www.kme.cz

Město Kuřim

Jihomoravský kraj

ŠK Kuřim

Šachy na školách a školkách

O krále a dámu kuřimských MŠ - 2.ročník
MSturnaj Zase po roce se nám povedlo zorganizovat turnaj pro děti, které navštěvují některou z mateřských škol v Kuřimi. Letos nám vyšlo vstříc kulturní středisko a tak se turnaj za jeho podpory konal v kulturním domě.
Na turnaj nakonec zavítalo 23 dětí, což je podobná účast jako loni. (Šachy nám v ŠK Kuřim nějak organizovaně zatím hraje 34 předškoláků).
Hrálo se na 5 kol švýcarským systémem bez hodin a pokud partie neskončila matem nebo remízou v určitém časovém limitu (cca 25min), nastoupili páni rozhodčí a výsledek partie odhadli.
Celkovým vítězem se nakonec stal Martin Baláž, druhý se stejným počtem bodů, ale horším pomocným hodnocením, skončil Míša Buzáš a třetí místo obsadil Čenda Hlucháň. Všichni již chodí na šachy druhým rokem a tak to bylo trochu znát. Nicméně na paty jim statečně šlapaly děti z MŠ Brněnské, které se učí hrát teprve od letoška, a 4.místo celkově obsadil a kategorii nejlepší nováček vyhrál Šimon Boháč a nejlepší dívkou se stala Dorotka Poledňáková - oba právě z Brněnské.
Celkově turnaj proběhl naprosto v pohodě. Děti byly strašně hodné, šikovné, nikdo nezlobil, nikdo se nám neztratil ;-) a všichni vydrželi téměř 3h maratón dohrát až do konce.
Každý účastník si tím pádem zasloužil malou odměnu a věcnou cenu, nejlepší dostali i pohár a medaile.
Chtěla bych poděkovat mým dvěma trenérským kolegům Jirkovi Majerovi a Honzovi Číhalovi, kteří velkou měrou přispěli ke zdárnému průběhu a všechny technické problémy ohledně nemožných tahů (těch bývá u školkáčů ještě dost) vyřešili. Dále velký dík patří dvěma maminkám od Jáchyma Brože a Sylvinky Hruškovské, které pro děti zajistily občerstvení a v neposlední řadě samozřejmě patří poděkování kulturnímu středisku, které nám umožnilo tento turnaj v jejich prostorách uspořádat.
Těším se tedy opět za rok, že se s některými účastníky potkám znovu. A ti, co jdou už do školy, třeba mile překvapí na některém dětském turnaji, tak jak nám to letos vyšlo na MČR dětí do 8 let. V odkazu jsou fotky a výsledky.
Odkazy: fotky výsledky
Kateřina Tajovská | 06/Jun/2014 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1963 | Komentáře(4) |

Čtvrtek 29.5. na Komendě.
Dnes byl na škole černobílý den. Na můj dotaz, jestli jako na počest šachové hry a šachistů, mi bylo odpověděno záporně. Tak jsem už dál nepátral. :-) Tento kroužek byl poslední v tomto školním roce a doufejme, že ne poslední i pro příští školní rok. Prý budou na Komendě ve všech třídách po škole družiny. No uvidíme, co na tom bude pravdy.
Dnes se hrály podávačky a nejvíce se dařilo dvojici Dosedla-Pazourek. Pro lichý počet hráčů si Vašek Papoušek troufnul hrát sám proti dvojici soupeřů a úspěšně! Stříbrný z Republiky Lukáš Petříček se nudil, že neměl přiměřeného soupeře a Ondra Sloldán po vynuceném odchodu svého parťáka, truchlil u odpadkového koše. Na závěr jsem rozdal zbylé sladkosti a ukončil tak letošní kroužek. Konečně budu mít prázdniny! :-)
Majer Jiří st. | 29/May/2014 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1955 | Komentáře(2) |

Čtvrtek 22.5. na Komendě a na MŠ Zborovská.
S ohledem na blížící se šachové prázdniny (kroužky jsou do konce května) jsem na dnešek připravil další zpestření. Po minulé simultánce, jsme dnes hráli podávačky. Dětem se hra ve dvojicích velmi líbila a jejich koncentrace na hru byla vysoká, takže jako drezér jsem měl dnes leháro.
To vzápětí na MŠ Zborovská, kde jsem po rychlém přesunu z Komendy zaskakoval za Katku, bylo udržet koncentraci špuntů na hru problémem. Asi po 20 minutách jsem jim musel dát 5 minut volno a za tu chvilku stihly děti vytahat z regálů snad na 100 hraček. Jinak jsou špunti vcelku už schopní šachy hrát a uvidíme jak zvládnou turnaj na Kulťasu o Krále a Královnu kuřimských MŠ.
Majer Jiří st. | 22/May/2014 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1950 | Komentáře(3) |

Šachy v MŠ
sachy Tak po dlouhé době krátké zpravodajství ze školek. Spousta dětí už se naučila základní pravidla a hrajeme se všemi figurkami. Probíráme už i nějaké taktické prvky - u začátečníků např. zrušení šachu, matování dvěma věžkama, krytí figurek a pod. U pokročilých matování dámou, vidličky, vazby.
Tento týden jsme zahájili přípravu na turnaj o Krále a Dámu mateřských škol v Kuřimi, který nás čeká 6.6. v Kulturním domě. Pozvánka je v příloze.
Protože jaksi nestíhám vůbec fotit (občas ještě musím některé neposedy lovit různě po třídě), připojuji odkaz alespoň na fotogalerii MŠ Brněnská, kde je pár inspirativních fotek z našeho kroužku.
Dost dětí už půjde po prázdninách do školy, takže už si pomalu dělám seznam, kteří přijdou do kroužku na Komendu a kteří budou chodit na domeček. Pár šikovných dětí tam určitě je - hlavně s nimi doma rodiče pravidelně hrají a tak budu zvědavá, jak se jim bude dařit dál ve "výkonnostním" šachu a kolik z nich budeme moci vzít příští rok na MČR HD8.
Přílohy: turnaj_MŠ
Odkazy: fotky1 fotky2
Kateřina Tajovská | 22/May/2014 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1949 | Komentáře(2) |

Simultánka na Komendě.
Upoutávka Dnes jsme si ukázali, jak to probíhá na simultánce s velmistrem. Protože velmistr k dispozici nebyl, museli žáci vzít za vděk mojí osobou. Šachů na Komendě máme pouze 12, tak se utvořilo i několik dvojic, kde si hráči mohli radit. Nejdéle se držela dvojice Vojta Frank + Ondra Soldán, která pak obdržela dvojitou odměnu. Odměnu za snahu dostali ale jako vždy všichni.
Na obrázku hraje simultánku legendární mistr světa Anatolij Karpov, se kterým mám šachově společný akorát tak rok narození. :-)
Majer Jiří st. | 15/May/2014 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1943 | Komentáře(9) |

Čtvrtek 24.4. na Komendě.
Na Jiřího, neplánovaně na počest mého jména (v kroužku na Komendě nikdo tak pěkné jméno nemá) jsme slavnostně vyhlašovali medailisty a diplomisty. Nálada při předávání medailí a diplomů byla slavnostní a za přítomnosti fotografa. Po ukončení ceremoniálu se utvořily dvě dobrovolné skupiny. Jedna řešila lehké dvoubodovky, druhá hrála přátelské partie. Příští dva čtvrtky jsou státní svátky, takže na shledanou za tři týdny.
Přílohy: medailisté diplomisté
Majer Jiří st. | 24/Apr/2014 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1924 | Komentáře(8) |

MČR přebor škol 6-9.třída
Upoutávka Ve dnech 9-10.4.2014 se ve Vyškově uskutečnilo MČR školních týmů, kterého se účastnila i ZŠ Tyršova Kuřim.
ZŠ Tyršova se na MČR dostala na divokou kartu díky pořadatelům, když nám účast na MČR byla nabídnuta za 3.místo v Jihomoravském krajském kole jako první náhradník.
Družstvo nastoupilo v sestavě Jakub Němec, Vladimír Pavlík, Martin Prokop a Vojtěch Vařecha. žádný velký úspěch se tu nedal očekávat a spíš umístění kolem poloviny startovního pole by bylo úspěchem. Družstvo se také kolem půlky neustále pohybovalo a tak konečné 22.místo je průměrné. Z jednotlivců se velice dobře ukázal zejména Vláďa Pavlík, který vybojoval 6b z 9.utkání.
Po skončení turnaje jsme navštívili chátrající fotbalový stadion v nedalekých Drnovicích a úspěšné vystoupení se jelo oslavit stejně jako i mladší (1-5.třída) do McDonalda.
Odkazy: výsledky stránka MČR
Pavel Krupica | 19/Apr/2014 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1917 | Komentáře(2) |

MČR přebor škol 1-5.třída
Upoutávka Ve dnech 8-9.4.2014 se uskutečnilo ve Vyškově MČR přeboru škol 1-5.třída.
Po zcela jasném vítězství v okresním i Jihomoravské krajském kole nastoupilo v krásných dresech zapůjčených od ZŠ Tyršova naše družstvo ve složení David Němec, Matěj Tajovský, Tomáš Keprt a Lukáš Petříček. Od prvního kola se naše družstvo usadilo střídavě na 2-3.místě s minimální ztrátou na první ZŠ a MŠ Frýdek-Místek El. Krásnohorské. První klíčové utkání sehrála Tyršovka ve 3.kole proti druhé Frýdecké škole. Po remíze 2-2 nás čekala ve 4.kole zkouška v podobě Frýdlantu nad Ostravicí, který také patří pod vyhlášenou BŠŠ. V tomto utkání se nám podařilo téměř vše a Po výhrách Davida, Matěje a Tomáše porážíme Frýdlant 3-1.
V posledním kole prvního dne nás čekalo klíčové utkání ze suverénní Frýdeckou školou. Taktika zněla jasně předek měl hrát na výhru a vzadu držet remízu. Jako první prohrál Lukášek, který měl ze všech nejméně zkušeností a v tomto turnaji to bylo po celou dobu znát. Pak dostal nabídku na remízu Tomáš Keprt, ale jeho pozice byla výrazně lepší a tak dostal pokyn hrát dál. Tomáš po chvilce vyrovnal na 1-1 a David přijal remízu. Rozhoduje Matěj, který postupně soupeře přehrál a po těsné výhře vyrážíme domů s minimální ztrátou na 1.místo!
Druhý den se nám ovšem přestalo dařit úplně. Po remíze s Plzní a prohře s Poličkou se družstvo propadlo na 5.místo. V tuto chvíli se dostal do útlumu Matěj i Tomáš šance sice oživila zlepšená a hlavně výrazně pomalejší hra Lukáše a spolehlivé výkony Davida, ale to nestačilo. Po výhře v 8.kole nad Poděbrady dostalo naše družstvo do posledního kola velice dobře hrající Adamov, který tu nebyl poražený. Bylo jasné, že pokud se nám podaří vyhrát budeme mít vytouženou medaili. Po šťastné výhře Lukáše naše plány pokazil Tomáš a když vyhrál David, musel vyhrát Matěj, aby byla šance alespoň na bronz. Matěj měl matový útok, ale málo času a tak mat nenašel a smolně prohrál. Před vyhlášením se do místa dějiště dostavil i ředitel ZŠ Stanislav Plchot a místostarosta města Jiří Koláček.
Na závěr bych chtěl všechny kluky velice pochválit, olympijské hodnocení je hodně nespravedlivé, protože například Zábřeh, který skončil na 3. místě hrál celo dobu za námi a díky lehkému losu a dvěma slabším soupeřům nás nakonec předehnal. Naopak naše družstvo celou dobu turnaje bojovalo na předních pozicích a z prvních 10.družstev jsme jich měli minimálně šest a to ještě celkově první i druhé družstvo se nám podařilo porazit!
Naší velikou výhodou zůstává, že celé družstvo zůstává pohromadě a věřím, že titul mistra ČR škol vybojuje ZŠ Tyršova příští rok.
Odkazy: výsledky stránka MČR
Pavel Krupica | 19/Apr/2014 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1916 | Komentáře |

Čtvrtek 10.4. na Komendě.
Dnešek jsme zaměřili na dohrání přeboru školy. O medailistech bylo rozhodnuto už dříve, šlo hlavně o pořadí na zbývajících místech. Zvítězil Lukáš Petříček se ziskem 20 bodů z 20 možných, před Viktorem Dosedlou 18,5 a Ondřejem Pazourkem 16 bodů.
Dobře si vedli i 4. Václav Papoušek 13,5 a 5. Adam Frank 13 bodů.
Kompletní tabulku najdete v příloze.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 10/Apr/2014 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1903 | Komentáře |

MČR přeboru škol 1-5.třída
Upoutávka V pondělí a úterý 7-8.4. se uskuteční ve Vyškově MČR přeboru škol 1-5.třída.
Na velice úspěšné vystoupení bude chtít navázat i ZŠ Tyršova Kuřim, která bude chtít jistě vylepšit své loňské vystoupení ze 4.místa na medailové pozice.
Školu bude reprezentovat družstvo ve složení:
1.Němec David
2.Tajovský Matěj
3.Keprt Tomáš
4.Petříček Lukáš
Pavel Krupica | 06/Apr/2014 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1900 | Komentáře(16) |

Čtvrtek 3.4. na Komendě.
Dnes děti zdrhly z hřiště na šachy do třídy ještě před mým příchodem! Družinářkám totiž namluvily, že už jdu a po mém skutečném příchodu, zkrášlil tváře jejich strážkyň záhadný úsměv. :-))

Pokračovali jsme v přeboru školy. Do jeho ukončení nám moc času už nezbývá, protože květen bude na školní čtvrtky zpropadeně krátký. I po dnešku zůstává Lukáš Petříček stoprocentní. Doplněnou průběžnou tabulku přeboru najdete v příloze.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 03/Apr/2014 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1895 | Komentáře |

Čtvrtek 27.3. na Komendě.
Upoutávka Dnes opět slavily šachy vítězství nad krásným počasím a třída byla znovu plná.
Na znázorněném diagramu, kde bílý na tahu vyhraje, jsme probrali motivy vazba, oběť dámy, přilákání, vidlička, odlákání a slabá poslední řada. Trénovali jsme i představivost s propočtem vyhrávající varianty. No na jeden diagram je to docela slušná porce motivů. Na závěr tréninku obdržel každý tento diagram na papíru, aby s ním doma potrápil rodiče. :-)
Sehrálo se i několik partií do přeboru školy - viz příloha.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 27/Mar/2014 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1886 | Komentáře |

Čtvrtek 20.3. na Komendě.
Když jsem dnes došel na kroužek, za téměř letního počasí se děcka z družiny proháněly po hřišti před školou. Kupodivu ochotně a dokonce dobrovolně vyměnily pohyb za sezení u šachovnice. No to já být na jejich místě, nevím, nevím. :-)
Pokračovali jsme v turnaji o přeborníka Komendy. Lukášek pokračoval ve vítězném taženi a k dovršení stoprocentního zisku bodů mu zbývá sehrát už jen čtyři partie.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 20/Mar/2014 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1871 | Komentáře(3) |

Čtvrtek 13.3. na Komendě.
Tentokrát třída 2.A. ve švech praskat nemohla, protože byla zamčená a tak jsme zabrali vedlejší třídu. Vzal jsem sebou noťas, abych dětem ukázal šachový program a jak se hraje proti motoru. Mohli si tak vyzkoušet, jak je těžké hrát proti té "křemíkové potvoře". I když jsem instaloval ten nejslabší motor, nikomu se ho zdolat nepodařilo. Současně se hrály i další partie do přeboru školy. Favorité Petříček, Dosedla a Pazourek si připsali další bodíky, rozehrál se i Frank Adam. Aktualizovanou tabulku najdete v příloze.
Přílohy: Tabulka
Majer Jiří st. | 13/Mar/2014 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1862 | Komentáře |

Čtvrtek 6.3. na Komendě.
Upoutávka Třída 2.A dnes opět praskala ve švech. Pokusil jsem se před takovým počtem dětí o výuku dušeného matu, aniž bych se dožadoval jejich pozornosti. Kupodivu starší žáci, které to zajímalo, se o potřebný klid u ostatních už postarali sami. V boji o medaile se přiostřuje, k hlavním favoritům Petříček, Dosedla a Pazourek se ještě přidali Papoušek a Frank V.
Viz výsledky v příloze.
Přílohy: Tabulka
Majer Jiří st. | 06/Mar/2014 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1855 | Komentáře |

Čtvrtek 27.2. na Komendě.
Přebor školy se rozrostl na 21 hráčů. Stále si velmi dobře vedou Viktor Dosedla a Ondra Pazourek. Lukáš Petříček se mnou trénoval zápis šachové partie. Ještě dnes totiž začíná hrát krajský přebor žáků jednotlivců v Brně. V příloze je tabulka přeboru školy - průběžný stav k 27.2.
Přílohy: tabulka
Majer Jiří st. | 27/Feb/2014 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1842 | Komentáře |

Čtvrtek 13.2. na Komendě.
Dnes se sešla kompletní dvacítka k urputným bojům o přeborníka školy. Zatím si suverénně počínají Lukáš Petříček a Viktor Dosedla, dobře si vedou i Gavanda, Pazourek a Papoušek. Všichni jmenovaní by se už mohli zúčastnit turnaje v Brně "Druhé úterý".
Průběžný stav výsledků sehraných partií najdete v příloze.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 13/Feb/2014 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1823 | Komentáře |

Čtvrtek 6.2. na Komendě.
Upoutávka Dnes jsme zahájili společný turnaj o přeborníka školy. Horkým favoritem na vítězství je Lukáš Petříček, protože je se mnou do přízně. :-) Na jeho klopýtnutí bude čekat Viktor Dosedla, který má v těle rovněž šachové geny a to po tetě. (Eliška Dětská, která hrála i na mistrovství Evropy žákovskou kategorii.) Bude zajímavé sledovat, jak budou prvňáci vzdorovat zkušeným druhákům. První tři dostanou medaile a diplomy, ale i umístění třeba na desátém místě bude dobré, protože být desátý nejlepší na škole, nezní vůbec špatně. :-)
V příloze je k nahlédnutí tabulka s průběžnými výsledky.
Přílohy: Tabulka
Majer Jiří st. | 06/Feb/2014 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1812 | Komentáře(2) |

Čtvrtek 30.1. na Komendě.
Skončil turnaj prvňáků, který nedokončila pouze Klaudinka Jančová. Nebylo zde výrazného favorita jako u druháků (Lukáš Petříček) a tak o umístění na prvních místech se strhl boj. Nejvíce se dařilo Honzovi Štěpánkovi, před trojicí Halva, Vaníček a Politzer.

1.Jan Štěpánek 8,5 bodu
2.-4.Ondřej Halva 7
Richard Vaníček 7
Teodor Politzer 7
5.-8.Jan Šťastný 6,5
Petr Klíč 6,5
Filip Němec 6,5
Dan Michlíček 6,5
9.-10.Václav Papoušek 5,5
Emma Lattenbergerová 5,5
11.Kryštof Kovařík 5
12.Robin Goldšmíd 3,5
13.Klaudie Jančová 1
Majer Jiří st. | 30/Jan/2014 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1803 | Komentáře |

Čtvrtek 23.1. na Komendě.
Nejprve jsme probrali motiv proměny pěšce v dámu a pěšcovou koncovku K+p-K.
Poté prvňáci hráli do školního přeboru a druháci volné partie.
V pátek by na Domeček měli dojít na zkoušku Ríša Vaníček a Honza Šťastný.
Majer Jiří st. | 23/Jan/2014 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1792 | Komentáře(1) |

Čtvrtek 9.1. na Komendě.
Když jsem jako obvykle před 14. hodinou si došel vyzvednout děti, byla již většina co chodí do družiny oblečená a připravená vyrazit na procházku do husté mlhy. :-) Jak příjemné bylo slyšet jejich radostné volání, že budou šachy. Až na dva, od kterých jsem se dověděl, že už je šachy nebaví a že do kroužku musí chodit, protože rodiče je nutí. Hmm ...
Prvňáci hráli partie do přeboru školy a druháci řešili jednoduchou taktiku u nástěnné šachovnice. Později se debatovalo i o jejich možnostech zúčastnit se turnajů, o plánované účasti Lukáška na republice a podobně.
Příští čtvrtek 16.1. šachy nejsou, protože jsou ve škole na programu třídní schůzky k pololetnímu vysvědčení. Takže ti dva se mohou radovat, pokud ovšem mají dobrý prospěch. :-)
Majer Jiří st. | 10/Jan/2014 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1769 | Komentáře(1) |

Čtvrtek na Komendě, aneb Lukáš opět vítězí.
Na závěr roku se podařilo dohrát přebor druháků. O vítězi už dlouho nebylo pochyb. Stal se jím, stejně jako v minulém školním roce, Lukáš Petříček.

1.Lukáš Petříček 9 (9)
2.Michal Olexa 7,5
3.Viktor Dosedla 6,5
4.Štěpán Gavanda 5,5
5.Klára Sikorová 4,5
6.Ondřej Pazourek 4
7.Vojtěch Frank 3,5
8.Ondřej Soldán 2,5
9.Dominik Baxa 1,5
10.Vojtěch Hulak 0,5

Příští kroužek v novém roce bude 9.1.2014
Majer Jiří st. | 19/Dec/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1746 | Komentáře |

Bilancování pro šachisty
Konec roku je pro některé z nás časem očekávání a bilancování. Co se povedlo, co nikoli, jaké jsou výhledy, přehledy, předpovědi, předpokládání. Tady opravdu tápu, protože moje přehledy jsou zcela jasné, výhledy mám každý rok optimistické, předpovědi příznivé a předpokládám pouze to, co se předpokládat dá. Čili že po jaru přijde léto a po létu zima, jak praví klasik (podzim se jaksi vytratil, ale klasikovi se odmlouvat nedá).

Možná si někdo ze šachových příznivců všiml, že jsem na šachových stránkách literárně neúnavná, ale i kdyby se mu to nelíbilo, tak má smůlu. Šachu fandím a všechny šachisty objímám, slovem vládnu bezproblémově a ráda čtu to, co napíši :-):-):-). Pokud ovšem pod zprávou uvidíte autora píKří, tak nic moc šachového neočekávejte :-).

No a když už jsem se tak rozepsala, tak nelze nepřidat bilanci letošního roku. Začalo to už koncem roku předchozího, když k nám dorazil Ježíšek a vyklopil na Jungmance 862 šachy, plátno a figury. Říká se, že vidět rozzářené oči dětí u stromečku, je pro rodiče to nejlepší, co mohou vidět. Souhlasím bez výhrad, ale potom u nás následovaly denní ataky: "Pojď, mami, hrát!! Můžu postavit šachovnici?? Takhle rošádu dělat nemůžeš. Tohle je nemožný tah!!" ... Nic ve zlém, ale byla jsem ráda, že si jdu v lednu odpočinout do práce!!!

Začátkem každého měsíce posílá Pavel Krupica přehled plánovaných akcí, jenom co si to s mužem přečteme, tak víme, co dalšího si můžeme v daném měsíci sami naplánovat. Chod domácnosti se u nás totiž řídí chodem šachových hodin + času na přídavek, termíny turnajů a partií na zápis.

No a teď se dostávám k tomu bilancování, Toma jsem letos porazila maximálně 6x. Z toho jednou dneska, nesl to nelibě, ale vesmír se neptá, jak se to stalo, prostě jsem byla lepší, ať už se důvod svojí prohry snažil Tom svést na cokoli. Snažila jsem se letos najít sponzora pro šachový oddíl - zatím bez výsledku, prý jsem v očekávání, ale to už jsem takovou dobu, že i slonice by přenášela. Podařilo se mi obstarat pár dárečků pro nejmenší děti - doufám, že alespoň některým z nich to udělalo radost, občas jsem napsala cosi na šachové stránky - tady si věřím, protože v češtině, slohovkách a povídkách jsem byla vždycky dobrá, tak snad se to dalo číst.

A jak už jsem psala, tak konec roku i časem očekávání - s očekáváním jsem na štíru, pokud člověk nic neočekává, nebývá zpravidla zklamán, když něco nevyjde. Takže spíš než očekávání, tak bych mohla napsat o svých přáních.

Přála bych všem (ať už šachistům či nešachistům) v příštím roce hlavně hodně zdraví, lásky a aby se jim splnilo všechno po čem prahnou a touží ............ čili pokud někdo z kuřimských šachistů touží po partii s Carlsenem, nechť se tak stane, pokud by rád remizu se mnou, tak ať napíše ... budu se snažit Vám to nenandat :-):-):-) ........ :-):-):-)
Krásné předvánoční dny přeje
píKří
Jana Křížová | 18/Dec/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1743 | Komentáře(6) |

Šachy na MŠ
laser Tak jenom krátké zpravodajství z obou školek:
MŠ Zborovská - tady je hodně znát, že většina dětí chodila již loni a doplňuje je pár nováčků, kteří se rychle chytli. Přesto opakujeme všechny figurky a pro pokročilejší zároveň dodávám některé taktické "fígle", které tyto figurky zvládají. Takže máme za sebou střelce, věžku, dámu, po dnešku i krále (a jak ho dostat ze šachu). Zopákli jsme na všech figurkách vidličku a nově se naučili tzv. laser (někdy také v anglické literatuře x-ray neboli rentgen). Dneska přišlo díky vánoční besídce na Jungmannce pouze 9 dětí a byla to naprostá pohoda, někteří už řeší vidličky a lasery na tabuli naprosto s přehledem.
MŠ Brněnská - zde nastoupilo 16 vesměs nových frekventantů v rozmezí 4-6 let a již se projevuje několik talentů, kteří vše zvládají. Zatím jsme probrali střelce, věž, dámu a minule nejzkušenější začal jezdce (toho ale dám asi ještě k ledu). Práce je zde poněkud hektičtější, ale snad už většina dětí aspoň základní tahy pochopila, postavit figurky do základního postavení umí s malou pomocí už každý. Zde ještě dosti podstatnou část hodiny tvoří logické a pohybové hry na velké látkové šachovnici.
Kateřina Tajovská | 12/Dec/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1731 | Komentáře(2) |

Čtvrtek 12.12. na Komendě.
Upoutávka Dnes jsme si zopakovali taktický motiv přilákání/odlákání na dalších příkladech. Dobře si při řešení vedli Petr Klíč, Dan Michlíček, Lukáš Petříček, Vojta Frank, Štěpán Gavanda a Ondra Pazourek. Poté prvňáci hráli partie do přeboru a druháci do takzvané postupové tabulky.
Majer Jiří st. | 12/Dec/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1730 | Komentáře |

Čtvrtek 5.12. na Komendě, aneb černé má čert!
Upoutávka Dnes to byl na škole samý Čert a Mikuláš. Což některé od šachu trochu rozptylovalo a také losování barev bylo specifické: Černé má čert! Probrali jsme taktický motiv přilákání/odlákání a pokračovali v přeborech.
U druháků je už jasným vítězem Lukáš Petříček, který se semnou podělil i o své zážitky z turnaje v Brankovicích. U prvňáků, kterých je většina, jde turnaj pomalu. Stihnou za kroužek sehrát tak jednu maximálně dvě partie a tak si na vítěze musíme ještě počkat.
Majer Jiří st. | 05/Dec/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1719 | Komentáře |

Jak táhne koníček?
Upoutávka Při dnešním suplování na MŠ Brněnská jsem měl za úkol naučit mrňata tah jezdcem. Jelikož mě Katka pro výuku vybavila sladkými odměnami, problém jak motivovat pozornost dětí k výuce byl vyřešen. Učinil jsem i zajímavý poznatek, že všichni kluci včetně menšího Tomáška (jsou dva) tah jezdcem zvládli téměř okamžitě a hned u nástěnné tabule složili i zkoušku. Jo to s holčičkami byl problém, látku zvládla pouze Nina.
Majer Jiří st. | 04/Dec/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1716 | Komentáře(15) |

Přebor škol Brno-město T.Boček a Anna Košuličová za gym.kap.Jaroše
Upoutávka V pátek 29.11. se uskutečnil přebor škol Brna-města v šachu.
Velice dobře se ukázala i dvojice našich zástupců v dresu gymnázia kapitána Jaroše.
V kategorii středních škol pomohl 100% ziskem Tadeáš Boček k jednoznačnému postupu a celkovému prvenství.
V kategorii 2.stupně Anna Košuličová pomohla svému týmu ziskem 6bodů z 8.zápasů k celkově bronzovému, ale bohužel nepostupovému místu.
Výsledky viz odkaz.
Odkazy: střední školy 2.stupeň
Pavel Krupica | 04/Dec/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1714 | Komentáře |

Čtvrtek 21.11. na Komendě, aneb vidlička a jiná taktika.
Upoutávka Opakování je matka moudrosti, což u dětí v případě výuky šachů, platí dvakrát. Zopakovali jsme základní taktické obraty, jak se co jmenuje, vědělo jen několik dětí, ale řešení šlo téměř všem. V hraných partiích pak měly děti za povinnost, pochlubit se provedeným taktickým úderem.
V turnaji druháků porazil Petříček své největší konkurenty Olexu a Dosedlu a drží si úspěšnost 100%.
Prvňáky vede Ondra Halva.
Majer Jiří st. | 21/Nov/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1696 | Komentáře |

Čtvrtek 14.11. na Komendě.
Dnes jsme kapacitu třídy 2.A počtem dětí zcela vyplnili. Probíraly se jednoduché taktické obraty a kromě Lukáška Petříčka dobře řešil úlohy i Vojta Frank.

V turnaji druháků si zatím nejlépe vedou Michal Olexa a Viktor Dosedla, kteří získali 6,5 bodu z 8 partií před zatím stoprocentním Lukášem Petříčkem 5 bodů z 5.

V turnaji prvňáků zatím nasbírali nejvíce bodů Petr Klíč a Ondra Halva.
Majer Jiří st. | 16/Nov/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1686 | Komentáře |

OP školních družstev v Zastávce
OPskoly2013 Ve středu vyrazila opravdu početná kuřimská výprava na Okresní přebor školních družstev do Zastávky u Brna. Cestou jsme se spojili s Drásovem, který od letoška tak trochu zašťiťujeme a tím pádem jsme čítali celkem 31 dětí a k tomu 4 trenéři. Takže taková malá rodinka Hujerů :D. S takovým náporem zřejmě hromadná náhradní doprava z Brna do Zastávky nepočítala, ale i tak jsme se tam všichni namačkali. Díky tomu ovšem bylo v autobuse trochu nedýchatelno a pár dětí začalo mít nevolnosti, naštěstí duchapřítomný šéftrenér a igelitový pytlík to zachránil, takže jsme na místo dorazili beze ztrát a v časovém limitu pro prezentaci.
Letos jsme postavili na nižším stupni celkem 4 družstva - Tyršovka A a B , Jungmannka A a B, na vyšším stupni 2 a Drásov pak také A a B. Tudíž to vlastně byly takové minipřebory Kuřimského regionu.
Pokud to vezmu po kategoriích od nejmladších:
Na nižším stupni byli jednoznační favorité Tyršovka A, která loni vybojovala 4. místo na mistrovství republiky. Letos nám už díky věku chyběl Vláďa Pavlík (Dudar) a Anička Košuličová, plně je však nahradili zkušený Tomáš Keprt a nováček Lukáš Petříček. Hoši nedali nikomu žádnou šanci a suverénně zvítězili. Pár remíz vzniklo jenom díky časové tísni. Další naše Ačko z Jungmannky taky útočilo na postup a moc mu nechybělo, aby uspělo. Bohužel díky pár chybičkám nakonec postup o půl bodu utekl (přestože naše B družstva dělala co mohla ;-) - o tom později). Družstvo hrálo ve složení Tomáš Kříž, Šimon Řehka, Šimon Tajovský a Josef Zelený. Rozhodující přímý souboj prohráli se Zastávkou 3:1, přesto do poslední chvíle ještě teoretické šance byly, i když to měli ve svých rukou paradoxně naše Béčkové zálohy obou škol. Nakonec tedy postup těsně unikl, ale přejme ho pořádajícímu oddílu a za rok se pokusíme double vybojovat. Tedy Jungmannka nakonec obsadil celkové 3.místo. Obě naše zálohy B tvořili hlavně mladí a nadějní začínající hráči, kteří leckdy absolvovali svůj první velký turnaj. Naštěstí se nezalekli a statečně bojovali. Lepší nakonec byla Jungmannka B, která skončila na pěkném 4. místě a Tyršovka B obsadila 6. místo s minimálními odstupy na týmy před nimi. O jménech jako Adam Boček, Sam Vlk, Jirka Gregor i jiní ještě určitě uslyšíme. Předvádějí pěknou hru a až se naučí realizovat výhodu i v koncovkách, nasbírají více bodů.
V kategorii staršího stupně naše oba týmy vybojovali shodně 20 bodů a rozhodlo až pomocné hodnocení, které 1. místo přisoudilo Jungmannce, na 2. místě skončila Tyršovka - obě tak postupují do krajského kola. Týmy z Drásova přijeli sbírat především zkušenosti, pouze lídr Filip Svoboda na 1. šachovnici se dokázal prosadit. Ale věřím, že se kluci po četných porážkách nenechali odradit a příští rok svůj výsledek vylepší.
Celkově tedy naše výprava splnila očekávání, šéftrenér se vrátil ověnčený medailemi, vybojovali jsme tři postupy do kraje a my trenéři získali spoustu námětů na zlepšení tréninkového procesu. Děcka budou makat jako mourovatý :P.
Níže jsou odkazy na výsledky a fotogalerii.
PS: Gymnazium TGM Zastávka startovalo jako jediné v kategorii středních škol a proto hráli společný turnaj s druhým stupněm. Vyhodnocení tedy byli zvlášť a mají automatický postup na kraj.
Odkazy: 1.stupen 2.stupen fotky
Kateřina Tajovská | 06/Nov/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1674 | Komentáře(1) |

Čtvrtek 31.10. na Komendě.
Přesto, že pro hodně dětí prázdniny středou na škole neskončily, byla účast v kroužku hojná.

Probrali jsme matové vedení věžemi, dámou a co je v partii pat.

Byl také zmíněn úspěch našich žáků na přeboru Moravy a Slezska.

Sice jsem nezapomněl nakoupit ceny, ale doma nechal tabulky s výsledky, a proto jsme partie do přeboru školy nehráli. O ceny tak hrály vybrané dvojice.
Majer Jiří st. | 31/Oct/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1664 | Komentáře |

Čtvrtek 24.10. na Komendě.
Tak jsme se rozrostli už na počet 24. Pro začátečníky jsme zopakovali jak táhne kobylka, poté jsme probírali vidličku, vazbu a vyšachování.

Hrají se dva turnaje o ceny:

Mezi prvňáky vede zatím Petr Klíč se ziskem 2,5 bodu ze tří partií, za ním Ondra Halva a Honza Štěpánek 2 body ze dvou partií.

Druhákům kraluje Michal Olexa 3,5(4), druhý je Lukáš Petříček 3 (3) a třetí místo dělí Gavanda, Pazourek a Dosedla 2,5(4).
Majer Jiří st. | 24/Oct/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1657 | Komentáře(1) |

Vylidněná družina na Komendě..
Upoutávka Na druhém tréninku jsme se rozrostli o dalších 5 dětí už na celkový počet 23. Dochází tak k postupnému vylidňování družiny a k pěchování třídy 2.A malými šachisty.

Protože další stautonky velikost 5 už nemáme a větší šachovnice se na stoly nevejdou, použil jsem soupravy magnetických šachů. Hrály se tréninkové partie jako příprava na hlavní turnaj o přeborníka školy, který rozjedeme už příští čtvrtek.
Majer Jiří st. | 10/Oct/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1643 | Komentáře(1) |

Nával na Komendě.
Upoutávka Na první kroužek v novém školním roce došlo 18 dětí. Jsme vybaveni na 16, takže dva přebývající mohli kibicovat. To se ale zase nelíbilo jednomu z hrajících a tak bylo veselo.

Ne, úvodní kroužek proběhl v absolutní pohodě a děti se jen divily a dotazovaly, když jsem po hodině oznámil, že to balíme: A to budou šachy každý den? A to budou vždy tak krátký?

Je vidět na letošních počtech dětí jak na ZŠ, tak i na DDM, že se už projevuje práce Katky ve školkách.

Šachu zdar a Katce sláva!
Majer Jiří st. | 03/Oct/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1633 | Komentáře(5) |

O krále a dámu MŠ Kuřim - výsledky
Upoutávka Dne 17.6. 2013 proběhl na domečku v Kuřimi historicky první šachový turnaj určený pro děti mateřských škol. Přestože se učí šachy na kuřimských mateřinkách teprve od října loňského roku, sešlo se celkem 24 dětí, které se utkaly o titul Krále a dámy MŠ Kuřim pro rok 2013. Vyhodnocovaly se celkem tři kategorie - nejlepší tři chlapci, nejlepší dívka MŠ Kuřim a nejlepší tři registrovaní hráči. A jak to všechno dopadlo?

Kategorie registrovaní:
1. Šimon Tajovský 5b MŠ Zborovská
2. Michal Svoboda 4b MŠ Podlesí
3. David Potůček 4b MŠ Jungmannova

Kategorie neregistrovaní:
1. Tomáš Havel 3,5b MŠ Jungmannova
2. Martin Baláž 3b MŠ Jungmannova
3. Martin Jakubec 3b MŠ Jungmannova

Nejlepší dívka MŠ Kuřim:
Sylvie Hruškovská 1,5b MŠ Zborovská

Dále ještě startovala jako host Maruška Vavřínková, která chodí do MŠ v Brně a rozhodně se neztratila, vybojovala v těžké konkurenci 3b.
Všechny děti zvládly turnaj naprosto bez problémů a je vidět, že v Kuřimi rostou samí chytří a šikovní šachisté.
Chtěla bych poděkovat za pomoc při organizaci paní Vavřínkové, Hruškovské a pánům rozhodčím Majerovi a Krupicovi, kteří zajistili hladký průběh celého turnaje. V neposlední řadě pak patří dík i paním učitelkám z MŠ, které děti na turnaj přivedli a zase vzali zpátky. Podrobné výsledky jsou uvedeny dole v odkazu a zároveň je tam i odkaz na fotky z turnaje.
Těším se, že za pár let dnešní krále a dámy z MŠ uvidíme třeba i na mistrovství republiky nebo i mistrovství světa ;-).
Odkazy: výsledky fotky
Kateřina Tajovská | 17/Jun/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1556 | Komentáře(2) |

O krále a dámu MŠ Kuřim
Upoutávka V rámci naší nově zavedené výuky šachů v mateřských školách v Kuřimi jsme se rozhodli uspořádat šachový turnaj, kde by děti předvedli, co se stihli za těch pár měsíců od seznámení s šachovou hrou naučit. Turnaj je otevřený pro všechny děti z mateřských školek, nejen pro ty, co chodí na kroužek.
Termín: 17.6. dopoledne 8-12h na DDM Jungmannova vedle základky. Podrobné propozice jsou v pozvánce v příloze.
Těšíme se na hojnou účast a kdyby chtěl ještě někdo z dospělých vypomoci s organizací (zatím mám nahlášené trenérské duo Majer, Krupica), je samozřejmě vítán, stejně tak i rodiče.
Přílohy: propozice
Kateřina Tajovská | 03/Jun/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1547 | Komentáře |

Čtvrtek na Komendě, aneb přeborníkem školy je Lukáš Petříček!
Upoutávka Dnes jsme ukončili premiérový školní rok výuky šachů na ZŠ Komenského. Kroužek byl pro děti 1. a 2. tříd, ostatně jiné třídy na ZŠ Komenského ani nejsou. Do kroužku chodilo 16 dětí a jeden host z MŠ. Děti si osvojily pravidla hry, základy zahájení, střední hry a koncovek. Naučily se hrát s hodinami a šachovou notaci. Všichni obdrželi i sadu diagramů na taktické obraty takzvané jednobodovky a někteří je umí už i vyřešit.
Byl sehrán i turnaj o přeborníka školy, který vyhrál Lukáš Petříček.
Konečná tabulka:
1.Petříček Lukáš 10
2.-3.Gregor Jiří 9,5
Olexa Michal 9,5
4.Martínek Šimon 8,5
5.Vlk Samuel 8
6.Frank Vojtěch 5,5
7.Donnert Filip 5,5
8.Škoda Zdeněk 5
9.Sikorová Klára 5
10.Košťál Michal 4,5
11.Soldán Ondřej 4,5
12.Gavanda Štěpán 2,5
13.Přichystalová Zuzana 1,5

Přebor hrál i předškolák Šimon Tajovský, který uhrál 11,5 bodu, ale do vyhodnocení se nepočítal. Turnaj nedohrál Frank Adam, který přešel na jinou školu a pozdě přihlášený Vojtěch Hulák, se turnaje nezúčastnil.
Znovu začne kroužek na škole fungovat od měsíce října a s největší pravděpodobností den i doba zůstanou beze změn.
Majer Jiří st. | 30/May/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1541 | Komentáře(2) |

Úterý na MŠ Jungmannova.
Katka v akci. Po delší době jsem suploval za Katku a mohl jsem tak srovnávat. Děti udělaly velký pokrok, je vidět že to Katka s nimi umí. Dle instrukcí šéftrenérky jsem je učil, jak mají zahajovat partii s vývinem figur až po rošádu. I podle mých zkušeností, je zapotřebí s výukou rošády začít co nejdříve, neboť někteří druholigoví kuřimští hráči pak s jejím provedením mají problémy a v ligové partii ji nestihnou provést. Největší úspěch jsem ovšem měl s výukou matu bláznů. Děti pak nadšeně sdělovaly rodičům a prarodičům jak se nasmáli. Závěrem jsem rozdal domácí úkoly a vitamínové bonbóny. Na rozdíl od mého záskoku na turnaji 2. úterý, kde mi děti po skončení akce chyběly, zde jsem začínal s počtem 10 a končil s jedním navíc. :-)
Majer Jiří st. | 23/Apr/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1493 | Komentáře(1) |

MČR přebor škol 1-5.třída-závěrečné hodnocení
Upoutávka Ve dnech 20-21.3.2013 se uskutečnilo ve Vyškově republikové kole přeboru škol 1-5.třída, kam se z okresního i krajského kola probojobala ZŠ Tyršova a překvapivě i ZŠ Jungmannova.
Každá naše škola se nacházela ve zcela odlišné pozici. Zatímco pro Jungmannovu byl už samotný úspěch postup do republikového kola a mohla zde jen překvapit, Tyršova mohla při troše štěstí pomýšlet i na umístětí do 3.místa.
Nakonec zbylo na Tyršovu dost nepopulární 4.místo, ale i to se dá považovat za nejlepší výsledek pro kuřimský mládežnický šach. Nakonec i Jungmannova může být spokojená, když splnila svůj úkol a neskončila poslední.

Hodnocení hráčů ZŠ Jungmannova:
Tomáš Kříž-Lídr družstva, který asi jako jediný snese přísnější měřítko. Je to asi nejdůležitější hráč Jungmannové i pro příští sezonu.
Šimon Řehka-měl těžkou úlohu hájit druhou šachovnici a jeho hra není špatná, ale občas hraje zbytečně rychle a zbrkle. Je ovšem nejmladší člen družstva a pokud nabere více zkušeností může být do budoucna hodně důležitým členem družstva.
Roman Matějů-Nehraje šachy dlouho a účast v družstvu je prozatím jeho maximem. Roman je klasická ukázka toho, že co stačí na okresním i krajském kole, na republiku zdaleka nestačí. Pokud mu vydrží chuť a zápal do hry může být Roman do budoucna velice slušným hráčem.
Lukáš Horák-Vyšel mu úvod turnaje, ale to bylo vše. Stále platí, že jeho největším problémem je nedostatek turnajové praxe, ale i zde se v brzské době zaznamenáme lepší přístup, tak se necháme překvapit.
Josef Zelený-Největší problém rychlost zbrklost a někdy až moc přehnané sebevědomí. Jeho výsledek byl lepší než samotná hra.
Družstvo je poměrně mladé a kluci se mohou jen zlepšovat a získat jen lepší umístění. I do příští sezony nastoupí kluci pohromadě( s vyjímkou Romana), ale uvidíme jestli někdo nevypadne, protože na Jungmannovu nastupuje několik mladíčků z líhně Katky Tajovské, kteří se o nominaci za školu jistě taky poperou.

Hodnocení ZŠ Tyršova:
David Němec- prožívá nejlepší sezonu a kráčí od úspěchu k úspěchu. Jeho výkon jako lídra byl fantastický. Ovšem i David si vždy vybere svoji slabší chvilku i tady to nebylo úplně dokonalé a stále má na čem pracovat.
Vláďa Dudar- dokázal,že je velice kvalitní hráč, ale i zde dokázal jak moc ho sráží jeho zbrklost. Někdy se mi chce až plakat jak si zbytečně pokazí zápas. Vláďa hrál letos naposledy a Tyršovce bude hodně chybět.
Matěj Tajovský- Hrál skvěle a měl nejlepší výsledek z celého družstva. Potýkal se v průběhu turnaje s nedostatkem času. Stejně jako David a Vláďa i Matěj si vybral slabší chvilku.
Martin Prokop a Anička Košuličová- Martin zaznamenal velké zlepšení a proto dostal více příležitostí zejména pak v zápasech kde šlo o medaile. Pro Aničku to byla ovšem dobrá sezona a věřím, že získané zkušenosti prodá v budoucnu v dalších soutěžích za naše mládežnická družstva. Pro Aničku a Marina(oba už příští rok hrát nemohou) to bylo ovšem velice těžké a ukázalo se, že přední družstva na MČR musí mít silné všechny čtyři šachovnice. V tom byl asi největší rozdíl mezi družstvem na 1-3.místě a Tyršovkou.
Na Tyršově mohou i příští rok stavět zejména na výkonech Davida i Matěje, které doplní další velice slušný hráč Tomáš Keprt. Pokud se podaří najít někoho čtvrtého, bude Tyršova i příští rok na MČR bojovat o medaile a věřím, že tentokrát už úspěšně.
Závěrem bych velice rád poděkoval rodičům(ohlas na webu byl veliký a povzbuzování bylo slyšet téměř až ve Vyškově), doprovodu Katka Tajovská, Honza Číhal a Michael Vašek a hlavně řediteli ZŠ Tyršova, který byl přítomen pro oba dny.
Přílohy: Jungmannova Tyršova
Odkazy: výsledky
Pavel Krupica | 25/Mar/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1453 | Komentáře |

MČR dvě kola před koncem-zatím držíme 4.místo
2013 ZŠ Tyršova Už to tak vypadá,že skončíme těsně pod bednou. Hodně smolné utkání proti Č.Budějovicím,které bylo výborně rozehráno po remíze Vládi a výhře Davida. Martin po zásluze prohrál a o všem rozhodoval Matěj,který měl více než půl zápasu věž navíc,ale i špatný čas. Nakonec čes sehrál klíčovou úlohu a Matěj prohrál.
V 7.kole porážíme po výhrách Davida,Vládi a Matěje Hradec Králové 3:1.
Pavel Krupica | 21/Mar/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1445 | Komentáře |

MČR školních týmů 1-5.třída-po prvním dnu ZŠ Tyršova na 4.místě!!!
2013 ZŠ Jungmannova Musím velice pochválit pořadatele. Tak skvělé prostředí a organizaci žákovského turnaje se vidí málo. Turnaj se vyrovná s pořádáním žákovských turnajů v Malenovicích. Radka Slepánková a její organizační tým zaslouží veliké uznání.
Po prvním dnu drží ZŠ Tyršova velikou šanci na bednu, ale mohlo být i samostatné vedení. Po vlažném a ne úplně povedeném utkání prvního kola proty ZŠ Osvětimany (remíza 2:2), přišla vysoká výhra proti ZŠ Plzeň (4:0). Nejsmolnější zápas sehrála Tyršovka ve 3.kole, když proti ZŠ Frýdek Místek-Pionýrů (konečná remíza 2:2) měla spíš Tyršovka vyhrát 3:1. Výhru doslova zahodil Vláďa, který s věží víc vlezl do věčného šachu a Matěj také s věží víc, ale velice špatným čase raději opakoval tahy. Ve 4.kole ZŠ Uhelný trh-Praha 1 sice Tyršovka vyhrála nejtěsnějším rozdílem, ale menší kolaps zde zaznamenal David, který byl vyhraný již ze zahájení, ale partii odflákl a po zásluze prohrál. V posledním středečním kole byl zápas velice vyrovnaný, ale tentokrát měla Tyršovka asi více štěstí. Nejprve Martin remizoval prohranou koncovku, následně krásně vyhrál Matěj, který soupeři nedal nejmenší šanci. Slabší chvilku si vybral Vláďa, který prohrál dámskou koncovku, která prohrát ani nešla a zvláště,když soupeřka asi 5 minut hrála na 10 vteřinách. Štěstí si zde vybral David,který byl celý zápas prohraný,ale vzorově bojoval, až soupeř nevydržel odevzdal věž a nakonec dostal i mat.
Pro kluky ze ZŠ Jungmannova byl už postup na MČR strašně velikým úspěchem a zde spíš získávají nové zkušenosti. Mají ovšem velice perspektivní družstvo a tak snad v následujících letech budou hrát i oni na předních místech. Prozatím bojují spíše u konce startovního pole. Velice slušně si vede jejich lídr Tomáš Kříž 3b z 5.utkání a Lukáš Horák 2b ze 4.zápasů.
Odkazy: výsledky
Pavel Krupica | 20/Mar/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1444 | Komentáře |

MČR školních týmů 1-5.třída- získá Tyršovka titul?
Upoutávka Ve dnech 20.3-21.3.2013 se uskuteční ve Vyškově MČR školních týmů 1-5 třídy.
Jako předchozí dva ročníky i letos má Kuřim hned dvojnásobné zastoupení. Zatímco před sezonou zcela nově vytvořené družstvo ZŠ Jungmannova (Kříž,Řehka,Matějů,Horák a Zelený) se probojovala do celostátního kola zcela nečekaně a překvapivě, jedou si kluci vyzkoušet jak se hraje na vrcholové úrovni a dobré umístění se od Jungmannky čekat zřejmě nedá.
V zcela odlišné pozici se nachází ZŠ Tyršova (Němec D,Dudar,Tajovský M,Prokop a Košuličová Anna). Družstvo je nasazeno na 6.místě.troufám si tvrdit, že Tyršovka je schopná vybojovat i titul! Toto všechno si zřejmě uvědomuje i pan ředitel Plchot, který si tento historický úspěch nechce nechat ujít a své žáky na MČR bude doprovázet.
Pořadatel slibuje aktualizaci výsledků po každém kole, které můžete sledovat v přiloženém odkazu. První kolo začíná ve středu od 14h.
Odkazy: výsledky
Pavel Krupica | 19/Mar/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1441 | Komentáře |

Mistrovství ČR školních čtyřčlenných týmů, kategorie 1. – 5. tříd ZŠ
Upoutávka Termín: 20. – 21. března 2013
Místo: Hotel Dukla, Dědická 547/29 , Vyškov.


Všem kuřimákům držíme palce!
Odkazy: Výsledky
Jan Kolařík | 19/Mar/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1440 | Komentáře |

Čtvrtek na Komendě
Jelikož nám hlavní trenérstvo odjelo do Koutů, aby si tam trénovali psychickou odolnost při sledování partií svých svěřenců, suplovala jsem na místní základce já. A protože už se jedná o děti školou povinné, připravila jsem si na ně zákeřně výuku psaní....tedy totiž toho šachového psaní zvaného šachová notace. I prvňáčci už umí skoro všechna písmenka, takže jsem jim na tabuli předepsala jednotlivé tahy, braní, rošádu a měli za úkol zapsat alespoň 10 tahů své partie se soupeřem. Někteří jedinci v tom byli opravdu dobří, kolegové z domečku by si z nich měli vzít příklad a jednu partii jsme pak podle zápisu i přehráli na tabuli. Některé to zaujalo tak, že si zapsali partii dokonce celou. Na závěr jsme řešili jednotažky a zde vynikl Zdenda Škoda, který si odnesl zaslouženou odměnu.
Kateřina Tajovská | 14/Mar/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1432 | Komentáře(1) |

Poslední zprávy z tajné líhně budoucích šachových velmistrů :)
fotky MŠ Konečně už hrajeme opravdové šachy! Asi tak by se nejlépe dala charakterizovat náplň posledních lekcí šachových kroužků na mateřských školách. Za poslední měsíc jsme stihli dokončit pohyb všech figurek, vysvětlit a ukázat si co je to šach, jak se proti němu bránit, co je to mat a jak se dává mat dvěma věžkama či věžkou a dámou. Děti už umí celkem bezpečně postavit figurky do základního postavení a rozehrát je tak, aby něco soupeři i zbaštily. Ti šikovnější dokáží již dát i samotný mat. Občas sice ještě musíme řešit malinké detaily jakože král skončí vyhozen ze šachovnice, pěšáci na jeden tah překročí vzdálenost celé diagonály, případně se střelci octnou čirou náhodou na políčkách stejné barvy. Ale ruku na srdce, nepřihodí se to občas i zkušeným borcům? ;-). Při detailním rozboru některých fotek zjistíte, jak zajímavé občas dokáží být pěšcové struktury ve středu šachovnice, že ten král občas ani není na šachovnici potřeba a že někteří borci již bravurně zvládají rošádu i vývin figur. Hlavní ovšem je, že to děti baví a chtějí se zdokonalovat. Řeší úkoly ze cvičebnice a musím je pochválit ( zároveň i rodiče), že se tomu poctivě věnují - měli by si z nich vzít příklad i naši starší žáci a dělat také domácí přípravu. Nejtalentovanější školkáči mají možnost již navštěvovat řádné tréninky v pátek na domečku, kde občas dají zabrat v turnaji i svým starším kolegům. A protože se nám blíží mistrovství dětí do 8 let, které je v blízkém Vyškově, pomalu ladíme s trenérskou radou soupisku talentů, kteří by měli zájem se zúčastnit.
Tož tolik asi vše z kuolárů - v nejbližší době nás čeká méně oblíbená postavička z populárního seriálu Pat a Mat, poté rošáda a možná ještě lehce začneme i nějaké ty zásady zahájení, aby to občas na šachovnici nevypadalo jak v polní bitvě, kde jde na zteč pouze pěchota :D.
A ještě připojuji odkaz na fotky z posledního týdne.
Odkazy: fotky
Kateřina Tajovská | 06/Mar/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1414 | Komentáře(1) |

Čtvrtek, aneb Šimon postrachem Komendy.
Šimon Dnes se pokračovalo vážnými partiemi do školního přeboru. Několik absencí hostujícího předškoláka Šimona Tajovského způsobilo, že dnes na něj vycházelo nejvíce soupeřů. Nikdo s ním ale nechtěl hrát, z obavy o výsledek. Nakonec se ze Šimona Hrozného stal i Šimon Dobrotivý, když přenechal svoji cenu Štěpánkovi Gavandovi.
Majer Jiří st. | 28/Feb/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1406 | Komentáře |

Jihomoravské kolo přeboru škol-vyhodnocení
Upoutávka Stejně jako loni se i pro letošní rok podařilo vybojovat dvojnásobný postup na MČR v kat. 1-5.třída, který jistě velice těší především samotné žáky, ale i trenéry, rodiče i ředitele samotných škol.
Pokusím se zde zhodnotit spíše samotné hráče obou družstev, protože samotný průběh turnaje se podobal tomu loňskému jako vejce vejci. Stejně jako loni se Tyršova usadila bezpečně na čele, kde svůj náskok postupně zvyšovala. Jungmannova úplně stejně jako loni bezpečně udržovala druhé postupové místo na MČR. Obě školy zůstávají v této soutěži již druhým rokem neporaženy!
Ted již samotné hodnocení hráčů:
David Němec-lídr družstva, který přes své mládí je nejzkušenějším členem družstva a jako kapitán družstva má u ostatních dětí přirozený respekt. Jeho 100% bodový přísun dodává ostatní členům patřičný klid pro svoji hru.David byl vyhlášen nejlepším hráčem první šachovnice.

Vladimír Dudar-je vynikající taktik, ale jeho hra má jednu velikou trhlinu, která se neustále dokola opakuje a to je rychlost. Jeho zbytečná prohra přinesla velké komlikace v zápase s Ratíškovicemi.

Matěj Tajovský- raketa, která neustále letí prudkým tempem nahoru. Stejně jako David, tak i Matěj vyhrál svoji šachovnici a to dokonce na jedno utkání nenastoupil. Je velice pravděpodobné, že se Matěj pro MČR posune na druhou šachovnici za Davida.

Martin Prokop a Anna Košuličová- oba dva velice vhodně doplňují družstvo a v důležitém okamžiku umějí rozhodnout důležitá utkání. Oba ziskem 4,5b/5 zápasů (ve výsledku je uvedena chyba, když ve 4.kole měl Martin volno a místo něho nastoupila a vyhrála Anna) Oba dokazují, že do družstva na 100% patří a jsou téměř nenahraditelnou součástí.

ZŠ Tyršova prošla generační výměnou, když od loňského roku zůstal v družstvu pouze David, ale osobně si myslím, že družstvo má větší sílu než to loňské, kdy zejména David nahradil bez problémů Jakuba Křivánka na první desce.

U ZŠ Jungmannova jsem po generační výměně s postupem příliš nepočítal, ale kluci moc chtějí a vyzařovalo od začátku turnaje obrovské odhodlání se o postup poprat a v tom byl velký rozdíl mezi mladší a starší Jungmankou. Zatímco mladší žáci se velice snaží pro úspěch udělat vše, starším jako by na tom vůbec nezáleželo.

Tomáš Kříž- lídr a kapitán na správném místě.Podobně jako David i on vyhrál svoji šachovnici. O postupu rozhodl hlavně Tomáš a družstvo na něho hodně spoléhá. I Tomáš má u ostatních hráčů družstva přirozený respekt. Pokud zvolní ve vážných partiích bude Tomáš velice silným hráčem.

Lukáš Horák- tady se projevuje, že prakticky nejezdí na turnaje.Bylo nutné Lukáše často vystřídat, protože na jeho bodový přísun se nedalo spoléhat.

Šimon Řehka- má veliký talent a strašně mu záleží na úspěchu. Odehrál několik turnajů (Druhé úterý), ale tento turnaj sám o sobě nestačí. Pokud chce jít nahoru musí začít hrát turnaje KP a hlavně pak i utkání na zápis.

Roman Matějů- nejlepší hráč na šachovnici(nejlepší hráči na šachovnicích viz foto) a druhý nejdůležitější člen družstva. Projevuje se,že na šachy chodí 2xtýdně a že začal hrát turnaje. Pokud přidá i práci doma bude velice dobrým hráčem.

Josef Zelený-prakticky o něm platí to samé co u Šimona a musí i zvolnit svoji rychlou hru, ale i zde může dorůst velice kvalitní hráč.

ZŠ Jungmannova 6-9.třída skončila na 5.místě s nepatrnou ztrátou 0,5b na 3.místo. Škoda nemoci Mirka Bauera, který je jediný kterému na dobrém výsledku opravdu záleží. Bez Mirka toto družstvo na medaili prakticky nemělo. U starších kluků jsem postrádal jakoukoliv chuť a zápal do hry bojovnost a touho po dobrém umístění. Vypadalo to, jako by jim šlo o to ulít se pouze ze školy. Hodnocení jednotliců je tím pádem úplně zbytečné a příští účast družstva starších žáků si hodně rozmyslím.
Přílohy: ZŠ Tyršova ZŠ Jungmannova nejlepší hráči
Odkazy: článek Jmšs výsledky 1-5.tř výsledky 6-9.tř
Pavel Krupica | 23/Jan/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1350 | Komentáře(2) |

V krajském kole Kuřim obsadila 1. a 2. místo v kategorii 1. stupeň
Upoutávka Dnešního krajského kola přeboru škol se zúčastnili i 3 družstva z Kuřimi, konkrétně ZŠ Jungmanova a ZŠ Tyršova v kategorii 1. stupeň a ZŠ Jungmanova v kategorii 2. stupeň.
Zatímco Jungmanka v kategorii 2. stupeň propadla, tak v kategorii 1. stupeň společně s Tyršovkou suverénně vládla od začátku do konce. Dokonce Tyršovka za celou soutěž prohrála jedinou !! partii (z 28) a po zásluze zvítězila. Druhá skončila Jungmanka a navíc 3 zástupci těchto škol vyhráli své šachovnice - jm. 1.šach-David Němec 6/6 a Tomáš Kříž 6,5/7, 3.šach-Matěj Tajovský 5,5/6 a 4.šach-Roman Matějů 6/7.
Obě ZŠ postupují na přebor republiky, který bude ve druhé polovině března ve Vyškově.
Všichni hráči vzorně reprezentovali svoji školu i náš klub.

Výsledky jednotlivců :

ZŠ Tyršova
David Němec 6/6
Vláďa Dudar 4,5/6
Matěj Tajovský 5,5/6
Martin Prokop 4,5/5
Anička Košuličová 4,5/5

ZŠ Jungmanova
Tomáš Kříž 6,5/7
Lukáš Horák 3/5
Šimon Řehka 3,5/5
Roman Matějů 6/7
Pepa Zelený 1,5/4

ZŠ Jungmanova 2. st
Martin Liška 2/6
Lukáš Kalabis 2/6
Filip Jahn 3/6
Dominik Lepka 4/6

Doprovod Pavel Krupica a Honza Číhal
Honza Číhal | 22/Jan/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1346 | Komentáře(2) |

Jihomoravské krajské kolo - nezapomeňte fandit
2012 první Tyršova Jihomoravské krajské kolo Přeboru škol v šachu se uskuteční v sále Domu školství v Břeclavi v úterý 22. ledna 2013 od 9:00 do 15:00 hodin.

Krásnou reportáž z loňského roku včetně fotek kuřimáků najdete v příloze.

Držme palce!!!
Odkazy: 1.stupeň_2013 2.stupeň_2013 Reportáž_2012
Jan Kolařík | 18/Jan/2013 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1340 | Komentáře |

Čtvrtek na Komendě.
Vánoce Dnešní trénink byl loučením s premiérovým šachovým rokem na základce. Ani jsem netušil, že to bude tak slavnostní. Na škole byl totiž den otevřených dveří. Za tónů vánočních koled, linoucích se ze školního rozhlasu, přišli na "inspekci" i první místostarosta města pan Jiří Koláček a ředitel školy pan Stanislav Plchot. Děti hrály školní přebor, kde za každý získaný bod berou cenu, takže se dostalo prakticky na každého. V novém roce začínáme činnost ve čtvrtek 10.1.2013.
Majer Jiří st. | 13/Dec/2012 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1296 | Komentáře |

Pondělí a úterý na MŠ
konik Další měsíc nám poskočil a tak se hlásím s krátkým zpravodajstvím z mateřinek. Za ten krátký čas jsme stihli důkladně probrat dámu a tento týden jsme začali hopsat s koníkem, tedy správně řečeno s jezdcem. Trošku jsme načali i šachovou notaci, zatím lehce, co kdo zná a je fajn, že někteří jí už umí dokonale, dokonce i s malými písmenky. Koníka budeme muset trochu potrénovat, i když spousta dětí už ho bravurně zvládá. To se pak člověk i dozví, kolik z nich už to doma hraje se všemi figurkami. Minulý týden se místo domácí úlohy naděloval mikulášský perník a věřte nebo ne, spousta dětí se sháněla hlavně po té úloze, máme tam samé pilné žáčky :D. Příští týden je poslední "trénink" v tomto roce, tak asi uděláme nějaké opáčko a po Novém roce začínáme 7.ledna. Zbývají nám probrat kromě jezdce ještě král a pěšec a budeme moci začít hrát "opravdické" šachy. Někteří talenti už se na to vysloveně třesou. Je také potěšitelné, že spousta dětí poctivě trénuje i doma s rodiči to, co jsme probírali ve školce. Pro zvídavé rodiče přikládám odkaz na slovenské stránky, kde je možné stáhnout výukové materiály pro začátečníky, které jsou moc pěkně graficky zpracované - doufám, že nebude vadit "cizojazyčná" slovenská verze ;).
Odkazy: šachové lekce
Kateřina Tajovská | 11/Dec/2012 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1293 | Komentáře(3) |

Čtvrtek na Komendě.
MJS se učí ... Dnes jsme si nasimulovali sobotní salámový turnaj. Já si odzkoušel losovací program Swiss Manager a děti hru s hodinami.
Starý dobrý program Swiss Perfekt tak definitivně končí v
koši, respektive ve starém noťasu, ze kterého ani nejde vyhrát. Docela nám to šlo a v počtu 12 jsme stihli sehrát 3 kola s tímto výsledkem:

1 Frank Adam 2.5 5.0 1.5 3.75
2 Petricek Lukas 2.5 4.5 1.5 3.25
3 Gregor Jiri 2.0 4.0 1.5 2.50
4 Skoda Zdenek 1.5 5.5 2.0 2.00
5 Gavanda Stepan 1.5 5.5 1.5 2.25
6 Martinek Simon 1.5 4.5 1.5 2.25
7 Prichystalova Z 1.5 4.0 1.5 2.00
8 Tajovsky Simon 1.5 3.0 1.0 1.00
9 Kostal Michal 1.0 5.0 1.5 1.50
10 Donnert Filip 1.0 4.0 1.5 1.25
11 Olexa Michal 1.0 4.0 1.0 0.75
12 Frank Vojtech 0.5 5.0 1.5 0.50
Majer Jiří st. | 29/Nov/2012 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1263 | Komentáře |

Okresní přebor škol
Upoutávka Velmi početná výprava z Kuřimi( 21 dětí a 4 trenéři)se zúčastnila letošního okresního kola přeboru škol pro 1. a 2. stupeň. Už předběžné sestavy slibovaly velmi dobré vyhlídky ohledně postupu. Tyto ambice se naplnili měrou vrchovatou a nechybělo mnoho, a mohl být náš úspěch stoprocentní.
V kategorii 1. stupeň jsme měli hned 3 zástupce - ZŠ Tyršova A, ZŠ Tyršova B a ZŠ Jungmanova A. V kategorii 2. stupeň hrála ZŠ Jungmanova A a ZŠ Tyršova A. Jednotlivé sestavy vypadali takto :
1. stupeň
ZŠ Tyršova A 1. David Němec
2. Vláďa Dudar
3. Matěj Tajovský
4. Anička Košuličová

ZŠ Tyršova B 1. Jakub Matoulek
2. Klárka Košuličová
3. Atila Kaiser
4. Roman Matějů

ZŠ Jungmanova A 1. Tomáš Kříž
2. Lukáš Horák
3. Šimon Řehka
4. Pepa Zelený

2. stupeň
ZŠ Jungmanova A 1. Lukáš Kalabis
2. Martin Liška
3. Mirek Bauer
4. Filip Jahn
5. Dominik Lepka

ZŠ Tyršova A 1. Jakub Němec
2. Tomáš Keprt
3. Martin Prokop
4. Gabriel Vašek

Obě kategorie hráli systémem každý s každým, tj 8 resp 6 kol olympijským systémem. Mladším žákům suverénně vévodila Tyršova A a zaslouženě vyhrála. Díky remíze v prvním kole s Tyršovkou skončila na druhém místě Jungmanka A. Obě školy postupují na lednové krajské kolo do Břeclavi. Tyršova B se rovněž neztratila a konečné 6. místo je jen díky tomu, že se nemohli započítat výsledky Romana Matějů (je z jiné školy). Roman uhrál 7,5/8 !!
Starší žáky provázela obrovská vyrovnanost a o vítězi muselo rozhodnout pomocné hodnocení a třetí tým měl pouze o půl bodu méně. Bohužel to byla Tyršova A i přesto, že za ni hráli Tomáš Keprt a Martin Prokop, kteří věkem patří ještě do mladších žáků. Na druhém místě skončila Jungmanka A a postupuje rovněž na krajské kolo.
Takže ze čtyř možných jsme vybojovali tři !!! postupy.
Nejúspěšnějším trenérem se stal Pavel Krupica, který si odvezl 4 medaile !!

Bohužel jsem měl špatně nastavený foťák a zjistil jsme to až při předávání cen, takže většina fotek se nepovedla.

Kromě zmíněného Pavla doprovod tvořili Slávek Sládek, Míša Vašek a Honza Číhal
Honza Číhal | 22/Nov/2012 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1251 | Komentáře(4) |

Okresní kolo přeboru škol
Na startu 3x ZŠ Tyršova a 2x ZŠ Jungmannova
2011 Tyršova 2011 Jungmannova 2011 Jungmannova
Ve středu se v Zastávce u Brna uskuteční Okresní kolo přeboru škol.
V kat. 1.stupeň (1-5.třída) se pokusí obhájit loňské vítězství ZŠ Tyršova Kuřim "A" a druhé postupové místo do krajského kola bude chtít vybojovat ZŠ Jungmannova. Tyršova "B" jede jako každoročně vyzkoušet své talenty.
V kat. 2.stupeň(6-9.třída) bude favorizovanému Gymn.Zastávka určitě hodně konkurovat ZŠ Jungmannova. Premiéru si na 2.stupni odbude i ZŠ Tyršova, která se pokusí překvapit na medailovém umístění.
Do krajského kola postupují první dvě školy z okresu Brno-venkov.
Pavel Krupica | 20/Nov/2012 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1240 | Komentáře(3) |

Pondělí a úterý na MŠ
šachy na MŠ Tak už nám běží druhý měsíc, co hrajeme šachy na dvou kuřimských mateřských školách. Děti za tu dobu zvládli se seznámit se šachovnici, probrali jsme jak chodí věž, střelec, naučili se spoustu nových písniček a zahráli si i pohybové hry.
Nejvíce se dětem líbí velká látková šachovnice, na které představují jednotlivé figurky a hrají živé šachy. Oblíbené jsou i rozebírací dřevěné šachy, které slouží k procvičování jemné motoriky a používáme je i na trénink paměti. S velkým zájmem se setkala i předváděcí magnetická šachovnice, na které řešíme jednoduché "diagrámky".
Tento týden děti složily zkoušku z již probraných figurek věž a střelec a tak jsme mohli postoupit k další figuře - tentokrát dámě. Téměř na každém "tréninku" rozdávám domácí úkoly a musím děti pochválit jak je vzorně plní. Mají takový malý nácvik na školu :). Připojuji i pár fotek, víc jsem jich zatím nafotit nestihla.
Odkazy: fotky z MŠ
Kateřina Tajovská | 13/Nov/2012 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1229 | Komentáře(7) |

čtvrtek na Komendě
komenda Protože nejzkušenější stále trochu laboruje se zdravím, výuku na našem detašovaném pracovišti na Komendě tentokrát vedl Pavel Krupica. Nejprve s dětmi probral braní pěšce mimochodem a vidličky. Poté proběhla krátká řešitelská soutěž na toto téma a nakonec děti rozehráli turnaj, kde se snažily uplatnit nově nabyté vědomosti. Vzhledem k omezenému času se nepovedlo turnaj dohrát, ale další čtvrtek se to jistě zadaří. Tak snad pan trenér nezapomene tabulku :). Udělala jsem pár dokumentačních fotek, které už jsou umístěny v nově vytvořeném fotoalbu pro tyto účely.
Odkazy: šachy - Komenda
Kateřina Tajovská | 13/Nov/2012 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1228 | Komentáře(3) |

Video z Poprázdninového turnaje na DK.
Tento turnaj byl uspořádán za účelem propagace zavádění šachu do mateřských a základních škol v Kuřimi.
Odkazy: Video
Majer Jiří st. | 10/Nov/2012 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1221 | Komentáře(1) |

Šachy na kuřimských MŠ a ZŠ
Upoutávka Letošní školní rok náš šachový klub za pomoci JMK a 1. místostarosty pana Jiřího Koláčka, zahájil koncepční výuku šachu na kuřimských mateřských a základních školách. Z finanční dotace JMK jsme se na tuto činnost vybavili šachovým výukovým materiálem.

Výuku v MŠ vede Ing. Kateřina Tajovská Ph.D., na ZŠ Jiří Majer a Pavel Krupica. S výukou šachu u dětí je možné začít už od čtyř let. Je dlouhodobě prokázán příznivý vliv šachové hry na vytváření dispozicí a na rozvoj abstraktního myšleni u dětí, právě když se začnou šachem zabývat, už v tomto raném věku. Talentované děti mohou poté rozvíjet své schopnosti v kroužcích na DDM, které vedou kvalifikovaní trenéři šachového klubu.
Majer Jiří st. | 10/Nov/2012 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1218 | Komentáře |

Test vložení nového titulku
skoly 2010 Test vložení příspěvku
Jan Kolařík | 10/Nov/2012 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 1216 | Komentáře(1) |

Copyright (c)2006-2014 KolJa & Gonzmen