominovaní nemohli a dá se říci, že v něm hráli naprostí nováčci - ostudu ale neudělali a vybojovali jedno vítězství. Organizace skvěle šlapala, všichni využili poukázku na párek v rohlíku a vybrali si z bohatého cenového fondu. V tomhle je asi podpora zastáveckého šachu od obce někde jinde než v Kuřimi. Pokud mám zhodnotit vystoupení týmu A, který jsem tak nějak dostala přidělený, snažili se všichni, někteří se nevyhnuli výrazným hrubkách, které bohužel k tomuhle věku i rapidovému tempu patří a někteří zase bojovali s časem, kdy 15 min bylo opravdu ďábelsky málo - hlavně na prvních šachovnicích se dohrávalo až do spadnutní praporku a nebylo vyjímkou, že se přidávaly 2min za nemožné tahy, které se v tom blicání vyskytly. Na rajčeti je pár fotek a dole odkaz na konečné výsledky
Odkazy: výsledky
Kateřina Tajovská | 10/Apr/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2727 | Komentáře(12) |

Memoriál Jana Krejčího- Rajhrad
obrazek V sobotu 2.dubna se uskutečnil Memoriál Jana Krejčího, kterého se účastnilo 18.dětří z Kuřimi.
V turnaji mladších žáků startovalo celkem 40.dětí měl velkého favorita Lukáše Petříčka který nakonec i turnaj zaslouženě vyhrál ziskem 6.bodů. Na druhém místě skončil překvapivě Ondra Hronek, který výhrou v posledním kole odsunul mimo stupně vítězů Zastáveckého Rudolfa Richtera, ale na 3.místřoodsunul i Šimona Tajovského. Ondrovo 2.místřo ovšem není nikterak náhodné. Jedinou prohru zaznamenal s Adamem Bočkem, ale i v tomto zápase byl úplně vyhraný. Adam skončil na slušném T5.místřě, ale kdyby se mu podařilo vyhrát v posledním kole (pouze remizoval) skončil by na 2.místě právě Adam. Z6a pozornost stojí i 7.nístřo teprve 6-letého Vašíka Šetiny, který získal 5.bodů. První desítku uzavřel Šimon Boháč ziskem 4,5bodu. Na velice hezkém 12.místě pak ziskem 4,5bodu skončil a naznačil tak své možnosti pro MČR do 8.let, které bude za měsíc v Mostě.
Mezi děvčaty se umístila na 2.místě Lusine Movsisyanová.
Velice vyrovnaný byl turnaj starších žáků(68.dětí), kde se na 2.místě umístil až na pomocné hodnocení Matěj Tajovský, který získal 6.bodů. ostatní děti skončili dle svých možností, ale například Vláďovi Pavlíkovi se turnaj příliš nepovedl. Mezi děvčaty se umístila na 3.místě stále více se zlepšující Renatka Sasková.
Série GP v rapid šachu bude ukončena na turnaji v Ratíškovicích 16.5, kde bude muset ještě potvrdit postup na MČR Šimon Tajovský i Vláďa Pavlík.
Odkazy: turnaj B turnaj C turnaj A
Pavel Krupica | 07/Apr/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2724 | Komentáře(3) |

Středeční šachy
obrazek Na začátku jsme probrali co to znamená odtažec a vyzkoušeli několik příkladů. Pak proběhl turnaj, který vyhrál Kuba Matula.

Celkové výsledky:
1. Kuba Matula 5,5b
2. Vařecha Vojtěch 4,5b
3. Ondra Hronek 4b
4. Tom Havel 3,5b
5. Pavel Ševčík 2b
6. Lusine Movsisyanová 1,5b
7. Martin Procházka 0b

Tréninku se zúčastnila ještě Renča Sasková, která dost dlouho trénovala s Pavlem, nestihla tedy sehrát moc partií, takže ji do výsledků neuvádím.
Radovan Smíšek | 07/Apr/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2722 | Komentáře |

Úterý na Domečku - vítězí Petříček.
obrazek Dnes se probíraly taktické obraty, hlavně pro začátečníky.
Poté jsem děti rozdělil do dvou vyrovnaných skupin, a pak došlo i na playoff. :-)
V první skupině k překvapení nedošlo a vyhrál ji Luki, bez ztráty kytičky. :-)
To druhou vyhrál překvapivě Míša Buzáš. Sice byl některými nazýván haluzářem, ale my znalci víme, že v šachu haluz neplatí. Míša se prostě zlepšuje. :-)
1.skupina:
1. Petříček 5
2. Tajovský 4
3. Hronek 2,5
4. Boček 2
5. Boháč 1,5
6. Natálka 0
2.skupina:
1. Buzáš 4,5
2. Keprt 4
3. Fikejs 3
4. Matějů 2,5
5. Filka 1
6. Katka 0
Poté se hrálo výše zmíněné Playoff:
O 1. flek: Buzáš-Petříček 0:2
O 3. : Keprt-Tajovský 2:1
O 5. : Fikejs-Hronek 0:2
O 7. : Matějů-Boček 2:1
O 9. : Filka-Boháč 1:2
O 11. : Katka-Natálka 0:2
Majer Jiří st. | 05/Apr/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2720 | Komentáře |

Středeční šachy
obrazek Na začátku tréninku jsme se rozdělili na tři skupiny. Nejzkušenější hráči hráli na zápis - Tomáš Kříž porazil Romana Matějů a pak ještě hráli Kuba Matula s Vojtem (zápas s nimi rozebíral Pavel a já nevím ani výsledek, třeba někdo doplní).

Druhá skupina Pavel Ševčík, Ondra Hronek a Tom Havel se s Pavlem připravovali na blížící se turnaj.

S třetí skupinou jsme si ukázali co znamená vyšachování a zkusili jsme si na toto téma několik diagramů. Následný dvoukolový turnaj této skupiny dopadl takto:

1. Lusine Movsisyanová 6b
2. Lukáš Medek 3,5b
3. Rosťa Trnka 1,5b
4. Eva Habinová 1b
Radovan Smíšek | 31/Mar/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2714 | Komentáře |

Úterý na Domečku, aneb vítězí Petříček a Boháč.
obrazek Opět bylo našlapáno, probrali jsme jednu koncovku Šimona z jeho úspěšného turnaje nadějí. Dále několik příkladů na taktiku ve věžových koncovkách.



A-turnaj vyhrál Lukáš Petříček.
1.Petříček 7/7
2.Fikejs 5
3.Tajovský Š. 4
4.Buzáš 3
5.Havel V. 3
6.Matějů R. 3
7.Hronek 3
8.Gregor 0

V B-turnaji zvítězil Šimon Boháč a postupuje do áčka.
1.Boháč 7/8
2.Sattler 7
3.Boček A. 5
4.Hodaň 5
5.Filka 4
6.Havel T. 4
7.Katka Ďásková 2
8.Natálka Ďásková 1,5
9.Klárka Matějů 0,5
Majer Jiří st. | 29/Mar/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2713 | Komentáře |

Středeční šachy
obrazek Dnes se sešlo sedm hráčů. Na začátku jsme si zkusili diagramy se situacemi v koncovkách. Následně proběhl turnaj, vítězem se stal Tomáš Kříž. Po delší době jsem viděl hrát Ondry Hronka a musím říct, že se raketově zlepšil.

1. Tomáš Kříž 5b
2. Ondra Hronek 4,5b
3. Vojta Vařecha 4b
4. Renata Sasková 3,5b
5. Adam Boček 3b
6. Pavel Ševčík 1b
7. Martin Procházka 0b
Radovan Smíšek | 23/Mar/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2709 | Komentáře |

Úterý na Domečku.
obrazek Probrali jsme bezpečnost králů a jak se bránit útoku na krále.

Poté se hrály dva turnaje:
Béčko řídil Vojta Havel, který turnaj i vyhrál a vrací se zpět do áčka.
1.Havel V. 6/6
2.Filka 5
3.Havel T. 4
4.Hodaň 3
5.Natálka 2
6.Kačenka 1
7.Klárka 0

Áčko vyhrál Lukáš Petříček, do béčka sestupuje Sattler.
1.Petříček 6/7
2.Matějů 5,5
3.Hronek 5
4.Gregor 3,5
5.Fikejs 3
6.Tajovský Š. 3
7.Buzáš 2
8.Sattler 0
Majer Jiří st. | 22/Mar/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2708 | Komentáře |

Závěrečný sraz KP družstev mládeže aneb Kuřim má opět double
obrazek Poslední sraz KP družstev mládeže ve Vyškově měl potvrdit skutečnost, že si Kuřim vítězstvím pojistí setrvání dvou družstev v 1.lize mládeže i pro příští sezonu. Oproti původním předpokladům, kdy postupovými ambicemi zamíchal už první sraz, kde se mezi sebou střetly všechna kuřimská družstva, nakonec o vítězství hrálo družstvo D a družstva C a E měla trošku brzdit konkurenty.
Na ranním srazu u nádraží byl jako vždycky celkem chaos, někteří přišli pozdě, někteří odvolali účast na poslední chvíli a náš hlavní lídr na první šachovnici Vláďa celou noc prozvracel, nakonec ale obětavě nastoupil, i když byl celý den zelený jak jarní osenní a zajistil nám kýžený postup.
Do posledních kol se zdálo, že už máme všechny silné soupeře obehrané, ale ani jedno vítězství nebylo úplně jednoduché, i když družstvo D hrálo v základní sestavě. První soupeř - Zastávka A dokonce nastoupila pouze ve 4 lidech a tak jsme už vyhrávali z výkopu 1:0, obhlídla jsem situaci a vypadalo to na pohodovou výhru, Vláďa měl dovolené rychlé remízy. Přijdu za pár minut a Šimon má figuru méně, Mirek o hodně horší čas, na prvních dvou šachovnicích vyrovnaná pozice. Takže trošku problém - naštěstí to Šimon nějak zázračně zvrátil, za chvíli měl najednou kvalitu víc a partii vyhrál. Mirek svou zkušeností soupeře přehrál i v časové tísni a taky vyhrál, tudíž kluci už na prvních dvou šachovnicích mohli podepsat remízy. 8.kolo Rousínovec s Honzou Hvozdovičem na 1. desce. Další desky ale byly celkem pohodově, takže rychle vzadu vedeme 3:0, Vláďa měl mizerný čas i pozici, ale zkoušel to do poslední sekundy, než se před vypršením času vzdal. Kuba to pak dal zase za remiz. Do posledního kola jsme dostali oslabený Duras, kterému chyběly tři první šachovnice. Tento zápas ale paradoxně trval nejdéle a soupeři hodně vzdorovali, i když jsme opět poslední dvě šachovnice vyhráli celkem rychle. Nakonec jsme je zdolali 4:1. Ostatní týmy si také nevedly špatně - Céčko konečně hrálo v kompletní sestavě a všechny soupeře smetlo, a díky zaváháním Lokomotivy se nakonec propracovali na 2. místo. Ečko do posledního utkání bojovalo o bramborovou medaili, ale remíza s nejlepším týmem Lokálky ho nakonec odsunula na 5. místo. Fko hrálo pouze ve 4 lidech, takže si připsalo pouze 1 výhru a skončilo celkově 9. Naši trenéři stihli absolvovat i souběžně probíhající přednášku GM Cveka a doufám, že načerpali nové zkušenosti a vědomosti jako naši mládežníci. Když to shrnu, až na menší ranní komplikace celkem vydařená sobota a ještě jednou velké díky Vláďovi, že i přes zdravotní komplikace obětavě nastoupil a pomohl k postupu. Na chess resultu už jsou výsledky. Předpokládám, že další páni trenéři také okomentují své týmy :).
Odkazy: výsledky
Kateřina Tajovská | 19/Mar/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2706 | Komentáře(2) |

Úterý na Domečku: Vítězí Petříček a Boháč.
obrazek Probrali jsme takzvanou "disciplínu v partii" respektive jaké otázky si hráč pokládá po tahu soupeře.
Poté se hrály dva turnaje A-pokročilí, B-zbytek. K pokročilým se později přidal Honza Dospěl.


Výsledky A:
1.Petříček 5,5/6
2.Keprt 5/6
3.Matějů 3,5/5
4.Tajovský Š. 2/6
5.Fikejs 2/6
6.Dospěl 1/5
7.Havel V. 1/6

Výsledky B:
1.Boháč 9/9!!
2.Hronek 8
3.Buzáš 6,5
4.Filka 6
5.Sattler 5,5
6.Hodaň 4
7.Havel T. 3
8.Natálka 1,5
9.Klárka 1
10.Katka 0,5
Majer Jiří st. | 15/Mar/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2694 | Komentáře |

Středeční šachy
obrazek Tréninku se zúčastnilo 6 hráčů a 3 hráčky. Na začátku jsme si ukázali diagramy s motivem vidličky různými figurami. Následně proběhly turnaje. Turnaj starších, kterého se účastnili Adam Boček, Roman Matějů, Vojta Vařecha a Kuba Matula vyhrál Roman, další výsledky nemám.
Turnaj mladších dopadl následovně:

1. Pavel Ševčík 3b
2. Lusine Movsisyanová 2b
3. Klárka Matějů 1b
4. Eva Habinová 0b

Po dohrání turnajů stihl ještě každý dost partií. Bylo vidět, že Pavel se stále více blíží zkušenější skupině (porazil Vojty Vařechy a i ostatní partie nebyly špatné).
Radovan Smíšek | 10/Mar/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2684 | Komentáře |

Úterý na Domečku.
obrazek Dnes se na Domečku sešlo 11 dětí. Očekával jsem menší počet s ohledem na kolizi s turnajem 2. úterý a MČR mládeže.
Nejprve jsme zopakovali zásady zahájení a bohužel jsem si znovu potvrdil, že tohoto opakování není nikdy dost. :-(

Dvojčata Ďáskovy jsem nechal hrát spolu, protože ostatní děti jsou herně už někde jinde.

Turnaj hrálo osm dětí a jeden dorostenec z Jinačovic.
Stihli jsme odehrát šest kol, ti co pauzírovali kol pět.
1.Fikejs 4/5
2.Havel V. 4/6
3.Matějů 3,5/5
4.Hronek 3,5/6
5.Boháč 3/5
6.Buzáš 2/5
7.Sattler 1,5/5
8.Havel T. 1,5/6
9.Dospěl 1/5
Majer Jiří st. | 08/Mar/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2682 | Komentáře |

Úterý na Domečku.
obrazek Dnes bylo na Domečku plno. Zopakovali jsme si technické koncovky a poté 11 hráčů hrálo turnaj, holčičky Kárka, Natálka a Kačenka hrály mezi sebou a já trénoval Ondru.
Turnaj se z časových důvodů nedohrál a tak jen po 6-7 kolech bylo pořadí následující:

1.Petříček 7/7
2.Matějů 6/6
3.-7. Tajovský 3/6
Boháč 3/6
Buzáš 3/6
Fikejs 3/6
Havel V. 3/6
8.Hodaň 2/6
9.Gregor 1,5/7
10.Havel T 1/6
11.Filka 1/6
Majer Jiří st. | 23/Feb/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2664 | Komentáře |

Úterý na Domečku.
obrazek Poté co jsem zjistil, že jeden nejmenovaný jedinec neuměl dát na Gillarovi mat dámou a králem, jsme si zopakovali matové vedení s dámou, věží a dvěma střelci. Pokročilé (Tajovský Š., Petříček a Matějů) jsem učil separátně matovému vedení S+J+K-K. Na trénink přišly i dvě nové holčičky, dvojčata Kačenka a ???. Byly k nerozeznání a učily se základům šachu.
Současně se hrál turnaj pod vedením Radka Hodaně:
1.Boháč 4,5
2.Buzáš 4
3.Havel V. 3,5
4.Hronek 3
5.Havel T. 2
6.-7. Hodaň a Filka 0,5
Majer Jiří st. | 16/Feb/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2645 | Komentáře |

Druhé úterý vyhrál Ondra Hronek
Na dnešním Druhém úterý bylo skoro každé páté dítě z Kuřimi.
V turnaji A hráli ostřílení borci Tomáš a Vojta, a premiérově i Šimon B.
V turnaji B jsme měli zástupců mnohem víc. Od začátku se na předních deskách pohybovala čtveřice Ondra, Míša, Dan a trochu nečekaně i Pavel. Pro Lukáše a Lusine to byl první turnaj a tak sbírali hlavně zkušenosti. V posledním kole los svedl dohromady Ondru s Pavlem a tak bylo jasné, že tentokrát vyhraje někdo z Kuřimáků. Partie měla divoký průběh, nejdříve Ondra získal figuru a výraznou převahu, ale když jsem se vrátil z inspekce ostatních partií, měl Pavel dámu a tři piky proti věži, střelci a pěti pikům. Pavel si s pozicí moc nevěděl rady a navíc ustoupil králem tak nešikovně, že dostal šach a přišel o dámu a za chvíli partii vzdal.
Všichni zasluhují pochvalu za předvedenu hru a přeju Ondrovi hodně štěstí v turnaji A.
Na závěr mám prosbu na rodiče: příští turnaj je 8.března. Děti z Kuřimi odvezu, ale nemohu je přivézt zpět. Pokud se nikdo nenabídne, bohužel nikam nepojedeme. Což by určitě byla velká škoda!!
Odkazy: Turnaj_A Turnaj_B
Honza Číhal | 10/Feb/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2623 | Komentáře(2) |

Pátek na Domečku.
Nejprve jsem se všemi probral koncovku V+p-V:

Philidor, Lucena, Karstedt, obrana poslední řady při jezdcovém pěšci.

Poté hráli začátečníci turnaj a pokročilí volné partie.

1.Hronek 5/5
2.Sattler 4
3.Polittzer 3
4.Blecha 3
5.Svoboda M. 2,5
6.Pluhařová 0,5
7.Halva O. 0
mjs2010 | 06/Feb/2016 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 2610 | Komentáře |

Úterý na domečku
Na dnešní trénink přišlo 8 kluků a 2 holky. Probrali jsme partii z 1. Ligy mládeže a pár diagramů.
Holky pak hráli spolu volné partie a kluci odehráli turnaj, který vyhrál Lukin.
Honza Číhal | 02/Feb/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2586 | Komentáře |

Středeční šachy
Na začátku jsme si ukázali maty v zahájení a slabé pole f7. Mezitím už starší hráli na zápis. Po teorii proběhl turnaj, který se stihl kompletně odehrát. Zvítězila Renata Sasková. V partiích hraných na zápis vyhrál Martin Prokop nad Vojtem Vařechou a Adam Boček nad Kubem Matulou. Následně přišel Pavel a partie s nimi rozebral.

Výsledky turnaje:
1. Renata Sasková 4,5b
2. Pavel Ševčík 4b
3. Lusine Movsisyanová 3b
4. Martin Procházka 2,5b
5. Lukáš Medek 1b
6. Rosťa Trnka 0b
Radovan Smíšek | 28/Jan/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2582 | Komentáře |

1. liga mládeže
V sobotu pokračovala 6. a 7. kolem 1.liga mládeže. Tentokrát jsme jeli do Starého Města. Zatím co Áčko hrálo skoro v základu, sestava Béčka byla hodně prořídlá. Našimi soupeři bylo domácí Staré Město B a Grygov.
Dopolední kolo bylo celkem jednoznačné. Áčko v pohodě porazilo Grygov a Béčko bez odporu podlehlo Starému Městu. Za mírné chumelenice jsme vyrazili na oběd do sousedního Uherského Hradiště. Hospodu jsme našli v pohodě, ale s obsluhou a hlavně rychlostí podávání to bylo výrazně horší. Do hrací místnosti jsme přišli po hodině a půl.
Zatímco domácí na Áčko poctivě čekali, vedoucí Grygova IM Biolek nepochopitelně pustil hodiny a Béčko mělo ztrátu 15 min.
Většinou odpolední partie bývají rychlé, ale tentokrát to bylo jinak.
Po rychlé výhře Rudíka Béčko vede a ostatní nestojí o nic hůře, Áčko proti posílenému St.Městu stojí lépe na 4.a 5. šachovnici. Nováček v sestavě Béčka Adam doplácí na pasivní věž v koncovce a stejně jako dopoledne prohrává remízovou věžovku. Další nováček v sestavě Ondra prochází kolem výhry a zaznamenává druhou dnešní prohru. Šimon opět v divoké partii remizuje a drží Béčko ve hře. Mezitím v Áčku vyhrává Matěj s Julčou, chvíli na to remizuje Kuba N.
Béčko nadále vzdoruje Grygovu a nechybělo moc k první výhře v soutěži. Nakonec Tom prohrává a Kuba K vyhrává, takže těsná porážka. V té chvíli odjíždím (cca v 17.00) a zbytek Áčka stále hraje.
Cesta zpět je celkem náročná, neb celé odpoledne hustě sněžilo a silničáři moc nestíhají. Naštěstí v Buchlovských kopcích není žádnej uvázlej kamion o lehce před sedmou přijíždíme do Kuřimi.
Áčko svůj zápas zvládlo a okupuje druhé místo!!
Odkazy: vysledky
Honza Číhal | 24/Jan/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2576 | Komentáře(2) |

Páteční trénink pokročilých.
Probrali jsme motivy v pěšcových koncovkách:

Vzdálená opozice králů, boj o kritická pole, oběť pěšce za posunutí kritických polí, čtverec a překrytí dráhy krále, Retiho ideu, oběť pěšce za čtverec, přilákání krále na nevýhodné pole, "ideu cikcag":-) a ještě několik dalších motivů při oboustranném postavení dam.

Ze začátečníků se v kurzu pokročilých (chudáci musí to hodinu vydržet) se dobře chytá Ondra Hronek.
Majer Jiří st. | 23/Jan/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2575 | Komentáře |

Středeční šachy
Nemám moc času, tak jen bez komentáře posílám tabulku ze středy:

1.Matula Jakub 7,5b
2. Martin Prokop 6,5b
3.-4. Habinová Alice 4,5b
3.-4. Boček Adam 4,5b
5.Matějů Roman 4b
6.Sasková Renata 3,5b
7.Movsisyanová Lusine 3,5b
8.Vařecha Vojtěch 2,5b
9.Procházka Martin 2b
10. Matějů Klárka 1,5b
11. Ševčík Pavel 1b
12.Habinová Eva 0b
Radovan Smíšek | 22/Jan/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2572 | Komentáře(2) |

Domeček není nafukovací.
Nejprve jsme společně probrali koncovku na téma střelec proti jezdci, kontrola polí a narušení souhry figur soupeře.

Na úterní trénink přišlo 18 dětí a stolů je k dispozici jen pro 16 hráčů. Jak to udělat, aby si všichni zahráli a přitom jsme Domeček nenafoukli? Jediným řešením byly dvě skupiny s lichým počtem hráčů. :-)

A-turnaj:
1.Keprt 6,5
2.Petříček 6
3.-4.Tajovský Š. 5,5
Matějů R. 5,5
5.Boháč 3,5
6.Buzáš 3,5
7.Fikejs 3
8.Havel V. 1,5
9.Filka 0,5

B-turnaj:
1.Hronek 6
2.Gregor 6
3.Hodaň 5,5
4.Havel T. 5,5
5.Sattler 5
6.Medek 3
7.Trnka 2,5
8.Strašák 2
9.Matějů K. 0,5
Majer Jiří st. | 19/Jan/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2569 | Komentáře(1) |

Středeční šachy
Jelikož zpočátku nedorazil Pavel a zjistil jsem, že při dvou turnajích dělají zkušenější přespříliš hluku a nejsou ochotní hrát spolu vícekrát, byl stanoven netradiční systém turnaje. Jakmile byli někteří hráči volní, ihned jsem je delegoval do dvojic, i když by měli hrát s někým podruhé. Cílem bylo samozřejmě během šachů nasbírat co možná nejvíce bodů. Výledky je tedy nutné brát s rezervou, ale myslím, že jsou spravedlivé, snažil jsem se aby všichni hráli se všemi, nikdo s nikým nehrál mockrát. Překvapivé vítězství Ondry Hronka, je taktéž zasloužené, protože porazil dvakrát Adama a minimálně jednou i Kuby. Ještě když se dívám na výsledky, tak musím dodat, že výše by nejspíš byla Alice, ale ta hrála i se mnou a partie se mnou není příliš rychlá.

1. Ondra Hronek 8b
2. Kuba Matula 6,5b
3. Lusine Movsisyanová 4,5b
4. Martin Procházka 4b
5. Pavel Ševčík 3,5b
6. Alice Habinová 3b
7. Adam Boček 1,5b
8. Eva Habinová 0,5b
Radovan Smíšek | 15/Jan/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2563 | Komentáře(1) |

Úterý na Domečku.
Probrali jsme všechno důležité, co musí znát hráč, když jede na turnaj. Bylo toho dost. :-)
Poté se hrály dva turnaje s těmito výsledky:
A-turnaj (dvoukolově)
1.Petříček 6
2.Matějů 3
3.Boháč 2
4.Tajovský Š. 1

B-turnaj
1.-2.Havel T. 5
Havel V. 5
3.Buzáš 4
4.-5.Sattler 2,5
Hronek 2,5
6.Juránková 2
7.Strašák 0
Majer Jiří st. | 12/Jan/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2561 | Komentáře |

Úterý na Domečku.
Nejprve jsme probrali několik zajímavých a poučných pozic. U poslední pozice, kde bylo až k neuvěření, že bílý král pouze s pěšcem vyhraje proti velké přesile, se všichni vehementně zapojili do oponentury až našli vedlejší variantu, kde se mi výhru už dokázat nepodařilo. Nakonec správné řešení našel David Němec.
Pod vedením pomocných trenérů Davida a Romana byly sehrány dva turnaje.
Áčko se hrálo dvoukolově:
1.Petříček 4,5
2.Fikejs 3
3.Tajovský Š. 2,5
4.Keprt 2

Béčko:
1.Boháč 6,5
2.Buzáš 5
3.Filka 4,5
4.Havel V. 3
5.Gregor 3
6.Juránková 2,5
7.Havel T. 2
8.Sattler 1,5
Majer Jiří st. | 05/Jan/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2551 | Komentáře |

CHESS LADY 2016
eva Agilní ŠACHklub Tábor (www.sachklub.cz) uspořádal již tradičně první sobotu nového roku pěkný a kvalitně obsazený turnaj dívek CHESS LADY 2016. Jedna informace za všechny: přibližně polovina z 27 účastnic byla medailistka buď z MČR, Mistrovství Moravy a Slezska nebo Mistrovství Čech mládeže. V pěkných prostorách klubu se odehrálo 7 kol v příjemném tempu 20+5 za účasti 2 kuřimských želízek. Alička se čerstvým rapid elem přes 1300 těsně vešla do horní poloviny startovní listiny a pěkným výkonem ještě o 2 příčky poskočila nahoru. Ani v několika partiích se zkušenými 1600+ se neztrácela a bylo co sledovat. Evička sbírala cenné zkušenosti, tlačila se figurkami dopředu a poctivě uhrané 2 bodíky bez přízpěvků pana Bye a perfo k tisícovce je taky moc fajn.
Turnaj zaslouženě vyhrála výborně hrající Eliška Vavřínková a gratulace tedy míří rovněž do Kuřimi. Tečku za turnajem málem musela udělat TV Nova, když účastnicemi podepsaný lampion štěstí díky velké klice nezapálil nejdřívě jednu z nich, poté blízko stojící auto a nakonec vzrostlou zeleň. Pěkný turnaj a doporučení pro příští ročník! Výsledky: http://www.chess-results.com/tnr199632.aspx?lan=1&art=4&wi=821
Martin Habina | 03/Jan/2016 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2544 | Komentáře(1) |

O přeborníka Králova Pole
Jako každý rok, i letos se početná výprava 21 dětí z Kuřimi účastnila turnaje v A-sport hotelu, který pořádá ŠK Duras. Tentokrát vyrazily i děti, které hrajou šachy krátce, a tak to pro ně byla první příležitost vyzkoušet si celkem slušně obsazený turnaj. Kapacita byla využita téměř na 100%, přestože den předtím spousta dětí byla na turnaji v Břeclavi. Turnaj pěkně odsýpal díky "elektronickému" řízení a promítání losu přímo na stěnu, ale hlavní rozhodčí IM Neklan se přesto musel celkem ohánět nastavováním přídavných minut za nemožné tahy a řešením neobvyklých situací na šachovnici, které byly zapřičiněny nováčkovskou daní některých účastníků. Navíc v pauzách mezi jednotlivými koly probíhaly vědomostní soutěže o bonbony, které ovšem trochu nekale ovlivňovali někteří pánové z řad trenérstva :P.
Dlouho to ve startovním poli vypadalo na one man show Lukáše Petříčka, který se s nikým až do páteho kola nepáral, ale v posledních dvou kolech mu nějak zvlhl prach v hlavni a nakonec skončil na nepopulárním 4. místě v kategorii mladších žáků. Čelo bylo poměrně vyrovnané, o čemž svědčí fakt, že na 2.-5. místě opět rozhodoval Buchholz. Konečným vítězem se stal hlavní favorit Vojta Jurásek, následovaný Eliškou Vavřínkovou a Davidem Barákem. Co se týče medailí v jednotlivých kategorií, tak Vojtu s Eliškou ve starších žácích na třetím místě doplnil Tomáš Kříž a v mladších žácích druhé místo za Davidem Barákem brala Olga Dvořáková a třetí Matěj Tajovský. Nejmladším účastníkem se stal opět Kuřimák Martin Hronek, který oslavil den předtím šesté narozeniny. Myslím, že všechny děti si pěkně zahrály a odnesly si ceny z bohaté nadílky od pořadatelů.
Odkazy: výsledky
Kateřina Tajovská | 21/Dec/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2534 | Komentáře(8) |

Vánoční Břeclav
Již 38.ročníku turnaje v Břeclavi se účastnilo 15.dětí z Kuřimi.
Provedu prozatím jen stručné zhodnocení. Kategorii Dívek do 7.let vyhrála Eva Habinová. V kategorii chlapců do 9.let obsadil 2.místo Šimon Tajovský. V kategorii dívek do 11.let obsadila Alice Habinová 3.místo a v kategorii chlapců do 11.let obsadil bronzový stupínek i Matěj Tajovský. Celkově na turnaji nacházím jen velmi málo pozitivního. Nikdo nezazářil. Světlé okamžiky jsem viděl jen u Šimona Tajovského, Šimona Boháče, Michala Svobody a Renaty Saskové. Výkony našich dětí byly pro mě velikým zklamáním, jako by všechno zapomněli a spíš než na turnaji byly myšlenkami pod vánočním stromečkem při rozbalování dárků. Jen velmi těžko bych našel v paměti kdy se naše děti tak špatně umístili. Za 6.let co jsem na tento turnaj začal s dětmi jezdit horší výsledek v Břeclavi snad ani nepamatuji.
Věřím, že podobné výpadky už snad naše děti nepostihnou a další turnaje odehrají mnohonásobně lépe.
Pavel Krupica | 19/Dec/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2533 | Komentáře(3) |

středa na domečku
Dnes bylo na domečku celkem 14.dětí.
Nejprve jsem přednesl na tabuli pěšcové koncovky a pak byly sehrány 2.turnaje.
Pokročilejší:
1.Matějů Roman 7b
2.Vařecha Vojtěch 4,5b
3.Boček Adam 4,5b
4.Sasková Renata 4b
5.Matula Jakub 3,5
6.Sattler Daniel 2,5b
7.Habinová Alice 1b
8.Ševčík Pavel 1b

Začátečníci:
1.Procházka Martin 5b
2.Movsisyanová Lusine 3b
3.Trnka Rosťa 3b
4.Habinová Eva 2b
5.Medek Lukáš 1,5b
6.Matějů Klárka 0,5b
Pavel Krupica | 17/Dec/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2530 | Komentáře |

Úterý na Domečku.
Na Domeček dnes došlo 15 dětí a Roman Matějů.
Nejprve jsme si zopakovali jak hrát zahájení, poté se hrály dva turnaje a Roman měl se mnou osobní trénink.
Turnaj A:
1.Petříček 5
2.Keprt 4
3.Tajovský Š. 2
4.Fikejs 1

Turnaj B, který řídil Vojta Havel, skončil takto:
1.Filka 8 (vyhrál partii s Vojtou)
2.Havel V. 8
3.Hodaň 7,5
4.Boháč 7
5.-6. Buzáš 5,5
5.-6. Gregor 5,5
7.Havel T. 5
8.Strašák 4
9.Matějů Klárka 2,5
10.Pluhařová 1
11.Juránková 1
Majer Jiří st. | 15/Dec/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2528 | Komentáře |

Talent Cup 2015
V termínu 10.-13.12. se výprava z ŠK Kuřim v počtu 1 dívky a 5 mládenců zúčastnila tradičního Talent Cupu v hotelu Petr Bezruč na úpatí Beskyd. O tento turnaj byl letos mimořádný zájem a tak bohužel pozdně přihlášené výpravy už byly odmítnuté :(. Pořadatelé tedy na konečném vyhlášení avizovali, aby se příští rok s přihláškami neotálelo, neb kapacita hotelu není nafukovací.
Ale k samotnému průběhu:
Nejvíce zástupců jsme měli v turnaji B - dětí do 11 let, kde nás reprezentovali Matěj, Lukáš (ten se na poslední chvíli přehlásil z Céčka), Alička, Vojta Havel. V turnaji C pak čest hájili Šimon a Tomáš Havel.
Když mám zhodnotit jednotlivé hráče, tak to vezmu popořadě.
Matěj už má spoustu odehraného, ale občas ho navštíví bohyně Nérva, která mu znemožní logicky uvažovat po prodělaném nervovém šoku z porážky a proto ho musí někdo tzv. srovnat do latě. Naštěstí se neopakoval scénář z Koutů, kdy po plném bodovém zisku a porážce opět s Adamem Frankem pak přišla nulová šňůra. V partii se Šebestou se to naštěstí zlomilo a i když pak ještě jednou Nérva udeřila po partii s Odstrčilem, poslední partii Matěj řádně promyslel a nenechal se zlomit vědomím, že už nebude první ;-) ale maximálně druhý. Takže celkový výsledek 7/9b a druhé místo je krásné, své nasazení si vylepšil.
Lukáš se přihlásil do silnějšího turnaje, neměl ovšem sebou patřičný "dozor" a tak ho občas navštěvoval bůh blesku a dost často taky bohyně Réma, tudíž si myslím, že zbytečně dával některé partie za remízu, i když se mohl snažit vytěžit víc. Zřejmě respekt z elově silnějších soupeřů....nicméně uhrál krásných 6 bodů, obsadil 7.místo a určitě bude mít jeho trenér spoustu materiálu na rozbor.
Alička odehrála opět jeden ze svých parádních turnajů, s borci se nemazlila, kouzlila jako bohyně vítězství Niké, která stíná jednu hlavu za druhou a po zásluse si odvezla pohár za 2.místo mezi dívkami, celkově dokonce 14.místo, velká gratulace.
Vojta Havel tentokrát mile překvapil - po rozpačitém začátku uhrál šňůru bodů a celkově si připsal 4,5b navzdory tomu, že musel dvakrát absolvovat derby proti Aličce a Lukášovi, jen tak dál, své nasazení vylepšil o 9 míst.
Šimon byl sice v Céčku nasazený až jako 20., ale vzhledem k síle soupeřů se očekával atak na přední příčky. Nicméně po velice slibném začátku 5/6 bodů ho pak navštívil zřejmě bůh Hypnos či bohyně zaslepenosti Áté, los mu přisoudil celkem zdatné soupeře a Šimon bohužel dlouze zarošoval, škoda, určitě měl navíc a jeho samotného výsledek dost mrzel. (loni to bylo naopak, to dlouze rošoval na začátku a na konci pak mohutně finišoval). Nicméně může tuto kategorii hrát ještě jeden rok.
Tomáš Havel hrál takovýto těžký turnaj poprvé a proto mu dělalo trochu problémy se soustředit - zde ten bůh blesku úřadoval tedy hodně. Nicméně je fajn, že si to přijel vyzkoušet a vzhledem k věku (ročník 2009) se to může už jenom zlepšovat.
Celkově musím vystoupení našich hodnotit velice kladně, výsledky fajn, chování bezvadné a přístup také.
Ještě musím samozřejmě popsat mimošachové aktivity, já jsem stihla každý den nějakou horskou tůru, nejlepší byl samozřejmě výšlap na Lysou horu, kde to i v nepříliš příznivém počasí vypadalo jak na turistické dálnici. Dále jsou v blízkosti pěkné vodopády a naučnou stezku už jsem tedy nestihla, a místní bazén taky ne. Níže přikládám pár fotek z turnaje a odkaz na výsledky
Odkazy: fotky turnaj B turnaj C
Kateřina Tajovská | 13/Dec/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2525 | Komentáře(5) |

Holky válí!
Na tréninku zažilo několik hráčů premiéru se šachovými hodinami a hlavně u holek to vedlo k lepší koncentraci po celou dobu zápasu. Velký pokrok je vidět u Evy, která již viděla některé kombinace více figur, mat na slabé poslední řadě apod. Ještě lépe si vedla Lusine, která celý turnaj vyhrála! Turnaj starších byl poznamenán mojí partií s Adamem, která trvala tak dlouho, že ostatní již měli skoro všechno mezi sebou odehráno. Pak tudíž vždycky jeden z nich hrál s Adamem a ostatní hráli podávačky. Adam je nakonec všechny porazil a suverénně vyhrál. S trochou nepřesnosti lze říci, že se hráči obou turnajů ve výsledcích poskládali přesně naopak než minulý týden, což svědčí o vyrovnanosti obou turnajů.

Turnaj A:
1. Adam Boček 4b
2. Šimon Boháč 2b
3. Martin Prokop 2b
4. Vojta Vařecha 1b
5. Kuba Matula 1b

Turnaj B:
1. Lusine Movsisyanová 4,5b
2. Martin Procházka 3b
3. Rosťa Trnka 3b
4. Lukáš Medek 2,5b
5. Eva Habinová 2b
8. Honzík Kopeček 0b
Radovan Smíšek | 10/Dec/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2521 | Komentáře |

Středeční šachy
Na začátku tréninku byla rozebrána partie Romana Matějů s Šimonem Tajovským z OP. Poté proběhly dva turnaje. V turnaji starších zvítězil Martin Prokop (odehráli se 4 kola, zbylá dvě byla zapsána každému remíza). V turnaji mladších již potřetí po sobě zvítězil Pavel Ševčík, který tak příště zkusí hrát turnaj "zkušenějších".

Turnaj A:
1. Martin Prokop 5b
2. Alice Habinová 5b
3. Kuba Matula 4b
4. Vojta Vařecha 4b
5. Šimon Boháč 4b
6. Renata Sasková 2b
7. Adam Boček 2b
8. Dan Sattler 1b

Turnaj B:
1. Pavel Ševčík 7b
2. Martin Procházka 5,5b
3. Lukáš Medek 5b
4. Rosťa Trnka 4b
5. Lusine Movsisyanová 3b
6.-7. Klárka Matějů 1,5b
6.-7. Eva Habinová 1,5b
8. Honzík Kopeček 0b
Radovan Smíšek | 03/Dec/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2514 | Komentáře(2) |

Přebor škol okresní kolo Brna venkova- Postupy pouze pro děti z Kuřimi
Upoutávka Ačkoliv to dle nadpisu vypadá, že postupující jsou pouze kuřimské školy, tak je to trošku jinak. V kategorii 1-5.třída (hrálo 8.družstev) vyhrála po vyrovnaném boji ZŠ Jungmannova Kuřim ve složení Tajovský Šimon, Boček Adam, Matula Jakub a Potůček David až na čtvrté pomocné hodnocení, před ZŠ Tyršova Kuřim ve složení Petříček Lukáš, Keprt Tomáš, Boháč Šimon a Buzáš Michal. Obě školy zaslouženě postupují do Jihomoravského krajského kola. Na 4.místě skončila ZŠ Tyršova "B" a na 8.místě ZŠ Jungmannova "B. V kategorii 6-9.třída (hrálo 9.družstev) naprosto zaslouženě vyhrálo družstvo ZŠ Tyršova Kuřim ve složení Němec David, Pavlík Vladimír, Prokop Martin, Vašek Gabriel a Sasková Renata před Gymnáziem Tišnov, za které nastoupili pouze děti hrající za ŠK Kuřim- Kříž Tomáš, Křivánek Jakub, Zelený Josef a Vařecha Vojtěch a obě školy rovněž postupují do Jihomoravského krajského kola. Na 4.místě skončila ZŠ Jungmannova Kuřim. V kategorii střední školy hrála pouze 3.družstva a proto v této kategorii postupuje pouze vítězné družstvo. Soutěž hraná jiným systémem nakonec vyhrálo s velikým štěstím Gymnázium Tišnov ve složení Svoboda Filip, Liška Martin, Jahn Filip a Šudák Patrik a i tohle družstvo složené převážně dětma hrající za ŠK Kuřim postupuje do krajského kola. Výsledky na chess-results stále ještě nejsou. Obsáhlejší článek s fotem postupujících družstev uvedeme později.
Pavel Krupica | 24/Nov/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2502 | Komentáře(7) |

Úterní trénink 24.11.
Vzhledem k okresnímu přeboru škol se úterního tréninku zúčastnili pouze čtyři mládežníci. V komorní atmosféře se sehrálo několik volných partií bez velkých překvapení.
Honza Vitula | 24/Nov/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2501 | Komentáře(1) |

KP rapid Brankovice
V sobotu zahájil 6-dílný seriál KP v rapidu mládeže úvodním dílem v Brankovicích. Pavel jako vždy vypravil minibus, někteří dorazili po vlastní ose a tak celkový počet šachuchtivých Kuřimáků dosáhl solidního čísla 17 kousků, z toho v turnaji mladších žáků do 12 let startovalo 13 účastníků včetně dvou dívek a v turnaji starších žáků do 16 let pak 4 zástupci. Jak už je Pavlovým zvykem, v půl desáté, kdy končila prezentace, mi volal, že jsou ještě na cestě, ale že je mám tedy zapsat a dorazí ještě před začátkem 1. kola, které mělo vypuknout v 10:00. Mezitím se začaly vyhlašovat celkové výsledky z loňského ročníku, kde jsme pobrali pěkných pár medailí. Jenom pro úplnost:
H10: 1. Lukáš Petříček
D10: 1. Alice Habinová
H12: 1. Matěj Tajovský 2. Tomáš Kříž
H14: 3. Vláďa Pavlík
Poté zahájil samotný turnaj s celkovým počtem 145 mladých šachistů. Krom mládežníků z jihomoravského kraje sem zavítala i početná výprava ze sousedního zlínského kraje, aby poměřili síly.
A jak to všechno dopadlo? Z výsledků se dočtete, že pro naše barvy zase výborně. Nejlépe kategorie H10, kde jsme posbírali všechny tři cenné kovy v pořadí Lukáš Petříček, Šimon Tajovský a Adam Boček, když první dva měli stejný počet bodů a tak rozhodoval bucholz. V H12 skončil na 3. místě Matěj Tajovský a v H14 pak Tomáš Kříž.
Ani další účastníci se neztratili a téměř všichni uhráli více jak 50% bodů a to se počítá. Je potěšitelné, že dorazili v hojném počtu hlavně naši benjamínci, co nás reprezentovali na MČR do 8 let a hráli opravdu pěkně. Tady nám dorůstá další generace do družstva ml. žáků, které letos a příští rok dozná výraznou generační obměnu. Tak doufejme že jména Boháč, Boček, Sattler, Hronek, Havel (či Tajovský ml.) budou sklízet stejné úspěchy jako loňské stříbrné družstvo na republikovém přeboru družstev ml. žáků. Našlápnuto mají slušně, teď jenom vytrvat v tréninkovém úsilí.
Z hlediska pořadatelství vše běželo hladce, krom malého zádrhelu v 1.kole, kdy se v losu octly některé přihlášené černé duše, co nakonec nedorazily, nicméně pořadatelé to rychle vyřešili a turnaj skončil kolem půl čtvrté. Myslím, že tentokrát může být šéftrenér mládeže spokojen a nebude své svěřence veřejně kárat :D. Dole odkaz na výsledky a reportáž z pera M. Hurty na JMŠS
Já si tedy ale neodpustím jednu poznámku k počtu účastníků - pravidelně turnaj mladších žáků má kolem 90-110 hráčů a švýcar na 7 kol sice spolehlivě určí vítěze, ale pořadí na dalších místech pak rozhoduje loterie s pomocným hodnocením, možná by stálo za zvážení ještě rozdělit zvlášť kategorie do 10 a 12 let, co jsem to počítala loni, většinou to vychází na poloviny. Pak by se totiž možná nestalo, že se 2. v pořadí s tím 1. vůbec nepotká.
Odkazy: mladší starší rerportáž JMŠS
Kateřina Tajovská | 23/Nov/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2497 | Komentáře(1) |

20.11.2015 Trénink 15-17
Trénink ještě neskončil a už je tu zpráva: prvích 40 minut jsme rozebírali partii Vitula-Vojtěch s důrazem na sbíraní malých pozičních výhod a počítání temp. Po té nastala "volná hra", např. mě porazil David Němec. O dalším průběhu tréninku bude informovat KruPa, neb mě odvovaly rodinné povinnosti
Honza Vitula | 20/Nov/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2492 | Komentáře |

Středeční šachy
Trénink jsme začali procvičováním pravidel zahájení. Poté již tradičně proběhl ještě výklad pro starší od Pavla - rozebírala se partie Martina Prokopa z OP a při té příležitosti se probrala Slovanská obrana vzniklá přechodem z Anglické hry. Mezitím již mladší hráli turnaj, kde bylo důsledně kontrolováno dodržování pravidel zahájení. Turnaj vyhrál suverénně Pavel Ševčík, který když se bude držet některých pokynů, bude hrát již velmi dobře. Stejně tak ale musím podotknout, že výkony "středečních" hráčů jsou velmi vyrovnané, což odpovídá i tomu, že ještě nikdo letos nezvládl obhájit vítězství z minulého týdne a variabilita na prvních cca 5 místech je velmi vysoká. Výsledky turnaje zkušenějších se ke mně nedostali.

1. Pavel Ševčík 7b
2. Dan Sattler 6b
3. Lukáš Medek 4,5b
4. Rosťa Trnka 4b
5. Martin Procházka 3b
6. Lusine Movsisyanová 2,5b
7.-8. Rosťa Trnka 0,5b
7.-8. Eva Habinová 0,5b
Radovan Smíšek | 20/Nov/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2490 | Komentáře(4) |

KP mládeže družstev- ve vedení ŠK Kuřim D
Upoutávka V sobotu 7.11. se uskutečnila první část KP přeboru družstev mládeže v Kuřimi.
Do KP mládeže družstev se letos přihlásilo rekordní počet 17.družstev. Oproti loňsku, kdy v soutěž zcela ovládlo družstvo Kuřimi B a zaslouženě tak postoupilo do 1.ligy, tak letos máme v soutěži opět o jedno družstvo navíc a tak v soutěži můžeme sledovat družstva Kuřimi C, D, E a F. Na 1.srazu jsme tak mohli na domečku vidět v akci rovnou 20.dětí. Mezi favority soutěže bude patřit družstvo Kuřimi C, které bude chtít jistit dvojnásobnou účast Kuřimi v 1.lize. Aby byla soutěž regulerní musejí družstva ze stejného oddílu sehrát nepopulární oddílová klání hned na začátku soutěže aby soutěž nemohla být na konci ovlivněna. Ve vzájemných utkáních dominovala podle očekávání družstva Kuřimi C a D a ve vzájemném utkání překvapivě vyhrálo družstvo D, které se prozatím v soutěži dostalo do vedení. Céčku v tomto klání chyběl lídr družstva David Němec. Tabulku prozatím uzavírá družstvo Kuřimi E, které citelně postrádalo hráče prvních dvou šachovnic Jakuba Němce a Romana Matějů.
Další sraz se uskuteční na začátku ledna, kde bude hrát už všech 17.družstev dohromady a já věřím, že stejně jako loni se nám podaří postavení našich družstev výrazně vylepšit.
Přiloženou tabulku rozehrané soutěže můžete najít v příloze.
Odkazy: tabulka článek na JMŠS
Pavel Krupica | 16/Nov/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2487 | Komentáře |

Středa na domečku
Na začátku bylo probráno matové vedení dámy s králem proti králi. Mladší poté začali hrát turnaj, pokročilejší pokračovali ve výuce rozborem partií Adama Bočka a došlo i na situaci z Pavlova zápasu. Zkušenější již poté stihli odehrát jen několik zápasů, a tak celkové výsledky jsou jen z turnaje méně zkušených. Turnaj vyhrál jednoznačně Dan Sattler.

1. Dan Sattler 7b
2. Pavel Ševčík 6b
3. Martin Procházka 5b
4. Lusine Movsisyanová 4b
5. Lukáš Medek 3b
6.-7. Rosťa Trnka 1,5b
6.-7. Eva Habinová 1,5b
8. Honzík Kopeček 0b
Radovan Smíšek | 13/Nov/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2479 | Komentáře |

Úterý na Domečku.
Nejprve jsem s dětmi probral jak matuje dáma s králem, poté základy pěšcových koncovek.
Pod vedením pomocných trenérů Vládi, Romana a Davida děti sehrály dva turnaje s těmito výsledky:

Turnaj A:
1.Pavlík 4
2.Tajovský Š. 3,5
3.Petříček 3,5
4.Keprt 2,5
5.Fikejs 1
6.Filka 0,5

Turnaj B:
1.Gregor 5,5
2.Buzáš 5
3.Juránková 3,5
4.-8.Hronek 3
Strašák 3
Hodaň 3
Boháč 3
Majer Jiří st. | 10/Nov/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2477 | Komentáře(3) |

Pátek na Domečku.
Nejdříve od 15 hodin jsem probral s pokročilými téma slabá pole na dvou příkladech. Stihli jsme probrat i jeden příklad na téma princip nejhorší figury.

Od 17 hodin pokračoval Klubový přebor A dvěma partiemi:

Hrdina 1-0 Laštovička
Jirka přejel Františka naprosto přesvědčivým způsobem a se ziskem 2/2 se dostal na průběžné první místo turnaje.

Sládek 0-1 Majer st.
V divoké partii nejprve hrozila bílému ztráta pěšce, dal proto raději kvalitu. Poté obětoval figuru a z toho resultovala pro černého věž navíc. Jenže bílý měl za věž 6 pěšců! Těmi černý rozhodně nešetřil a sázel na figurovou hru. Nakonec rozhodla oběť kvality a s figurou navíc se černému podařilo vytvořit neodrazitelné matové hrozby.

Podařilo se poskládat i hráče do klubáku B:
Buček, Bauer, Kříž, Petříček, Keprt, Tajovská K., Tajovský Š., Matějů, Prokop a Křivánek.
Majer Jiří st. | 07/Nov/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2472 | Komentáře(2) |

Středa na domečku
Se zpožděním vkládám výsledky ze středečního tréninku. Na začátku jsem opakovali matové vedení dvěma věžemi. Opakování nebylo příliš úspěšné, tak to budem opakovat ještě asi hodněkrát :-D Mimo to jsme si vysvětlili braní mimochodem. Výsledky následného turnaje, který bez ztráty ovládl Lukáš jsou zde:
1. Lukáš Medek 6b
2. Martin Procházka 4,5b
3. Rosťa Trnka 4b
4. Pavel Ševčík 3,5b
5. Lusine Movsisyanová 1,5b
6. Eva Habinová 1b
7. Honzík Kopeček 0,5b

Na tréninku proběhl i turnaj zkušenějších hráčů, který měl také suverénního vítěze Marťu Prokopa:
1. Martin Prokop 5b
2. Vojta Vařecha 3,5b
3. Adam Boček 3b
4. Kuba Matula 2b
5. Renata Sasková 1b
6. Dan Sattler 0,5b
Radovan Smíšek | 07/Nov/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2471 | Komentáře |

Jihomoravský krajský přebor družstev mládeže
tricko Čtyři kuřimské družstva v soutěži :-)

Odkazy:
chess-results
článek JMŠS
Jan Kolařík | 07/Nov/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2470 | Komentáře |

Úterý na Domečku.
Včera se sešlo k tréninku 16 dětí.
Na nástěnné šachovnici jsem s dětmi probral působnost, souhru figur a pěšců. Po půl hodinovém výkladu jsem
pasoval Romana Matějů na pomocného trenéra a rozjeli jsme dva turnaje.
A turnaj:
1.Petříček 6/7 (prohrál s Keprtem)
2.-4. Fikejs 4,5
Keprt 4,5
Buzáš 4,5
5.Boháč 4
6.-8. Havel V. 1,5
Filka 1,5
Gregor 1,5
B turnaj:
1.Matějů R. 7
2.Havel T. 5,5
3.Hodaň 5
4.Hronek 4,5
5.Kloboučníková Lucka 3
6.Juránková Apolenka 2
7.Matějů Klárka 1
8.Strašák 0
Majer Jiří st. | 04/Nov/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2464 | Komentáře |

Pátek na Domečku.
Počáteční symbiózu všech zúčastněných dětí jsem tentokrát už na začátku rozdělil do dvou místností. Začátečníky si vzal na starost pomocný trenér Roman Matějů. Já probral s pokročilými téma strategie - slabí pěšci. Nejvíce v obrazu byl tradičně David a hodně viděl i Lukáš. Po hodině mě vystřídal Pavel.
Majer Jiří st. | 24/Oct/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2449 | Komentáře |

Středeční trénink
Dnes se na tréninku sešlo 7 začínajících a 4 pokročilejší hráči a dále 3 trenéři. Pokročilejší hráli partie na zápis, které potom s Pavlem pečlivě rozebírali, výsledky partií mi zůstaly zatajeny. Se začátečníky jsme probrali mat s dámou a věží proti samotnému králi. Pak proběhl turnaj, ve kterém zvítězil Pavel Ševčík, velmi dobře hrál i druhý Martin Procházka, který byl ve středu na šachách poprvé.

Celkové výsledky:
1. Pavel Ševčík 5,5b
2. Martin Procházka 4b
3. Lusine Movsisyanová 3,5b
4. Rosťa Trnka 3b
5. Lukáš Medek 3b
6.-7. Honza Kopeček 0,5b
6.-7. Eva Habinová 0,5b
Radovan Smíšek | 22/Oct/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2446 | Komentáře(2) |

Úterý na Domečku.
Dnes zaplnilo Domeček na 20 šachistů + tři trenéři. Pokročilí se trhli do vedlejší místnosti a co tam s Honzou Číhalem trénovali, tak to nevím. Ostatním jsem na nástěnné šachovnici vysvětloval zásady zahájení. Překvapil mě Adam, který se tvářil, jak kdyby to slyšel poprvé.;-) Nejvíce v obraze byl Tomáš Fikejs. S pomocí Vládi Pavlíka jsme poté hráli dva turnaje s těmito výsledky:
Áčko:
1.Fikejs Tomáš 7 (100%)
2.Havel Vojta 5
3.Boček Adam 5
4.Boháč Šimon 3
5.Filka Radek 2,5
6.Grgor Jirka 2,5
7.Havel Tomáš 2
8.Hodaň Radek 1
Béčko:
1.Buzáš Míša 4,5
2.Hronek Ondra 4
3.Kloboučníková Lucie 2,5
4.Strašák David 2,5
5.Juránková Apolena 1
6.Matějů Klárka 0,5
Majer Jiří st. | 20/Oct/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2443 | Komentáře |

Pátek na Domečku.
Jelikož Pavel došel na trénink pozdě, museli se slabší hráči zúčastnit tréninku pokročilých. :-) Když je to asi po čtvrt hodině unavilo, vzal si je Gabík Vašek do vedlejší místnosti.
S pokročilými jsem probral techniku propočtu variant. Při interaktivní výuce ukázal nejlepší propočet David Němec.
Majer Jiří st. | 17/Oct/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2438 | Komentáře |

Středeční šachy
Dnes se na tréninku sešlo 16 hráčů, což přesně odpovídá počtu míst u stolů. Došlo k rozdělení na poloviny, se staršími trénoval Pavel. S mladšími jsme vzhledem k velkému počtu začínajících šachistů (a šachistek) na úvod probrali hodnotu jednotlivých figur, způsob dělání rošády a velmi stručně zásady zahájení. Poté proběhl turnaj, ve kterém byl jasně nejlepší asi nejzkušenější Dan Sattler, dobře hráli ale i ostatní.

Celkové výsledky:
(za neodehrané partie nebyl udělen nikomu žádný bod)
1. Dan Sattler 4b
2. Pavel Ševčík 4b
3.-5. Lukáš Medek 2b
3.-5. Lusine Movsisyanová 2b
3.-5. Asja Pluhařová 2b
6. Rosťa Trnka 2b
7.-8. Honza Kopeček 2b
7.-8. Eva Habinová 2b
Radovan Smíšek | 14/Oct/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2435 | Komentáře |

Úterý na Domečku.
Dnes se v klubovně sešlo 16 dětí. Z těch co chodí v úterý do kroužku, nevím kdo jel na souběžný turnaj v Brně "Druhé úterý", ale tipoval bych bratry Havlovy.
Roman Matějů jako pomocný trenér se staral o jedenáctku hráčů, kteří si zahráli turnaj. Pavlík, Petříček, Tajovský Š. a Keprt trénovali se mnou.
Výsledky turnaje:
1.Fikejs 8 (prohrál pouze s Hronkem)
2.Boček 7
3.-6. Hronek, Buzáš, Filka, Boháč 6
7.Gregor 5,5
8.Hodaň 3,5
9.Strašák 3,5
10.Papoušek 2,5
11.Matějů Klárka 1,5
Majer Jiří st. | 13/Oct/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2434 | Komentáře(1) |

Pátek na Domečku.
První hodinu jsme rozdělili děti na pokročilé a začátečníky. Druhé skupiny se ujal Roman Matějů později se přidal i Pavel. S pokročilými jsem na příkladech probral profylaktické myšlení šachisty. Asi po hodině byli začátečníci vyhoštěni z vedlejší místnosti mladými štěbetalkami a v jedné přeplněné místnosti se pak hrály v uvolněné atmosféře tréninkové partie. Ještě bych zmínil Pavlův předčasný odchod, který vyvolal vpravdě huronský smích, jelikož Pavel odcházel z Domečku a následně se vracel s návleky na botách.
Majer Jiří st. | 09/Oct/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2425 | Komentáře(3) |

První úterý na Domečku.
Nadpis by mohl být parafrází na druhé úterý na Lokálce, které mimochodem bude za týden a Honza Číhal avizoval, že tam nejede. Pokud děti budou chtít turnaj hrát, tak pouze s doprovodem rodičů.

Moje předpoklady vyšly a na Domečku se dnes tísnilo přes 20 dětí. Ještě že je k dispozici i druhá místnost. Rozdělil jsem děti na tři skupiny. Sobě přidělil nováčky, Honza Číhal si vzal na starost pokročilé a nejpočetnější skupinu měl Láďa Pavlík. Dvě hodiny utekly jako voda a děti se dobře bavily. Až vyberu od rodičů kroužkovné, tak s výukou přitvrdím ;-)
Majer Jiří st. | 06/Oct/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2421 | Komentáře(3) |

1. liga mládeže
O víkendu odstartoval nový ročník 1. ligy mládeže. Letos poprvé a asi i naposled máme v soutěži 2 družstva s jasným cílem. Áčko má bojovat o střed tabulky a Béčko sbírat zkušenosti a pokusit se o záchranu.
V sobotu jsme jeli do Olomouce k zápasům s týmy BŠŠ a v neděli bylo na Domečku derby. Sobotní zápasy se hlavně Áčku moc nepovedly a Béčko dostalo dokonce kanára. Derby bylo dlouho vyrovnané a skončilo těsnou výhrou Áčka.
Z jednotlivců překvapil Martin, Lukáš a Rudík(všichni B), naopak někteří hráči Áčka zklamali. Zápasy s BŠŠ jasně ukázaly rozdíl ve výkonnosti a hlavně k přístupu k partiím a šachům všeobecně. Pokud hráči Áčka nezačnou na sobě pracovat, může být příští sezona 1. ligy bez nás.
Výsledky:
Kuřim A - BŠŠ "C" 2-4 Kuřim B - BŠŠ "B" 0-6
Kuřim A - BŠŠ "B" 1,5-4,5 Kuřim B - BŠŠ "C" 1,5-4,5
Kuřim A - Kuřim B 3,5-2,5
Odkazy: vysledky
Honza Číhal | 05/Oct/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2420 | Komentáře(5) |

Pátek na Domečku.
Páteční kroužek vedou současně dva trenéři. Pavel, který má na starost začínající a mjs, který se věnuje pokročilým. Z pokročilých dnes dorazili Petříček, Keprt, Křivánek, Matějů, Fikejs a Zelený. S těmi jsem probral téma ocenění pozice a pěšcové průlomy za účelem otevření sloupce pro aktivaci figur. Téma by bylo přínosné i pro naše žákovské špičky jako jsou Pavlík, D. Němec, Tajovští či Kříž. Snad příště dorazí.
Majer Jiří st. | 02/Oct/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2419 | Komentáře(1) |

Mistrovství ČR mládeže v rapid šachu 2015 očima bodyguarda
Rekreační středisko Poslův Mlýn u severočeských Doksů se o víkendu změnilo v epicentrum lítých bojů a šarvátek nejlepších českých mladých šachistů a šachistek. Je moc dobře, že se sem opět z krajských přeborů probojovala i zajímavě početná skupinka kuřimských dětí. Ale to je téma pro trenéry, já mohu nabídnout pouze subjektivní postřehy rodiče–bodyguarda.
Polohy Doksů jsme využili k příjemné návštěvě syna Martina v Praze, takže na místo jsme dorazili tentokrát netradičně včas, chvíli před slavnostním zahájením, dorůžova vyspaní přímo ze stověžaté matičky.
Sestava turnaje D10 skutečně nabídla souboj 28 hráček, v dané kategorii nejlepších.
S většinou účastnic se Alička znala z různých táborů či soutěží a tak bylo moc fajn vidět, jak na sebe ty milé žáby okamžitě skočily a hned se objímaly a brebentily o všem možném, samozřejmě zejména nešachovém. Také měla s většinou už i otevřeno partiové skóre, což zase poskytlo potravu pro úvahy mé, tzn. co která hraje, jak se od posledně asi posunula, jaké jsou celkové vyhlídky a další myšlenky podobně suchopárné jako trochu zcestné. Ale to už je asi na jiný článek.
První partie černými s Taťánou Nesporou byla velmi pěkná, bojovná i docela obsažná (Hra 2 jezdců se 4.d3), poté co vyřešila typickou vazbu koníka na f6, dosáhla Alička pěkným postupem v centru vyhrané koncovky, času ale spotřebovala příliš a prohrála. Po rychlé výhře ve 2. kole a dalším pěkném bodíku černými ve výměnné španělce proti 3. nasazené mostecké Semové narazila na turnajovou 4, Michaelu Marešovou z Plzně, které chtěla vrátit prohru vyhrané pozice z posledního kola letošního MČR v Koutech.
Bohužel ale dobře rozehraný Najdorf přinesl její první partii s hrubým přehlédnutím a tedy i rychlým špatným koncem. Dvě následující útočné výhry se silnými Katkou Pastrnkovou a Pavlínou Dudovou nicméně Alici dál držely ve vedoucí skupině. Velmi pozitivně jsem v této fázi vnímal zejména úroveň hry- navíc kromě 4. kola bez hrubek.
V 7. kole proti výborné Lucce Fizerové dobře sehraný protigambit v králáku přinesl Aličce mírně lepší, ale strategicky obtížnou koncovku. Neorientovala se v ní dobře a už ve špatné pozici opět prohrála na čas.
Naopak, v jako obvykle bojovné partii s Emičkou Růžičkovou v komplikacích ztratila figuru, udržela však útočné postavení a soupeřka tak dlouho hledala protihru, až ji spadla pomyslná digitální “fangla”.
Do dohoto momentu hrála Alice výborně a jednoznačně útočila na bramboru, v posledním kole si ale černými vybrala druhý slabý moment, přes výhodu v zahájení přehlédla v partii s Katkou Fárkovou triviální odtažec a klesla na 8. místo.
Celkově ale výborný výkon a potěšitelné potvrzení výkonostního kontaktu s českou špičkou. S Aličkou jsme se v tréninku v poslední době dost zaměřili na redukci množství jednoduchých přehlédnutí a bylo to znát.
Navíc, sama si turnaj evidentně krásně užila. V “dé desítkách” jsem řevnivost mezi hráčkami, tak častou v jiných skupinách, nepozoroval.
Určitě výborným tahem pořadatelů bylo nabídnout rodinným doprovodům hráčů hlavních turnajů i variantu přidruženého openu. Přibyl tak často důvod pojmout akci opravdu jako rodinný výlet.
Setkal jsem se při rozhovorech s ostatními rodiči a dalšími přítomnými ovšem i se smíšenými názory na ubytování, stravu, organizaci atp.
Ale věci přece nikdy nejsou dokonalé. Vidím to tak, že celkově byla akce zvládnuta výborně a zajímavý názor přítomného sympatického prodejce šachové literatury, chorvatského mládežnického trenéra, že český mládežnický šach potřebuje vice mladých dynamických a komunikativních lidí střihu Pavla Matochy, aby se tato naše vrcholná soutěž příště konala v ještě lepších podmínkách, klimatizovaných prostorech atp. (doslova řekl “Hilton v Praze”) opravdu neposoudím…
Nicméně, bylo to opravdu pěkné a těšíme se, že se to třeba opět někdy povede.
Martin Habina | 15/Sep/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2410 | Komentáře(4) |

MČR v rapidu Doksy
Upoutávka U "Mácháče" v Doksech proběhlo o víkendu MČR v rapidu žáků.
Po celkem pohodové cestě(měl jsem z pátečního provozu větší strach a proto jsem nejel přes Prahu, nýbrž cca 180 km po silnici č.38) jsme dorazili kolem 19.30 do Doksů a po menším bloudění našli areál Poslův Mlýn.
S ubytováním byly menší problémy, neboť na vše byla jen jedna paní. Asi po půl hodině čekání jsme dostali pokoj a mohli se ubytovat. Těšil jsem se, že si dám po cestě pivo, ale měli jen Krušky - a ty opravdu nemusím.
Ráno jsem kluky zaprezentoval a v 9.30 začalo první kolo. Zvláštní bylo, že onliny byly v jiné místnosti a dokonce děvčata hrála úplně jinde, takže jsem Aličku s Julčou vůbec nesledoval.
David byl v H12 4. nasazený, ale hned v prvním kole pouze remizoval. Během sobotních kol jsem prošel celý areál. Je zde několik hřišť na fotbal, hodně různých prolízaček a houpaček a hlavně největší atrakce - nafukovací skákací plošina. Ta byla věčně v obležení dětí.
Po sobotních 6-ti kolech hráli všichni dle svého nasazení, jen David dával zbytečně moc partií za remis. Neděle nejlépe vyšla Tomovi, který uhrál 2/3, naopak úplně odpadl Lukin 0,5/3. David v posledním kole stál na prohru, ale soupeř nevyužil lepší pozice a partie skončila remízou, což nakonec přineslo Davidovi celkem solidní 7. místo.
Tomáš uhrál své a polepšil si o pár míst proti nasazení.
Největším zklamáním byl Lukáš, když hlavně v neděli zbytečně zahazoval vyhrané pozice - nebylo to nedostatkem času.
Pro úplnost dodávám, že v H12 hrál ještě Matěj, V D10 Alička, V D12 Julča a v doprovodném Openu Šimon s Katkou.
Jinak si myslím, že byli kluci spokojení a odvezli si plno zážitků
Odkazy: výsledky
Honza Číhal | 15/Sep/2015 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 2408 | Komentáře(4) |

Copyright (c)2006-2016 KolJa & Gonzmen