ŠK KME-DDM Kuřim

Zprávy

Ivančický brousek
Ještě před Sloupem jsme se v sestavě Hyrš, Pešl, P.Krupica a Kudláček vydali na turnaj do Ivančic. Dopadli jsme tam podobně jako poté ve Sloupu - sešli jsme se zhruba na padesáti procentech, i když Pavel a Martin hráli celou dobu vepředu a já byl po sedmi partiích naopak zralý na ten brousek.
Výsledky nikde nevidím, a tak všem aspoň popřeji úspěšný šachový rok 2011.
Jan Pešl | 31/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 375

Celkovým vítězem desítek je Slávek Křena!
Až Honza Kolařík mi svým příspěvkem o GP připomenul, že jsem ještě neuzavřel pernamentní turnaj v desítkách za poslední půlrok. Už několik kol před koncem bylo jasné, že i přes maximální účast ho nedoženu :-))! Třetím skončil překvapivě Mirek Buček zvaný Mistr! Viz příloha. V novém roce namísto desítek zavedem nové tempo 5 minut + 5 sekund za každý tah.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 31/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 374

V poslední kavárně vítězí a celkové GP_2010 vyhrává Michael Vašek
Upoutávka Gratulujeme Michaelovi k celkovému vítěztví v roce 2010.
Ještě před pár koly měli Slezák a Vašek shodně bodů v GP. Mohutným finišem v posledních kolech však Michael dal najevo, že se o vítězství nehodlá dělit.
V přílohách najdete výsledky posledních dvou kol.
Přílohy: 101223_tab 101230_tab 101230_foto
Jan Kolařík | 31/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 372

Výsledky ze Sloupu
Došly mi oficiální výsledky ze sloupského turnaje, tak kdo má zájem, může se mrknout v příloze.
Přílohy: výsledky
Jiří Hrdina | 30/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 371

Výlet do Sloupu: domů bez cen
Kvartet Pešl, P. Krupica, Hrdina a Hrdinová si po Vánocích zajel na turnaj do Sloupu. Hrálo se 2x15 minut na devět kol. Trojice dospělých Kuřimáků skončila mezi více než padesáti účastníky uprostřed výsledkové listiny s pěti body, Katka získala body dva. Přitom po třech kolech jsme já, Honza a Pavel měli shodně dva a půl bodu a Honza Pešl pak dokonce hrál na první desce. Jenže prohrál, za chvíli dostal mě, prohrál zase :))) a bylo po nadějích. Se slovy "měli bychom zase začít trénovat" opouštěl turnaj frustrovaný Pavel, který si dal před začátkem za cíl šest bodů. Nevyšlo to, škoda, hodně soupeřů bylo hratelných a ceny čekaly na hned třiadvacet účastníků.
Jiří Hrdina | 29/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 370

ŠK KME-DDM Kuřim "F"-Lokomotiva Brno "O" 2-2
Na čtvrté kolo základní soutěže jelo jen naše F-družstvo a to ještě ve čtyřech.(Monoží se případy nespolehlivosti na rodiče.Návrhy trestů popíši v e.mailech)
Hosté z Brna naštěstí také nastupují pouze ve čtyrech a zápas je hodně vyrovnaný.Jako první prohrála Katka Hrdinová,které se moc nepovedlo zahájení a brzy ztrácí i materiál.Velmi nadějně vypadal Jakub Křivánek,ale když nesebral 5.tahů po sobě čistého středového pěšce soupeř toho využil a chytil Jakubovi dámu.Pořád tam měl Jakub velké šance na protihru,ale zbytečně rychlou hrou kolem všech postupně prošel a prohráváme 0:2.Naopak Lukáš Kalabis se dostal z horší pozice ze zahájení do koncovky 2.střelci proti 2.jezdcům a oba po 5.pěšcích a velmi trpělivou a pomalou hrou tuto koncovku ukázkově vyhrál a snížil na 1-2.Vyrovnání zařídil Josef Ambrož,když svého soupeře obral v zahájení o 2.pěšce a tuto převahu bezpečně převedl do koncovky a vyrovnal na konečných 2-2.
Základní soutěž bude pokračovat až v lednu 2011 a já si moc přeji,aby obě naše družstva nastupovala v kompletních sestavách.
Pavel Krupica | 23/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 369

Vánoční turnaj v Břeclavi
Upoutávka Sobotního turnaje v Břeclavi v rámci KP žáků se zůčastnilo 5.žáků z Kuřimi ve složení:Kateřina Hrdinová,Filip Svoboda,Martin Liůka,Jakub Křivánek a Filip Jahn.
Všichni jmenovaní byly zařazeni do turnaje mladších žáků.
Velmi se dařilo zejména Filipu Svobodovi a Martinu Liškovi.Filip byl celý turnaj na druhém místě o které přišel smolným losem až v posledním kole,když dostal na on-line 1.šachovnici největšího favorita turnaje.Filip bojoval dlouho a statečně,ale jediná prohra v turnaji znamenala posun na 6.místo.Velmi dobře hrál i Martin Liška,který skončil celkově na 7.místě.Oba žáci potvrzují stále se lepšící formu a celkové 6 a 7.místo v kraji je velkým úspěchem.Věřím,že již brzy oba uvidíme na stupních vítězů.Na bedně skončila v kategorii dívek celkově třetí katka Hrdinová(viz foto).Slušné je i celkově 20.místo pro Filipa Jahna,který získal 4.body.Na 24.místě skončil novopečený držitel 4.VT Jakub Křivánek,který potvrzuje lepšící se výkonnost.V kategorii starší žáci se umístil na 4.místě Tadeáš Boček. Výsledky najdete v příloze.
Přílohy: 3.mista Katka Svoboda on-line
Odkazy: mladsi zaci starsi zaci článek na stránkách JmŠS
Pavel Krupica | 22/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 368

19.12.2010 KP2B: Čechie Zastávka - Kuřim C 1:7
Výborný náhradník Zápas, ze kterého jsem měl kvůli oslabené sestavě obavy, dopadl jako z říše snů. Domácí sice nepostavili Slavíka, ale i tak to bylo papírově vyrovnané - herně už ale ne. Jako první zavěsil Vašek - získal pěšce tak rychle, že jsem ani neviděl jak k tomu došlo, a ještě rychleji přešel do vyhrané koncovky (při výměnách totiž slupl ještě jednoho). Liška chytil Pavlíkovi figuru a pak ještě sebral kvalitu - pak už stačilo uhlídat černou dámu a druhý bod byl na světě. Pak sice ukázal favorizovaný Horáček Svobodovi, že pěšec navíc k výhře stačí - ale to je všechno, na co se domácí zmohli, a ani Filipův výkon nebyl špatný. Aleš dostal v zahájení k Vánocům tolik temp, že pozice uzrála k přípravě oběti - zisk pěšce, pak figury a postavení věže v týlu soupeře - nebylo dále o co hrát.
Čtvrtý bod jsem přidal já - moje rošáda zapůsobila na Šice jako červený hadr na býka, ale za nekorektní taktické hrátky byl potrestán ztrátou pěšce a problémy s vývinem. Za této situace nebylo větším problémem vytvořit volné pěšce a výhodu uplatnit. Mezitím na jedničce probíhal prudký útok Honzy Vituly, který sice neskončil matem, ale ziskem věže - zápas rozhodnut.
Nejvíce se z problémů musel vymotávat Číhal, do kterého Glacner "vrazil" figuru za tři pěšce před králem - ovšem záhy bez dam na šachovnici, takže ta figura se ukázala být lepší, navíc se domácí hráč dostal do těžké časové tísně a pak kupil chybu na chybu. Poslední tady dohrával Boček - už dávno předtím sice Kadeřábek přehlédl ztrátu kvality, ale to je pomalý hráč, takže než si Tadeáš dozobl dva pěšce k tomu a vyměnil dámy (což přimělo bílého k rezignaci), tak to chvilku vzalo. Ale i tak jsme spokojeně odjížděli už před jednou.
Jen tak dál a děkuji tímto hlavně Lišákovi za výborný výkon a nejdůležitější bod, který nás uklidnil a domácí znervózněl. Jen jej musíme ještě naučit nekecat do cizích partií a netelefonovat po dohrání v hrací místnosti.
Odkazy: Fotky
Jan Pešl | 20/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 367

Béčko vítězí v Rudici!
Je všeobecně známo, že v zápasech družstev například ratingová převaha nehraje roli. To se i znovu potvrdilo. Co ale domácí položilo, byla absence jejich kapitána! My naopak jsme vyztužili sestavu o výborně hrajícího Pavla Rubeše. Oporou zůstává i suprově hrající Martin Hyrš. Ještě vyhrál po infarktovém průběhu Franta Laštovička a vítězný bod zápasu zavěsil Jarek Kudláček po vcelku snadné realizaci figury navíc. Remíza MJS. Takže do nového roku jdeme s optimismem a zůstáváme ve hře o postup!
Majer Jiří st. | 19/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 366

Vítězem Dalibor Mlénský!
Dalibor už letos vyhrál dva silně obsazené rapidy v Kyjově a Vnorovech. Našinec by se to snad ani nedověděl, neboť články o tom referující měly nadpisy: Svatý Václave, vévodo šachové hry v Kyjově... Nebo: Ve Vnorovech vítězí Hustopeče. Trochu mi to připomnělo článek v Rovnosti, když Jirka vyhrál silně obsazený Hornický kahanec v Tišnově: Šachista Josef Mudrák skončil třetí - hlásal tehdy nadpis. Na kuřimském webu nic tutlat nebudem a alespoň do třetice Ti to Dalibore vyšlo!
1.Mlénský Dalibor 12
2.Sládek Vladislav 10
3.MJS 10
4.Vašek Michael 9
5.Vitula Jan 7
6.-7. Hyrš Martin a Kudla Vladimír 7
8.Urban Vlastimil 6
9.Laštovička František 6
10.Horák Bronislav 6
11.Šmíd Tomáš 5
12.Buček Miroslav 3,5
13.Snášel Michal 2,5
14.Svoboda Filip 0
Myslím, že nové tempo se osvědčilo. Časově to odpovídalo desítkám a nedocházelo tak k výhrám na čas v prohraných pozicích. Atmosféra v žádném případě nebyla komorní, jak bývá běžné u jiných turnajů. Na závěr se rozdalo deset cen pro jedenáct účastníků. Nevěříte? Nevěřte. Ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
Majer Jiří st. | 17/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 365

Poučení z kavárny (snad ne z poslední)
Vašek_2010 1. Honza Vitula by si na mistráky v KP II neměl chystat nové zahájení. Pak se může stát, že ho desetkrát z desíti pokusů rozstřelí klidně i soupeř, který má ELO 1000.
2. Ne vždy nás musí zákonitě z hospody vyprat v 10 hodin večer. Záleží na tom, kdo má v restauraci službu.
3. J.K. (nikoliv Jan Kalendovský) kořalky nepije. Ačkoliv rád oslavenci popřál, ruma po něm nerad vypil J.V.
4. Ne vždy oslavenci odcházejí z turnaje deprimovaní tím, že je kamarádi šachisti nenechali o narozeninách vyhrát. Tentokrát totiž Michal V. vyhrál. Celý turnaj.
5. I příští týden půjdeme. Alespoň taková je dohoda.
Pořadí: 1. Vašek, 2. Vitula, 3. Hrdina, 4. Slezák, 5. Kropáč, 6. A. Krupica, 7. Sádlík, 8. Adler
Jiří Hrdina | 17/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 364

Druhé úterý
Výsledky a komentář k turnaji najdete v příloze.Blahopřání Jakubu Křivánkovi k zisku 4VT a hodně štěstí po novém roce v turnaji A.Věřím,že po novém roce pojede na tento turnaj daleko více dětí z Kuřimi!!!
Odkazy: turnaj A turnaj B clanek na JMSS
Pavel Krupica | 16/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 363

Bleskovky s bonusem.
V pátek 17.12.2010 se na Domečku rozloučíme se starým rokem a to novým turnajem. Nový bude v tom, že si vyzkoušíme tempo 5 minut na partii + bonus za každý tah 5 sekund. Účastníci se mohou do turnaje zapojit v době od 17-18 hodin. Koupím i nějaké ceny pro nejlepší dospělé a nejlepší žáky.
Majer Jiří st. | 15/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 361

Druhé úterý-turnaj B vyhrál Jakub Křivánek!!!
V turnaji A hrálo pouze 10.účastníků a Martin Liška obsadil hezké 4.místo.
V turnaji B se rozhodovalo až v posledním kole,kdy Jakub musel vyhrát aby skončil celkově první.Jakub Křivánek nakonec poslední partii přesvědčivě vyhrál a zaslouženě tak nejen turnaj vyhrál,ale zároveň získal 4.VT a postupuje do turnaje A.Mirek Bauer získal 3.body a skončil na slušném 9.místě z 23.účastníků.
Výsledky budou uveřejněny později.
Pavel Krupica | 14/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 360

12.12.2010 OP: Kuřim E - Loko L 2.5:4.5
Smíšek se usmívá Za prohru a pád na poslední místo musel vzít zodpovědnost domácí kapitán, který si za stavu 0.5:1.5 (ten vznikl solidní výstavbou Svobody černými a rychlou remízou, a zbrklou hrou Kalábise se ztrátou figury již v zahájení) nechal chytit dámu a pak na víc než hodinu utekl, zřejmě občerstvit se do hrací místnosti déčka.
Tím padla i možnost koučování zápasu, které by se jistě hodilo. Z hostů totiž pak začaly padat nabídky remízy v takovém množství, že by je nestíhali odklízet ani silničáři někde v Alpách (o těch našich nemluvě). Odmítli jsme všichni - Franta a Radek Smíšek oprávněně, naopak já a senior Šmíd jsme to zlomili v prohru.
Odkazy: Fotogalerie
Jan Pešl | 13/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 358

12.12.2010 OP: Kuřim "D" - Zastávka 4,5:2,5
U Kozla V pivnici u Kozla se konal souboj družstev, ve kterém věkový průměr byl těžce v náš prospěch. Výkonem ovšem mladí beránci a ovečky dali starým kavárenským vlkům jasně najevo, že to nejsou žádná ořezávátka. Celkem brzy vyhrál Hrdina s Novotným. Prohra Mrkose a vítězství Slezáka znamená vedení 3:1. Na první desce jsem hrál s talentovanou dívkou N. Richterovou, která se celkem nekompromisně do mne s vervou a nadšením pustila. Odrazit její nebezpečně vypadající útok jsem musel až výměnou kvality za jejího aktivního koně, pozice se pak vyjasnila a vylepšila v můj prospěch. Její nabídku remízy jsem nahlásil kapitánovi a na jeho pokyn ji vzal. Vzápětí vyhrává i mistr Buček a to znamená výhru déčka. Kapitán Adler dohrává jako poslední, ale ve vyhrané pozici po hrubce prohrává.
Naše druhá výhra znamená přesně střed tabulky.
Na zápas se přišli podívat i hráči áčka (kterým na domeček dorazili soupeři jen v šesti a tak měli "odehráno").
Následující analýzy partií jako vždy ukázali, že pro nás není důležité umět hrát, ale účastnit se :-)
Přílohy: OP zpravodaj
Jan Kolařík | 12/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 357

Áčko vyhrálo!
Konečně výhra, která se zrodila až po těžkém boji. Hosté přijeli tradičně nekompletní. Jenže s odhodlanou šesticí poměrně dobrých hráčů a ti udělali ze zápasu drama. Klíčovým momentem bylo kuriózní překročení času na první šachovnici, kde se černý domníval, že časová kontrola je už po 30 tazích! Pak už zbývalo ze dvou patií udělat půl bodu. Z lepší pozice ji zajistil Honza Košata. Takže: Vyhrál Mlénský, remízovali Gubáš, Křena a Košata. Zakončím to zbožným přáním: Kéž by to v novém roce šlo našim hráčům lépe!
Majer Jiří st. | 12/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 355

Výsledky.
Vlastně jen jeden výsledek:
Číhal 0 - 1 Košata
Souboj stoprocentních Honzíků ( oba měli před partií 3 ze 3 ) vyhrál favorit. Bílý v zahájení experimentoval tak zásadně, že se nedostal ani k rošádě a na to dojel.
Jinak jsem potrénoval s dvěma žáky a p. Kropáčem.
Majer Jiří st. | 10/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 354

09.12.2010 Přesuneme se do jiné kavárny?
101209_tab Pravidelný čtvrteční hendikepový turnaj je pro posledních pár kol ve znamení souboje Slezáka a Vašeka o celkové vítězství v GP2010. Tentokrát jejich vzájemná partie skončila remízou, celkově měli stejně bodů a tak rozhodovalo až pomocné hodnocení.

A tady jsou nejčerstvější výsledky: 1.Kropáč, 2.Kolařík, 3.Buček, 4.Vašek, 5.Slezák, 6.Pešl, 7.KrupicaAl, 8.Novotný, 9.Hrdina, 10.Adler, 11.Juračka.

Vzhledem k zimní brzké tmě zkusíme příští týden začít již v 19:00.
Kvůli zhoršení přístupu k šachistům ze strany nové majitelky začínáme uvažovat i o přesunu do jiné kavárny (na Kulťas nebo k Wágnerům). Já osobně bych navrhoval dohrát 2010 ještě u Čajdy a rozhodnutí nechat až pro příští rok (při pohledu do kalendáře zbývají poslední tři kola,- a protože 23. a 30. mnozí již nepřijdou, tak lze říct, že příští čtvrtek může být teoreticky poslední kolo pro letošek).

Připomenutí: Tuto neděli hraje Déčko doma na Kozlovi.
Přílohy: Tabulka
Jan Kolařík | 10/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 353

Oprava.
Tento pátek se hraje 6. kolo oddíláku a ne 7. jak jsem omylem uvedl. K takovému omylu u mě dochází maximálně ...
MJS - Laštovička - předehráno
Šmíd - Sládek
Snášel - Vitula
Kudla - Krupica
Číhal - Košata
Majer Jiří st. | 09/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 352

Info:
V pátek se hraje oddílák 7. kolo:
Košata - MJS
Krupica - Číhal
Vitula - Kudla
Sládek - Snášel
Laštovička - Šmíd

Dále desítky, pokud se sejdou alespoň čtyři.

V neděli se hrají na Domečku družstva:
Kuřim E - Loko L v 9,00
Kuřim A - Bzenec v 10,00
Majer Jiří st. | 08/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 351

Kuřim B - Jevíčko 6 : 2
Z pověření kapitána béčka podávám zprávu o zápase s mírným zpožděním a díky Gonzmenovi i s fotkami v rubrice ostatní. Utkání jsem se zúčastnil pouze v roli rozhodčího, neb Broňa je přísný (ale spravedlivý) kapitán, který razí zásadu: Prohraješ - příště nehraješ! Bohužel v áčku tohle uplatnit z pochopitelných důvodů nelze. :(( Hosté sice působili odevzdaně, ale přesto v několika partiích mohli i vyhrát. Například náš kapitán šel směle do výměnné operace s ideou přechodu do vyhrané koncovky. Nebo lídr družstva vsadil vše na přímý útok na krále. Obojí nemuselo vyjít, naštěstí nás soupeři za tyto prohřešky netrestali. Překvapili dobrým výkonem i "mladíci" na 7.a 8. šachovnici. Suma sumárum: Zvítězili Košata,Kudla,Krupica a Horák. Remízovali Hyrš,Laštovička,Šmíd a Buček. Příští kolo jedem do Rudice a to bude jiný kafe!
Majer Jiří st. | 07/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 350

05.12.2010 KP2B: Kuřim C - TJ Znojmo B 2.5:5.5 (od zeleného stolu)
Poslední naděje Murphyho zákon funguje dokonale - když se s Michalem Snášelem rozhodneme jet do Kuřimi vlakem, má tento zpoždění a navíc mám jako rozhodčí hned práci. Dosupěli jsme do hrací místnosti 9:33, hosté nervózní že už se mělo začít hrát, a já teprve zjišťuji, kdo za nás hraje a kdo z domácích je již přítomen. To se pak není co divit, že jsem provedl kontrolu soupisek až po několika tazích. Oznámení o porušení pravidla o nadpolovičním počtu kmenových hráčů (na více než 100 kg pana Nekuly se to ukecat nedá, pan Petlák to jistě vyváží) jsem učinil okamžitě po zjištění, nikoliv sprostě až na konci zápasu, ale i tak určitě dostanu od šéfa soutěže vynadáno. Dohodli jsme se, že partii na poslední desce dohrajeme, ačkoliv se do soutěže nebude počítat.
K průběhu zápasu: Hrdinova výkonnost se zdá býti tatam, naopak Vašek se ukázal v dobrém světle i přes bolavé zuby. Číhalova pasivní pozice dopadla dle očekávání, poslední deska byla nakonec remis a Vitula se kromě potíží s pozicí dostal do ještě větších trablů s časem.
I za této situace se dalo ještě doufat - Snášel měl optickou převahu, Boček sice horší pozici, ale kvalitu za pěšce, a já jsem znojemského kapitána o dva pěšce obral. Závěr ale vypadal úplně stejně špatně jako minule - z těchto tří partií jsme získali jen půl bodu, když Michal zahrál nepřesně, Tadeáš se ubránil pouze za cenu vrácení kvality a přechodu do prohrané koncovky, a já si nechal poslední dvě figury soupeře vpadnout do svojí pozice a vynutit opakováni tahů.
Odkazy: Fotky
Jan Pešl | 06/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 349

04.12.2010 První salámový turnaj
Stupně vítězů Díky připomenutí Honzy Vituly se i letos okolo Mikuláše konal turnaj na sedm kol ve dvanáctiminutovkách, který se ovšem díky změně politické situace nemusel maskovat jako mikulášský a poprvé jsme jej mohli správně nazvat salámovým.
Venku byla sice zima, že by se Eskymákovi v zatáčce zlomil pes, ale i přesto dorazilo třicet hráčů a všichni si to řádně užili včetně rozhodčího, který musel v souboji sourozenců Vašekových dle pravidel nechat pokračovat koncovku K+D proti K+D a pak raději zůstat stranou.
Vítězem se stal první nasazený pan Majer, největším skokanem vpřed oproti nasazení mistr Buček a třetím místem za druhým Kudlou příjemně překvapil talent Boček. Naopak nespokojeni s výsledkem asi odešli Kropáč, Slezák a Horák.
Doufejme, že jsme všichni optimálně potrénovali na zítřejší družstva.
P.S.: Žádám tímto DDM o odstranění těch šílených růžových závěsů na oknech – od té doby, co tam jsou, dopadají pokusy o focení bez blesku (abychom nerušili hru) nevalně.
Odkazy: Fotky Výsledky
Jan Pešl | 04/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 348

Páteční výsledky.
Do oddíláku se hrála partie Krupica P. s Michalem Snášelem.
Míša vyrobil hrubku ve střední hře a Pavel si tak připsal už třetí výhru. Společně s neporazitelným Honzou vedou oddílák bez ztráty květinky.
Jak se stává už tradicí v desítkách vítězí hned tři!
Tentokrát
1.-3. Laštovička,Kropáč a MJS 2 body
4. Buček 0
Většina hráčů šetřila síly na sobotní 1.salámový.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 04/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 347

03.12.2010 V kavárně vyhrál Slezák
vítězí Slezák 03.12.2010 V kavárně vyhrál Slezák

Výsledky:
1.Slezák, 2.Hrdina, 3.Kropáč, 4.Kolařík, 5.Vitula, 6.Adler, 7.Sádlík, 8.Vašek, 9.Juračka.

Přílohy: tabulka
Odkazy: GP_2010

O vítězi GP2010 se nyní rozhoduje mezi Slezákem a Vaškem, teoretickou šanci má ještě Kropáč.
Jan Kolařík | 03/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 346

Okresní kolo přeboru škol Brna-venkova: ZŠ Jungmannova obhájila titul!!
ZS_Tyrsova V úterý 23.11. se uskutečnilo v Zastávce u Brna okresní kolo přeboru škol družstev.
V kat. 1-5. třída startovalo 8 družstev a Kuřim zde měla hned trojnásobné zastoupení. Hned od začátu se do čela dostala ZŠ Jungmannova Kuřim ve složení: Filip Jahn, Jan Pělucha, Miroslav Bauer a David Špunar.
Po celou dobu si ZŠ Jungmannova držela bezpečný náskok v čele a zaslouženě tak obhájila titul z loňského roku. Stoprocentním ziskem se uvedla hned dvojice hráčů (Mirek Bauer a David Špunar). Na 2. místě, znamenajícím postup do krajského kola se od prvních kol usadila i druhá škola z Kuřimi a to ZŠ Tyršova ve složení: Viktor Vondruška, Jakub Křivánek ,David Němec, Jakub Němec a Petr Matoulek. ZŠ Tyršova si udržela až do konce bezpečný náskok před třetím družstvem a zaslouženě tak doprovodí ZŠ Jungmannovu do krajského kola. Za Tyršovu se nejlépe vedlo teprve 7-letému Davidu Němcovi.
Družstvo talentů ZŠ Tyršova "B" ve složení: Jakub Matoulek, Jakub Pělucha, Martin Prokop, Vladimír Dudar a Marek Šudák obsadilo 6. místo a všichni ukázali, že mají velikou perspektivu v příštím roce.
V Kategorii 2. stupeň (6-9.třída) se zúčastnilo 8 družstev a ZŠ Jungmannova skončila na 3. místě ve složení: Martin Liška, Lukáš Kalabis, Jiří Zajíček a Kryštof Vaňous. Na postup to sice nestačilo, ale nutno uznat, že Gymnazisté ze Zastávky a Židlochovic mají daleko lepší a zkušenější hráče a celkové 3. místo je pro Jungmannovu velikým úspěchem. Nejvíce se v tomto družstvu ukázal Kryštof Vaňous ziskem 5 bodů ze sedmi zápasů.
Velké díky patří řediteli ZŠ Tyršova panu Plchotovi,který projevil velkou aktivitu při sestavování družstev a zajistil i doprovod dětí na akci a Mgr.Doležalové za vzorný dozor při cestě i po celou dobu turnaje.
Nezbývá než oběma školám poblahopřát k postupu a držet palce v lednovém krajském kole.
Přílohy: Tyršova A Tyršova B Jungmannova
Odkazy: 1 stupen 2 stupen o turnaji
Pavel Krupica | 02/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 345

Brankovice 2010
Upoutávka Celkem 10 dětí z Kuřimi se zúčastnilo 1. turnaje (celkem jich je 6 ) KP v rapid šachu mládeže.
V turnaji děvčat se velice dařilo Katce Hrdinové, která skončila ve svojí kat.na velice hezkém 2.místě, když turnaj ještě kolo před koncem vedla!!!
V kategorii mladších žáků se nejvíce dařilo Lukáši Kalabisovi, který získal 5 bodů ze 7 zápasů a skončil na velice hezkém 10. místě z 86 účastníků. V turnaji si dlouho v popředí držela i dvojice Filip Svoboda a Martin Liška. O umístění v první desítce je připravila smolná prohra ve 3. kole a Martina v 5. kole ve vyhrané pozici na čas. Nakonec měli oba na svém kontě slušných 4,5 bodu. Ostatní umístění našich žáků bylo celkem uspokojivé.
Celkové výsledky si můžete prohlédnout v přiloženém odkazu.
Druhý turnaj se uskuteční 18.12. v Břeclavi.
Odkazy: Zaci Divky
Pavel Krupica | 02/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 342

Info.
Program na Domečku.
Pátek: 17 h. desítky + domluvené dohrávky oddíláku.
Sobota: 8,45 1. salámový turnaj.
Neděle: K.B. - Jevíčko 10 h.
K.C. - TJ Znojmo 9,30 h.
Majer Jiří st. | 01/Dec/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 341

Áčko prohrálo v Prušánkách.
Po příchodu do hrací místnosti jsme zaznamenali, že domácím chybí slovenští legionáři. Předzápasový optimismus tak vygradoval na nejvyšší stupeň. Jenže popisovat tu tragédii potom, se mi opravdu nechce. Masochista nejsem. Uvedu pouze, že ještě za stavu 4:3 jsem byl jasně vyhraný a jako už po několikáté jsem to dokázal zkazit. Pochvalu zaslouží Ivan Markovič a Pavel Rubeš, kteří zvítězili. Chytneme se tedy na Bzenci - ale pouze pokud dojedou jen ve čtyřech.
Majer Jiří st. | 28/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 340

Pozvánka: 1.nezávislý salámový turnaj v super rapid šachu. 4.12.2010
Upoutávka 1.nezávislý salámový turnaj v super rapid šachu.
Letos kupuji ceny z prostředů K, proto salámy už nemusíme maskovat názvy jako mikulášský i májový! :-)

Turnaj bude příští sobotu 4.12.2010. Až na nový název jsem vše ostatní ponechal z úcty k dloholeté tradici:

Den a místo konání : sobota 4.12.2010 v DDM Kuřim Jungmannova
Pořadatel turnaje : Šachový klub Kuřim
Presentace : 8,30 8,45 hodin
Turnaj začíná v 9,00 hodin
a předpokládané ukončení je plánováno na 12 hodinu .
Hrací tempo : 2 x 12 minut na celou partii
Hraje se švýcarským systémem na 7 kol .
Losování a vyhodnocen výsledků bude zpracováváno počítačem.
Právo účasti mají všichni registrovaní a neregistrovaní hráči z Kuřimi, všech v kových kategorií a pozvaní hráči .

Pro úspěšné účastníky turnaje zajistí pořadatel věcné ceny .
Zvlášť pak bude vyhodnocena kategorie žáků .
Výsledky turnaje budou zveřejněny v měsíčníku Zlobice .
Pořadatelé turnaje se těší na vaši účast.
MJS mailem | 28/Nov/2010 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 339

Mistrovství Orla: Michal Vašek veze "brambory"
Pět šachistů z Kuřimi se zúčastnilo každoročního Mistrovství Orla v šachu v Moutnicích. Hrálo se devítikolově 2x15 minut a dařilo se především desátému nasazenému Michalu Vaškovi, který mezi dvaatřiceti účastníky skončil čtvrtý se ziskem 6,5 bodu. Hrdina uhrál o bod méně a byl desátý, Pavel Sádlík s pěti body jedenáctý, jeho otec Vladimír měl stejně jako Michal Juračka čtyři body s podělili se o jedenadvacáté a dvaadvacáté místo. Třináct účastníků mělo ELO nad 1700, nejvýše nasazený Vymazal (2335) skončil třetí, když například Michalovi nabídl čestně remízu čtyři vteřiny před tím, než by mu spadl prapor. Michal po nabídce pochopitelně okamžitě skočil.
Jiří Hrdina | 28/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 338

28.11.2010 Okresní přebor: Loko - Kuřim "D" 4,5 - 2,5
Upoutávka Minule jsme vyhráli, takže jsme s poraženeckou náladou nepřijeli. Nejprve remizoval Novotný (čas 10:20), poté prohrál Mrkos, vyhrál Adler a následně remízují Buček a Slezák. Při sedmi hráčích je to zatím nerozhodně. Rozhodovalo se tedy na prvních dvou deskách. Vitula začal aktivně, ale nedokázal to přetavit do větší výhody a následně vzdává. Kolařík se dostává po zahájení do poziční tísně (computer to paradoxně hodnotil jako o hodně lepší pro nás), ale časová tíseň a nešťastná, a pro všechny nenápadná hrubka v 23. tahu, znamenala sešup z kladného hodnocení a konec nadějí (mat o deset tahů později).
Tak tentokrát to nevyšlo.
Přílohy: foto1 foto2 foto3
Jan Kolařík | 28/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 337

V kavárně bývá plno
101125_kavarna Výsledky dvou posledních kaváren zjistíte v příloze (musíte se trochu zorientovat v tabulkách).
Dle informací skrytých kamer se někteří jedinci minulý čtvrtek (25.11.) vydali na průzkum cihelny a zvládli i vrcholek na K2.
Přílohy: 18.11. 25.11.
Jan Kolařík | 28/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 336

Nefunkční server
Upoutávka Přeji pěkný den, webový server, na kterém jsou stránky www.sachy-kurim.ic.cz se dlouhodobě potýká s technickými problémy. Administrátoři serveru buď nekomunikují nebo slibují (pořád) brzkou nápravu.
Po dobu problematického přístupu na ".IC." jsem zpřístupnil kopii stránek na adrese
www.sachy-kurim.wz.cz (tj. místo ".ic." je v adrese ".wz."). Případné příspěvky lze vkládat na nové adrese jen pod univerzálním heslem (zašlu dodatečně registrovaným). Urgentní příspěvky je vhodné v kopii posílat i mailem.
Snad se to na "IC" vzpamatuje, jinak asi přejdeme definitivně na "WZ"
Jan Kolařík | 27/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 333

Páteček 26.11.2010
Tento pátek jsou na Domečku desítky a oddílák dle rozlosování.
Majer Jiří st. | 24/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 332

21.11.2010 Kuřim "C" - Loko Brno "E" 1.5:6.5 (KP2B)
Marný boj To byl hnus, velebnosti! Favority zápasu jsme sice nebyli, ale při troše štěstí se dalo papírově myslet na nervózní závěr. Když ale o půl jedenácté přišel Pavel Krupica na čumendu, říká "žádný z vás nestojí bůhvíjak dobře". Předpokládané pořadí kandidátů na granát bylo Aleš Krupica (figura méně po dvojím úderu), Pešl (po špatné reakci na odbočku bílého mimo teorii s pěšcem méně a šesti figurami na poslední řadě) a Hrdina (díky neznalosti zahájení a z toho vyplývající pasivity).
Sázkařům bych ale šachy jako investici nedoporučoval - pouze Aleš už neměl výmluvu a skutečně rychle prohrál (mezi remízami Číhala brzo po zahájení a Vaška ve střední hře), kdežto Jirka se bránil vynalézavě a protože Karel Martišek příliš vymýšlel, jak místo kvality získat celou věž, vysekal jsem se z toho i já a smazal jak materiální, tak poziční nevýhodu. Prý jsem kouzelník, ale to musím odmítnout, tuhle přezdívku má vyhrazenou Honza Košata.
Místo nás dvou tedy okolo poledne prohrál po ztrátě figury Smíšek a o hodinu později si dal rozhodčí Vitula ve věžovce samomat. Za stavu 1:4 se zázrak jako ve vedlejší místnosti nekonal, ze tří více než pětihodinových partií už jsme vydyndali jen moji plichtu, Hrdinův boj v dlouhodobě horší pozici byl marný a Snášel doplatil na slabiny způsobené příliš aktivním pojetím koncovky věží a různých střelců.
Jak to tedy uzavřít pozitivně? Vašek se snad naučil hospodařit s časem, pan Kalendovský strávil většinu zápasu v restauraci (čímž pádem snad nebude mít dostatek informací, aby si nás náležitě vychutnal) a já jsem si zahrál zajímavou koncovku, ve které jsem ještě po 66.tahu měl oba jezdce (a když mi pak bílý jednoho sebral, hned jsem na poli proměny postavil dalšího). Nápověda pro fejeton - tam, kde mohli oba jezdci na dané pole, šel vždy ten zadní.
Odkazy: Fotky
Přílohy: Zpravodaj Jana Kalendovského
Jan Pešl | 22/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 331

Béčko remízovalo s Vyškovem A
Upoutávka Tentokrát se bohužel zápas vyvíjel jednoznačně ve prospěch vyškovských. Jara ztratil kvalitu a pěšce, Pavla a mě dostali soupeři na taktiku. Franta tahal prohranou pozici a na zbývajících čtyřech šachovnicích to vypadalo na remízu. Prostě se rýsovala velká nakládačka. Šmíd remízoval, takže stav 1/2 : 3 1/2. Pak přišlo něco, co se vidí málokdy: Franta obětovává poslední figuru, která mu zbyla a hlásí pat! Stav 1:4 . Vyškováky to nijak nerozhodilo, udělat půl bodu ze zbývajících vyrovnaných partií nebude problém. Jenže pak zaúřadoval 100% Honza Košata a po oběti dámy dal soupeři mat. Další bod získal Martin, který sehrál perfektně těžkou věžovku. A pak už to zůstalo na kapitánovi Broňkovi, který spíše silou vůle přivedl soupeře do vrcholné časové tísně, kde pak po taktických zápletkách přešel do vyhrané střelcovky a bylo vyrovnáno. Popisovat zklamání hostí a radost našich je zbytečné, ale byly to pro nás malé vánoce!
Odkazy: Fotogalerie
Majer Jiří st. | 21/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 330

OPEN BRNO - shrnutí
V Posledním kole Jirka dlouho držel černými IM Chetverika na uzdě, ale nakonec podlehl. Honza a Michal měli lehké soupeře a připsali bod. Celkově tedy má Jirka a Honza 4,5 b, Michal 2,5 b. První ročník se vydařil a můžeme se těšit na další ročníky.
Jan Číhal | 20/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 329

OPEN Brno
Středeční dvojkolo začalo pikantním soubojem Honzy a Jirky. V partii plné zvratů a nevyužitých možností byl nakonec šťastnější Jirka. V tomto kole si první výhru připsal i Michal. Po šestém kole má Jirka 3,5b, Honza 3b a Michal 1b.
Jan Číhal | 18/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 328

Oddílový přepor Speed
Jura Hrdina jede, odremizoval trenéra mládeže a už má skoro dohráno, zatímco někteří ještě nezačali...
Přílohy: Speed
Honza Vitula | 16/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 327

Info.
Ve středu šachy na DDM nejsou z důvodu prázdnin.

V pátek rovněž šachy na DDM nejsou z důvodu mé nepřítomnosti!!!

Sledujte Tádíka na Chess results jak řádí (zřejmě ho soupeři podcenili) na přeboru ČR juniorů! Po dvou kolech ma 100%!!!
Majer Jiří st. | 16/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 326

OPEN BRNO
Od neděle 14. listopadu probíhá v příjemném prostředí brněnského hotelu Myslivna 1. ročník OPEN Brno za účasti 70 hráčů. Z našeho klubu startují Nejzkušenější, Honza Číhal a Michal Snášel. Turnaj je specifický tím, že má hned 2 dvojkola. Po 3. kole má Jirka 2b, Honza 1b a Michal zatím 0.
Jan Číhal | 16/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 325

14.11.2010 OP: Kuřim E - Tetčice B 1.5:5.5
Jediný domácí vítěz Tolik zvratů jsem za jeden zápas ještě neviděl (a průměrně padesát tahů na partii v okrese taky ne). Až na pozdní příchod kapitána to začalo výborně - získal jsem pěšce a záhy mne napodobili i dva mladí vzadu. Ti ovšem opět nevydrželi - Svoboda si zavčasu nerožnul, Liška přehlédl taktiku ve vyhrané koncovce a oba prohráli.
Do Šmída se pustil Wehrenberg obětí figury za vagón pěšců, ale stav 0:2 v náš neprospěch jako první ještě zhoršil (už po časové kontrole) Franta, který nejprve získal dámu za věž a střelce, soupeř kroutil hlavou a vypadal na vzdání, jenže Franta měl větracího krále a nepohlídal si ho.
Naopak Šmíd dozobal nějaké pěšce zpět, na vazby ovšem ztratil tu figuru a ocitl se v totálně remízové věžovce - tu ovšem za přispění soupeře nějakým zázrakem vyhrál.
Jediné partie, kde nedošlo k žádným zvratům a kde naši tahali celou dobu za kratší konec, byly Smíškova a Krupicova, a tedy rozhodnuto. Já do souhrnu zvratů bohužel přispěl také, ovšem ne špatným výkonem, ale špatným rozhodnutím - výhodu pěšce jsem udržel do koncovky, kde ovšem bílý postavil jakousi pevnost, kterou jsem nevěděl, jak prorazit, a dal jsem mu to tedy v poslední dohrávané partii za remis. Počítač ovšem ukázal, že ta pevnost měla taktickou trhlinu a že ten půlbod byl vlastně dárek panu Karberovi k narozeninám.
Fotky tentokrát taky moc nevyšly, asi divné světelné podmínky nebo příliš nápojů v žaludku fotografa v uplynulém týdnu.
Odkazy: Mázlé fotky
Jan Pešl | 15/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 324

Áčko remízovalo s Lipovcem.
Upoutávka Lipovec vystužený o IM Perta Piska sice přijel jako favorit, jenže v Kuřimi se mu už dlouhodobě nedaří.
Lipovečtí mají Piska jenže my zase stopadesátiprocentního Honzu Košatu. Takže Honza 1:0 - Pisk 1:1. Nakonec jsme při troše štěstí - kdyby Pavel Krupica viděl zisk dámy za V+S mohli i vyhrát. Nevadí i remíza je úspěch. Zdálo se mi, že i hosté byli s výsledkem spokojeni. Zvítězili Košata a MJS, remízovali Markovič,Kudla,Rubeš a Krupica.
Majer Jiří st. | 14/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 323

14.11.2010 Kuřim "D" - Ivančice "B" 4 : 3
101114_Vitula Konečně vítězství déčka. Vitula na první šachovnici zdolal soupeře v miniaturce. Lehce si poradil se soupeřem i Novotný. Na poslední desce prohrál Mrkos a skoro současně vyhrává Hrdina. Vedem 3:1 a na všech zbývajících to v tu chvíli vypadá na výhru. Kolařík už má figuru víc, Slezák pěšáka víc a Adler má kvalitu. Ale soupeři se nevzdávají. Kolaříkovi při přemýšlení, zda dá mat zleva nebo zprava, padá praporek. Adlerova partie je jak na houpačce: soupeři po sobě hází šancemi,- Luboš nakonec opakováním tahů vybízí soupeře k remíze. Slezák přešel do koncovky s pěšcem navíc, ale zbylí různobarevní střelci znamenají (vyhrávající) remízu.
Ke Kozlovi se přesunulo k analýzám i družstvo Lipovce, které se utkalo s naším áčkem.
Odkazy: Zpravodaj zde, Pár fotek zde.
Jan Kolařík | 14/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 322

Listopadové druhé úterý na 2.místě Jan Pělucha!!!!
Šestice dětí z Kuřimi se zůčastnila Listopadového Druhého úterý.
V turnaji A vybojoval Filip Svoboda ziskem 2,5bodu obsadil 10.místo.Martin Liška ziskem 2.bodů skončil na 13.místě.
Turnaj B,měl velmi dobře rozehraný Jakub Křivánek (3/3),ale pokazil 4.kolo a nakonec skončil na 8.místě.Velice hezké 2.místo obsadil Jan Pělucha,který získal 4.body.Na 10.místě skončil Mirek Bauer a na 14.místě Tomáš Šindelář oba 3.body.
U většiny dětí,se již začíná projevovat výkonnostní vzestup,kterému velmi pomohla účast na mistrovství Moravy a Slezska.Výsledky v příloze.
Odkazy: turnaj A turnaj B
Pavel Krupica | 13/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 321

Kuřim "F"-Kuřim "G" 3-2
Zápas 1.kola základní soutěže vyhrálo F-družsto velice šťastně.
Géčko se ujalo vedení,když vyhrál Bauer.Obrat v utkání zařídil Křivánek a v partii plné zvratů dostala F-družtvo do vedení Katka Hrdinová.Na 2-2 vyrovnal dobře hrající Šindelář.Zápas pro Kuřim F,rozhodl Viktor Vondruška.
Pavel Krupica | 13/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 320

Černý den pro bílé.
Upoutávka Tak by se daly stručně popsat čtyři partie oddílku hrané včera na Domečku.
Všechny skončily rezultativním výsledkem - výhrou černých figur!
Snášel 0-1 Košata
Míša v zahájení sice získal optickou převahu, ale postupně ho "stoprocentní Honza" (A,B,oddílák všude 2 ze 2 a celkem už 6 výher!) přehrál.
Šmíd 0-1 Krupica P.
Pavel sice soupeři v zahájení nabídl zisk kvality, ale bílý možnosti nevyužil a pasivní hrou se nechal zatlačit do defenzívy, kde pak chyboval.
Laštovička 0-1 Vitula
Honza sehrál Draka, tak jak se má, zatímco Franta opět tvořil a skončilo to zákonitě nekompromisním útokem na bílého krále.
Kudla 0-1 Číhal
Jediná partie, kde bílý stál na výhru. Ale jak bylo osudem dáno, po hrubce dokonal zkázu bílých figur tohoto večera na Domečku.
Na desítky zbylo kvarteto, ze kterého hned tři skončili první! Tak tomu se říká produktivita!
1.-3. MJS, Křena a A.Krupica 2
4. Buček 0
Martin pozdě přicházející se do turnaje už přidat nemohl, neboť Aleš předtím stihl odejít. Řešily se i příspěvky Martina a Honzíka Vituly do bodu 4.
Majer Jiří st. | 13/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 319

11.11.2010 V kavárně: Ptal se, kdo že to vyhrál, a odešel bez peněz
Výsledky Na sv. Martina se sešlo 12 hráčů. Někteří (jeden) přišli v obleku, někteří (jeden) mírně pod vlivem, ostatní přišli s ohněm v srdci a s taškou v ruce.
O vítězi rozhodovala až poslední dvě kola. Pavel měl velký den, navzdory všem hendikepům mu body vzal jen bratr a poté i Mistr a Pavel tak stanul na vrcholu pomyslné bedny. Jeho nadšení z výhry a z finanční ceny mu asi ráno zkalil fakt, že cenu nechal na stole.
Pořadí: 1.Krupica_P, 2.Kolařík, 3.Vašek, 4.Hrdina, 5.Slezák, 6.Buček, 7.Pešl, 8.Kropáč, 9.Krupica_A, 10.Alder, 11Novotný, 12.Juračka.
Přílohy: Foto_výsledků
Jan Kolařík | 12/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 318

Páteček 12.11. na DDM.
Zítra se sice hraje oddílový přebor, ale bude dost prostoru i pro desítkáře. Podává se káva a čaj zdarma.
Majer Jiří st. | 11/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 317

07.11.2010 Mor.Slavia Brno - Kuřim C 6.5:1.5
Tadeášova partie Tento zápas se hrál jako na hokejovém hřišti postaveném z kopce, kde jsme si bohužel vylosovali špatnou stranu. Posuďte sami:
1.třetina: Nula tři z výkopu - že si Martin Liška jede pouze pro vylepšení iniciálního koeficientu bylo jasné, ale Hrdina ani Snášel si neuvědomili, že se soupeři řídí heslem "šacha dáš, dobře hráš". K tomu stáli Smíšek a Vitula ze zahájení podezřele.
2.třetina: Smíšek se nádherným obratem vysekal z problémů a jeho protivník byl chvíli dost mimo. Dalo se z toho vytěžit víc než remíza, ale i ta je pro Radovana velkým úspěchem. Pak přišla chvíle Tadeáše Bočka: díky znalosti zahájení měl od začátku o 45 minut lepší čas, soupeř odbočil z teorie, na šachovnici záhy vznikl totální chaos, za který by se nestyděl ani Broněk Horák - a Tadeáš už ví, kdy je potřeba se déle zamyslet a využít časový náskok. Po vyjasnění pozice a ukončení obětního cirkusu má Tadeáš věž navíc a vyhrává. Tím se stává hráčem zápasu a v návalu radosti při přesunu na házenou zapomíná nějaké věci. A protože Vašek i Vitula mají pěšce navíc (i když u Vituly to nehrálo roli, ten zdatně sekundoval Bočkovi v míře chaosu na desce), domácí se začínají o výsledek obávat, problém ale je špatný čas obou jmenovaných.
3.třetina: Současný šrumec na dvou místech - Vaškovi už s celou kvalitou navíc padá fangle, Vitula ji "na stojanech" udržel, ale pouze za cenu chyb a vzdává. Nabízím tedy pouze v nepatrně horší střelcové koncovce remízu a doufám, že už všichni chtějí zápas ukončit - ne tak domácí matador, který posledních 17 tahů zahrál přesně jako počítač, takže se ani nemusím vymlouvat na hluk nebo na únavu po hektickém týdnu v práci.
Celkový výsledek tedy docela krutý, ale při porovnání sestav očekávaný. Snad se nám příště zadaří lépe.
Odkazy: Zpravodaj , Fotky
Jan Pešl | 08/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 316

Vyškov B 2,5:5,5 Kuřim B
Poměrně snadné vítězství, okořenily zvraty v partiích trenérů maládeže. Zdá se, že více pochytáme my od žáků, než oni od nás.:-)) Nejdříve MJS zahazoval výhru 4 tahy po sobě až se mu to definitivně podařilo. Za už rozhodnutého stavu 4,5:2,5 dohrával Pája a obětoval věž za pěšce. Jeho matovou kombinaci vyvrátil soupeř hned následujícím tahem.:-( Inspirován pariemi žáků, kde ztráta věže ještě neznamená prohru, partii za deset tahů vyhrál! Dále vyhráli Košata, Kudláček a Laštovička. Remízovali MJS, Hyrš a Slezák.
Majer Jiří st. | 07/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 315

Vitulovi už není třicet. Tak jsme ho nechali vyhrát (zase)
Na čtvrteční kávu dorazilo deset lidí. Výkon některých hráčů ovlivnily narozeniny Honzy Vituly, paradoxně ne samotného oslavence, kterého ostatní nechali za půldecový úplatek vyhrát. Pořadí: 1. Vitula, 2. Hrdina, 3. Kropáč, 4. A. Krupica, 5. Slezák, 6. Novotný, 7. Vašek, 8. Buček, 9. Adler, 10. Juračka.
Jiří Hrdina | 06/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 314

Výsledky.
Do oddíláku se hrála odložená partie Snášel 1-0 MJS.
Míšovi se nepovedlo zahájení a stál už -2. Obětoval proto kvalitu a vtáhl černého do zápletek. Černý se pak v ostré pozici špatně orientoval a dostal se následně pod útok vražedných Harwitzových střelců zakončený efektní obětí dámy. Míša to sehrál na podtrženou jedničku - že by nová posila do áčka?
Desítky hrálo kvarteto hráčů s tímto výsladkem:
1.Křena 3
2.Buček 2
3.A.Krupica 1
4.Šmíd 0
Majer Jiří st. | 05/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 313

Ještě info k pátku 5.11.2010
Desítky se hrají od 17 hodin.
Od 16 h. do 17 h. je trénink pokročilých žáků.
Téma: Taktika v koncovkách. Pokročilých žáků zatím mnoho nemáme, takže kdo má zájem se na dané téma něčemu přiučit, může dojít už na 16.hodinu.
Majer Jiří st. | 04/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 312

Info.
Tento pátek se na Domečku hrají desítky.
Majer Jiří st. | 03/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 311

Přebor Moravy a Slezska mládeže
Ve dnech 27.10-31.10.2010 se uskutečnil v Koutech nad Desnou přebor Moravy a Slezska mládeže.Výprava z Kuřimi byla ve skložení:Filip Svoboda,Filip Jahn,Martin Liška,Jakub Křivánek,Jan Pělucha a Tomáš Šindelář,kteří byly zařazeni do turnaje H 12 a dále pak dvojice trenérů ve složení Jan Vitula a Pavel Krupica.
Nejlépe si vedl Filip Svoboda,který získal 5.bodů a skončil na solidním 22.místě.Škoda,že Filip pokazil spoustu vyhraných zápasů a zejména porážka v 6.kole ho zřejmě stála postup na přebor ČR.Martin měl rozehraný turnaj velice nadějně,když zejména v 5.kole vybojoval velice cennou remízu s celkově třetím Kovaříkem,ale i on pokazil vyhranou partii v 6.kole a závěr turnaje dohrál v útlumu.Filip Jahn kazil partie zejména na začátku turnaje svou rychlou hrou,ale pak si konečně nechal domluvit,když zvolnil tempo a nakonec vybojoval solidní 37.místo.Jan Pělucha,Tomáš Šindelář a Jakub Křivánek zde měli získat nové zkušenosti a všichni byly velkým překvapením,když každý zahrál i velice hezkou partii.Jan Vitula ve Fide openu začal velmi dobře,ale druhou polovinu turnaje odehrál v útlumu a skončil na průměrném 19.místě.V kategorii H14 bojoval o postup na MČR Tadeáš Boček až do posledního kola,ale nakonec neuspěl.
Všichni naši žáci zaslouží veliký obdiv,protože odehrát 9.velice náročných utkání během čtyř dnů není vůbec lehké a zvláště Svoboda a Liška,kterým většina utkání zabrala i 3.hodiny!!!
Věřím,že kluci získané zkušenosti plně využijí během letošní sezony a naše výprava bude příští rok i početnější o nové tváře.V přiloženém odkazu můžete prohlédnout výsledky a galerii fotek.
Odkazy: Fotky H 12 vysledky Fide
Pavel Krupica | 02/Nov/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 310

Páteční desítky - výsledky.
Dnešním desítkám dodala lesk účast druholigových borců z Hustopečí Dalibora Mlénského a Vlastimila Urbana. Oba se nakonec dostali i na bednu.
1. Mlénský D. 9,5
2. Křena 8,5
3. Urban 8
4. Kudla 8
5. Kropáč 7,5
6. MJS 7,5
7. Hyrš 7
8. Kudláček 6
9. Laštovička 4
10. Hrdina 4
11. Snášel 3,5
12. Buček 3,5
13. Mlénský J. 1
V pernamentním turnaji bodík po bodíku si buduje náskok Slávek Křena. Viz příloha.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 29/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 309

Jak se nejdřív nehrálo a pak zase hrálo
U Čajdy nás tentokrát málem vypekli. Na státní svátek měli nějakou oslavičku a plno bylo i v salonku. A tak Luboš řekl Daliborovi, ať zase jede domů, že se hrát nebude. Deset minut na to se uvolnil stůl, osazenstvo ze salonku se přesunulo do hospody a my jsme v pěti přece jen mohli začít hrát. Bez Dalibora, samozřejmě. Hrálo se dvoukolově. Pořadí: 1.Slezák, 2. Hrdina, 3. Kropáč, 4. Buček, 5. Adler.
Jiří Hrdina | 29/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 308

Info
Tento pátek 29.10. se hrají na Domečku desítky. Vzhledem k víkendovému šachovému půstu ( nehrají se družstva ), je očekávána maximální účast.
Dnes začal přebor Moravy a Slezska žáků v Koutech nad Desnou. Kuřimáci hrají kategorii H12, Tádík v barvách Durasu H14. Naši trenéři P. Krupica a J. Vitula budou hrát doprovodný turnaj. Výsledky lze sledovat na Chess Results – viz odkaz
Odkazy: zaci
Majer Jiří st. | 26/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 301

24.10.2010 OP: Tetčice - Kuřim "D" 4:3
Upoutávka Po rychlé prohře na poslední šachovnici se ostatní do sebe nekompromisně zakousli a všichni chtěli mermomocí vyhrát. Pro kuřimáky platilo "chtěl bych se jmenovat Jan ...",- vyhráli jen tito.
Mrkos se dostal brzy do problémů, pokračoval v úporné obraně, ale soupeř si to nenechal už pokazit. Adler s Bučkem přešli v dlouhých a ostrých partiích do horších koncovek a nedokázali zabránit proměnám soupeřových pěšců.
Prohra družstva, ale všichni si to užili.
Odkazy: Fotogalerie , Zpravodaj zde
Jan Kolařík | 25/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 300

Áčko remízovalo v Ořechově.
Zatím se nedaří, protože v obou vyhraných zápasech se vždy našel hrobař. Za stavu 4:3 jsem dohrával vyhranou koncovku s 2 pěšci navíc a lepším časem. Zbrkle jsem uchopil jezdce a bylo po partii a hlavně což bylo bolestivé, i po vítězství v zápase. Vyhráli Markovič a Košata, remízovali Mlénský,Gubáš,Kudla a Krupica. Zbývá než věřit, že do třetice to už vyjde!
Odkazy: KP1
Majer Jiří st. | 24/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 299

Páteček - výsledky
Do oddíláku se hrála pouze jedna partie a to pana ředitele s jeho tiskovým mluvčím.
Kudla 0-1 MJS
Láďovi se nepovedlo zahájení a tak partie rychle skončila po útoku na bílého krále.

Mistr vyhrál desítky!
Mistr vyškolil v desítkách naši žákovskou elitu.
1.Buček 3
2.Liška 2
3.Jahn 1
4.Svoboda 0
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 22/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 298

příloha
Možná, že na potřetí se to naučím.
MJS
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 22/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 296

Výsledky ZŠ Tyršova.
Příloha k předešlému článku se nezobrazuje tak to zkouším ještě jednou. MJS
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 22/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 295

David Němec vítězem přeboru ZŠ Tyršova.
22.10.2010 na DDM uspořádal Pavel Krupica přebor 1.-3.tříd ZŠ Tyršova v rapid šachu. Zúčastnilo se ho 28 dětí a i když se na začátku ukázalo, že ne všichni znají pravidla, bylo úžasné sledovat jak ke konci turnaje už i s šachovými hodinami hráli jako profíci. Byla to skutečná výuka bojem. Zvítězil se stoprocentním ziskem David Němec, který ač prvňák, převyšoval i třeťáky o dvě třídy! Výborně zahráli i 2. Martin Prokop a 3. Marek Šudák, kteří na Davida ztráceli pouhý bod. Vyhodnoceny byly i kategorie profík (ten co chodí do šachového kroužku) a amatér(co do kroužku nechodí) a odměněni čokoládou s diplomem. Nakonec se rozdávaly sladkosti dle umístění a vyšlo na všechny. Kompletní výsledky jsou uvedeny v příloze.
Přílohy: Výsledky
Majer Jiří st. | 22/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 294

21.10.2010 Oddílák Speed
Oddílák Speed je v plném proudu, akorát výsledky nikdo nehlásí a tak tabulka zeje prázdnotou
Přílohy: Příloha_1
Honza Vitula | 22/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 293

INFO: Déčko do Tetčic v neděli 24.10
Jedeme vlakem v 7:44 směr Brno (čas odjezdu z Kuřimi)
Nachystejte si peníze na jízdenku a průkazky na slevy.
Jan Kolařík | 22/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 292

21.10.2010 V kavárně
Upoutávka Ve čtvrteční večer se po skončení speed partie (Hrdina - Laštovička) deset účastníků pustilo do kolotoče partií s tímto výsledkem:
1.Kropáč, 2.Hrdina, 3.Slezák, 4.Vitula, 5.Laštovička, 6.Kolařík, 7.Buček, 8.Krupica A., 9.Novotný, 10.Adler.
Jan Kolařík | 22/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 291

Filip Jahn přeborníkem ZŠ Jungmannova.
Ve středu na magické datum 20.10.2010 se uskutečnil na DDM přebor ZŠ Jungmannova v rapid šachu. Je to základní kolo celostátního přeboru škol čtyřčlenných družstev a připomínám, že loni se Jungmannka probojovala až do finále! Turnaje se zůčastnilo 30 děti. Hrálo se švýcarským systémem na 7 kol s tempem 2x10 minut na partii. Vyhodnocovali se starší a mladší žáci. Pro nováčky to byl nový zážitek, pro zkušené zase prestižní souboje o přeborníka školy. Absolutním vítězem se stal Filip Jahn, který prvních šest partíí vyhrál a v posledním kole si titul pojistil remízou. Druhý skončil Lukáš Kalabis na lepší pomocné hodnocení před třetím Davidem Špunarem. Zatímco od Lukáše se kvalitní výkon očekával, 3. místo Davida bylo příjemným překvapením. Určitě bude platnou posilou do družstva.
Kategorii mladších žáků vyhrál Jan Zajíček před Lukášem Horákem a Šimonem Vašíčkem.
Kompletní výsledky jsou uvedeny v příloze.
Turnaj zorganizoval Pavel Krupica.
Přílohy: Pořadí
Majer Jiří st. | 21/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 290

Info o pátku na Domečku.
Z plánovaného 3.kola oddíláku se na Domečku tento pátek sehrají pouze partie Kudla-MJS a Vitula-Sládek. To znamená, že je tu bude i prostor pro turnaj v desítkách.
Majer Jiří st. | 21/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 289

Turnaj pro ZŠ Jungmannova a ZŠ Tyršova
Upoutávka Na DDM Kuřim se od 9:30 koná šachový turnaj:
- ve středu (20.10.2010) pro ZŠ Jungmannova
- v pátek (22.10.2010) pro ZŠ Tyršova.
Pavel Krupica | 19/Oct/2010 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 288

Oddílák
Tento pátek 22.10.2010 se hraje 3.kolo.
Obecně platí, že oddílák se hraje v termínech, kdy hraje áčko KP1.
Tabulka s výsledky a rozlosováním je v příloze.
Tuto informaci vám podávám jako Tiskový mluvčí ředitele oddílového přeboru.
Přílohy: Tabulka OP
Majer Jiří st. | 18/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 287

17.10.2010 KP2A Béčko vítězí nad Boskovicemi.
Před zápasem jsem optimistou nebyl, neboť tým Boskovic klame nízkými osobními ratingy a v minulé sezóně skončil druhý. Naštěstí absenci Kudláčka a Rubeše hosté kompenzovali neúčastí L.Ševčíka. Po vedení 2:0 (Košata,Šmíd) jsme měli další tři partie jasně prohrané a nevypadalo to vůbec dobře. Naštěstí vyhrál Hyrš a při lepších pozicích u MJS a Horáka jsme z těchto partií potřebovali kýžených 1,5 bodu. Když se mi podařilo vyhrát, tak Broňa už ve vyhrané pozici raději vynutil remízu z pozice síly.
Majer Jiří st. | 18/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 286

17.10.2010 Kuřim C - SPgŠ Znojmo B 5:3 (KP2B)
Boj vepředu Radu kapitána zvolit na mladé znojemské naděje nestandardní zahájení plnilo hned několik hráčů. Zatímco oběti pěšce Číhala a Bočka hosté bílými ustáli, Snášel dokázal soupeřku vykolejit a záhy získal figuru. Jako první ale vyhrál ospalý a pozdě přicházející Aleš Krupica, který dostal dárek v podobě kvality a pěšce k tomu, a tak se mohl vrátit domů. Druhým bodem přispěl Tadeáš, když se dostal z podezřelé pozice do lepší koncovky a tam vyšachoval figuru. Pak předvedl Jirka Hrdina, jak se má hrát proti izolovanému pěšci. Současně s Michalovou výhrou doplatil na pasivitu Svoboda, bylo to tedy po třech hodinách 4:1 a vypadalo to, že zbylé tři desky tam budou pěkně dlouho. To se ale nekonalo - Honza Vitula nejprve získal dvě figury za věž a tuto přivyhranou pozici pak proměnil ve vynucené opekování tahů a rozhodující půlbod. Takhle se má hrát pro tým, ne sám na sebe. Já jsem hrál v souboji kapitánů dobře asi do třicátého tahu, pak jsem ale nějak pustil soupeře do protiútoku. Ten jsem za jeho pomoci ustál, ale jeho nečekaně slabé tahy před časovou kontrolou mne natolik rozhodily, že jsem prvním tahem po kontrole nechal stát figuru. Partie Honzy Číhala skončila jako poslední věčným šachem.
Přílohy: Výsledky kola
Jan Pešl | 18/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 285

Páteček 15.10. na Domečku
Pavel si domluvil předehrávku do oddíláku s Františkem, takže zatímco ostatní účastníci mají s bídou sehranou jednu partii, Franta má už tři.
Krupica 1-0 Laštovička
Portie skončila poměrně rychle, neboť černý se snažil vylepšit dračí výstavbu nestandardním plánem.
Oba se pak stihli zapojit do už probíhajících desítek.
1.Křena 3,5
2.-4. Hyrš, Laštovička, Krupica 3
5.MJS 2,5
6.Kropáč 0
Slávek si dalším vítězstvím upevnil vedoucí místo v tabulce pernamentního turnaje - viz příloha.
V neděli hrají na Domečku KP2 béčko s Boskovicemi a céčko se Znojmem.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 15/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 284

14.10.2010 V kavárně
U Čajdy Tento i minulý čtvrtek se našel někdo, kdo neuhrál ani půlku, natož pak bod. Před týdnem dostal úvodní lekci nový hráč Juračka, teď se to povedlo Lubošovi.
Výsledky: 1.Slezák, 2.Vitula, 3.Kropáč, 4.Pešl, 5.Buček, 6.Novotný, 7.Hrdina, 8.Adler.
Minule: 1.Vitula, 2.Slezák, 3.Vašek, 4.Kropáč, 5.Buček, 6.Mrkos, 7.Adler, 8.Juračka.
Degraduje nám systém hendikepů, byly jen dva časy (pět minut pro mne a Vitulu, deset pro všechny ostatní). Tak mne ale napadá - jak mohl hrát Slezák s deseti, když byl minule druhý? Nebo jsem si ty výsledky blbě opsal?
Jan Pešl | 15/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 283

Info
Tento pátek (15.10.) se na Domečku hrají desítky.
Další kolo oddíláku je až příští pátek (22.10.)
Majer Jiří st. | 11/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 282

Áčko prohrálo
Upoutávka Stává se už tradicí, že úvodní zápas sezóny prohrajem. Loňský zápas s béčkem do toho nepočítám. Vedli jsme už 2:0 (vyhráli Košata a Krupica) a poté zahodil vyhranou pozici Broňa a čistého pěšce navíc nerealizoval Honza Gubáš. Tím jsme asi urazili šachovou bohyni a karta se začala obracet.
Končilo to marným bojem Ivana Markoviče proti výborně hrajícímu Lukáši Řehůřkovi.
Odkazy: KP1
Majer Jiří st. | 10/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 281

10.10.2010, OP: Kuřim D - Kuřim E 3:4
Upoutávka Nováček okresního přeboru derby nepodcenil a dorazil na rozdíl od domácích v téměř plné síle. Déčku chyběli první dva plejeři soupisky. Ale na to se anglická královna ptát nebude, až si přečte výsledek v pondělních Timesech. Takže nejdřív si Novotný uhrál remízu s Liškou, pak si Mistr nechal dát od Pešla mat a Slezák vzdal Laštovičkovi. Déčko vrátili do hry Adler a Mrkos, kteří v soubojí mládí vs. zkušení ukázali Smíškovi a Svobodovi, že ještě musí trochu potrénovat (nejlépe ve čtvrtek:)). Celkovou remízu odmítl Hrdina (jako že já), který sice seniora Šmída málem vytlačil ze šachovnice, ale když měl získat dvě figury za věž, tak jej postihla vlčí mlha. A nakonec byl rád za plichtu.
Přílohy: OP_zpravodaj_1
Jiří Hrdina | 10/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 280

Co se událo v pátek na Domečku.
Do oddíláku se po omluvách hrály pouze dvě partie.
Laštovička 0-1 Košata
Šmíd 0-1 Číhal
Povídal jsem si s Evou Kulovanou o olympiádě a tak z průběhu obou partií vím akorát to, že Honzíci vyhráli černými poměrně rychle.
Dále Filip Svoboda měl dvouhodinový trénink od hned tří trenérů: Slávka Sládka, Evy Kulované a mě! Snad to přežije ve zdraví.
Pan Kropáč měl domluveného Mistra, ale ten nepřišel.Až se dohrálo, tak jsem nachystal obě místnosti na nedělní družstva a to jest z Domečku vše.
Majer Jiří st. | 08/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 279

OP, 1.kolo: Změna hrací místnosti pro derby "D" - "E" (10.10.2010)
Upoutávka Magické datum 10.10.10 má vliv i na šachové aktivity.
Na Kozlovi je o víkendu výstava chovatelů a tak se utkání koná na domečku (začátek v 9:00).
Jan Kolařík | 04/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 278

30.09.2010 V kavárně
Upoutávka Poslední den v září to dopadlo následovně:
1.Vitula, 2.Horák, 3.Kolařík, 4.Slezák, 5.Kropáč, 6.Vašek, 7.Adler, 8.Mrkos, 9.KrupicaAl, 10.Hrdina.

A vzhledem k tomu, že ostatní reportéři spí, tak připojuji i minulé výsledky:
02.09.2010:
1.Vašek, 2.Vitula, 3.Slezák, 4.Krupica, 5.Buček, 6.Adler, 7.Hrdina.
09.09.2010:
1.Slezák, 2.Vitula, 3.Buček, 4.Hrdina, 5.Adler, 6.Kolařík, 7.KrupicaAl.
16.09.2010:
1.Hrdina, 2.KrupicaAl, 3.Slezák, 4.Horák, 5.Adler, 6.Vašek.
23.09.2010:
1.Vašek, 2.Kolařík, 3.Kropáč, 4.Slezák, 5.Buček.

Do tabulky GP to (snad) doplní Gonzmen.
Jan Kolařík | 01/Oct/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 277

28.09.2010 Memoriál Oldřicha Šípka
Není to nějaké podezřelé, když Šípkův memoriál vyhraje Šípek? Pavel Krupica prohlásil, že takové turnaje už hrát nebude. Přitom jsme ve složení Krupica, Laštovička, Pešl, Kropáč nedopadli až tak mizerně - všichni jsme skončili někde okolo svého nasazovacího místa. Na rozehrání před sezónou to nebylo špatné, i když pravda, s Pavlem a se Slávkem Sládkem jsme se víc než šachům věnovali místnímu bufetu.
Odkazy: Výsledky
Jan Pešl | 29/Sep/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 276

Zápis z jednání Okresního šachového svazu Brno-venkov dne 27.9.2010
Upoutávka Na jednání bylo dohodnuto, že :
1., OP jednotlivců v rapidu bude uskutečněn v průběhu ledna 2011 oddílem Sokol Tišnov jako součást turnaje Tišnovská věž.
2., OP jednotlivců v blesku bude uskutečněn v průběhu prosince 2010 oddílem Slovan Ivančice jako součást turnaje Ivančický brousek.
3., OP jednotlivců žáků bude uskutečněn dne 23.4.2011 ve Vranovcích.
4., Přebor škol bude organizován oddílem Sokol Zastávka.
5., Pro sezonu 2010/2011 bylo hlasováním dohodnuto, že se OP družstev odehraje tempem 2hodiny na 40 tahů + 1 hodina do konce.
6., Pro sezonu 2010/2011 bylo hlasováním dohodnuto, že se OP družstev odehraje v počtu 7 hráčů na zápas.
Odkazy: OP_db.chess.cz OP_chess-results.com
Jan Kolařík | 28/Sep/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 275

To byl, panečku, turnaj!
Že v prvních třech kolech turnaje "O Pohár BVK 2010 - Přebor Brna v rapid šachu" nastoupím proti hráčům, jejichž ELO bude přes dva tisíce a z nichž jednoho hned na úvod porazím, tak to mě ani ve snu nenapadlo. Bohužel to byla moje labutí píseň a smáli se nakonec jiní. Velmi silně obsazené devítikolové akce v brněnském Semilassu (nad 2000 národního ELO mělo celkem 38 účastníků!) se dále zúčastnili P. Krupica, Laštovička, Kropáč a v souběžně hraném turnaji pro děti hájili barvy Kuřimi Jahn, Šindelář, Hrdinová, Bauer a Křivánek. Mezi 72 dospělými nejlépe dopadl Pavel Krupica, který skončil 28. s pěti body a velmi hezkým výkonem 2093. Z dalšího pořadí: 42. Boček (4), 46. Laštovička (4), 48. Hyrš (4),54. Kropáč (3,5), 62. Hrdina (3). Děti: 13. Šindelář (5), 14. Jahn (4,5), 25. Bauer, 26. Křivánek, 27 Hrdinová (všichni 3 body).
Jiří Hrdina | 27/Sep/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 274

Oddílák,desítky,info...
Začal oddílový přebor prvním kolem. Z pěti partií se nakonec hrály dvě:
Kudla-Horák 1:0
Laďa využil znalosti zahájení, které má promrskané v mnoha partiích s MJS a Broňa černými brzo upadl do špatné pozice, kterou už nerozchodil.
MJS-Laštovička 1:0
Téměř stotahová partie se šťastným koncem pro bílého, který stavěl dvakrát dámu, zatímco černý jen jednou, respektive o tu druhou by následně přišel.

Desítky:
1.Kropáč 3
2.Šmíd 1,5
3.Buček 1
4.Hrdina 0,5

Důležité info: Příští pátek se na Domečku nehraje!!!
Majer Jiří st. | 24/Sep/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 273

Žebříček
Žebříček aktivních kuřimských šachistů k 9/2010:
1.Majer Jiří ml. 2282 Národní rating / 2222 FIDE rating
2.Košata Jan 2121/2106
3.Majer Jiří st. 2081/2103
4.Křena Bohuslav 1991/2020
5.Kudláček Jaroslav 1896/1968
6.Kudla Vladimír 1908/1968
7.Horák Bronislav 1851/1939
8.Rubeš Pavel 1898/1938
9.Krupica Pavel 1874/1930
10.Vitula Jan 1913/1884
11.Číhal Jan 1902/1902
12. Laštovička František 1854/1853
13. Snášel Michal 1803/1798
14. Pešl Jan 1786/1798
15. Zemánek Jaroslav 1833/0
16. Vašek Michal 1769/0
17. Kolařík Jan 1749/0
18. Šmíd Tomáš 1691/0
19. Slezák Jan 1686/0
20. Buček Miloslav 1541/0
21. Krupica Aleš 1535/0
22. Přidal Jiří 1529/0
23. Adler Lubomír 1469/0
24. Smíšek Radovan 1450/0
25. Mrkos Jaroslav 1406/0
26. Novotný Dalibor 1374/0
27. Svoboda Filip 1337/0
Z 50 registrovaných hráčů ŠK jen zhruba polovina má rating.
Majer Jiří st. | 21/Sep/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 272

Obrázky ke zprávám
Hrnek S obrázky je to pestřejší, takže pokud zatím nemáte vlastní zdroje, můžete si vybrat z fotogalerie.
Postup:
1. Na záložce "ostatní" vybrat galerii s upoutávkami
2. Nad vybraným obrázkem stisknout pravé tlačítko myši
3. Volbou "uložit obrázek jako" ho uložit na své PC
4. Napsat zprávu a nezapomenout do ní vložit upoutávku.

Toť vše. Je však lepší používat vlastní, originálnější a nápaditější obrázky.
Jan Kolařík | 21/Sep/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 270

oddílák A
Oddílák začíná už tento pátek 24.9. v 17h. těmito zápasy:
2 -9 Kudla – Horák
5 -6 Krupica P. – Vitula
10 -8 Majer.sen. – Laštovička
Tabulka s rozlosováním je v příloze. Tiskový mluvčí ředitele oddílového přeboru MJS.
Přílohy: oddílák A
Majer Jiří st. | 20/Sep/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 269

Los áčka
Na webu ŠSČR je už i KP1.
Odkazy: los KP1
Majer Jiří st. | 20/Sep/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 268

Los KP2B
Po vzoru Nejzkušenějšího sem dodám los Céčka - viz odkaz dole. Dvojku nám nadiktoval Broněk Horák, abychom hráli domácí zápasy stejně jako Béčko. Poté, co byla známa čísla obou znojemských týmů, to vypadalo jako super los - oba doma, ale pak se to poněkud pokazilo... zbožné přání "ven do Brna" se vyplnilo pouze na Morendu, jinak všechny Brňáky hostíme, zato jedeme do Tetčic, Ivančic i Zastávky (naštěstí nic z těchto tří není v době, kdy bývá sníh).
Soupiskou jsme také někde u konce (průměrem nejsilnějších osmi čtvrtí odzadu, průměrem základu snad dokonce předposlední díky 1000 bodům Jirky Hrdiny), ale sestupu bych se až tak nebál, některé týmy mají soupisky "vylepšené" hráči, kteří evidentně hrát nechtějí (proč by jinak s vysokým ELEm byli napsaní na devítce, že). Každopádně první zápas "o šest bodů" nás čeká hned v prvním kole proti SPgŠ B, tak koukejte začít trénovat a rozehrát se! Možná to bude náročné i pro kapitána na koučování, soupeř svou sestavu zamíchal lépe než karty do bridže a tím pádem budeme mít na některých deskách velkou výhodu a na jiných naopak velkou nevýhodu.
Odkazy: Los KP2B
Jan Pešl | 20/Sep/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 267

Los KP1
Áčku jsem vylosoval č.6, tady hrajem doma o zápas více. 1.k. 10.10. doma Bystrc 9,30
2.k. 24.10. venku Ořechov 10,00
3.k. 14.11. doma Lipovec 9,00
4.k. 28.11. venku Prušánky 10,00
5.k. 12.12. doma Bzenec 10,00
6.k. 16.1. venku ŠK 64 9,30
7.k. 30.1. doma Loko C 9,00
8.k. 13.2. venku Loko D 9,30
9.k. 27.2. doma Duras 9,00
10.k.20.3. venku Znojmo 10,00
11.k.3.4. doma Loko B 10,00
Zatím jsem viděl pouze soupisky Lipovce a Durasu a jsou pěkně našlapané - Jurka,Pisk ...Vypadá to opět na těžký boj o záchranu. Ale o tom vlastně KP1 je.
Majer Jiří st. | 18/Sep/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 266

Pátek na Domečku 17.9.
Dnes na Domeček přišlo více hráčů, ale spíše kvůli losovací schůzi družstev a oddíláku. Desítky hrála pouze šestice hráčů s tímto výsledkem: 1.Slavek Křena 4b., 2. MJS 4b., 3.Jarek Kudláček 3b., 4. Broňa Horák 2b.,5.Franta Laštovička 1b.,6.Jiří Kropáč 1b. Slávek si tak upevnil 1. místo v pernamentním turnaji - viz příloha.
Dále byl rozlosován oddílový přebor sk. A za účasti těchto hráčů: Košata,MJS,Sládek,Křena,Horák,Kudla,Laštovička,Číhal,Krupica P.,Snášel. Oddílák se kvůli rozehrání na družstva, bude hrát místo desítek. Řešil se i bod 4 za kvalitního příspěvku Broňka. Zdraví J.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 17/Sep/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 265

Pátek na Domečku 17.9.
Dnes na Domeček přišlo více hráčů, ale spíše kvůli losovací schůzi družstev a oddíláku. Desítky hrála pouze šestice hráčů s tímto výsledkem: 1.Slavek Křena 4b., 2. MJS 4b., 3.Jarek Kudláček 3b., 4. Broňa Horák 2b.,5.Franta Laštovička 1b.,6.Jiří Kropáč 1b. Slávek si tak upevnil 1. místo v pernamentním turnaji - viz příloha.
Dále byl rozlosován oddílový přebor sk. A za účasti těchto hráčů: Košata,MJS,Sládek,Křena,Horák,Kudla,Laštovička,Číhal,Krupica P.,Snášel. Oddílák se kvůli rozehrání na družstva, bude hrát místo desítek. Řešil se i bod 4 za kvalitního příspěvku Broňka. Zdraví J.
Přílohy: Příloha_1
Majer Jiří st. | 17/Sep/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 264

Zač je u Čajdy čaj?
Co se pánové děje, že je tu poslední reportáž z kavárny ze šestadvacátého srpna? To mi chcete říct, že jakmile nemohu kvůli pitomcům z MHD/IDSJMK jezdit jak se mi zlíbí, tak se mnou padá i veškeré zpravodajství? Například takový Vašek to přece dostal úkolem mne zastoupit (viz zpráva z desátého června).
Jan Pešl | 17/Sep/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 263

Pátek na Domečku
Včera se hrály podruhé v této sezóně desítky.

Vítězem se stal Slávek Křena 5,5
druhý Broňa Horák 5 - zdá se, že už je fit, což je dobrá zpráva pro družstva!
Třetí skončil Honza Vitula rovněž s 5 body.

4.Kudla 4,5
5.MJS 3,5
6.Laštovička 2,5
7.Buček 2
8.Svoboda 0

V pernamentním turnaji se tak po druhém kole ujal vedení Slávek Křena. Viz příloha.

Láďa Kudla vyhlašuje oddílový přebor ŠK - skupina A.
Kdo má zájem, ať mu pošle přihlášku mailem.

Zdraví tiskový mluvčí ředitele oddílového přeboru MJS.
Přílohy: Prenamentní
Majer Jiří st. | 11/Sep/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 262

Oddílový přebor Speed 2010/2011
Ve čtvrtek 9.9.2010 v 19:00 u Čajdy proběhne losování oddílového přeboru Speed, ještě je pár volných míst, stále se lze přihlásit :-)
Přílohy: propozice
Honza Vitula | 07/Sep/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 261

Šachový tábor Vřesovice 2010
Čtveřice našich dětí ve složení Kalabis Lukáš,Šindelář Tomáš,Křivánek Jakub a Šindelářová Lucie se o prázdnínách zůčastnila šachového tábora ve Vřesovicích.
Základní turnaj byl rozdělen na dvě skupiny a veliký úspěch zde zaznamenal Lukáš Kalabis i Tomáš Šindelář,když oba ve svém turnaji byly na velice hezkém 3.místě a podařilo se jim postoupit do Finále B.Zde se již klukům tolik nedařilo,ale již samotný postup ze základních skupin byl velikým úspěchem.Ve finále C pak velmi hezké druhé místo získal Jakub Křivánek.První bodíky si připsala i Lucka Šindelářová.
Výsledky si můžete prohlédnout v přiložených odkazech.Věřím,že se dětem na táboře líbilo a příští rok se přidají i další děti z Kuřimi.
Odkazy: zakl.turnaj 1 zakl.turnaj 2 Finale C
Pavel Krupica | 05/Sep/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 260

Nové Elo FIDE k 1.9.2010
V hodnocení +/- odepisujeme -76bodů.Nejvíce ztrácí překvapivě FM Majer Jiří,který přišel o 48 bodů.Pod hranici 1800 se propadl Michal Snášel.

1.FM Majer Jiří jun. 2222 (-48)
2.Košata Jan 2106
3.Majer Jiří sen. 2103 (+2)
4.Křena Bohuslav 2020 (+8)
5-6.Kudla Vladimír 1968
5-6.Kudláček Jaroslav 1968
7.Horák Bronislav 1939
8.Rubeš Pavel 1937
9.Krupica Pavel 1930 (-2)
10.Číhal Jan 1902
11.Laštovička František 1853
12-13.Pešl Jan 1798 (+2)
12-13.Snášel Michal 1798 (-38)
Pavel Krupica | 05/Sep/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 259

26.08.2010 V kavárně zvítězil Vitula
Upoutávka Výsledek čtvrtečního turnaje:
1.Vitula, 2.Vašek, 3.Slezák, 4.Kropáč, 5.A.Krupica, 6.Mrkos, 7.Buček, 8.Kolařík, 9.Hrdina, 10.Adler.
Jan Kolařík | 27/Aug/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 258

OPEN JESENÍK
V termínu 14.-22.8. jsme se s Jirkou (nejzkušenějším) zúčastnili turnaje v lázeňském městě Jeseník. Nádherné okolí nabízí spoustu možností pro pěší či cyklo výlety, ti nenároční mohou posedět v mnoho hospůdkách, barech a jiných zařízeních.
Hlavní turnaj - FIDE OPEN - byl kvalitně obsazen (prům ELO 2028). Jirka byl nasazen jako 11., já 42. Vůbec se nedařilo favoritům, první nasazený IM Gorbatov dokonce odstoupil po třetím kole. Jirka potvrdil dobrou formu a skončil 7. (6/9), já jsem spokojen s 24. místem (4,5/9). Turnaj ovládli sourozenci Miturovi. Vyhrál Karel (nas 19), druhá byla Magdalena (nas 14).
Věem, kteří chtějí strávit příjemnou dovolenou a zahrát si kvalitní šachy, můžu tento turnaj vřele doporučit.
Jan Číhal | 22/Aug/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 257

Vitula, Vašek. Dvě "V" na prvních místech
1. Vitula, 2. Vašek, 3. Kropáč, 4. A. Krupica, 5. Buček, 6. Hrdina, 7. Slezák, 8. Adler. Co dodat k dalšímu kavárenskému podvečeru? Snad to, že Aleš Krupica k překvapení všech přišel a fámy o konci kariéry sice potvrdil, ale s dodatkem, že jej plánuje až za rok. Takže uvidíme.
Jiří Hrdina | 20/Aug/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 247

V kavárně? Podle průběhu spíš na houpačce
Když měl budoucí vítěz (jehož jméno ze skromnosti neuvádím) po prvních dvou kolech dvě nuly na kontě a naopak Pavel Krupica měl po pátém kole kolech plných pět bodů, nikdo by asi nedokázal správně uhodnout, jak další kavárenský turnaj dopadne. Jenže zázraky se dějí. Vašek načal v předposledním kole Krupicu, jenž zcela rozhozený ztratil i poslední zápas s pozdějším vítězem (jehož jméno ze skromnosti opět neuvádím). Ukolébaný favorit měl přitom k dobru dvě figury a vychytralý soupeř se krátce před koncem rozhodl obětovat ještě věž. Šéftrenér mládeže však oběť nepřijal a odměnou mu byl mat v následujících dvou tazích. A aby toho nebylo málo, se stejným člověkem (jehož jméno ze skromnosti neuvádím) prohrál v koncovce i v následné neturnajové odvetě. Za zmínku také stojí originální zahájení Jardy Mrkose, který se snažil soupeře zaskočit tím, že měl po osmém tahu svoje figury v základním rozestavení. Tahal koňmi tam a zpátky a věřil, že se protivník ugriluje vlastní neschopností.Takže ještě celkové pořadí: 1. Hrdina, 2. Vašek, 3. P. Krupica, 4. Vitula, 5. Slezák, 6. Mrkos, 7. Adler, 8. Buček.
PS: A. Krupica se prý nechal slyšet, že si chce dát od šachů pauzu. No, všichni věříme, že to nebude dlouho trvat, a přejeme mu brzký návrat ke královské hře.
Jiří Hrdina | 13/Aug/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 246

05.08.2010 Kavárna: Šachy-Fotbal 10:0
Překonaný sport Šachisté pochopili, že na naše nekoptýmy se nedá dívat, a účast se nám tedy vrátila na solidních deset lidí. Rozhodovalo se až v posledním kole, jedna výhra či prohra znamenala posun až o čtyři místa v pořadí (kromě Luboše, kterému se podařilo z devíti partií uhrát tři velké rošády). Honzovi Vitulovi nepomohla k dobrému výsledku ani dokoupená minuta.
Pořadí: 1.Vašek u partie telefonující, 2.Pešl, 3.Kropáč, 4.Hrdina, 5.Buček, 6.Novotný, 7.Mrkos, 8.Vitula, 9.Kolařík, 10.Adler.
Jan Pešl | 06/Aug/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 240

Pardubice 2010
Letošní účast Kuřimáků byla početně poněkud tristní (raději nebudu spekulovat o tom, komu se nechtělo hrát, kdo se bál ztráty ELA kvůli špatné formě a kdo dostal zákaz od manželky). Pravdou je, že jsme body získávali v malém, ale rozdávali ve velkém. Stejně jako vloni zde zmíním nejen Kuřimáky, ale i naše přátele velmistryni Kulovanou a Sládka, bez kterých by byla slabá i večerní zábava. Takže popořadě:
Turnaj A:
WGM (v německé lize málem IM) Eva Kulovaná - sice ztráta 17,5 ELO hlavně díky prohře v prvním kole, ale zato první cena mezi českými ženami s 5 body, takže na konci turnaje byla evidentně spokojená. V posledním kole byla pozicí na šachovnici Věry Medunové donucena vyhrát - asi by to chtělo nějakého toho drába při každé partii.
FM Jiří Majer junior - v prvním kole remíza s velmistrem, pak hrál ale až do konce turnaje soutěž o největšího Oškubánka turnaje a korunoval to zapomenutím "prozvonit věže" v posledním kole. Špatná forma způsobená nedostatkem tréninku se ale očekávala, takže si z ní nic nedělal a byl rád, že si pěkně zahraje. 2 body a ztráta 47,8 ELO.
Turnaj B:
První kuřimský šachový profesionál Jiří Majer senior plánoval, že se bude živit prodáváním ELO bodů, ale nakonec jich 10,1 za výsledek 6/9 získal a se svou hrou byl určitě spokojen. S jedinými dvěma silnějšími soupeři sice prohrál, ale svými germanobijeckými schopnostmi (4/4 s Němci) si vše vynahradil a v posledním kole si vychutnal soupeře se jménem svého bývalého zaměstnavatele.
Bohuslav Křena tentokrát "nekřenovatěl" a k padesáti procentům (4,5/9) a +8,4 ELO se dopracoval přes čtyři výhry a jedinou remízu. V několika partiích měl sice pořádnou kliku, ale štěstí přeje připraveným a měli bychom mu k tomu blahopřát a ne závidět. Jeho cesta turnajem byla zpestřena duelem s MJS.
Vladislav Sládek by měl zapracovat na psychice. Začátek 3/4, pak ale přišla první prohra a on sám přiznává - jak poprvé prohraje, už se to s ním veze. V šestém kole ještě plichta a pak velká rošáda na závěr, což způsobilo, že málem atakoval první místo v soutěži o největšího Oškubánka. Nakonec tuhle soutěž nevyhrál, ale výsledek 3,5/9 a hlavně ztráta 39,3 ELO asi moc nepotěší.
Turnaj C:
Jan Pešl - turnaj ve znamení čísla 3. Tři výhry, tři remízy a tři prohry a bohužel pouze jen tři partie na FIDE. Zpočátku to vypadalo i na tři body plus, ale přepočítal jsem si to a zjistil, že zapomněli, že už nemám koeficient 25, skutečný přípis bude dvoubodový (zbývající dva body do 1800 prý budu muset koupit v bufetu u pana Vykydala). Na národní ELO mi vychází +7. Kromě jedné partie uprostřed turnaje ale spokojenost s hrou a hlavně s dosažením padesáti procent a první poloviny výsledkové listiny. Porazit na "perfo" Sládka o padesát bodů taky není k zahození.
Turnaj K:
Jan Číhal - protože se jednalo o ranní turnaj, neviděl jsem ani jednu jeho partii a jeho osobně pouze jeden den, kdy se rozhodl na kolejích přespat. Nahrál 3,5/7 a ztratil 7,8 bodu, protože ani jedna výhra se mu nepočítala na FIDE.
Organizačně dvě malé výtky - doslechl jsem se, že první kolo se muselo přelosovávat (jen jsem zapomněl, jestli turnaj A nebo B) a v turnaji C mi poslední dvě kola dali staré partiáře (s hlavičkami z let 2007 a 2006).
Kompletní výsledky viz odkaz od Kolaříka. V příštím roce bude doufám kuřimská účast hojnější.
Jan Pešl | 02/Aug/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 239

29.07.2010 V kavárně dvoukolově
v kavárně Při sníženém počtu účastníků se hrálo dvoukolově:
1. kolo: 1.Vitula, 2.Kolařík, 3.Adler, 4.Hrdina, 5.Slezák.
2. kolo: 1.Vitula, 2.Slezák, 3.Hrdina, 4.Kolařík, 5.Adler.

Výsledky z 22.07.2010:
1. kolo: 1.Slezák, 2.Vašek, 3.Buček, 4.Kropáč, 5.Adler, 6.Hrdina.
2. kolo: 1.Kropáč, 2.Slezák, 3.Vašek, 4.Hrdina, 5.Buček, 6.Adler.
Jan Kolařík | 30/Jul/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 238

Zač je toho v Pardubicích perník?
pardubice 2010 Všichni se těšíme na historky z natáčení, a ono nic.
Kde jsou všichni korespondenti?
Odkazy: Výsledky
Jan Kolařík | 26/Jul/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 237

21.7.2010 Kurnik - bronz pro Kuřim
Upoutávka Skvělý los, tradičně slabší letní účast a hromada štěstí zvlášť v posledních třech kolech znamená pro Kuřim bronzovou medaili na registrovaném turnaji na Kurníku...
Odkazy: Výsledky
Honza Vitula | 21/Jul/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 236

15.07.2010 v kavárně: Jara Mrkos slaví 60, GRATULUJEME
Upoutávka Gratulujeme Jarovi k šedesátce. Jara "Blesk" přinesl zánovní šachy, pohostil soupeře a s humorem sobě vlastním v následujícím turnaji komentoval skutečnost, že vlci v rouše beránčím nic nedbají na jeho jubileum a snaží se ho porazit.

Výsledky: 1.Kolařík (vliv nových žárovek v osvětlení?), 2.Slezák, 3.Hrdina, 4.Vitula, 5.Adler, 6.Mrkos, 7.Buček, 8.Vašek.
Přílohy: Foto, Tabulka
Jan Kolařík | 16/Jul/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 235

08.07.2010 V kavárně vítězí Vitula
Upoutávka Při skomírajícím světle jediné 40W žárovky (opět) to skončilo takto:
1.Vitula, 2.Hrdina, 3.Kropáč, 4.Vašek, 5.Buček, 6.Adler, 7.Mrkos, 8.Kolařík (že bych byl šeroslepý?).
Přílohy: Foto1 Foto2 Tabulka
Odkazy: Průběžné pořadi
Jan Kolařík | 09/Jul/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 234

DURAS OPEN - shrnutí
Tak v Brně - Řečkovicích je dobojováno, ceny rozdány a zbývá rekapitulovat. Hrací místnost poskytovala v letních vedrech příjemný chládek, dobře zásobený bufet se staral o pitný režim, pořadatelé a rozhodčí o pohodový průběh samotného turnaje. Nejlépe z našich se umístil Jirka ( 17., 5 b), pak následoval Honza ( 20., 5 b), Pavel ( 34., 3,5 b), v těsném závěsu Tadeáš ( 35., 3,5 b) a nakonec Michal ( 43., 2,5 b).
Kuriozitou byl Italský hráč Montoli, který se postupně utkal se 4 hráči Kuřimi.
Honza Číhal | 06/Jul/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 233

Open Hodonice
Upoutávka V sobotu 26.6.se uskutečnil mládežnický a souběžně i dospělácký turnaj v Hodonicích.
Kuřim zde zastoupil pouze Martin Liška a Pavel Krupica.V mládežnickém turnaji Martin odehrál velice dobrý turnaj,když v turnaji hraném na 7.kol vybojoval 4.body a umístil se na velice hezkém 11.místě.V kategorii do 12 let se Martin umístil dokonce na překrásném 5.místě.Celkově na 2.místě se umístil Tadeáš Boček.V turnaji pro dospělé,který se hrál na 9.kol měl Pavel Krupica velmi dobře rozehraný turnaj,když po pátém kole měl na kontě 4.body a v šestém kole jednoznačně vyhranou partii,kterou ovšem neskutečně pokazil a tím se připravil o velmi dobré umístění.Nakonec skončil na průměrném 28.místě.
Tabulka KP mládeže v rapid šachu za rok 2010 a přehled postupujících na MČR je umístěna v příloze a věřím,že již příští rok, už mezi postupující na MČR uvidíme i děti z Kuřimi.
Přílohy: foto
Odkazy: turnaj muzu turnaj zaci postupujici MCR
Pavel Krupica | 05/Jul/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 232

1.7.2010 V kavárně zvítězil Mistr
kavárna V přítmí kavárny (svítila jen jedna žárovka) to dopadlo následovně:
1.Buček, 2.Sádlík, 3.Vitula, 4.Slezák, 5.Kropáč, 6.Vašek, 7.Mrkos, 8.Kolařík, 9.Adler.
Jan Kolařík | 02/Jul/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 231

DURAS OPEN
Včerejší kolo se moc nepovedlo, získali jsme pouze 2 remízy. Dnes vstupujeme do závěrečné fáze, protože poslední 4 kola budou ve velmi rychlém sledu. Zatím je nejlepší Jirka (2,5 b), potom Pavel, Michal, Tadík a Honza - všichni 2b.
Honza Číhal | 02/Jul/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 230

DURAS OPEN A
Druhé kolo se nám moc nevyvedlo. Jirka prohrál s Neklanem, Pavel s Fojtíkem, Tadík podlehl v souboji s bývalým kuřimákem Karlem Kredlem. Honza vydřel půlku s Richterovou a jako jediný uspěl Michal, když přehrál Itala Montoli.
Jinak v sokolovně je příjemný chládek, akorát občas svítí na šachovnice slunce.
Honza Číhal | 29/Jun/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 229

Zahájen Open DURAS BVK 2010
Duras2010 Probíhá turnaj, v jehož A části se účastní i kuřimáci (či hráči s Kuřimí spjatí).
Doufejme, že kromě přípravy si najdou někteří z nich čas a vloží sem pár aktuálních novinek (či postřehů ze zákulisí).
Nejlépe průběžně.
Odkazy: Chess-results
Jan Kolařík | 28/Jun/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 228

24.06.2010 V kavárně vítězí Honzíci
Kdo má svátek, je na bedně! Vypadalo to, že Kolařík dorazí, protože od nádraží utíkal tak rychle, že jsem ho nemohl dohonit - ale nedorazil, tím pádem byli v kavárně přesně tři Honzové, kteří také obsadili stupně vítězů.
Vašek přišel ještě později než obvykle a mistra Bučka neměl praporek rád (já si s Mistrem rozhodně vyhrát nezasloužil, a myslím, že jsem nebyl sám). Jirka Hrdina zaslouží uznání za to, že důsledně dodržuje "dotknuto-hráno" i v kavárenském šachu a dokonce i při dotknutí soupeřovy figury. Poctivě si takto zkazil dvě partie a pomocné hodnocení mezi čtvrtým a sedmým místem jej pak odměnilo stylem "za dobrotu na žebrotu".
Pořadí: 1.Pešl, 2.Slezák, 3.Vitula, 4.Vašek, 5.Kropáč, 6.Novotný, 7.Hrdina, 8.Mrkos, 9.Adler, 10.Buček.
Jan Pešl | 25/Jun/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 227

Kurnik šopa, kde jste byli?
kurnik Jestli jste se doposud domnívali, že se nedá nic napsat o turnaji, který se pro nedostatek zájemců vůbec nehrál, jste na omylu. Když jsem přibližně ve 20 hodin načapal kuřimského uživatele pod nickem honzas, jak kouká na mou neturnajovou partii na Kurniku, optal jsem se jej, zda se přihlásí do blížícího se turnaje. Poděkoval mi za připomenutí a okamžitě z mé šachovnice utekl s tím, že se musí přihlásit. Nakonec asi na Čebínsku řádila bouře, jinak si nedokážu vysvětlit, že se nepřihlásil. Stejně tak netečné byly k dalšímu dílu našeho internetového klání i jeho stálice firz, aljok (nejspíš unaven ze sobotního běhání po bongu), pantak a spol. Takže jsme se já, Luky2 (což moc dobře nevím, kdo je), Kurimak a nějací dva další borci odjinud rozešli, aniž bychom řekli "d4". Venku přitom bylo pod mrakem, méně než dvacet stupňů a v televizi zuřil nezáživný fotbal Španělsko - Honduras 2:0 (Villa 2).
Jiří Hrdina | 21/Jun/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 226

17.6.2010 V kavárně
Upoutávka Pravidelný čtvrteční turnaj hraný s "hendikepem" skončil následovně:
1.Kropáč, 2.Vašek, 3.Buček, 4.Kolařík, 5.Adler, 6.Vitula, 7.Mrkos, 8.Slezák.
O třetím až šestém místě rozhodovalo pomocné hodnocení (užší tabulka vzájemných zápasů).
Po skončení se pokračovalo v soubojích (a někde s flekem).
Celkové výsledky kavárny GP2010 najdete na záložce "Právě se hraje".
Přílohy: Tabulka
Jan Kolařík | 18/Jun/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 224

Vyškovská rošáda
Upoutávka 5.turnaj serie GP v rapid šachu,byl odehrán na tradiční "Vyškovské rošádě"
Z Kuřimi se tohoto turnaje zůčastnilo 10.dětí,když Jakub Matoulek byl zařazen do A-turnaje,kategorie do 8.let a ostatní potom do B-turnaje,kategorie do 12.let.V C-turnaji,kategorie do 16.let nastoupil ještě Tadeáš Boček.
Nejlepší výsledek zaznamenal právě Tadeáš,když v turnaji-C skončil na velice hezkém 3.místě.V nejpočetnějším turnaji-B se nejvíce dařilo Filipu Svobodovi,který celý turnaj odehrál na předních šachovnicích a prohrál nešťastně jen jednou v pátém kole.Touto porážkou se připravil o stupně vítězů,ale za celkové 10.místo a hlavně předvedený výkon, zaslouží Filip pochvalu.Velice dobře zahrála i Katka Hrdinová,která uhrála velice slušné 4.body a v soutěži dívek obsadila dokonce 2.místo.Velmi dobře hrál na turnaji i Jakub Křivánek,který se neustále pohyboval na předních šachovnicích a získal také 4.body.Ostatní děti hráli dle svých možností.V kategorii nejmenších dětí pak Jakub Matoulek skončil na slušném 10.místě.
Pomalu turnaje končí a tak všem rodičům a dětem přeji hezké prázniny a hodně zdraví,štěstí a šach.úspěchů v nadcházející sezoně.
Přílohy: Příloha_1
Odkazy: turnaj A turnaj B turnaj C
Pavel Krupica | 13/Jun/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 223

10.06.2010 V kavárně
Nejvyrovnanější turnaj za několik měsíců (všichni měli aspoň tři body z devíti partií) vyhrál Honza Slezák, ale ještě většího úspěchu dosáhl Luboš Adler - ten totiž na bedně moc často nebývá. V průběhu složitých výpočtů pomocního hodnocení se zjistil špatný výsledek Novotný-Buček (Gigante, vítěz píše výsledky hned po partii, a ne až v závěrečném zúčtování!) a tak se mohlo počítat znovu.
Luboš tím poskočil ještě o jednu příčku a vznikla čtyřčlenná skupina pětibodových hráčů, počty byly ale paradoxně jednodušší, najednou stačily vzájemné zápasy. Na ty měl největší štěstí Vašek, kterého ale za nesportovní chování trestám povinností psát zprávy ze všech kaváren, kde nebudu ani já, ani Honza Kolařík. Trest platí do odvolání a nemění na něm nic ani bylinkové nabídky usmíření.
Celkové výsledky: 1.Slezák, 2.Adler, 3.Vašek, 4.Buček, 5.Kolařík, 6.Vitula, 7.Novotný, 8.Kropáč, 9.Pešl, 10.Mrkos.
Minulý týden: 1.Vitula, 2.Slezák, 3.Vašek, 4.Hrdina, 5.Mrkos, 6.Adler, 7.Buček.
Jan Pešl | 11/Jun/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 222

7.6.2010
Upoutávka V turnaji silněji obsazeném než obvykle vybojovali první místo společně millbo (Boskovice) a dotore, dále následováni pantakem (z Tišnova), firzem a dzejarou (z Kuřimi)
Odkazy: výsledky
Honza Vitula | 08/Jun/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 221

05.06.2010 Turnaj v Hustopečích
Talent Po dlouhé době pěkné počasí odradilo od účasti pouze Michala Snášela, ale auto zůstalo plně obsazené, vzali jsme s sebou talenta Tadeáše. Ten z nás teké zaznamenal daleko nejlepší výsledek, plných padesát procent. Jen tak dál! Nejčastějším výsledkem byly tři body - pro mne tak průměr, Honza Číhal a hlavně Broněk Horák asi chtěli nahrát víc. Jen se dvěma body skončil Pavel Krupica, v závěrečných kolech už bojoval spíše sám se sebou než se soupeři.

Odkazy: Foto Hustopeče
Jan Pešl | 07/Jun/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 220

Přebor ZŠ Tyršova Kuřim
Ve velkém počtu 40.dětí proběhl turnaj v šachu na ZŠ Tyršova.Turnaj byl rozdělen na kategorii starších a mladších žáků a dále pak na závodní a nezávodní hráče.

Výsledky mladší žáci nezávodní hráči:
1.Janík Adam
2.Sukač Ondřej
3.Kaiser Attila
4.Pělucha Jakub
5.Vacula Jakub

Mladší žáci-závodní hráči:
1.Vondruška Viktor
2.Němec Jakub
3.Matoulek Jakub
4.Křivánek Jakub
5.Gbelec Martin

Starší žáci-nezávodní hráči:
1.Musil Tomáš
2.Bureš Dominik
3.Kozumplík Dominik

Starší žáci-závodní hráči
1.Němec David
2.Hrdinová Kateřina
3.Rein Michal

Poděkování za spolupráci patří vedení ZŠ Tyršova p.Plchotovi a dále pak Mgr.Věře Blažkové.
Pavel Krupica | 30/May/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 219

27.05.2010 V kavárně
Po dlouhé nucené pauze mi konečně škrtli ty tři přebytečné nuly v kolonce vzdálenost od Kuřimi, takže jsem mohl jít zkontrolovat kavárnu osobně, a byl jsem svědkem vpravdě hrdinského výkonu, který jsem vítězi pokazil až v posledním kole. Naopak kuřákům se nedařilo, že by měly cigarety negativní vliv i na šachovou výkonnost?
Konečné pořadí: 1.Hrdina, 2.Vitula, 3.Pešl, 4.Vašek, 5.Kropáč, 6.Mrkos, 7.Kolařík, 8.Slezák, 9.Adler, 10.Novotný.
Jan Pešl | 28/May/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 218

20.05.2010 V kavárně vyhrál Vitula
Vítěz Vitula Po vítězných nájezdech našich hokejistů v utkání s Finskem se sešlo v kavárně osm hráčů s následujícím výsledkem:
1.Vitula, 2.Vašek, 3.Kolařík, 4.Adler, 5.Buček, 6.Hrdina, 7.Kropáč, 8.Slezák.

K dispozici jsou i výsledky starších turnajů.

13.05.2010 to bylo: 1.Slezák, 2.Kropáč, 3.Hrdina, 4.KrupicaAl, 5.Vašek, 6.Adler, 7.Mrkos.

06.05.2010 takto: 1.Vašek, 2.Kropáč, 3.Slezák, 4.Mrkos, 5.Buček, 6.Hrdina, 7.Adler.

Do tabulky GP to doplním později.
Přílohy: Foto Tabulka z 20.5. Starší tabulky
Jan Kolařík | 21/May/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 217

17.5.2010 Turnaj na Kurníku aneb šach vs. hokej
Upoutávka Účast tradičního pondělního kurníku byla velmi ovlivněna hokejem, takže mezi třemi Kuřimáky jsem měl celkem jasné umístění na pomyslné kuřimské bedně. Jelikož nemám televizi a na rozdíl od ostatních hráčů jsem se věnoval pouze šachu, podařilo se mi po třech kolech držet první příčku. Pak ale šachový program nenalezl vhodné spárování a turnaj ukončil předčasně
Odkazy: výsledky
Honza Vitula | 19/May/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 216

Čtvrteční kavárna. Málo lidí, dlouhá akce
Sedm účastníků čtvrteční kavárny nebylo moc. Ale po skončení turnaje, který vyhrál s tříbodovým odstupem téměř nekonzumující Slezák, zůstala ještě pětice hráčů v hlavní Čajdově místnosti, koukala na hokej a přitom hrála partie o "velké" peníze. Protože vrchní byl tentokrát velmi tolerantní, vydržel se šachisty až do půlnoci. Pak už je vyhodil. Takže ještě k turnaji: druhý byl Kropáč, třetí Hrdina, zbytek poražených končí v propadlišti dějin. Respektive výsledky nemám u sebe, tak doufám, že je někdo dodá do průběžného hodnocení.
Jiří Hrdina | 15/May/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 215

15.5.2010 Májový turnaj
Upoutávka Na domeček přilákala šachová hra celkem 24 účastníků, z toho 9 žáků. Po vyrovnaném průběhu se podařilo ukořistit 6 bodů pouze dvěma Kuřimákům a pomocné hodnocení rozhodlo, že vítězem se stal Jiří Majer st. před Michaelem Vaškem, který v posledním kole porazil Křenu a odsunul ho na třetí místo. Mezi ženami suverénně kralovala Eva Kulovaná a pomyslné medaile v žákovské kategorii si odnesli Tadeáš Boček, Martin Liška a Jakub Matoulek. Počet cen jako vždy převyšoval počet účastníků a tak se v žákovské kategorii rozdávalo dvoukolově.
Odkazy: výsledky
Honza Vitula | 15/May/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 213

11.5. Druhé úterý-horší to být už ani snad nemohlo
Trdičního turnaje "Druhé úterý" se zůčastnilo 8.žáků z Kuřimi.
V turnaji A se nejlépe vedlo Lukáši Kalabisovi,který vybojoval 3.body a skončil na 10.místě.Slušný výsledek zaznamenal i nováček v turnaji Filip Jahn se ziskem 2,5 bodu.Výkon ostatních lze označit za podprůměrný.
V turnaji B se velmi dobře uvedl Jakub Křivánek,který do 3.kola se držel na vedoucí pozici,ale nezvládl závěr tak skončil nakonec na 7.místě.Tomáš Šindelář se probojoval ze zadních pozic na konečné 6.místo.David Špunar zatím teprve získává zkušenosti.
Na závěr si neodpustím poznámku,že by rodiče měli děti více popostrčit směrem k samostatné práci doma!!! Materiál pro studium mají a kdo potřebuje klidně mi může napsat rád v tomto ohledu pomohu.Pokud nezačnou děti doma pracovat sami, tak se to výsledkově moc nezlepší.
Odkazy: turnaj A turnaj B
Pavel Krupica | 12/May/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 212

10.5.2010 Tradiční pondělní turnaj na Kurníku
Upoutávka Věhlas Kuřimáka přilákal i posily (hlavně z Polska) a do první půlky se vešli z Kuřimáků jen Firz a Slepice007 (z SK 64 Brno). Vítězství si odnesl k našim severním sousedům moon99. Třetí kuřimské místo vybojoval Pantak (z Tišnova). Celkové výsledky na http://www.playok.com/cs/tour.phtml?tid=4657850
Příští pondělí se hraje jako vždy ve 20:20
Honza Vitula | 11/May/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 210

Nové Elo ČR k 5.5.2010
Upoutávka Mezi nové držitele Ela ČR se zařadil Flip Svoboda.Jeho první Elo v životě má hodnotu 1337,ktré mu zárověn připsalo i 3.výkonostní třídu.Blahopřejeme!!! Celkově si oddíl připsal slušných 118 bodů,čímž se potvrdila stoupající úroveň našich hráčů a zejména mládežníků.
V příloze přiložen seznam členů a žebříček okresu Brno-venkov.
Pořadí:
1.FM Majer Jiří jun. 2282
2.Košata Jan 2100 (+6)
3.Majer Jiří sen. 2060 (-60)
4.Hyrš Martin 1978 (+45)
5.Křena Bohuslav 1965 (+28)
6.Kudla Vladimír 1926 (-28)
7.Krupica Pavel 1919 (-6)
8.Vitula Jan 1913 (+11)
9.Rubeš Pavel 1898 (+13)
10.Kudláček Jaroslav 1896 (-13)
11.Horák Bronislav 1875 (-33)
12.Snášel Michal 1867 (-27)
13.Laštovička František 1853 (+58)
14.Zemánek Jaroslav 1833 (+1)
15.Pešl Jan 1778 (+56)
16.Vašek Michael 1769 (-14)
17.Kolařík Jan 1749 (+5)
18.Šmíd Tomáš 1694 (-3)
19.Slezák Jan 1686 (-6)
20.Buček Miroslav 1541 (+10)
21.Přidal Jiří 1529 (+13)
22.Krupica Aleš 1527 (+41)
23.Adler Lubomír 1469 (+5)
24.Smíšek Radovan 1450 (+30)
25.Mrkos Jaroslav 1406 (+4)
26.Novotný Dalibor 1374 (-13)
27.Svoboda Filip 1337 (N)
Přílohy: žebříček okresu
Odkazy: seznam členů
Pavel Krupica | 08/May/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 207

Tradiční pondělní turnaj na Kurníku
3.5.2010 se uskutečnil nultý oficiální turnaj na Kurníku pořádaný "Kuřimákem." Suverénně zvítězil Honza Číhal, který pustil jen jednu půlku, a to druhému Pájovi Krupovi. Třetí skončil Honza Kolařík. Silně obsazený turnaj přilákal také mnoho diváků, se zaujetím zápasy sledovali například Broňa Horák či Slávek Sládek. Celkové výsledky: http://www.playok.com/cs/tour.phtml?tid=4636253
Honza Vitula | 06/May/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 206

Prvomájový turnaj
Upoutávka Prvního ročníku se zůčastnilo 21 hráčů.Turnaj byl velice vyrovnaný a nebyla zde nouze o několik překvapení,když například v 1.kole prohrála součastná první hráčka ČR WGM Eva Kulovaná s Oldřichem Sojkou ze Střelic.
Nakonec však Eva splnila svoji pozici,když turnaj nakonec vyhrála.Na druhém místě skončil Stanislav Staněk,který až do posledního kola byl na vedoucí pozici.Na třetím místě skončil Karel Horák.Kategorii seniorů vyhrál Oldřich Sojka.Nejlepší dívkou byla Katka Hrdinová a nejlepším žákem se stal Filip Svoboda oba z Kuřimi.Kategorii super senior(hráč nad 80.let) se stal nestárnoucí Miroslav Buček.
Věřím,že se turnaj všem účastníkům líbil a za rok bude počet hráčů ve startovní listině daleko větší.Další fota najdete v sekci ostatní!!!
Přílohy: celkove spolecna zaci
Odkazy: vysledky
Pavel Krupica | 06/May/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 205

Nové elo Fide k 1.5.2010
Vyšlo nové elo Fide.V Kuřimi se počet hráčů s Fide elem rozrostl,když zde nově najdeme Františka Laštovičku.Poprvé hranici 2000 překročil i Bohuslav Křena.Oběma hráčům blahopřejeme!!! Celkové hodnocení oddílu +/- bodů bylo odepsáno -78 Fide elo bodů.
Žebříček:
1.Majer Jiří jun. 2270
2.Košata Jan 2106 (+4)
3.Majer Jiří sen. 2101 (-26)
4.Křena Bohuslav 2012 (+22)
5.Hyrš Martin 1996 (+10)
6-7.Kudla Vladimír 1968 (-11)
6-7.Kudláček Jaroslav 1968 (-18)
8.Horák Bronislav 1939 (-19)
9.Rubeš Pavel 1938 (+1)
10.Krupica Pavel 1932 (-12)
11.Vitula Jan 1884 (-3)
12.Laštovička František 1853 (Nové)
13.Snášel Michal 1836 (-58)
14.Pešl Jan 1796 (+29)
Pavel Krupica | 06/May/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 202

Pondělí, šachy na netu KURNIK.
www.playok.com Dnes ve 20:20.
Pokud se úspěšně podaří otestovat turnaj s jménem "kurimak", potom by asi tento model byl použit každé pondělí. Výhodnou je, že organizátoři se mohou střídat a jméno turnaje zůstává stále stejné.
Takže zkuste dnes podpořit poslední testovací kolo (možná bude nultým ostrým?).
Nezapomeňte u doposud neznámých dát vědět svůj nick na záložce "vzkazy a komentáře".
Kdo zatím neví o co se jedná, zkuste se registrovat na www.playok.com.
Odkazy: Kurnik Přihlašte se
Jan Kolařík | 03/May/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 201

29.04.2010 Šachová kavárna
Křížová tabulka V kavárně už se díky počasí hrálo s otevřeným oknem.
Výsledky: 1.Kropáč, 2.Vašek, 3.Slezák, 4.Buček, 5.Vitula, 6.Kolařík, 7.Hrdina, 8.Adler, 9.Novotný, 10.A.Krupica.
Přílohy: Výsledky
Jan Kolařík | 30/Apr/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 200

Prvomájový turnaj
Termín:1.5.2010
Začátek:9:00
Místo: Kulturní dům
Přihlášky: u ředitele turnaje
Přílohy: propozice
Pavel Krupica | 29/Apr/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 199

Mistrovství ČR přebor škol 2010 1-5.třida
Upoutávka Ve dnech 21.-22. dubna proběhlo v šachistům dobře známém hotelu Petr Bezruč v beskydských Malenovicích republikové kolo Přeboru škol v šachu, kterého se zúčastnilo 28 velice silných družstev. Po dobrém výkonu turnaj vyhrála a mistrovský titul získala 6. Základní škola Frýdek-Místek před ZŠ Otakara Březiny Jihlava a ZŠ Josefa Gočára Hradec Králové.
Již podle nasazení bylo jasné, že naši zástupci díru do světa neudělají - ZŠ Kuřim Jungmannova byla 26. nasazená. V průběhu turnaje se ovšem žáčci z Kuřimi dokázali pohybovat neustále mezi 15-20.místem, ale jak již to na takovýchto turnajích chodí rozhoduje poslední kolo, které se vůbec nepovedlo a Jungmannovu to odsunulo až na 26.místo. Nedařilo se nám především úvodních a posledních zápasech každého dne. Musím ovšem kluky pochválit za velice vzorný přístup k turnaji, kde už samotná účast, kterou museli vybojovat přes okresní a krajské kolo je obrovským úspěchem!!! V samotném turnaji pak musím vysoce ocenit především remízu 2-2 se celkově třetím týmem Hradce Králové.
Kuřimi dobře zahrály třetí a čtvrtá šachovnice (Filip Jahn a Tomáš Šindelář), na předních šachovnicích to měli ovšem Martin Liška a Lukáš Kalabis velice těžké, protože většina jejich soupeřů pravidelně reprezentují své kluby na všech mistrovstvích ČR.
Soutěž byla velmi vyrovnaná, pro lepší pořadí stačilo uhrát o dva – tři body skóre víc, ale když se holt nedaří, tak se nedaří. Věřím,že získané zkušenosti pomohou našim žákům již na podzim, kde se jistě pokusí opět probojovat na MČR přeboru škol i v příštím roce.
Přílohy: Jungmannova Reditel a GM GM Azarov
Odkazy: Vysledky
Pavel Krupica | 24/Apr/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 197

22.04.2010 V kavárně: „Chtěl bych se jmenovat Jan …“
U Čajdy Známý popěvek vystihuje situaci na bedně: kdo není Honza, ten tam včera nevylezl.
V mém případě jsem si ještě mohl zpívat: „… jednou jsi dole, jednou nahoře …“.
Výsledky: 1.Kolařík, 2.Slezák, 3.Vitula, 4.Hrdina, 5.Novotný, 6.Vašek, 7.KrupicaP, 8.Mrkos, 9.Adler, 10.Kropáč.
Do průběžného pořadí GP to bude přidáno později.
Přílohy: Výsledky
Odkazy: Tabulka GP
Jan Kolařík | 23/Apr/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 194

20.4.Mistrovství ČR přeboru škol 1-5.třída po prvním dnu
mcr_skol2010 Po prvním dnu se držíme na 18.místě, což lze považovat za průměr. Po úvodním debaklu se podařilo dvakrát vyhrát a remízovat, ale poslední zápas už bylo u kluků znát únava z cesty. Výsledkově září zejména Tomáš Šindelář. Věřím, že se zítra podaří získat pár bodíků navíc a umístit se do 15.místa, což bych považoval za veliký úspěch. Po posledním zápase se nám podařilo udělat společné foto s velmistrem Sergejem Azarovem a večerní program vyplnil bowling. Zítra se začíná od 9h, tak nám držte palce.
Odkazy: Průběžné výsledky.
Pavel Krupica | 20/Apr/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 193

19.4.2010 Kuřimský Kurnik Open
Rychlejší tempo 5m+2s nejlépe zvládl Broňa Horák, který ztratil pouze půlku s třetím Honzou Vitulou, jinak porazil všechny domácí i zahraniční účastníky. Dále Honza Kolařík skončil pátý, Pavel Krupica sedmý a Honza Číhal osmý. V mezinárodní konkurenci jsme si vedli lépe než dobře, celkové výsledky http://www.playok.com/cs/tour.phtml?tid=4591540
Honza Vitula | 20/Apr/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 192

Mistrovství ČR přeboru škol
Upoutávka Od 20.4.-21.4.2010 Proběhne MČR přeboru škol v šachu,kategorie 1-5.třída.
Vítěz krajského kola ZŠ Jungmannova bude reprezentovat čtveřice hráčů ve složení: 1.Liška Martin, 2.Kalabis Lukáš, 3.Jahn Filip, 4.Šindelář Tomáš. Naše družstvo je nasazeno až jako předposlední a proto umístění do 15. místa by bylo velikým úspěchem.
Průběh soutěže můžete sledovat na odkazech v příloze.
Odkazy: Odkaz_1 , Odkaz_2 , Odkaz_3
Pavel Krupica | 19/Apr/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 191

Krajský přebor družstev mladších žáků
Upoutávka Poprvé v historii oddílu se ŠK KME-DDM Kuřim zúčastnil této soutěže a to hned dvě družstva.
Na postup pokoukávalo družstvo áčka, ale nutno přiznat, že na postup to stále jěště není. Béčko jelo spíše získávat nové zkušenosti a v silné konkurenci skončilo na velice hezkém 5. místě a to i před konkurencí z Lokomotivy Brno "B".
A-tým v posledním kole velice nešťastně prohrál, když na krásné 3. místo stačilo i remizovat a tak pro naše první družstvo zbylo pouze nepopulární 4. místo.
Věřím, že získané zkušenosti zúročíme v této soutěži již příští rok a postup na MČR vybojujeme.
Přílohy: Áčko Béčko
Odkazy: vysledky
Pavel Krupica | 19/Apr/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 190

15.04.2010 V kavárně opět Vitula
káva Vypadá to, že si Honza Vitula výhled na bedně oblíbil a že nechce slézt.
Výsledky: 1.Vitula, 2.Vašek, 3.Kropáč, 4.Hrdina, 5.Sádlík, 6.Buček, 7.Adler, 8.Kolařík.
Moje poslední místo je pouze důsledek "kocháním se vyhranou partií" tak dlouho, dokud mi nespadne praporek (kromě Honzy skutečně u všech,- včera jsem asi žil v jiné časové dimenzi s jiným tokem času).
Skončilo se celkem brzy, pak v šesti jsme pokračovali turnajem v bleskovce. Výsledky jsem bohužel nevzal.
Jan Kolařík | 16/Apr/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 188

12.04.2010 turnaj na kurniku (PlayOK.com) - dodatek
kurnik_100412 Organizace se ujal Honza Vitula. Stále se ještě jede ve zkušebním režimu. Diskuze a náměty viz. záložka "vzkazy a komentáře".
Odkazy na netu: Výsledky
Jan Kolařík | 13/Apr/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 187

12.04.2010 Turnaj na Kurníku
V sedmikolovém turnaji hraném na sedm minut se ze sedmi účastníků z našich nejlépe umístil Slávek Sládek. Celkové výsledky:
1) imeiko
2) slepice007
3) pantak
4) firz
5) aljok
6) sachmatik (Lukáš Osouch z Boskovic)
7) kuzicka
Honza Vitula | 13/Apr/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 186

11. kolo KP I. KME DDM Kuřim B - ŠK Rosice 1:7
Jediný zápas, ve kterém jsme měli alespoň nějakou šanci na nějaký ten zápasový bod, jsme trochu nezvládli. Za neúčasti kapitána jsme tak potvrdili poslední místo a sestup do KP II, kam patříme. Porážek jsme utržili nepočítaně, pouze Michalové Snášel a Vašek vybojovali remízu. Vzhledem k těmto dvěma půlkám bych si dovolil tvrdit, že jsme dostali na zadek...
Honza Vitula | 12/Apr/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 185

11.4.2010 11.kolo KP I. KME DDM Kuřim A - Prušánky 2:6
Ještěže jsme se zachránili již v 10. kole! Prušánky přijely s teoretickou nadějí na postup do II. ligy se základní osmičkou hráčů v čele s IM Petrem Piskem (průměr družstva 2132 elo). Na začátku se konaly tradiční remízy v pořadí: Honza Gubáš, Honza Košata, Dalibor Mlénský (půlka s IM se vždy cení), Pavel Rubeš. Na dalších šachovnicích již bohužel přišly jenom porážky - Láďa Kudla, Broňa Horák, Jirka Majer a jako poslední prohrál Pavel Krupica. Vítězství Prušánek bylo zasloužené, byť následné analýzy ukázaly, že proher mohlo být podstatně méně :-(.
Za již rozhodnutého stavu 2:5 jsme si pochutnali na dortu od neznámého dárce - nikdo se nepřiznal, že slaví narozeniny. Po poslední prohře létaly špunty od šampaňského, následovalo závěrečné posezení v restauraci u Mertů - díky všem štědrým sponzorům.
Pavel Rubeš | 11/Apr/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 184

TEST vložení chyba Fopen
problem Při pokusu o vložení nové zprávy se občas objevuje chyba Warning: fopen(id_zpravy.txt) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /home/free/ic.cz/s/sachy-kurim/root/www/diskuze.php on line 1144.
Zatím nevím, čím to je.
Práva jsou nastavena na 777, takže tady chyba není.

Asi dělají něco na serveru a zakázali přístup.
Jan Kolařík | 09/Apr/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 181

08.04.2010 Kavárna vymírá
Kdo to pivo vypil? !!! Těch čtrnácti účastníků a problémů s organizací turnaje se asi všichni lekli a přestali chodit, tentokrát byla účast poloviční. A i já se na nějakou dobu od kavárny odloučím, přece si nemohu nechat líbit obviňování z krádeží piva, tedy pardon kávy. Výsledky: 1.Vitula, 2.Vašek, 3.Pešl, 4.Novotný, 5.Kropáč, 6.Adler, 7.Hrdina. Skoro to vyšlo s druhým turnajem, ale pokračovali jsme ve čtyřech a tak se hrály jen jednotlivé partie, které se do tabulky počítat nebudou.
Jan Pešl | 09/Apr/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 173

03.04.2010 7.Křtinský šachový turnaj
V sobotu se vypravila desetičlenná kuřimská výprava do Křtin, a i přes rekordní počet hráčů (58) jsme tedy tvořili více než šestinu účastníků a nedalo se vyhnout vzájemným soubojům (ke mně byl ovšem los milosrdný a žádného Kuřimáka mi nedal).
Po nečekaných výhrách ve druhém kole jsme byli nejvíce vepředu já a Franta, ale záhy nás vystřídal Pavel, který to zkazil až v předposledním kole. Já měl v jinak velmi dobrém turnaji slabší chvilku jen po obědě, kdy jsem byl rozhozen z hodinového čekání na jídlo (zmatek ve výdeji obědů byla jediná kaňka na jinak výborné organizaci) a odevzdal jsem zadarmo věž. Aspoň se tím ale ukázalo, že bohyně Caissa je spravedlivá, já tu věž totiž ve druhém kole dostal, takže bylo záhodno ji někdy vrátit.
K titulu nejlepšího Kuřimáka mi chybělo půl bodu pana Knihodřeva (a k nejlepšímu hráči do ELO 1800 jeden a půl bodu téhož pomocného hodnocení). Nejlepším z nás se tak vyrovnanými výkony stal Honza Vitula.
Michal Vašek hrál pěkně, ale jako obvykle prohrával na čas. Franta od třetího kola až do konce pokračoval v aktuálních špatných výkonech, které se s ním táhnou už od Tišnovské věže. Jirka Hrdina hrál solidně zhruba na svoje možnosti, zrovna tak Mistr a Luboš Adler skončili zhruba tam kde byli nasazení. Naše dvě naděje Filip Svoboda a Martin Liška získali oba pěkné tři body, Martin skončil spravedlivě za Filipem díky závěru partie osmého kola - několikrát nabízel remízu, ale jeho soupeř pak začal se špatným časem kazit a sám po nějaké době řekl "tak teda remíza", podal ruku a odešel. Martin bohužel to podání ruky přijal, i když měl dva pěšce víc a pět minut proti jedné. Aspoň tedy víme, že trenér mládeže taky musí své svěřence naučit zdravé drzosti a odpovědím typu "teď už remíza v žádném případě, měl jste ji vzít dřív".
Odkazy: Výsledky
Jan Pešl | 06/Apr/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 172

01.04.2010 V kavárně se hrálo při svíčkách
100402_Vitula Závěr turnaje byl zpestřen celokuřimským aprílovým blackoutem. Vypnutý proud lehce zdramatizoval poslední kolo. Jediný Michael byl vybavený mobilem s funkcí baterky a tak klidně pokračoval, ostatní čekali na svíčky.

Výsledky: 1.Vitula, 2.Kropáč, 3.Kolařík, 4.Slezák, 5.Vašek, 6.Buček, 7.Hrdina, 8.Adler, 9.Mrkos.
Jan Kolařík | 02/Apr/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 159

Okresní přebor mládeže Brna-venkova
Upoutávka V sobotu 27.3.2010 v Kuřimi sehráli mládežníci okresní přebor Brna-venkova v rapidšachu. V útulném prostředí hracích místností DDM Kuřim se u šachovnic sešli domácí žáci z Kuřimi, Sokolíci ze Zastávky, Sokolíci z Vranovic a Slované z Ivančic.
Jelikož v kategorii starších žáků se sešlo pouze 7 hráčů, rozhodli se pořadatelé sloučit oba předpokládané turnaje do jednoho.
Jak to již na podobných turnajích bývá, některé partie končily po pár úvodních tazích, kdy někteří z nejmladších prokázali (ne)znalost šustrmatu, jiné partie zase končily pádem praporku. Dočkali jsme se i časovkových koncovek, kdy jsme v některých případech mohli zaznamenat, jak byli hráči solidární se soupeři v časové tísni - ač měli času podstatně více, blicali „o-zlom-prst“ , jako by praporek měl spadnout jim a ne soupeři.
Od začátku ovládali první šachovnice podle papírových předpokladů starší žáci. Mladší žáci si ale s nimi nezadali a zdatně je proháněli. O medailových místech se rozhodovalo až v posledním kole. Ze čtveřice uchazečů na 1. místo si nejlépe vedl Vojtěch Straka z Vranovic
který ztratil v sedmi zápasech pouze půlbod. O ten jej připravila celkově druhá Daniela Dumková ze Zastávky s konečným ziskem 5,5 b,když v posledním zápase ztratila bod s celkově třetí Adélou Rapcovou z Vranovic s 5,5 b.
Děti z kuřimské KŠA(Kuřimská šachová škola) byli zastoupeny pouze v kategoriích:mladší dívky,hoši do 10 a 12let.Prozatím nemáme zastoupení v kategoriích starších žáků, ale věřím,že do budoucna i tyto skupiny obsadíme.
Na přeborníka okresu bohužel nikdo z kuřimských dětí nedosáhl i když třeba Viktor Vondruška nebyl od obhajoby loňského titulu daleko,ale nakonec skončil "pouze" na 3.místě.I tak lze výsledky 2.stříbrné a jeden bronz lze považovat za velice úspěšné výsledky.
Výsledky našich dětí+ fota(viz přílohy)
Mladší dívky (zleva): 3. Julie Richterová (Zastávka); 2. Kateřina Hrdinová (Kuřim); 1. Adéla Rapcová (Vranovice); s vítězkami je zvěčněn i ředitel turnaje Pavel Krupica
H10 (zleva): 3. Viktor Vondruška (Kuřim); 2. Jakub Němec (Kuřim); 1. David Dumek (Zastávka)
H12 (zleva): 3. Roman Krupica (Zastávka); 2. Filip Svoboda (Kuřim); 1. Vojtěch Straka (Vranovice)
Velké uznání a poděkování patří pořadatelskému týmu ve složení:Jiří Majer,Jan Pešl,Jan Vitula a ředitel turnaje Pavel Krupica, kteří zajistili nejen příjemné prostředí a pěkné ceny pro účastníky, ale i hladký a bezproblémový průběh celé akce. Díky nim se počáteční půlhodinový skluz, kdy se čekalo na výpravu z Vranovic, rychle smazal a nakonec turnaj skončil v předstihu.Velké díky patří i radnici města Kuřim, za finanční podporu celé akce.
Přílohy: mladsi divky H10 H12
Odkazy: Odkaz_1
Pavel Krupica | 30/Mar/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 157

27.03.2010 Kuřim, okresní přebor mládeže v rapid šachu
2010 op v rapid Kuřim Podrobnosti dodá ředitel turnaje Pavel Krupica.
Zatím uvádím odkazy na fotky, výsledky a článek na JmŠS.
Odkazy: Článek na JmŠS, Výsledky, Fotky
Jan Kolařík | 30/Mar/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 152

Memoriál Jana Krejčího v Rajhradě
Rajhrad Kuřimská výprava 10.dětí se zúčastnila nejstaršího a nejznámějšího turnaje v Jihomoravském kraji. V kategorii "B" se představila dvojice Filip Jahn a Lukáš Kalabis. V kategorii "C" zkušenější Viktor Vondruška, Jakub Křivánek, Kateřina Hrdinová, Jakub Matoulek a nováčci na turnajích ve složení: Petr Matoulek, David Špunar, Jakub Němec a Miroslav Bauer. Výsledek našich žáků hodnotím jako průměrný. Nikdo nezklamal, ale ani se pořádně neprosadil. Nejvíce se čekalo od Viktora Vondrušky, který měl turnaj i velice slušně rozehraný, ale pokazil 4. a 5.kolo a tak nakonec zůstal daleko za očekáváním. Pochválit lze především nováčka Miroslava Bauera, který se herně předvedl na velice slušné úrovni a předpokládám, že o tomto velice talentovaném chlapci velmi brzy uslyšíme. Výsledky najdete v příloze.
Odkazy: kategorie B kategorie C
Pavel Krupica | 29/Mar/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 149

25.03.2010 V narvané šachové kavárně vítězí Vitula
V kavárně Přišel jsem schválně dřív, abych si v klidu dal kafe, v klidu vytáhnul šachovnici a přichystal foťák. Když jsem otevřel dveře, bylo plno tak, že někteří šachisté málem vypadávali z místnosti. Byl jsem až čtrnáctý!
Chvíli se vedla diskuse, zda to rozdělit na dva menší, či hrát bleskovky, nakonec se zvolila varianta, že se hraje standardně hendikepem s tím, že pokud součet minut hráčů přesáhne 15, potom si to oba patřičně redukují. Sice někteří vykřikovali, že se to nestihne, po celý začátek turnaje panikařili a dost znervózňovali soupeře, ale ke konci už to frčelo a stihl se pohodlně konec za deset jedenáct.
Tradičně rozhodovaly praporky, pěkného výsledku dosáhnul v těžké konkurenci Novotný a Sádlík.
Výsledky: 1.Vitula, 2.Číhal, 3.Kropáč, 4.Krupica P., 5.Novotný, 6.Sádlík, 7.Kolařík, 8.Vašek, 9.Slezák, 10.Hrdina, 11.Buček, 12.Pešl, 13.Mrkos, 14.Adler.
Fotky a snímek nastavované turnajové tabulky dodám asi až v sobotu.
Jan Kolařík | 26/Mar/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 148

O přeborníka ZŠ Komenského+ZŠ Tyršova
ZŠ Tyršova ŠK Kuřim Pořadatel: ŠK KME-DDM Kuřim
Termín: 26.březen 2010
Místo: DDM Kuřim
Začátek: 9:00
Přihlášky: ve škole
DDM Kuřim Hrací materiál: Zajistí pořádající oddíl
Přílohy: Příloha_1
Pavel Krupica | 22/Mar/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 147

Pozvánka: OKRESNÍ PŘEBOR MLÁDEŽE BRNA-VENKOVA v Kuřimi
DDM Kuřim Termín: 27.3.2010
Místo konání: hrací místnost ŠK Kuřim, DDM Jungmannova
Hrací systém: švýcarský na 7 kol, tempo 2x15 minut na partii.
Přihlášky: na místě konání při prezenci nebo u ředitele turnaje
Šachový materiál: zajistí pořádající oddíl.

Blíže viz. příloha.
Přílohy: Propozice
Pavel Krupica | 22/Mar/2010 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 047

21.03.2010 OP, Tetčice "B" - Kuřim "D" 5.5 : 2.5
21.03.2010_analýza Sraz začal organizačním chaosem, protože pozorovatel Krupa (aniž od kapitána déčka dostal pověření) se chopil dozorganizace odjezdu. A tak se ráno u Kulťasu zjistilo, že schází jedno auto. Naštěstí se dovolal Jirkovi, který jedno měl (s vybitou baterkou). Po roztlačení jeho feldy už nám nic nebránilo v odjezdu.
Hrálo se v místní sokolovně ve sklepních prostorách. Junioři na zadních se starších nelekli: nejdřív vyhrál Svoboda a vzápětí remízoval Liška (ten to ovšem měl také na výhru). Na první desce poté Kolařík přijal nabídnutou remízu a tak za stavu 1:2 jsme šli na kofolu. Za chvíli se přidal i Adler, kterému soupeř oplatil porážku z Tišnovské věže. Stav 2:2 a na šachovnicích to nevypadalo v tu chvíli nijak tragicky. Jako další se do problémů dostal Svítil, kdy s dvěma pěšci míň už jen pokorně čekal, jak to jeho nervózní soupeř zvládne. Bučkův soupeř odmítnul remízu a mistr nedokázel s pěšcem míň partii zvrátit; Hrdina až v domácí počítačové analýze zjistí, jestli tam neměl lepší tahy v přechodu do koncovky. Na stav 5,5:2,5 korigoval Sádlík, který v opatrné partii bez velkých výměn ukázal největší výdrž.
V prvním kole jsme s Tetčicemi prohráli 7:1 a tak další prohru lze brát jako zlepšení (při pohledu na ELO rozdíl je to zřejmé).
Byl to poslední zápas sezóny v okresním přeboru a třetí příčka je určitě úspěch déčka. Liška a Svoboda prokázali, že na OP žáci rozhodně mají a že postoupivší družstvo "E" v příštím roce nebude žádným "ořezávátkem".
Přílohy: OP_zpravodaj Odkazy: fotky
Jan Kolařík | 22/Mar/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 146

21.03.2010 KP1: Prušánky – Kuřim B 5.5:2.5
Naši vítězové Vzhledem k prudkému oteplení se konaly velké policejní manévry, které vedly k řidičskému matu nikoliv pro rychlejšího z Michalů, ale pro toho jednookého. Pravidla v této republice jsou šikanózní – jak má v březnu při plném denním světle řidič poznat, že za jízdy kiksla žárovka?
Šachově se nám dařilo lépe a zásluhou Aleše jsme dokonce vedli. Jeho soupeř se po zápase vyjádřil, že by klidně obětoval dva pěšce za iniciativu, ale ani k tomu nedostal možnost. Vedení jsme udrželi asi hodinu, pak prohrál Honza, ale žádný granát to nebyl, naopak IM Pisk jeho výkon ocenil a přiznal, že tam možná za Honzu něco bylo. Pak prohráli oba Michalové obvyklým způsobem – oběma začal docházet čas a Snášelovi i figurky po neúspěšném útoku. Takže 3:1 a k tomu Pepa v tradiční situaci černými – většina figur pasivních a bílý hledá taktické obraty.
Pak ale přišel blesk z čistého nebe – Šmíd našel v prohrané koncovce protiútok a domácí hráč to přehlédl – 3:2! Už chápu, proč náš senior vede většinu partií do koncovky těžkých figur. Tam totiž nějaký ten pěšec míň nemusí nic znamenat.
Nervozita se ale nekonala, protože v tu chvíli už měl Franta nejen pěšce míň, ale hlavně koncovku špatného střelce proti dobrému jezdci, a Pepa sice vrácením materiálu a za přispění soupeře útok ubránil, ale byla z toho prohraná střelcovka.
Takže se jen chvíli čekalo, jak to dopadne u mne – kolegové z týmu nadávali, že to byla jen remis, ale dle hodnocení počítače jsem se asi 60 procent partie pohyboval v nepříznivém hodnocení (ono je hezké mít střelce proti jezdci při hře na obou křídlech, ale na co má tlačit, když většina pěšců obou barev je na opačných polích?). Ale uznávám, že jsem dostal celkem tři šance – jednu po zahájení mezi patnáctým a dvacátým tahem, druhou taktickou těsně před časovou kontrolou a třetí v úplném závěru.
Díky jejich nevyužití jsem ale aspoň pochopil, že když mi jistý IM hodně tvrdým způsobem vysvětluje jak se to mělo hrát, neznamená to, že ze mne chce udělat debila, ale že ho partie zajímala a že mi fandil. Zkusím si to do příště zapamatovat a neurážet se.
Shrnuto – opět jsme podle očekávání prohráli, ale domácí asi příště nasadí všechny hvězdy včetně druhého v soupisce (celé by to býval posunul, všechny naše úspěšné šachovnice by potkaly jiné protivníky a kdo ví, jaký by byl výsledek). Máme téměř splněn cíl nedostat ani jednu osmičku a můžeme se v zápase s Rosicemi pokusit o vyšší mety – zápasový bod nebo alespoň průměr jedné výhry na kolo (k tomu chybí tři vítězství).
Jan Pešl | 22/Mar/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 145

21.3.2010 10.kolo KP I. Duras C - KME DDM Kuřim A 3,5:4,5
Zápas o 6. místo v tabulce jsme pojali v duchu osvědčené taktiky z minulých kol, nikdo neprohraje a nemůže prohrát ani družstvo. Případná výhra nám dávala jistotu udržení se v KP I. i pro příští rok. Hned na úvod rychle odpůlili soupeře Slávek Křena, Honza Gubáš a Slávek Sládek. Na dalších pěti šachovnicích se hrála i střední hra :-). Duras naštěstí nevytáhl z klobouku žádné ligové posily, a tak se na některých šachovnicích začaly naklánět misky vah v náš prospěch. Na 1. a 4. šachovnici stál jasně líp Dalibor Mlénský a Honza Košata, Láďa Kudla a Pavel Rubeš drželi rovinku s 30 minutami navíc proti soupeřům. Pouze soupeř Jirky Majera nepříjemně dotíral na jeho krále. Vzhledem k vývoji utkání mohl v klidu remizovat Láďa Kudla, zanedlouho pěkně vyhrál Dalibor Mlénský a šli jsme do důležitého vedení 3:2. Již v trochu lepší pozici mohl nabídnout soupeři remízu Pavel Rubeš - 3,5:2,5. Situaci trošku zkomplikoval kapitán, již málem důchodce, neb soupeřův útok na jeho krále se ukázal korektní a efektní zároveň - 3,5:3,5. Utkání tak rozhodl až Honza Košata - jasně lepší pozice a časová tíseň skoro Kuřimáka Martina Hyrše - zpečetila zanedlouho osud důležitého utkání. Výsledek utkání znamená pro Kuřim A jistotu udržení, sestupovat může maximálně 5 družstev. V posledním kole hrajeme doma s Prušánkami v čele s Petrem Piskem již jen o umístění na 5. až 7. místě. Nezávisle na výsledku utkání budou po zápase létat špunty od šampaňského!!!!!
Pavel Rubeš | 21/Mar/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 144

18.03.2010 V kavárně se stihly dva turnaje
10318_vitula První turnaj vyhrál suveréně Vitula, který ztratil jen jednu půlku. Vašek opět příšel s dalšími barevnými digitálními hodinami (divné, Ježíšek v březnu?) a s třemi minutami zvládl druhé místo. O třetí místo se bojovalo až do posledního kola, kdy Slezák díky vzájemnému zápasu přeskočil Kolaříka.
Takže: 1.Vitula, 2.Vašek, 3.Slezák, 4.Kolařík, 5.Adler, 6.Hrdina, 7.Kropáč, 8.Mrkos.
Celkem to probíhalo rychle a tak se stihl i druhý turnaj s tímto výsledkem:
1.Vitula, 2.Hrdina, 3.Kolařík, 4.Adler, 5.Vašek.
Přílohy: tabulka
Jan Kolařík | 19/Mar/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 143

Loko P - Kuřim E 1,5:3,5
Zápas o první místo a celkové prvenství v základní soutěži nám vyšel. Ve složení Krupica A., Ambrož, Svoboda, Liška, Kalabis jsme přejeli lokálku i když nastoupila v poměrně dobré sestavě, i když nakonec ve ctyřech lidech. Hráč na třetí šachovnici se totiž k zápasu nedostavil. Jako první vyhrál Kalabis, který tak potvrdil svůj výsledek z tišnovské věže. V podstatě jsme tedy vedli 2:0. Pak sub-kapitán P.Krupica shlédl situaci, a když viděl že jeho bratr stojí na výhru, odkoučoval Lišku z dobré pozice k remíze. Krupica A. svému soupeři nedovolil celou partii zhola nic a snadno tak po dlouhých průtazích soupeře vyhrál a zajistil poslední, výherní bod. Výsledek se ještě upravil prohrou Ambrože na druhé šachovnici. I tak Kuřimští můžou býti spokojeni.
Znamená to tedy, že Éčko se stává vítězem ZS bez ohledu na svůj poslední zápas s LOKO Q. Všem tedy moc gratuluji a těším se příští rok na úspěchy v okresním přeboru.
Aleš Krupica | 16/Mar/2010 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 142

KP2 ŠK KME-DDM Kuřim "C"-Slovan Ivančice 4,5-3,5
Po prohraném utkání z předešlého kola v Bystrci již prakticky o nic nešlo a vypadalo to, že domácí tento zápas vypouštějí.
Hosté hrající o záchranu v soutěži překvapivě přijeli v slabší sestavě a tak rychle vyhrál senior Šmíd a když přidal druhý bod kapitán Horák, vypadalo to na jasnou záležitost. Pak ovšem prohrál Laštovička, který zřejmě nakažen rapid tempem ze sobotního turnaje odehrál v rapid tempu i vážnou partii. Hosté vyrovnali, když prohrál Slávek Křena, kterému nepomohla ani zoufalá nabídka na remízu. Naopak Košata na remízovou nabídku uslyšel a v ten okamžik to pro domácí vypadalo velmi špatně. U Majera staršího i Michala Vašeka byla pozice lepší, ale rozhodně ne vyhraná a na 4. šachovnici trenér mládeže, stojící od 5.tahu -3.5, sváděl spíš souboj sám ze sebou než se soupeřem. Velkou bojovností i velkou pomocí soupeře jsem tento zápas nejen neprohrál, ale dokonce se mi podařilo dokonale otočit jak partii, tak i mizerně odehraný zápas družstva. Velmi těsnou a šťastnou výhru pro C-tým stačilo už jen 2 x remizovat, což se oběma našim hráčům nakonec podařilo.
V posledním utkání na Lokomotivě se pokusíme vyhrát co nejvyšším rozdílem a zabojovat o celkově druhé místo.
Pavel Krupica | 16/Mar/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 141

13.3.2010 Tišnovská věž
Výsledky sice ještě nedorazily, ale mám v poště žádost o zprávu na stránky, tak plním příkaz... ony totiž ty celkové výsledky ani nejsou potřeba, protože v nich není pro Kuřim nic pozitivního.
To ovšem neplatí pro nižší kategorie - cenu pro nejlepšího žáka si v kuřimském souboji v posledním kole proti Martinu Liškovi vybojoval Lukáš Kalábis, a cenu do ELO 1600 sebral Aleš Krupica (také díky tomu, že se jeho starší bratr vzájemné partii příliš nevěnoval).
Organizátoři by se měli zamyslet nad skutečností, že nejlepší žák bral pouze své startovné a deset korun navíc. Ostatní ceny byly přitom asi celkem standardní.
Zpět k celkové výsledkové listině - hodně šancí by bývali měli hráči našeho Áčka, kteří tento turnaj ale bohužel bojkotují, a když jsem neměl svůj den já, Pavel ani Franta, nedalo se očekávat, že tam uděláme nějakou díru do světa.
Jan Pešl | 15/Mar/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 140

11.03.2010 V kavárně
Porazte někdo toho Vaška! Toto Pavlovo zbožné přání dokázal v turnaji naplnit pouze Jara Mrkos, který má dobrou formu. Mně se to povedlo až po turnaji, kdy jsme si dali jednu partii na vyplnění času.
Michal ale přesto nevyhrál, protože jedinou prohru měl i Jirka Kropáč (právě s ním) a menší počet remíz.
Výsledky: 1.Kropáč, 2.Vašek, 3.Slezák, 4.Buček, 5.Mrkos, 6.Pešl, 7.P.Krupica, 8.Novotný, 9.Adler.
Michale, začínáš nám Kredlovatět (naštěstí ne povahově, ale pouze výsledkově). Škoda že nezvládáš ty časovky v KP1, když hraješ rychlé tempo tak dobře.
Jan Pešl | 12/Mar/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 139

9.3.Druhé úterý turnaj A vyhrál Martin Liška!!!
Zcela zaslouženým vítězem se v turnaji A stal Martin Liška 100% ziskem 5.bodů z 5.zápasů.Na stupních vítězů ho doplnil na sklvělém 3.místě Viktor Vondruška.Podrobnosti budou doplněy později.Blahopřejeme!!!
Pavel Krupica | 09/Mar/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 138

Gillarův memoriál
Turnaje jsem se tentokrát nemohl zůčastnit a tak rekordní účast (10 Kuřimských dětí),byla pod dohledem p.Hrdiny,Lišky a Vondrušky.
Výsledky našich žáků považuji za celkem dobré.Největším úspěchem je v kat.H10 4.místo Viktora Vondrušky,který měl smůlu na horší pomocné hodnocení a jen o kousek se nedostal na bednu.V kat.D10 obsadila 3.místo Katka Hrdinová.V turnaji starších žáků zářil Tadeáš Boček,který skončil celkově na velice hezkém 2.místě.
Další pokračování seriálu KP žáků v rapid šachu nás čeká 20.března na velice kvalitním a vždy silně obsazeném "Memoriálu Jana Krečího"
Odkazy: vysledky MZ vysledky SZ
Pavel Krupica | 08/Mar/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 137

Největší ELO skok v dějinách Kuřimi
Upoutávka Od 1.3. vyšlo Michalovi Snášelovi FELO 1894, což je 313 bodů nad jeho aktuálním národním koeficientem. Takový posun nedokázal ani dosavadní rekordman Broněk Fernetista Horák.
Gratuluji a doufám, že jej to motivuje k výhrám v posledních dvou kolech KP1, aby nedošlo k pádu směrem zpět.
Jan Pešl | 05/Mar/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 135

04.03.2010 Krupicové v kavárně
100304_Pesl Nejstarší z Krupiců slavil před turnajem narozeniny, tak jsme byli všichni zvědaví, jak se to projeví na jeho dvou mladších bratrech. Zatímco Aleš to pojal zodpovědně a o body ho obírala pouze smůla (zvlášť v partii se mnou), Pavel ve druhé polovině turnaje hrozil už pouze tahem Če1 (čelem na e1) se složitou pozicí nebezpečnou zejména pro jeho oči. Vzhledem k vyrovnanosti výsledků mu tři výhry ze začátku nestačily na víc než poslední místo, naopak vítězství se dalo brát i se třemi knedlami (se čtyřmi už samozřejmě ne, to by v tom byl guláš).
O celkové prvenství až do poslední partie bojoval Jara, ale nezadařilo se, tak si aspoň uchoval svých deset minut. Naopak Michal už má opět dvě a jak ho znám, tak si příště dokoupí (to ale bude muset přijít dřív, než napíšeme tabulku).
Výsledky: 1.Pešl, 2.Vašek, 3.Mrkos, 4.Slezák, 5.Kropáč, 6.Kolařík, 7.Novotný, 8.A.Krupica, 9.Adler, 10.P.Krupica.
Přílohy: Tabulka s výsledky.
Jan Pešl | 05/Mar/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 134

Na kurníku 1.3.2010
Druhého turnaje na kurníku se nakonec zůčastnilo 6 hráčů, ačkoli se tu na stránkách tři nezapsali. Jelikož jsem nevěděl kolik hráčů bude, turnaj byl pouze trojkolový. Pořadí bylo následující : 1.firz ( Vitula ) , 2. honzas ( Slezák ), 3. edgars ( P.Krupic ), 4. pantak ( Číhal ) , 5. luky2 ( Horák ), 6. Sargoth ( A.Krupica )
Teď nás tedy čeká 14ti denni pauza a za 14 dní začíná každotýdenní kolotoč turnajů na kurníku. Zároveň začneme celoroční soutěž o krále Kuřimského šachu na internetu. Pravidla k této soutěži zveřejním za týden.
Zapisovací systém se částečně osvědčil, doufám že za dva týdny budou zapsaní všichni hráči kteří se dostaví.
Odkazy: Tabulka turnaje
Aleš Krupica | 02/Mar/2010 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 133

28.2.2010 9.kolo KP II B Bystrc Oilers - Kuřim C 5,5:2,5
Zápas o první místo a postup do KP I. proti Bystrckým Olejářům (průměr elo 2009)s FM Davidem Holemářem na první desce jsme prohráli až zbytečně krutě. Průběh utkání ovlivnily především události na 2. a 5. šachovnici. Pavel Krupica se černými vrhnul do divoké varianty se vzájemným braním áčkových věží, bohužel v 10. a 14. tahu udělal chyby, které mu jeho soupeř neodpustil. Honza Košata mohl bílými figurkami po slaboučkém soupeřově h6 stát již ve 12. tahu na výhru, škoda že tuto šanci nevyužil. Jako první stihli remizovat Martin Hyrš a Broněk Horák. Franta Laštovička se poctivě připravoval na jiného soupeře, než kterého domácí vytáhli z klobouku :-( - jeho porážka osud utkání již definitivně zpečetila. Stav byl 1:3. Ve vyrovnaných pozicích remizovali Jirka Majer, Honza Košata a Pavel Rubeš. Po chybě ve 33. tahu nakonec dílo zkázy dokonal Laďa Kudla a v 50ti tazích prohrál.
Loni Pavel K. stejného soupeře rychle porazil (taky už v zahájení), vyhráli jsme 5:3 a poslali Bystrc do KP II. Letos jsme ho zase postrčili zpátky. Závěrečná návštěva pivnice U Samsona (s desítkou Starobrnem za 24 Kč, nevaří) byla přínosná jen z hlediska posezení a příjemného poplkání s našimi spokojenými soupeři. Doufejme, že příští rok je s trochou štěstí pošleme zase do KP II! Na závěr musím poděkovat p. Kalendovskému, jehož zasvěcenou analýzu jednotlivých pozic jsem jako správný archivář trošku využil.
Pavel Rubeš | 01/Mar/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 132

Turnaj na Kurníku 1.3..2010
Na kurniku Takže se zpožděním vyhlašuji další, ještě zkušební turnaj na kurníku, který proběhne v pondělí 1.3.2010 v 8 hodin. Opět se od 19:45 můžete přihlašovat v turnaji u přezdívky SARGOTH. Prosím všechny, aby se předem zapsali v topicu na vzkazech a komentářích dle vzoru, který tam kolja předepsal. Je to hlavně pro to, abych věděl, jak mám turnaj nastavit. Tempo bude opět 7min+2sec za tah. Těším se na vaši účast.
Aleš Krupica | 26/Feb/2010 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 131

25.02.2010 V kavárně bylo vymalováno
Michael vítězí v kavárně Čerstvá světle meruňková barva hrací místnosti nyní ladí s barvou www stránek. Po zaplacení vkladu se osum statečných pustilo do sebe. Jednou jsi dole jednou nahoře ... (zatímco Kolařík s Kropáčem řešili minule pomocným hodnocením první místo, nyní stejným pomocným hodnocením řešili místo poslední). Závěrečné kolo rozhodlo o vítězství Vaška, o druhé místo si to při stejném pomocném hodnocení rozdali v "rozstřelu" A.Krupica se Slezákem. Aleš (kterému v posledním kole uteklo první místo) nakonec skončil alespoň druhý.
Pořadí: 1.Vašek, 2.A_Krupica, 3.Slezák, 4.Buček, 5.Mrkos, 6.Adler, 7.Kolařík, 8.Kropáč.
Fotky najdete v galerii. Výsledky v sekci "právě se hraje" doplní Gonzmen později.
Odkazy: fotogalerie
Jan Kolařík | 26/Feb/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 130

Turnaj na ZŠ Jungmannova
ZŠ Jungmannova, Kuřim Turnaj na ZŠ Jungmannova byl rozdělen na 2 kategorie.
Výsledky kategorie mladších žáků (2 - 3. třída):
1.Bauer Miroslav
2.Kubáčková Lucie
3.Konečný Samuel
Turnaj starších žáků (4 a 5. třídy) byli všichni účastníci zařazeni do jednoho turnaje. První tři hráči, kteří turnaj přesvědčivě vyhráli, byli členové KŠA (Kuřimské šachová akademie) a proto bylo vyhlášení vítězů rozděleno na hráče závodní a nezávodní.
Výsledky kategorie starších žáků (4 - 5. třída)
1.Liška Martin
2.Kalabis Lukáš
3.Jahn Filip
Výsledky kategorie starší žáci (4 - 5. třída) - nezávodní hráči
1.Chladil Tomáš
2.Hirš Ondřej
3.Kryštof Vaňous
Poděkování patří především vedení školy Mgr. Richardu Machovi, Mgr. Radovanu Šmídovi a ředitelce DDM Ivě Zejdové.
Pavel Krupica | 25/Feb/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 129

Lokomotiva Brno "P"-Kuřim "F" 4-1
Kandidát na postup Loko "P" sice vyhrál hodně přesvědčivě,ale průběh utkání tak jednoznačný nebyl.
Jako první prohrál Kryštof Nawrath,který pospíchal na jinou akci ve škole a v partii se dopustil několika nepřesností.Na 1.šachovnici byl v prohrané pozici Vondruška,ale ostatní pozice byly velice dobré.Pak ovšem Filip Jahn nedal jednotahový mat a vzápětí ztratil druhou figuru a bylo rozhodnuto.Na poslední šachovnici měl "nováček" v týmu Jakub Křivánek velkou materiální převahu,ale boužel přehlédl odtažec a následný mat.Čestný úspěch vybojoval na 4.šachovnici Tomáš Šindelář,když přesnou a trpělivou hrou, soupeře doslova převálcoval.
Pavel Krupica | 22/Feb/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 127

21.02.2010 Kuřim B - Duras C 1.5:6.5 (KP1)
Návrat týmové jedničky V zápase ve znamení návratu ztracené týmové jedničky se první půlbod zrodil na vedlejší šachovnici. Mamutek nutil Žabenskému tvrdošíjně remízu, ten odmítal, tak jsem musel Mamutkovi ukázat jak se remíza nabízí. Poté se k nabídkám přidal i Honza Vitula a Aleš, což vyvolalo všeobecné veselí - nabídky byly ale odmítnuty.
Pozice nevypadaly nikterak mizerně, snad s výjimkou Franty, který nestihl udělat včas rošádu. Ten také první prohrál, ale ostatní partie se rozhodovaly až v časovkách (kde se ale bohužel jako obvykle projevila síla soupeřů). Honza napadl slabinu soupeře, čímž ale otevřel sloupec pro vpád věží a partie byla zakončena efektní kombinací. Michal Snášel držel na uzdě Martina Hyrše, ale pak neopatrně nabídl výměnu dam a nevšiml si, že namísto dam Martin pomocí jednoduché taktiky vymění střelce, ve vzniklé dámské koncovce pozve krále na procházku a tam ho zmatí. Druhý Michal hrál už od dvacátého tahu ve třicetivteřinovém tempu, bránil se dobře, za dámu získal dvě věže a pozice spíše naznačovala že ji pan Vojáček jak se říká znásilnil. Jenže Michal nestihl čtyřicátý tah asi o dvě sekundy a už podruhé po sobě prohrál na čas. Aleš pak dojel na neskutečně špatného střelce a na nepěkný tah pěšcem oslabující krále.
Skóre tedy vypadalo jako minule v Tetčicích, ale ti, kteří se přes časovou kontrolu bez újmy dostali, zaslouženě remizovali (Mamutek to měl v závěru dokonce lepší, ale nebylo jak vyhrát). Yura drží padesát procent a perfo o více než 400 bodů nad svoje ELO.
Jan Pešl | 22/Feb/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 126

21.2.2010 9.kolo KP I. Kuřim A - Tetčice 4,5:3,5
K zápasu jsme nastoupili jako mírní favorité, na 2. až 8. šachovnici jsme měli lepší elo než naši soupeři z Tetčic. Začátek utkání zahájili rychlými remízami Slávek Křena a Honza Gubáš, po dvou hodinách soupeře odpůlil také Honza Košata. Na 8. šachovnici neočekávaně rychle vyhrál Pavel Rubeš, soupeř vzdával 2. tahy před matem. Po prohře Dalibora Mlénského na 1. šachovnici dokázal vyhrát Slávek Sládek na 3. desce, a tak jsme drželi těsné vedení 3,5:2,5. Jirka Majer dokázal metodicky, že všechny věžovky jsou remízové, tentokrát měl bohužel o pěšce víc - stav 4:3 pro Kuřim. Zápas rozhodovala partie na 7. šachovnici, kde Láďa Kudla statečně držel remízu v jezdcové koncovce s pěšcem míň, soupeř naštěstí také neviděl všechno :-), proto partie skončila toužebnou remízou. Sláva Láďovi. Výsledek 4,5:3,5 posílá Tetčice téměř jistě do KP II., Kuřim potřebuje pro jistotu udržení porazit Duras nebo Prušánky.
Pavel Rubeš | 22/Feb/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 125

21.2.2010 OP, Kuřim D - Vranovice 4,5 : 3,5
100221_liska_svoboda "Opakované" utkání s Vranovicemi tentokrát dopadlo velice dobře. Pavel Krupica po domluvě s Lubošem Adlerem povolal "na zkušenou" žáky. Nástup zadních desek zahájil Hrdina a přidali se i žáci Liška a Svoboda. Bilanci jim pokazil jen Svítil, který se snažil v beznadějné situaci alespoň o pat, ale soupeřka mu moc šancí nedala.
Vedeme 3:1 a v předu to vypadá dobře, Mrkos však kazí pracně vybudovanou pozici a přechod do lepší koncovky daroval soupeři. Kolařík a vzápětí Buček remizují, už za stavu 4:3 nabízí remízu i Slezák, ale soupeř (vědom si prohry svého družstva) odmítá. Slezák pak trpělivě odolává soupeřovým pokusům o zvrat a partie po další hodině hry končí (při nestejných střelcích) spravedlivou remízou.
Po skončení se poté vedly řeči, analyzovaly pozice, rozlívaly kofoly po stole a plánovaly další akce.
Skupina karetních nadšenců se věnovala desetníkovému hazardu.
Fotky najdete ve fotogalerii.
Přílohy: OP_zpravodaj_9
Odkazy: fotky
Jan Kolařík | 21/Feb/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 124

18.02.2010 V kavárně
kavárna Oslavence Kolaříka ve výsledné tabulce porazil (až na druhé pomocné hodnocení) pouze ten, kdo od něj nepřijal panáka. Kromě toho bylo na přemýšlení nejsložitější se dohodnout, kde bude která šachovnice a kam si má kdo sednout. Aleš opět nemá peníze a musí pít kofolu.
Kompletní výsledky: 1.Kropáč, 2.Kolařík, 3.Buček, 4.Vašek, 5.Slezák, 6.Hrdina, 7.Pešl, 8.Mrkos, 9.A.Krupica, 10.Novotný, 11.Adler.
Jan Pešl | 19/Feb/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 123

Posun začátku utkání Kuřim D - Vranovice v neděli 21.02.2010
Zahájení je (stejně jako minule) na žádost p. Šťastného posunuto na 9:30.
Jan Kolařík | 18/Feb/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 122

Kuřim E - Kociánka 3:2
Dnes jsme sehráli veledůležité utkání na Kociánce. Dle slov soupeřů byl dnes den blbec - ovšem ne pro nás.
Sestava : Krupica A. , Ambrož, Svoboda, Liška, Kalabis byla na zápas velice dobře připravena.
Soupeři nastoupili opět bez své hlavní opory Nataši Richterove a tak se mi značně ulevilo. O to víc, když po začátku parite soupeři na páté šchovnici zazvonil mobil a tak jsme dostali krásný bod z výkopu. Kluci hráli pěkně ale měli opět problémy s časem. Když jsem já na první vyhrál, začal jsem koučovat a věem jsem nařídil remízy, vzhledem k jejich špatnému času, a to i když jejich partie byly vyhrané. Pouze na druhé šachovnici soupeř nepřijal, protože Ambrož pravděpodobně již šanci na výhru s dámou proti věži a dvoum figurám neměl.
Ečku tak podle mých propočtů stačí z nadcházejících dvou zápasů ukořistit alespoň proti jedné lokálce remízu a stane se tak vítězem Základní Soutěže.
Aleš Krupica | 16/Feb/2010 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 121

Turnaj na Kurníku.
Na kurniku Tak první turnaj na Kurníku nám úspěšně proběhl. Bohužel se mi ještě nepodařil vychytat systém, ale dopříště už ho vychytám. I tak děkuji všem zúčastněným. Chtěl bych tyto turnaje zavést pravidelněji.
Výsledky : 1. Looser48 ( Neznámý leč hráč s ELO 2150 real), 2. firz ( Vitula ), 3. pantak ( Číhal ) , 4. aljok (Kolařík), 5. edgars ( Krupa P. ), 6. Dzejara ( Hrdina ), 7. neznámý polsky hrac ktery nevydrzel do konce, 8. Sargoth ( Krupa A. )
Příště snad i nebudu muset u toho dělat jiné věci a budu se moci více soustředit na hru.
Výsledky pak najdete také zde.
Aleš Krupica | 16/Feb/2010 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 120

ŠK KME-DDM Kuřim "C"-TJ Znojmo "B" 4-4
Utkání začalo velmi dobře,když po dvou hodinách poslal Kuřimské do vedení mladší z trenérů mládeže Pavel Krupica.
V souboji matadorů, udržel remízou domácí Majer exkuřimského kapitána hostů Petláka,který vzápětí předpovídal debakl ve prospěch C-týmu.Jeho předpověď se velmi rychle začala plnit,když velmi hezky vyhrál Míša Vašek a když Franta Laštovička zvýšil na 3,5-0,5 vše vypadalo,že zápas v poklidu vyhrajem.Obrat v utkání nastal u Slávka Křeny,který s pěšcem více bránil horší pozici,ale ubránit alespoň remízu nedokázal.První časovku sice Martin Hyrš tak tak stihnul,ale druhá se mu již stala osudnou.Remízou zachránil alespoň bod pro domácí Broňek Horák,který 2x v zahájení přežil klinickou smrt a utkání dokonce později dovedl do vyhrané pozice.Cestu k výhře,ale nenašel a tak partie plná zvratů skončila asi zaslouženou plichtou.Jako poslední se v zoufalé pozici snažil zoufale o remízu Honza Košata,ale soupeř dovedl patii do vítězného konce a tak velmi dobře rozehrané utkání skončilo pouze remízou.
Příští kolo odehraje C-tým očekávané rozhodující utkání v boji o postup s Bystrc Oilers.
Pavel Krupica | 15/Feb/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 119

Výsledky z kavárny 11.02.2010
Dobře Jirko, ukecal jsi mne, ale neměl bys to druhé místo tolik oslavovat, aby sis pamatoval jak jsme se dohodli ohledně zadání výsledků.
1.Vašek s přikoupenými dvěma minutami, 2.Hrdina, 3.Mrkos, 4.Slezák, 5.Kropáč, 6.Sádlík, 7.Adler, 8.Pešl, 9.Novotný.
Jan Pešl | 15/Feb/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 118

Kavárna: Čas je víc než šachové umění
Výsledky ze včerejší kavárny zadá Jirka Hrdina, aspoň se to naučí. Mně bohatě stačily tři partie, kdy spadl praporek pár tahů předtím, než bych dal mat (to, že jsem v každé z těch pozic měl minimálně věž navíc, je nabíledni). Slušní soupeři tohle vzdávají!
Jan Pešl | 12/Feb/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 117

Turnaj Na Kurníku
Na kurniku Takže turnaj na Kurníku proběhne v pondělí 15.2.2010. Časový limit bude 7+2sec za tah, což si myslím že je optimální. Problém bude ovšem s tvořením turnaje, protože se koncept playok.com trochu změnil, takže nejde žádný turnaj dát na heslo. Proto to uděláme na pokus tak, že v 19:45 založím turnaj pod přezdívkou Sargoth. Turnaj začne ve 20:00. Ten kdo chce hrát nechť napíše svoji přezdívku do vzkazů a komentářů abych věděl koho z turnaje nemám vyhazovat. Počet kol ještě nastavím podle počtu hráčů kteří se zúčastní.
Aleš Krupica | 08/Feb/2010 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 116

07.02.2010 KP1: Tetčice - Kuřim B 7.5:0.5
Jeden ze zápasů, kde by nám bývalo hodně pomohlo nastoupit v co nejsilnější sestavě. Nebyl totiž zdaleka tak jednoznačný jak napovídá výsledek - v jednu hodinu po obědě se ještě hrálo na všech deskách! Pravda, v mé partii ani u Michala Snášela neudělal soupeř jediný slabší tah, který by nám černými dovolil vyrovnat pozici, a Franta na tom o moc líp taky nebyl. Černými figurami měl remízové šance pouze Šmíd, který měl za dva pěšce kvalitu a postavil v koncovce bariéru, ale tahal tam a zpět nějak neopatrně a bariéra byla ve vhodný moment prolomena.
Bílými to ale bylo na víc než půl bodu - Aleš tvrdil, že to měl s Kolkem lepší (nemohu posoudit, viděl jsem až závěr kdy měl proti sobě až příliš volných postouplých pěšců), Pepa držel dlouho rovnou hru, ale pak si nechal chytit figuru, ještě déle měl na desce rovinu Michal Vašek, který začal kazit až s úbytkem času a i tak prohrál pádem praporku.
Hrdinou dne tak byl obvykle nehrající Yura Přidal, který sice v jeden moment díky nehrající věži na a2 mohl jednoduše prohrát, ale jeho protivník to neviděl, sám kazil a v konečné pozici kdy se dohodla remíza měl Yura dokonce figuru víc - bohužel však špatný čas a jediného posledního pěšce, kterého jsme ani v následné hospodské analýze nedokázali zachránit. Počítač by to ale asi našel, objektivně to vypadalo vyhraně.
Protože jsem zapomněl foťák, přídávám výzvu fotografovi Míšovi Vaškovi - KDE JSOU DO PRČIC VŠECHNY TY FOTKY?
Jan Pešl | 08/Feb/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 115

7.2.2010 8.kolo KP I. LOKO D - Kuřim A 4:4
K zápasu s vedoucím celkem soutěže jsme nastoupili oslabeni hned o tři hráče - Slávek Sládek pilně pracoval v sázkové kanceláři, Bróňa Horák měl po dlouhé době volnou neděli a Pavel Krupica se učil na trenérské zkoušky. Přesto jsme Lokomotivě byli zdatným soupeřem. Začátek partie se nevydařil Jarovi Kudláčkovi, který přišel o figuru a rychle vzdal. Následovaly rychlé remízy Slávka Křeny a Honzy Gubáše, jenž během krátké partie stihl posnídat krásně vonící opečený páreček. Kolem dvanácté přijal nabídku remízy ve vyrovnané pozici Pavel Rubeš, po půlhodince následovala další remíza Dalibora Mlénského na první šachovnici. Honza Košata odolal soupeřovu útoku na krále - pátá remíza v řadě. Lokomotiva vedla 3,5:2,5, ale nevypadalo to vůbec na jednoznačné vítězství. Láďa Kudla stál na výhru a soupeř Jirky Majera byl ještě po třech hodinách těžce nedovinutý na dámském křídle. Během následující půlhodiny se opět prokázalo, že šachům příliš nerozumím! :-( Jirkův soupeř se dovinul a získal kvalitu.... Raději jsem zamířil domů a stihl ještě pár kilometrů na běžkách. Láďa nakonec podle předpokladů vyhrál - gratuluji a Jirka zremizoval. Soupeře jsme tak připravili o vedení v tabulce, kde ho předstihl Adamov. Kuřim získala cenný bod, který může být při konečném účtování hodně důležitý.
Pavel Rubeš | 07/Feb/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 114

Střelice B - Kuřim D 5,5:2,5
Druhé letošní překvapení na úkor vedoucího týmu soutěže se nekonalo. Jednak proto, že domácí postavili silnější sestavu než posledně, a taky proto, že jsme přijeli v sedmi a bez tří hráčů základní sestavy (Kolařík, Smíšek, Novotný). Přesto jsme proti soupeři s průměrným ELO hodnocením přes 1600 bojovali se ctí. Jako první prohrál Svítil, když špatně propočítal výměnu a přišel o věž. Pak remizoval Mrkos s Pokorným, když v remízové pozici se stejnými střelci už ani jeden nevěděl, jak dál. Hrdina následně v koncovce přehrál mediální hvězdu posledních dní Miloše Horáka. Dvě prohry na prvních šachovnicích přišly záhy po sobě: Slezák si nechal vniknout do týlu dvě Pehalovy věže a následně Farář rozmobardoval mistrovi kryt krále jako při náletu luftwaffe. Sádlík dlouho vzdoroval dvoupěšcové převaze Urbance, ale zbytečně. A tak nejdelší partii sehrál Adler, který zkušeně přehrál v koncovce silného Blaháka.
Jiří Hrdina | 07/Feb/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 112

V kavárně 4.2.2010
V popelníku už jen figurky V kavárně se nás sešlo sedm hrajících a osmý Gigant který ovšem odmítl hrát skrze jeho orální problémy. Tabulka byla nakonec vcelku vyrovnaná. Pořadí : 1. Kropáč, 2. Krupica A., 3. Mrkos, 4. Slezák, 5. Hrdina, 6. Buček, 7. Adler.
PS. Míša Vašek má strach si přijít odehrát svoje dvě minuty?
Aleš Krupica | 05/Feb/2010 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 111

Kuřim F - Kuřim E 0,5 - 4,5
hodiny Partie se hrála 3.2.2010. Zde bych snad ani nechtěl popisovat jednotlivé partie, protože samo o sobě je z výsledku vidět že to byl souboj Davida s Goliášem. Snad pouze na páté šachonici kde hrál za domácí Šindelář a za "hosty" Kalabis se partie několikrát otáčela, a dokonce mi chvíli nahnala i strach.
Éčko tak míří směrem k vítězství.
Aleš Krupica | 05/Feb/2010 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 110

USP Kocíánka - Kuřim E 2,5 : 2,5
Zápas se konal v úterý 2.2.2010. Jednalo se o dohrávku první půlky soutěže družtev, takže jsme si mohli v pořadí pouze polepšit. Nastoupili jsme opět v základní sestavě 1.Krupica A., 2. Ambrož, 3. Svoboda, 4. Liška, 5.Kalabis.
Soupeři na dohrávku postrádali svoji největší oporu Natašu Richterovou, ze které jsem měl velký strach. I přes to se muselo počítat s hráči kteří měli elo na třetí a čtvrté desce. Utkání bylo dlouhé, hrálo se až do vypětí posledních sil. První prohrál Lukáš Kalabis, který ze slušné pozice zapomněl hrát dámou na trochu volnějším prostoru a nechal si ji chytit. I přesto byl jeho výkon skutečně dobrý. Na druhé desce pár chvil po té Ambrož zůžitkoval svůj drtivý tlak, který měl od začátku partie a jeho soupeř vzdal. Potom dohrával kapitán Krupica, který si byl vědom že v koncovce je jeho střelec slabší figura nežli kůň soupeřův, a tak po oběti jeho koně sevřel a v podstatě za dva pěšce vyměnil do poholné pozice, ve které soupeř vzdal. 1:2! nyní se zdálo vše dobré ale bohužel svou roli v zápase začal hrát čas, který hrál ovšem bohužel proti nám. Martin Liška ve slibné pozici hrál pouze s minutami a tak se jeho pozice začala kazit. I přesto prohrál pouze na čas. Poslední slovo měl tedy Filip Svoboda. Bohužel i jeho čas byl špatný, i když asi 5 minut před koncem měl postavenou dámu a soupeř mu vlastně nic moc nehrozil. V té chvíli se koučování ujal Pája Krupička a ve snaze zachránit alespoň půlbod mu 2,5 minuty před koncem přikázal aby nabídl remízu. Vskutku si osobně myslím že by to Filip dotáhnout do vítězného konce za ten krátký čas nestihl. I tak chci ovšem všechny pochválit za skvělé parite a možná i dobrý výsledek. Po první polovině soutěže je tak Éčko druhé se strátou bodu na Loko P.
Aleš Krupica | 05/Feb/2010 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 109

Krajským přeborníkem škol v šachu je ZŠ Jungmannova Kuřim!!!
lídr týmu Martin Liška (foto:web JmŠŠ) V úterý 26.1.2010 se uskutečnilo krajské kolo přeboru škol v šachu, ve kterém si právo účasti vybojovala i ZŠ Jungmannova Kuřim, když před tím vyhrála okresní kolo.
Naštěstí naše družstvo nepostihla chřipková epidemie a tak mohlo nastoupit ve vítězné sestavě z okresního kola v kategorii 1-5.třída: 1.Martin Liška, 2.Lukáš Kalabis, 3.Filip Jahn a 4.Tomáš Šindelář.
Trenér Pavel Krupica pečlivě sleduje hru svěřenců (foto:web JmŠŠ)Byl jsem si vědom, že naše družstvo je hodně vyrovnané a tak jsme stanovili taktiku, že Martin i Lukáš se budou snažit svoje soupeře udržet a Filip a Tomáš budou zápasy rozhodovat v náš prospěch. Již v prvním kole nás čekal soupeř nadmíru těžký(ZŠ Břeclav) a jak se později ukázalo, bylo to předčastné finále. Zápas se podařilo vyhrát velmi těsně, nejprve vyhrál Filip i Tomáš a rozhodující půlku vybojoval Martin. Ve druhém kole se podařilo porazit vysoko ZŠ Vyškov a Jungmannova se usadila na druhém místě. Ve třetím kole však přišla studená sprcha a zároveň varování,- porazil nás vícepřeborník našeho okresu ZŠ Vranovice. Do čtvrtého kola byl jasný úkol ("všichni vyhrát"), který kluci splnili. V pátém a šestém kole čekala na naše družstvo dvě brněnské školy: ZŠ Hamry a ZŠ Kotlářské. Obě utkání se podařilo vyhrát těsným rozdílem, především Martin prokázal, proč se po odchodu Tadeáše Bočka stal kapitánem družstva a v rozhodujících okamžicích vybojoval velmi důležité výhry. Před posledním kolem byla ZŠ Jungmannova na druhém postupovém místě o bod za první ZŠ Břeclav. Úkol i do posleního kola byl jasný. Porazit dosud poslední ZŠ Boskovice 4:0 a věřit, že ZŠ Hamry neprohrají s Břeclaví více než 1:3. Jungmannové se podařilo opravdu velmi rychle porazit ZŠ Boskovice 4:0 a pak již kluci velmi netrpělivě pokoukávali, jak se vyvíjí utkání jejich konkurenta. Brněnská ZŠ Hamry nakonec pomohla, když se jí podařilo ZŠ Břeclav dokonce porazit a tak propukla veliká radost ve skupince kuřimské výpravy, která se začala těšit z titulu krajského přeborníka.
vítězné družstvo (foto:web JmŠŠ) ZŠ Jungmannova nakonec vyhrála naprosto zaslouženě s náskokem 1,5bodu, když všichni hráči odvedli velice kvalitní výkon a téměř rovnoměrně se podělili o bodový součet družstva.
Celostátní kolo se uskuteční koncem března a tak nezbývá nic jiného, než klukům popřát hodně sportovního štěstí, bystrou hlavu a slušné umístění, které by bylo vzorem pro jejich spoluhráče i spolužáky.
Odkazy: pořadí sestavy
Pavel Krupica | 04/Feb/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 108

O šachové rvačce
Sedmička Náš hráč a šéfredaktor časopisu (Sedmička) Jirka Hrdina poslal článek, který stojí za to si přečíst!!!
Odkazy: zde
Pavel Krupica | 04/Feb/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 107

Pozvánka: OKRESNÍ PŘEBOR MLÁDEŽE BRNA-VENKOVA v Kuřimi
DDM Kuřim Termín: 27.3.2010
Místo konání: hrací místnost ŠK Kuřim, DDM Jungmannova
Hrací systém: švýcarský na 7 kol, tempo 2x15 minut na partii.
Přihlášky: na místě konání při prezenci nebo u ředitele turnaje
Šachový materiál: zajistí pořádající oddíl.

Blíže viz. příloha.
Přílohy: Propozice
Pavel Krupica | 02/Feb/2010 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 105

Krajský přebor žáků
leden 2010 F. Svoboda Od 28.1.-30.1. se v Brně na Staňkové uskutečnil krajský přebor žáků, kterého se v kategorii H12 zůčastnila i trojice Kuřimských dětí(Martin Liška, Filip Svoboda a Filip Jahn).
Nejlépe se turnaj vydařil Filipu Svobodovi, který především díky skvělému závěru bojoval o pěkné 3.místo. Nakonec pro něho zbyla nepopulární bramborová medaile, když horší pomocné hodnocení rozhodlo v jeho neprospěch. Filip sehrál turnaj na velmi vysoké úrovni, když v posledním kole remizoval s největším favoritem turnaje Hofírkem, který právě díky teto remíze přišel o titul krajského přeborníka.
Martin Liška i Filip Jahn, byly zřejmě unaveni po náročném týdnu, kdy museli odehrát náročný, ale pro oba tolik úspěšný přebor škol a v krajském přeboru zahráli pod svoje možnosti. Oba se umístili spíše ke konci startovního pole.
Věřím, že kluci zůročí zkušenosti, které každý v tomto velmi silném turnaji získal.
Odkazy: Výsledky
Pavel Krupica | 01/Feb/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 104

KPIIB Sokol Střelice"A"-ŠK Kuřim "C" 2,5-5,5
Začátek nevěštil nic dobrého,když domácí nastoupili poprvé v sezoně kompletní.(že by motivace od Bystrce?)
Po opatrném začátku,kdy remizoval Martin Hyrš a kapitán Horák dostal Kuřimské do vedení Franta Laštovička.Další výhru zajistil Láďa Kudla a Honza Košata a bylo to 1-4. Při pohledu na zbývající partie ovšem nebylo moc důvodů ke spokojenosti.Šmíd a Majer stáli na prohru a Pavel Krupica nejasně.Došlo i na konzultaci, jestli mám nabídnout remízu a pojistit tři body pro C-tým.Zatímco kapitán Horák trval na tom,že mám hrát dál,zástupce Majer řekl,že mám nabídnout remízu.Naštěstí soupeř rozhodl za všechny,když udělal hrubku a partii jsem ihned vyhrál a bylo rozhodnuto.Pak podle očekávání prohrál senior Šmíd a když Majer v těžké koncovce vydřel nakonec remis,bylo z toho celkem pohodové a vysoké vítězství.
Pavel Krupica | 01/Feb/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 103

V Kavárně
U Čajdy V kavárně se nás 28. ledna sešlo osm, takže se dohrálo relativně rychle. Po skončení turnaje Aleš Krupica následoval svého bratra a dal se na cestu prohrávání peněz ve společenských hrách. Pořadí kavárny : 1.Vašek, 2.A. Krupica, 3.Hrdina, 4.Buček, 5.Kropáč, 6.Slezák, 7.Mrkos, 8.Adler.
Michal Vašek se tak vydává ve stopách Karla Kredla a příště bude hrát a obhajovat dvě minuty!
Aleš Krupica | 29/Jan/2010 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 101

Turnaj na Kurníku.
Na kurniku Turnaj se uskuteční v týdnu od 15. do 21. února a to v den který si odhlasujete v anketě. Anketu najdete v odkazu VZKAZY A KOMENTÁŘE. Uzávěrka ankety je 7.2.2010.
Aleš Krupica | 28/Jan/2010 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 100

ŠK KME-DDM Kuřim "A"-Spartak Adamov 3,5-4,5
Smolná porážka s kandidátem na postup, znovu odsuzuje A-tým k bojům o záchranu.
Zápas začal opatrně,když brzy remizoval Křena i Majer st. Když po dvou hodinách hry, je vyhraný Gubáš přidávají po remíze i Kudláček a Horák.V časové tísni ovšem na neštěstí pro Kuřimské Gubáš nedopočítal kombinaci a smolně prohrává.Chvílku na to prohrává Mlénský a prohráváme 2:4.Alespoň remízu se zoufale snaží vybojovat Košata i Krupica Pavel,když oba odmítají remízu a hrají svoje partie na výhru.Ovšem pro nedostatek materiálu, je nakonec Pavel nucen vzít remízu a tím rozhoduje o výsledku utkání.Kosmetickou úpravu výsledku zajistil jedinou výhrou domácích Honza Košata.
Příští kolo čeká A-tým přetěžký soupeř a součastný lídr tabulky Lokomotiva Brno "D"
Pavel Krupica | 26/Jan/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 99

2010 Krajskými přeborníky žáčci z Kuřimi
Foto z webu JmŠS Tak tohle je titulek z webu JmŠS. Nováček v soutěži školních týmů se stal černým a současně zlatým koněm. Gratulujeme. Snad Pavel co nejdřív napíše historky z natáčení (schválně, kde se na fotce vlevo skrývá Pavel?).
Odkazy: Zpráva na JmŠS
Jan Kolařík | 26/Jan/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 97

24.01.2010 KP1: Kuřim B - Lokomotiva D 1.5:6.5
Aleš bojuje Zatím nejkratší zápas sezóny jsem zajistil podobným způsobem jako v Adamově (tedy remízou po zahájení, aby se na mne nemuselo čekat). Téměř současně se ale zjistilo, že Frantovi a Michalovi Vaškovi zamrzl mozek po cestě do klubovny (druhý jmenovaný dokonce vyrovnal Alešův rekord ze zápasu s druhou Lokomotivou, tedy prohra ve 14 tazích, přičemž stejně jako tenkrát Aleš se vzdal po soupeřově tahu pěšcem na f5). Ani pohled na ostatní šachovnice nebyl moc radostný - Mamutek bez pěšce a pod útokem, Šmíd bez kvality a pěšce k tomu.
Záhy se ukázalo, že Mamutek nás přijel posílit pouze váhově a Karel Kratochvíl si ho náležitě vychutnal - výlet na hrad Trosky místo matu zakončil ziskem dámy (však on ten mat o pár tahů počká, není kam spěchat).
Jako největší bojovník se ukázal Aleš, který dvakrát neúspěšně nabízel remízu, ale když protivník zahrál nepřesně, sám remízu odmítl a přes hendikep několika set ELO bodů hrál na výhru. Sezobl pár pěšců, ale věčnému šachu se bohužel nevyhnul.
Michalovi Snášelovi zřejmě sedí turnaje jednotlivců daleko víc než družstva - doplatil na stejný problém jako minule v Adamově, tedy zatoulané vlastní figury v táboře soupeře. Pan Šmíd to s tou kvalitou méně dotáhl až do koncovky jezdce proti věži, kde mu ale mladší z Lamserů zatloukl pěkný taktický hřebíček do rakve. Pepa solidní hrou dokráčel až do vyrovnané věžovky, takže jsme zápas orámovali cennými remízami z obou stran.
Jan Pešl | 25/Jan/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 96

24.01.2010 OP, Tišnov "B" - Kuřim "D" 5 : 3
Tišnov - Kuřim Ráno bylo 17 stupňů pod nulou a tak se čekalo, jestli vlaky pojedou. Jely. Na poslední chvíli dobíhal Smíšek, ve vlaku už na nás mával Dalibor a po vlastní ose jel Slezák. Mistr slavil narozeniny a tak láhev kmínky, kterou otevřel přišla v tom mrazu vhod.
Začátek byl však poněkud drsný: Novotný ztrácí věž a vzdává, Hrdina pozbyl figurku ani nevěděl kdy a snaha prosadit pěšce do dámy už byla marná, Mrkosův soupeř hrál drtivě a zkázu posledních desek pečetil Smíšek. V 11:15 už to bylo 4:0. Domácím údajně stačilo vyhrát rozdílem tří bodů na to, aby nás přeskočili v boji o play off. Nelehký úkol jim to překazit zůstal na předku. Do útoku zavelel Slezák, snižuje na 4:1, Kolařík následně remizuje a Adler vyhrává. Po poledni dohrával jen oslavenec. Ostatní z našeho družstva sledovali průběh z Krčku, kam přicházely informace, že to Mistr má jasně vyhrané. Po dalších 40 minutách přichází kapitán domácích, že to má naopak vyhrané jejich hráč. Už nám jel vlak, Jirka zastoupil kapitána a sdělil mistrovi, že nám jeho remíza stačí, ten ji nabídl a soupeř přijal (mistr už tam měl i tak věčný šach). Jak to dopadlo v tabulce uvidíme ve zpravodaji.
Přílohy: Zpravodaj Odkazy: Fotky
Jan Kolařík | 24/Jan/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 95

Loko Q - Kuřim E 2,5 : 2,5
Zápas se hrál 19.1.2010. Kuřim i jeho soupeř nastoupil v plném počtu. Byli jsme sice papírovými soupeři ovšem díky nepřesným chybám se nám podařilo pouze remizovat.
Kuřim v sestavě : Krupica A., Ambrož, Svoboda, Liška, Kalabis
Kapitán Krupica A. šel všem příkladem a na první šachovnici porazil svého soupeře přibližně po hodině hry. Potom soupeři ovšem srovnali a to díky tomu že prý Pavel neumí učit zahájení. Svoboda nesprávně reagoval na Španělku. Liška dal svůj zápas v rovné pozici za remiz, a když na páté šachovnici vyhrál Kalabis, zdálo se že by jsme snad i mohli vyhrát. Ovšem Ambrož se dostal do pozice, ze které matu nebylo úniku a doplatil na to že neudělal rošádu a nehrála mu žádná figura.
Aleš Krupica | 23/Jan/2010 | Neautorizovaný nick | ID_zprávy: 94

21.01.2010 V kavárně
100121 J.SlezákPět hráčů mělo čtyři body, naštěstí nebyly nutné žádné složitější výpočty kromě vzájemných zápasů. Nejvíc na tom vydělal Dalibor (ten si to ale zaslouží za to, jak spolehlivě myslí na to že mne má informovat jestli jede nebo ne) a prodělal naopak Míša Vašek.
Pořadí: 1.Slezák, 2.Pešl, 3.Kolařík, 4.Kropáč, 5.Novotný, 6.Mrkos, 7.Adler, 8.Buček, 9.Vašek, 10.Hrdina.
Příště budou tři hráči s pěti minutami nebo méně (tedy pokud se všichni sejdou).

Protože beze mne opět nezafungovala zpravodajská činnost (ale Honza Slezák teď slíbil že se toho kdyžtak ujme), dodávám aspoň pořadí z minula: 1.Kropáč, 2.Slezák, 3.Vašek, 4.Buček, 5.Mrkos, 6.A.Krupica, 7.Adler.
Tabulka GP byla rozšířena o výpočet procenta účasti a průměru bodů za návštěvu.
Odkazy: Tabulka
Jan Pešl | 22/Jan/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 93

ŠK Kuřim "F"- USP Kociánka 0-5
ŠK Kuřim Na velmi zkušené soupeře naši mladí hráči zatím ještě nestačí.Pochvalu za velmi vyrovnané a bojovné utkání zaslouží Vondruška,Jahn a Nawrath,kteří proti zkušenějším soupeřům odehráli vyrovnané utkání.Příští utkání Kuřim "F"-Kuřim "E" bude sehráno ve středu 3.2. na DDM.
Pavel Krupica | 20/Jan/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 92

Nové elo 5.1.2010
Jedinou změnu z Kuřimských hráčů zaznamenal Michal Snášel 1581 (+35 bodů).Michal zároveň získal i 2.VT. Blahopřejeme!!!
Pavel Krupica | 20/Jan/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 91

17.1.2010 6.kolo KP II. B Kuřim C - TJ Hodonice 7:1
Hostům se tentokrát z 80 km vzdálených Hodonic do Kuřimi ani příliš jezdit nechtělo. Správně odhadli, že domácí potřebují nahnat co nejvíce výher, aby drželi krok s bystrckými Olejáři a zahradníky z Vinohrad. Za Kuřim vyhrál Honza Košata, Martin Hyrš, Láďa Kudla, Broňa Horák, Pavel Rubeš a Franta Laštovička. Pouze naši trenéři mládeže hostům darovali po půlce bodu. "Nejvyšší" v lepší čtyř věžovce metodicky obsadil věží volný e sloupec, což se při povrchní analýze po partii jevilo jako špatný tah. Přítel Fritz však v pozdních večerních hodinách ukázal, že tento tah byl správný! Muselo však následovat principielní obsazení volného b sloupce druhou věží - s následnými matovými hrozbami a výhrou. To se však nestalo a partie skončila zakrátko remízou. Jako poslední bojoval o výhru druhý trenér Pája, který však měl kvalitu míň a pozice se dala vyhrát snad jen ve veliké sněhové vánici. Nakonec z toho naštěstí byla zlatá půlka, jež nás posunula na první místo tabulky. Největší zásluhu na našem vedení má Honza Košata (2. šachovnice 5,5 ze 6) a Martin Hyrš (3. šachovnice 5 z 5). Tož chlapi, jen tak dál!!!
Pavel Rubeš | 18/Jan/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 89

10.1. Lokomotiva Brno "E"-ŠK KME-DDM Kuřim "A" 3,5-4,5
Důležité utkání,ve kterém se hrálo prakticky o 6.bodů v boji o záchranu,se Kuřimskému A-týmu povedlo utkání dokonale otočit.
Začátek byl velmi opatrný,když vše začalo remízou v partii
Kalendovský-Gubáš a nedlouho na to remizoval Majer st i Mlénský.Bylo jasné,že zápas se bude rozhodovat především na zadních šachovnicích a proto kapitán Majer doporučil, aby nabídka remízi na poslední šachovnici byla odmítnuta.
První do vedení šel Kuřim,když na 3.šachovnici vyhrál Sládek.K obratu zavelela bratrská dvojice Šípků,když nejprve Michal poráží Košatu a po něm Oldřich poráží Kudlu,který zřejmě již v prohrané pozici překročil čas.
Domácí spokojeni s vývojem utkání podlehli dojmu,že vítězství už zřejmě zůstane doma,ale Kuřimký A-tým dokázal zápas dokonale otočit.Nejprve vyrovnává stav utkání,když Křena poráží Petrušku,který zcela nepochopitelně v průběhu utkání odmítl remízu.O třech bodech se rozhodlo na poslední šachovnici,když Krupica Pavel sloupeře přetlačil v koncovce.
První Kuřimské družstvo konečně vyplavalo ze sestupových vod a v příštím kole se pokusí navázat na zlepšené výkony proti favorizovanému družstvu z Adamova.
Pavel Krupica | 11/Jan/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 84

10.01.2010 Adamov - Kuřim B 6:2
Vzhledem ke skutečnosti, že se úsek Útěchov-Adamov v zimě neudržuje, rozhodli jsme se jet přes Brno, ale ten symbolický posyp od Bílovic dál se taky za údržbu považovat nedal. Řidiči to ale zvládli a tak jediný problém byl, že nám v celém Adamově nenechali jediné parkovací místo zasypané méně než dvaceti centimetry sněhu.
Jako první jsem výjimečně dohrál já, když jsem po jedenadvaceti tazích dal soupeři psychologickou nabídku remízy (kolegové z týmu říkají že jsem to měl výrazně lepší, ale já to cítil tak na +0.4 a počítač mi ukázal dokonce jen +0.28, takže jsem asi dobře udělal) a ta nabídka byla kupodivu přijata prý kvůli dobírání antibiotik. Chvíli nato nechal doktor Píše žít Frantovy těžké figury na své druhé řadě (namísto aby je zkusil vyměnit), takže se nemohl divit, že se jeho královský pár ocitl v neřešitelné situaci a volného pěšce navíc si mohl leda tak vystavit do vitríny - podruhé v soutěži vedeme. Současně s tím nabídl Aleš v rovné pozici plichtu a jeho nerozehraný soupeř si nevěřil.
Stav 2:1 jsme drželi hodně dlouho (asi tak další hodinu a půl) a zejména uprostřed tohoto období, kdy se panu Šmídovi bohužel pouze přechodně podařilo aktivizovat špatné figury, by se dala nervozita domácích krájet. Jediná výrazně špatná pozice totiž byla ta Pepova - oba Michalové měli za pěšce kompenzaci a Honza Číhal, který výjimečně vsadil na obranu, stál velmi solidně a nebylo vidět, kudy by mohla jedinčka domácích prorazit.
Jak to ale bývá, rozdíl ve výkonnosti se projevuje v druhých polovinách partií. První vzdal Pepa, následoval ho Michal Snášel (obranná ulita Pavla Masáka zkrátka zhltla cokoliv, co se pokusilo do ní proniknout), dočasně aktivní figury pana Šmída se opět zakopaly vzadu a podle toho to dopadlo, Michal Vašek ztratil druhého pěšce a záhy i koncovku čtyř střelců. Nejdéle trápil soupeře Honza, kterému padl první pěšec až v časovce - pak ale začali padat další, jako kdyby nestáli na šachovnici, ale na namrzlé silnici venku. I tak ale musím Honzův více než čtyřhodinový boj ocenit a asi nebudu daleko od pravdy, když si zaspekuluji, že si Luboš Riška musel zhluboka oddechnout.
Jan Pešl | 11/Jan/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 82

10.01.2010 OP, Kuřim "D" - Vranovice 3 : 5
100110,Kuřim Vranovice Upozornění p. Šťastného, že přijedou s pěti žáky, jsme (s vědomím, že oni se na teorii (na rozdíl od nás) občas dívají) brali spíše jako výhrůžku, než jako uklidňující zprávu.
Předtucha nás nezklamala. Mladí z Vranovic hráli dobře. Přesto to ke konci vypadalo pro nás celkem dobře. V posledních třech dohrávaných partiích si šel Slezák pro výhru, Adler tam měl remízu nebo i víc, Kolařík (s nejmenším početem odehraných tahů ze všech) byl v horší pozici, avšak s jedovatými možnostmi na protihru. Pak to však mělo rychlý a dramatický spád: na druhé šachovnici Honza Slezák místo vítězství z ničeho nic prohrává, Kolařík na první desce remízuje (mylně se domnívajíc, že v poslední hrané partii nabízí remízu na případných konečných 4:4, přičemž jeho soupeř Šťastný se naopak mylně domníval, že bere remízu na konečných 4,5 ve prospěch Vranovic). Vzápětí se teprve vyjasňuje, že partie na třetím prkně pokračuje, že Adler odmítá nabízenou remízu a že (po snad pouhých dvou tazích po hrubce) Luboš vzdává. Takže finální výsledek byl překvapením pro obě strany. Bohužel veselejší konec pro Vranovice.
Fotky z utkání do fotogalerie doplním co nejříve. Odkaz na zpravodaj najdete v sekci "právě se hraje".
Jan Kolařík | 10/Jan/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 81

2010 Všem ochotným sem psát (byť jen drobné zprávičky)
Kouří v hrací místnosti! Neváhejte se na záložce "administrace" registrovat (stiskněte tlačítko "Registrace nového uživatel").
Vyplnění údajů zvládnete určitě během pár vteřin (a pak čekáte na odpovědní mail oznamující, že vaše registrace byla úspěšně dokončena,- "lustraci korespondentů" provádí administrátor, zkrátka čekáte, až na to má administrátor čas).
Registrovaný uživatel má tu výhodu, že může mazat svoje vlastní příspěvky a tak napravit např. dodatečně zjištěné chyby v textu atd.
Zprávy lze psát i se znalostí univerzálního hesla,- tato možnost je tam však spíš dočasná a pro výjimečné situace (a navíc tuto zprávu může odmazat jen administrátor, což komplikuje práci "korespondenta").
Podle měřáků přístupů (i těch neveřejných) vidím, že jste si zvykli sem chodit, takže zkuste potěšit ostatní i vaším příspěvkem (zkrátka pište sem vše, co se týká šachů v Kuřimi a v blízkém okolí). Vítány jsou zejména osobní postřehy a informace (viz. nedostižitelný vzor pan Kalendovský). Opravdu stačí byť jen dvouřádková zpráva. Ke zprávě není problém připojit přílohu, fotku či odkaz.
Tak se toho fakt nebojte!!!!!
Jan Kolařík | 08/Jan/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 80

07.01.2010 V šachové kavárně vítězí Pešl
Jan Pešl,- šach. kavárna Gonzmen se zřejmě rozhodl ukázat, že rozhodčí má vždycky pravdu a tudíž musí vždycky vyhrát (aspoň poslední turnaj v roce minulém a první turnaj v roce novém).
Obvyklá kombinace hendikepů, konzumovaných nápojů a intelektuálních témat probíraných během partií byly příčinou toho, že nikdo si nebyl jist výsledkem. Michael vytáhl nové digitální hodiny (prý od Ježíška) a třetím místem při hendikepu tří minut dokazuje, že vítězství v mikulášském turnaji nebylo náhodné.
Přílohy: Tabulka kavárny
Jan Kolařík | 08/Jan/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 79

Tabulka kavárny za rok 2009 konečně kompletní
Honza Slezák je vítězem kavárny za rok 2009 Konečně se mi dostaly do ruky výsledky ze 17.12., takže doplňuji: 1.Pešl, 2.Sádlík, 3.A.Krupica, 4.Vitula, 5.Slezák, 6.Hrdina, 7.Kropáč, 8.Novotný, 9.Mrkos, 10.Adler, 11.Buček.
To znamená, že konečný náskok Honzy Slezáka před druhým Jirkou Kropáčem činí šestnáct a půl bodu. O bronz rozhodlo rovných deset bodů ve prospěch Vituly před Pešlem. Pátý skončil Kredl, i když se naposledy objevil koncem června. Celkem se v roce 2009 objevilo 18 hráčů.
Protože cena za výhru v poslední kavárně roku 2009 zmizela v nenávratnu, musel jsem vyhrát znova. Až se tu objeví kompletní výsledky (opět nebyl čas počkat na výpočet), zavedu tabulku GP pro rok 2010 a loňský rok se přesune do archivu.
Přílohy: Tabulka poslední kavárny v roce 2009. Konečné výsledky za 2009.
Jan Pešl | 08/Jan/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 78

Kuřim E - Lokomotiva P : 5:0
Aleš Krupica V úterý se hrál zápas 4.kola. Pro nás to byl ovšem teprve zápas druhý. Lokomotiva ovšem nastoupila v minimálním počtu tří hráčů, a proto naše sestava Krupica A., Ambrož, Svoboda, Liška, Kalabis měla situaci poněkud ulehčenou. Liška a Kalabis kontumačně vyhráli a zahráli si alespon Základní turnaj. Utkání jsme s přehledem zvládli. Nejprve po cca. 45ti minutách vyhrává Aleš Krupica, který svou partii zvládl s přehledem a po zisku věže v pěkné kombinaci soupeř se slovy:"To jsem nedopočítal" pokládá krále. Jako Druhý dohráhyrém prohranou koncovku dokázal ne remizovat, ale dokonce vyhát. To se mu povedlo ovšem s nutným přispěním soupeře.
Kuřim E se tak vypořádal s oslabeným leaderem tabulky, a začíná doufat v první místo.
Pavel Krupica | 04/Jan/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 76

ZS Lokomotiva Brno "Q"-Kuřim "F" 4-1
Na utkání 3.kola základní soutěže jsme jeli oslabeni o nemocného Viktora Vondrušky a Bruna Webera a tak hrálo Fko pouze ve čtyřech.
Favorizovaná Lokomotiva "Q" nenechala nic náhodě a vysoko vyhrála,ale naši hráči jim dlouho zatápěli. Nejprve prohrál nováček v týmu Jan Pělucha.Pak ovšem překvapivě,ale naprosto zaslouženě vyhrál Filip Jahn,když na první šachovnici doslova zesměšnil favorizovaného Svobody z Brna.Kryštof Nawrath i Tomáš šindelář velmi dlouho bojovného Svobody z Brna.Kryštof Nawrath i Tomáš šindelář velmi dlouho bojovallova zesměšnil favorizovaného Svobody z Brna.Kryštof Nawrath i Tomáš šindelář velmi dlouho bojovali,ale na zkušenější soupeře to nestačilo.
I přes vysokou prohru kluci zaslouží velikou pochvalu za bojovnost.
Pavel Krupica | 04/Jan/2010 | Autorizováno registrovaným heslem | ID_zprávy: 75

Copyright (c)2006-2010 KolJa & Gonzmen