ŠK Kuřim

Zpráva

Kavárna 15.9.2022: Díra v Pravidlech šachu FIDE
Díra v pravidlech Účast byla slabší a ani podavačky se tentokrát nekonaly - Honza Vitula po turnaji zdrhnul (asi kvůli výsledkům, které vítěz komentoval - co je to s tím Honzíkem?) a ani David, který se na nás přišel ke konci turnaje podívat, se dlouho nezdržel. Tak jsme po turnaji museli hrát na jedné šachovnici "vítěz jde od válu" (protože poražený přece potřebuje více trénovat).
Zato jsme objevili díru v Pravidlech šachu FIDE. V partii Adler-Kropáč černý bílého přehrál, ale v zápalu boje mu někam zmizel král. A když mu pak došel čas, zapsala se výhra Luboše, kterému zbylo K+P proti daleko větší armádě (tuším V+V+P), ale bez krále.
Nikdo neprotestoval a pořadí to neovlivnilo, ale Pravidla u pádu praporku říkají "partie ovšem končí remízou, pokud není možno posloupností přípustných tahů dát soupeřovu králi mat". No a králi, který se nachází mimo šachovnici, přece mat dát nejde.
Co z toho vyplývá? Když jste prohraní (jedno jestli na čas nebo na pozici), nenápadně si shoďte krále někam pryč a zpomalte, aby vám došel čas. Pak by to měla být plichta...
Pořadí: 1.Vašek, 2.Kropáč, 3.Pešl, 4.M.Heneš, 5.Vitula, 6.Mrkos, 7.Adler, 8.V.Sádlík.
Přílohy: Tabulka GP 2022
Jan Pešl | 16/Sep/2022 | Autorizováno heslem | ID_zprávy: 4255 | Komentáře |

VÁŠ KOMENTÁŘ:

Login: Heslo:
INFO pro doposud neregistrované (i když je lepší se registrovat na záložce Administrace):
jako login napište své jméno a příjmení a jako heslo NAPIŠTE: host-kurim
(u neregistrovaných bude zveřejněna IP adresa.)
UPOZORNĚNÍ:
Pokud se nehodláte podepsat celým svým jménem, potom sem nepište.
Pokud hodláte psát vulgárně, potom sem také nepište.

Copyright (c) 2006 - 2023 KolJa & Gonzmen